Postaram się. Daj mi trochę czasu.
Długi cast pod duże gumy...
#801 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2018 - 12:24
- shorty lubi to
#802 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2018 - 13:31
.Wrzucisz kiedyś jakieś foty ugięcia tego m1 35 lb + info o wadze i długości dolnika od pazura? Masz go w całości czy skracany? Odnośnie m1 25 lb jest sporo w wątku, ale o 35 lb nawet w całym necie ciężko coś znaleźć. W przyszłym sezonie pewnie będę się przymierzał, do 100 g już mam i będę szukał czegoś do 200 g.
M1 35lb to najlżejsza wagowo konstrukcja w tej półce CW , ja i moi znajomi mamy nieskracanie. Od pazura zazwyczaj 44-46cm. Ogarnie dużo bo kij się głęboko ładuje przez co można naprawdę dać mu do pieca - machać i zwijać ogarnia spokojnie 3D roach 25cm,producent podaje 168g ale to bardzo subiektywne i każdy z nas tak naprawdę inaczej wykorzystuje te kije. Ja teraz staram się nie wykraczać po za zalecany wyrzut, ale wcześniej latały z nich 200-240g jak trzeba było teraz mam mocniejsze kije a m1 dalej wywołuje uśmiech na twarzy
Polecam każdemu do pływania gumami 3 i 4D sg, fajny kij pod swimbaity , duże gumy. Pod spinerbaity, bulldawgi i inne stawiające duży opór polecam sztywniejsze konstrukcje 40-50lb
#803 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2018 - 14:04
Dzięki. A jak wygląda dół? Przy gumie 70-80 gr już się dobrze załaduje?
#804 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2018 - 15:46
- drag i Maciek. lubią to
#805 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2018 - 07:45
Spokojnie od 40-50g jest pełen komfort, ugięcie pod 60takiem jest naprawdę imponujące serio
Czyli,w zasadzie jak już brać to lepiej 35lb od razu a nie 25lb.Jesli od dołu już przy 40g. startuje i ładnie się gnie?W razie czego Łukasz będzie na Ciebie .
#806 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2018 - 14:01
Wędka co się gnie po 60 takiem i dźwiga 200g klocki,chyba ktoś tu się zapędził za daleko
- Little Wing lubi to
#807 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2018 - 14:57
@Sebalos miałeś ten kij w rękach? 😉Wędka co się gnie po 60 takiem i dźwiga 200g klocki,chyba ktoś tu się zapędził za daleko
- drag lubi to
#808 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2018 - 15:12
@Sebalos miałeś ten kij w rękach?
No wlasnie.Łukasz sporo pisał i o słabszym i mocniejszym M1 i z tego co pamiętam ma i obławiał obydwa.Dlatego ja uważam jego info za dość pewne a o tyle ciekawe że większość z nas szuka swimbaita który sporo rzuci i jednocześnie nie jest sztywną pałą.Dlatego to jest ciekawe.
- erqgth lubi to
#809 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2018 - 15:16
@Sebalos miałeś ten kij w rękach?
Miałem ale w sklepie i wygladał na taki co 60 wkręca przez przelotki,kij jest dalej w mojej strefie zainteresowań dlatego się "czepiam" detali
#810 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2018 - 15:52
jestem szczęśliwym posiadaczem M1 25lb w pełnej długości czyli 8”. Kij jest rewelacyjny o tym chyba nie trzeba nikogo przekonywać i mogę to w 100% potwierdzić. Na kiju miałem szczupaki w przedziale od 56 do 106cm. Ugięcie bajka, hol czysta przyjemność. Mocy mu nie brakuje i śmiało można go znacznie przeciążyć. Nie jest to natomiast kij pod małe przynęty typu canibal 10cm + główka 15gram. Zaznaczam, ze to moja subiektywna opinia.
Zresztą nie do takich przynęt ma u mnie zastosowanie. Nie miałem jeszcze szczęścia pomacać 35lb ale wkrótce to z pewnością nastąpi a i tak nie wątpię, że tym bardziej nie jest to kij pod małe przynęty. Nie ma kija do wszystkiego
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- erqgth lubi to
#811 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2018 - 22:31
Posiadam 35ke w pełnej długości . Jak dla mnie kij strzał w dziesiątkę, pod 60takiem już pracuje i nie gubi ryb, ale nie pod takie ryby został zbudowany. 80cm ładnie pracuje a ryba wyholowana do podbieraka w moment. Metra niestety nie wycisnałem jeszcze tym kijem bo byl dopiero 3 wyjazdy. 25lb moze bym zrobił sobie skrócona ale bardziej pod jerki.
ma ktoś moze w posiadaniu Westina W3 powercast-T 40-130g ?
