Jump to content

Recommended Posts

Posted

ta specyfikacja co podales to na wszystkich ich silnikach wystepuje ,ale maja silniki na benzyne i silniki elektryczne ,wydaje mi sie ze ten jest elektryczny ?

Posted

Elektryk, co więcej piszą, że to bezszczotkowy...ciekawe jaką ma sprawność  :rolleyes:

Żeby wykluczyć spalinę wystarczy zerknąć na kolumnę.

Posted

to jest bezszczotkowy silnik pradu stałego BLDC, sprawnosc z natury tych silników duzo wyższa niż silników z maksymizerem, na minus zasilanie 48V czyli 4 baterie . 

Posted

W teorii to mają większą, do tej pory jedna firma oferowała takie silniki za chore pieniądze, ciekawi bardziej realna jakość tej produkcji, ale to musi ktoś kupić i sprawdzić :)

Faktycznie 48V...może da się to obejść przez przetwornicę?

Posted (edited)

Ze względu na gabaryt opłaty nie ominą, ostatnio robiłem zamówienie większego sprzętu z kraju kwitnącego ryżu i mimo, że dogadałem się z chinolami DHL żądało pełnych danych i screenów z aukcji.

A tak poza tym głośny jebaniec, już mi świtało żeby go zamówić do trola na duże jezioro...

Edited by Tomek88
Posted

Piszą o aku 24AH, podczas gdy prąd silnika to 21 - czyli daleko nie zajedziesz tak czy owak. Z tym hałasem silnika to jest kwestia przekładni, która ponoć w 2HP od haswingów też nie jest cicha....

Posted

Można by to fajnie przemyśleć + jakiś system łądowania na łodzi co by nie dzwigać. Ciekawa opcja. Parsun nieźle wygląda. Ciekawe jaka cena.

Posted

Tak, masz rację - kasa to główny argument i dosyć istotny. Na 100Ah różnica rzędu 50kg, ale za cenę jedynie 10000 PLN. Budżetowo się to nie spina.  Dochodzi jeszcze koszt odpowiedniej ładowarki, bo prostownik nie podoła, tyle że najszybsze co znalazłem to 5A, czyli doba przymusowego odpoczynku - moim zdaniem nieakceptowalne. Przy kwasiaku ten problem odpada - sprzęt dostępny bez problemu, naładować można i w 6h bez robienia wielkiej krzywdy.  A można tak zabudować, żeby nie trzeba było nosić, tylko port do ładowania i poszedł.

Posted

Przetwornica 24/48 to sie mija z celem tu... praw fizyki nie oszukasz. Jak zapodasz 24V na przetwornice to z tych aku i tak musi wyjsc dana moc...+ straty na przetwornicy. Prady beda duze co bdzie szybko meczyc akumulatory... Taka zaleznosc zauwazylem, ze duzo silnikow oscyluje w granicach 50A+ max , bez wzgledu na napiecie. Czy to jest 12V, 24,36V... , Przekroczcenie tej granicy jest zapewne mozliwe , ale nie oplacalne finansowo i materialowo. Duze prady , duzo ciepla , duze akumulatory... Trzeba czekac az technologia litowa stanieje , badz pojawia sie jeszcze inne rozwiazania w akumulatorach

• Like 1
Posted

mysle ze taki silniczek dla kogos tak jak pisze Psulek ma miejsce w lodce zeby sobie przykadowo 4 x100 wsadzic i tam ladowac to moze byc dobre rozwiazanie ,widzialem gdzies nawet mocniejsze niz 5 hp