Długi cast pod duże gumy...
#1301 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2020 - 19:53
Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka
- MarCinFin lubi to
#1302 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2020 - 20:04
...tyle, że leci "na ryj" i w mojej ocenie proporcja masy do osiągów jest nieakceptowalna (w odróżnieniu od Valatile 40-90). Napisałem świadomie dosadnie aby przedstawić kolejne postrzeganie tego samego kija
Użytkownik BOB edytował ten post 01 czerwiec 2020 - 20:11
- Janusz1966, MarCinFin i pikeft lubią to
#1303 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2020 - 20:23
Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka
- BOB i MarCinFin lubią to
#1304 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2020 - 21:30
Używa ktoś może Beastmastera 2,7 40-100gr?. Takie coś mi ostatnio po głowie chodzi, ale głównym zastosowaniem będzie rzeka. I tak się jakoś nie mogę zdecydować. Brać czy dozbierać na mocnego WRC ?. pz
#1305 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2020 - 14:32
Jako uzupelnieni swojego arsenalu szukam wedki do 180gr i dlugosci 250-260cm
W oko wpadly mi 3 modele
1 Daiwa Prorex AGS Baitcast 253cm cw 180gr i wadze jedynie 189gr
2 Shimano Yasei LTD Pike Swim & Softbait 255 XXH C cw 60-180gr waga wędziska 253gr
3 Westin W4 Powershad-T 255cm 3XH 60-180g waga 229gr
i W rezerwie Gator Big Bait Explorer 8'5'' 180g 2pcs Casting o wadze 245 gr
Czy ktoś jest w posiadaniu którejś z wymienionych przeze mnie wedek, lub posiada informacje o nich??
Jaka maja dlugosc dolnika do pazura (szczegolnie 2 pierwsze modele, wedlug moich pomiarow na ekranie komputera to ok 42cm, ale moge byc w bledzie)
Interesuje mnie tez realne cw i praca pod ryba.
Ciekawie, przynajmniej wizualnie prezentuje sie rowniez ten model BFT Lizzard X ''Pierre Monjarret'' 8'6'' XH -200g, 2 pcs
Ale gdzies wyczytalem ze waga ej wedki to ,az 300Gr
Wszelkie info mile widziane
Jeśli to kogoś zainteresuje to wybór padł na Daiwa Prorex AGS Baitcast 253cm cw 180g. Czynnikiem decydującym była niska waga wędki (ok 60-70 gr mniej niż u konkurencji)
Wędka jest juz po testach nad woda i pod ryba. Złapałem kilkanaście szczupaków w rozmiarach 60-90cm i co ważne żaden nie spadł przy holu. Długość Dolnika do pazura to 41,5cm
według mnie to minimalna odległość do wygodnego rzucania dużymi przynetami. Przynęty którymi rzucałem w min to guma storm T-bone 18cm 42gr latalo to bardzo dobrze
z gory 25cm 3d roach nie robiła na wędce wrażenia. Wędka jest dość sztywna, na sucho sprawia wrażenie nawet kołkowatej, ale w boju sprawuje sie bardzo dobrze.
Dziwnie wygląda dość gruby blank w tej wędce no i malutki i niewygodny zaczep na przynety
Dawid tą Daiwę w Polsce kupowałeś bo coś nie mogę jej znaleźć a i obawiam się , że mój budżet jej nie wytrzyma .
Wątek śledzę regularnie i niektóre wędki nie są już dostępne w sklepach . Dlatego moje pytanie jest takie : Jaki seryjna wędka dostępna teraz w sprzedaży obsłuży pigi 23 cm i westiny 27 z dociążeniem powiedzmy 30g ?
#1306 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2020 - 17:57
Dawid tą Daiwę w Polsce kupowałeś bo coś nie mogę jej znaleźć a i obawiam się , że mój budżet jej nie wytrzyma .
Wątek śledzę regularnie i niektóre wędki nie są już dostępne w sklepach . Dlatego moje pytanie jest takie : Jaki seryjna wędka dostępna teraz w sprzedaży obsłuży pigi 23 cm i westiny 27 z dociążeniem powiedzmy 30g ?