#812 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2018 - 00:01
Miałem ale w sklepie i wygladał na taki co 60 wkręca przez przelotki,kij jest dalej w mojej strefie zainteresowań dlatego się "czepiam" detali
Rację masz połowicznie, jak miałeś do czynienia wcześniej z phenixami sandaczowymi to ten nie ma takiej struktury pracy i ożywa pod obciążeniem, jednak i tak jeszcze zbyt suchy dla mnie w takich gramaturach. Mam NFC do 150gr i żyje pod 50-takiem nawet, oczko mocniejszy myślę, że ugnie się pod 60 a i minimum 200 rzuci przy czym czuły i zbalansowany, mocna karta w szczupakowych patykach
#813 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2018 - 07:41
osobiscie uzywam wild rivera do 6 oz, 9 stop, 30 lb, rzuca max w komforcie shad teez 27 cm+20g+dozbrojki czyli jakies ~140g, wiecej tez, ale bez dynamiki, od dolu spokojnie rzucalem cannibala 15 cm+7g czyli jakies ~40g, gnie sie fajnie juz na 60takach
#814 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2018 - 10:24
Rację masz połowicznie, jak miałeś do czynienia wcześniej z phenixami sandaczowymi to ten nie ma takiej struktury pracy i ożywa pod obciążeniem, jednak i tak jeszcze zbyt suchy dla mnie w takich gramaturach. Mam NFC do 150gr i żyje pod 50-takiem nawet, oczko mocniejszy myślę, że ugnie się pod 60 a i minimum 200 rzuci przy czym czuły i zbalansowany, mocna karta w szczupakowych patykach
Witam
Jaki blank masz na myśli konkretnie pisząc o tym do 150 g? Szukam czegoś na "polskie szczupaki" co rzuci większą gumą i będzie jako tako pracowało pod rybami od ok. 60 cm. Do jerków mam krótki kij, ale pod gumami słabo się ładuje stąd szukam jakiejś alternatywy.
Czy w Warszawie byłaby możliwość "pomacania" tego kija?
#815 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2018 - 12:52
Witam
Jaki blank masz na myśli konkretnie pisząc o tym do 150 g? Szukam czegoś na "polskie szczupaki" co rzuci większą gumą i będzie jako tako pracowało pod rybami od ok. 60 cm. Do jerków mam krótki kij, ale pod gumami słabo się ładuje stąd szukam jakiejś alternatywy.
Chłopaki nie czarujmy się nie ma czegoś takiego jak Polskie szczupaki
Potem będzie płacz ze nie da rady ''zapalić'' przynęty bo kij się kładzie, kij musi mieć czym zaciąć i poprowadzić przynętę. Aha i dolne granice wyrzutu raczej nie bedą ograniczane przez kij tylko multik i plecionke 0,35mm+ , niestety kij nie koniecznie ma się nam podobać w ugięciu tylko ma spełniać okreslone zadania nad woda a tendencja jak widzę jest zgoła odmienna
Musze pomacać te NFC zraziłem się kiedyś do tych blanków przez jakość wykonania złącz i gwarancje.
#816 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2018 - 13:14
#817 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2018 - 13:20
Pisząc Polskie szczupaki można się zdziwić jadąc na Żarnowiec. I ten lekki kij nie podola takim Polskim szczupakom;)
Powiedz to mojej żonie jak jej tłumaczę że następny kij robię...😆🙊
- kubazmech lubi to
#818 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2018 - 17:21
#819 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2018 - 22:10
Witam
Jestem otwarty, ale czerwiec mam mocno napięty, przypomnij mi się pod koniec czerwca jeśli jesteś zainteresowany wtedy będę już bywał w Wawie i miał trochę czasu do roztrwonienia
#820 OFFLINE
Napisano 06 czerwiec 2018 - 17:56
Tomek88, możesz napisać jaki do dokładnie blank NFC? Szukam czegoś fajnego na rugiane łowienie gumami w przedziale 60-150 gr
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych