Męczę jako świeżak pytaniami w temacie http://jerkbait.pl/t...80#entry2522254 w sprawie zestawu.
Dzięki pomocy forumowiczów mam już jako takie rozeznanie. Wczoraj miałem możliwość pomacać Abu Rod Volatile 2,41m 50 do 90 g. Bardziej zdecydowany jestem na Abu Svartzonker 2,59 m; 40 do 140 g na plus dla mnie: długość, większy max CW oraz dłuższy dolnik. Z tym, że musiałbym zamówić go w ciemno - brak w sklepie na stanie. Zostałem poinformowany, że Svartzonker może być dla mnie za mocny, zbyt "pałowaty". Tak jak już pisałem w temacie "Pierwszy zestaw castingowy" sprzęt ma być pod gumy z brzegu CW ok 30 do 120 - 140 g większość przynęt w granicach 40 - 80 g. Raczej nie przewiduję przynęt poniżej 25 - 30 g ale chciałbym mieć czasem możliwość podać i poprowadzić większą/cięższą przynętę.
Przoszę osoby znające oba kije o odpowiedź na pytanie: Jak ma się sztywność, "pałowatość" - nie wiem jak to dokładnie określić. Po prostu jak ma się praca/ugięcie podczas prowadzenia przynęty oraz pod rybą w przypadku Svartzonkera 2,59 m; 40 do 140 g w stosunku do Abu Rod Volatile 2,41m 50 do 90 g. Przypuszczam, że Svartzonker będzie ciut bardziej "leciał na pysk" w stosunku do Volatile ( długość oraz większy ciężar wędziska ) ale jak ma się sprawa ugięcia i komfortu łowienia?
Jaki do multiplikator z jak mocną plecionką pasował by do Svartzonkera 2,59 m; 40 do 140 g? Gubię się w oznaczeniach multiplikatorów - szukam, czytam na multiplikator ( raczej nowy ) zamierzam przeznaczyć 600 max 800 zł.
Zauważyłem w katalogu, że Abu Svartzonker 2,59 m; 40 do 140 g występuje w dwóch rodzajach H oraz XH
Użytkownik Janusz1966 edytował ten post 19 styczeń 2019 - 15:28