Wędkę kupiłem w szwedzkim sklepie, to jest model na Skandynawie, nie znam twojego budżetu ale jest daiwa prorex xr 274cm do 170gr (można i 200gr rzucać) i 262 do 150 gr. Są sporo tańsze
niż wersja ags i niewiele cięższe bo ta do 170gr wazy 200gr. Nie wiem czy mogę tu wklejać linki do sklepu bo bym ci pokazał. Przesyłka do Polski to koszt 10euro. W ogóle to przy zakupie niektórych wędkarskich rzeczy lepiej się rozejrzeć po innych krajach europejskich. Często ten sam sprzęt można kupić 30-40% taniej niz w PL
- Rodu lubi to
#1307 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2020 - 18:47
#1308 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2020 - 19:06
Waga Panowie jest istotna to powie każdy kto rzuca od świtu do nocy . dlatego szukam czegoś ,,lekkiego,,
Dawid ile ta Daiwa kosztowała ?
Oczywiście zapraszam do dyskusji
#1309 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2020 - 19:18
Waga Panowie jest istotna to powie każdy kto rzuca od świtu do nocy . dlatego szukam czegoś ,,lekkiego,,
228,2 Euro + koszty wysylki. Prorexy XR kore wymienilem wyzej to odpowiednio 170gr- 157, 8 euro do 150 gr 140,2 euro
#1310 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2020 - 19:28
228,2 Euro + koszty wysylki. Prorexy XR kore wymienilem wyzej to odpowiednio 170gr- 157, 8 euro do 150 gr 140,2 euro
Czyli praktycznie koszt kija z pracowni Tak jak myślałem
PS. Dawid absolutnie do Ciebie nie piję myślę że to fajny kij ale to porównanie dało mi dużo do myślenia
Użytkownik sero1975 edytował ten post 02 czerwiec 2020 - 19:32
#1311 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2020 - 19:50
W wedkach z dzielonym dolnikiem wage robi tez brak korka/pianki na calej dlugosci .
Przy dluzszych kijach czesto sa przez to gorzej wywazone .
Użytkownik jacob1993 edytował ten post 02 czerwiec 2020 - 19:57
#1312 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2020 - 20:26
Waga kija robi robote ale zwroc uwage ze dolnik wkladasz pod pache i masa wedki rozklada sie bardzo fajnie .wage robi tez multik .
W wedkach z dzielonym dolnikiem wage robi tez brak korka/pianki na calej dlugosci .
Przy takich kijach gdzie różnica wagowa miedzy przynętami z dołu i z góry to czasem 100-150gr ciężko mówić o wyważeniu.
Inaczej kij się będzie zachowywał gdy na końcu zestawu jest pig shad jr a inaczej gdy jest tam jakiś kotlet o wadze 200gr
Kształt przynęty (a właściwie w jaki sposób jest rozłożony ciężar) również ma wpływ na to jak zachowuje się kij.
Przykad to moj lzejszy zestaw. Komfort w nim się kończy na około 120 gr, ale węgorzem sg 140 gr rzuca się nadal fajnie
natomiast gdy założyłem Fatso 14cm 105 gr to miałem wrażenie ,ze kij zaraz sie złamie
#1313 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2020 - 21:00
Waga kija robi robote ale zwroc uwage ze dolnik wkladasz pod pache i masa wedki rozklada sie bardzo fajnie .wage robi tez multik .
Przy takich kijach gdzie różnica wagowa miedzy przynętami z dołu i z góry to czasem 100-150gr ciężko mówić o wyważeniu.
Inaczej kij się będzie zachowywał gdy na końcu zestawu jest pig shad jr a inaczej gdy jest tam jakiś kotlet o wadze 200gr
Kształt przynęty (a właściwie w jaki sposób jest rozłożony ciężar) również ma wpływ na to jak zachowuje się kij.
Przykad to moj lzejszy zestaw. Komfort w nim się kończy na około 120 gr, ale węgorzem sg 140 gr rzuca się nadal fajnie
natomiast gdy założyłem Fatso 14cm 105 gr to miałem wrażenie ,ze kij zaraz sie złamie
No właśnie ...
Napiszę tak
Przerzuciłem kilka kijów ,żeby zostać przy ideale . Mój faworyt to M1 swimbait do 25 lb . Jestem w tym kiju totalnie zakochany i ma u mnie dożywocie Ale ...
Brakuje mu trochę ,,pary,, przy wymienionych wcześniej gumach . Wiem ,że kupienie wersji do 35 lb jest ciężkie dlatego szukam właśnie czegoś co obsłuży 120-200g i będę równie wniebowzięty
#1314 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2020 - 21:18
Lub z dostepnych w polsce svartzonker 260 do 140g 220g wagi .rzucalem nim okoniem savage 145g a slyszalem ze mozna go przeciazyc nawet do 200g .
Mam ten kij - to był mój pierwszy do cięższych zastosowań. Dla mnie to wędzisko tylko do rzucania - leci z tego super, długi dolnik. Niestety jak dla mnie jest to "pała" wprawdzie sprężysta, fajnie się ładuje przy ok 100 - 120 g. Nie chciał bym na tym ciągnąć ryby życia...
Nie bardzo zgodzę się z tym, że waga wędziska ma tak duży wpływ na poziom zmęczenia przy rzucaniu przynętami 100 g +
W zeszłym sezonie większość moich wyjazdów to połów z brzegu na przynęty 80 - 150 g przeważnie gumy. Moim zdaniem główną robotę podczas rzutów robi dźwignia - czyli spora odległość pomiędzy rekami trzymającymi wędzisko w momencie rzutu, co za tym idzie odległość od pazura do końca dolnika, jednocześnie odpowiednio dużo wędziska poniżej multiplikatora znakomicie wyważa zestaw. Dla mnie idealna długość to ok 48 cm i do takiej długości po kilku eksperymentach przedłużyłem rękojeść w WRC90XHM2 - oryginalne ok 38 cm było nieakceptowalne.
...tyle, że leci "na ryj" i w mojej ocenie proporcja masy do osiągów jest nieakceptowalna (w odróżnieniu od Valatile 40-90). Napisałem świadomie dosadnie aby przedstawić kolejne postrzeganie tego samego kija
Tu się zgadzam częściowo wędzisko nie powinno lecieć "na ryj" - tylko, że to nie sama waga ma wpływ a rozkład wagi...
Użytkownik Janusz1966 edytował ten post 03 czerwiec 2020 - 21:37
- Maciek. lubi to
#1315 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2020 - 16:25
Jak kto uwaza mi svarztzonkerem fajnie sie holuje ryby jak na taka pale aczkolkwiekMam ten kij - to był mój pierwszy do cięższych zastosowań. Dla mnie to wędzisko tylko do rzucania - leci z tego super, długi dolnik. Niestety jak dla mnie jest to "pała" wprawdzie sprężysta, fajnie się ładuje przy ok 100 - 120 g. Nie chciał bym na tym ciągnąć ryby życia...
Nie bardzo zgodzę się z tym, że waga wędziska ma tak duży wpływ na poziom zmęczenia przy rzucaniu przynętami 100 g +
W zeszłym sezonie większość moich wyjazdów to połów z brzegu na przynęty 80 - 150 g przeważnie gumy. Moim zdaniem główną robotę podczas rzutów robi dźwignia - czyli spora odległość pomiędzy rekami trzymającymi wędzisko w momencie rzutu, co za tym idzie odległość od pazura do końca dolnika, jednocześnie odpowiednio dużo wędziska poniżej multiplikatora znakomicie wyważa zestaw. Dla mnie idealna długość to ok 48 cm i do takiej długości po kilku eksperymentach przedłużyłem rękojeść w WRC90XHM2 - oryginalne ok 38 cm było nieakceptowalne.
Tu się zgadzam częściowo wędzisko nie powinno lecieć "na ryj" - tylko, że to nie sama waga ma wpływ a rozkład wagi...
Przerzucilen sie na black savage 30-70 z racji fajnego ugiecia pod ryba oraz z racji stosowania w porze wiosenno letniej mniejszych przynet .moim zdaniem i tak sporo mniej wedkarz meczy sie castem niz lowiac spinningiem
Jednak kazdy lowi jak lubi moim wymogiem przy stosowaniu wiekszych przynet jest kij ktorym nie bede bal sie machnac silowo .
Jednak svartzonker bedzie odpoczywal umnie do pazdzoernika .
Co to sa kije m1 ? To jakies blanki i customowe kijki ukrecone na nich ?
Użytkownik jacob1993 edytował ten post 04 czerwiec 2020 - 16:27
#1316 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2020 - 19:32
M1 to blanki ze stajni Phenix . Trzeba ukręcić
#1317 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2020 - 19:59
M1 to blanki ze stajni Phenix . Trzeba ukręcić
Załączone pliki
- BOB lubi to
#1318 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2020 - 20:20
Sa to tez gotowe wedki Phenixa. Nie trzeba krecic
No są . Ale lepiej ukręcić
#1319 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2020 - 20:43
... podobno w Niderlandach kręcone są najlepsze. U ,,nas", jak dobrze ogarniesz temat, to wg gustów i fanaberii ukręcisz, u konkretnych Gości, wędkę...
- DGL lubi to
#1320 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2020 - 14:36
Alternatywa dla Phenixa M1 35lb ale ...blank w dwóch kawałkach...lub seryjny kij...
- pepka87 lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych