https://d.allegroimg...98ecedd5c6b586d
ten "od zawsze" mi się marzył Może kiedyś jeszcze..........
To nowy model , lepiej kupić ten stary kultowy tzw "patelnia" cesarski z podwójnym datownikiem
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 20 grudzień 2017 - 12:00
https://d.allegroimg...98ecedd5c6b586d
ten "od zawsze" mi się marzył Może kiedyś jeszcze..........
To nowy model , lepiej kupić ten stary kultowy tzw "patelnia" cesarski z podwójnym datownikiem
Napisano 20 grudzień 2017 - 14:29
Napisano 21 grudzień 2017 - 12:35
@seiken, a dlaczego automaty?
Są dokładne, mają "duszę", nie trzeba baterii zmieniać, itp czy może chodzi o coś innego?
Jeśli pytanie jest laickie to przepraszam, ale nie znam odpowiedzi a chciałbym Uwielbiam zegarki, ale znawcą nie jestem.
Napisano 21 grudzień 2017 - 13:26
...bo w porównaniu do kwarcowych są mniej dokładne, mają duszę, i choć nie mają baterii w codziennym użytkowaniu nie trzeba myśleć o nakręcaniu.@seiken, a dlaczego automaty?
Są dokładne, mają "duszę", nie trzeba baterii zmieniać, itp czy może chodzi o coś innego?
Jeśli pytanie jest laickie to przepraszam, ale nie znam odpowiedzi a chciałbym Uwielbiam zegarki, ale znawcą nie jestem.
Napisano 21 grudzień 2017 - 14:02
takie tłumaczenie mnie przekonuje
Winyli co prawda nie słucham, ale "dusza" to jest coś co się ceni.
Napisano 21 grudzień 2017 - 14:11
@seiken, a dlaczego automaty?
Ano mają duszę i są jak dla mnie definicją zegarka i sztuką precyzyjnej mechaniki , oczywista można połączyć mechanika z elektroniką i kupić np Seiko Kinetic -tam wachnik wykonując ruch ładuje akumulator , np taki jak ten , dobrze było by też aby szkiełko było szafirowe
Są zegarki mechaniczne które mają wiele kompilacji i są b.dokładne skomplikowane i b.drogie
np taki
Użytkownik seiken edytował ten post 21 grudzień 2017 - 14:21
Napisano 21 grudzień 2017 - 14:36
Do automatów jak widzę należy dorosnąć...
Szkiełko szafirowe to dla mnie podstawa. Dobry jest również tytan na kopertę i branzoletę (waga). Wodoszczelność 100m.
Istnieje jakiś zgrabny automat z w/w ?
Pytam na razie nieco na wyrost, katuje swojego Citizena od 10lat i nie chce się psuć - a przeszedł naprawdę wiele
Napisano 21 grudzień 2017 - 14:47
Do automatów jak widzę należy dorosnąć...
Szkiełko szafirowe to dla mnie podstawa. Dobry jest również tytan na kopertę i branzoletę (waga). Wodoszczelność 100m.
Istnieje jakiś zgrabny automat z w/w ?
Tytan w zegarkach to porażka nie polecam b.miękki strasznie się rysuje , waga dla jednych zaleta dla drugich wada ja np wolę cięzkie zegarki
Napisano 21 grudzień 2017 - 14:55
Hmmm... Rysuje się - to prawda. Miałem jednak wcześniej stalowego Seiko i również się rysował. Ciężko mi powiedzieć czy mniej bo... szybko przepadł
W każdym razie doceniam odpowiedź, wcześniej bym na to nie zwrócił uwagi.
Napisano 21 grudzień 2017 - 17:29
a takie marki jak Fossil czy Ruben Verdu coś wam mówią?
Napisano 21 grudzień 2017 - 21:16
Cholera, mnie chyba Seikoza dopadła. Miesiąc i trzecia sztuka.
Mam pytanie. Co to dokładnie za model, kiedy był wyprodukowany i jak go naładować bez słońca.
Próbuję pod białym światłem diodowym.
Może jeszcze link do instrukcji poproszę.
Nawiasem mówiąc piękny.
IMG-20171221-WA0005.jpeg 47,85 KB 51 Ilość pobrań
Użytkownik godski edytował ten post 21 grudzień 2017 - 21:17
Napisano 21 grudzień 2017 - 21:25
To model z 1986. Wersja limitowana dla Abisyńskiego korpusu oficerskiego. Zastosowany w szkiełku dolnoprzepustowy filtr promieniowania UV, uniemożliwia ładowanie baterii światłem sztucznym a jedynie naturalnym i do tego tylko słońcem będącym w zenicie. Przykro mi jeśli chcesz posłuchać jak tyka... czeka Cię wycieczka do Afryki
...ale ładny jest
Użytkownik BOB1 edytował ten post 21 grudzień 2017 - 21:28
Napisano 21 grudzień 2017 - 21:34
To model z 1986. Wersja limitowana dla Abisyńskiego korpusu oficerskiego. Zastosowany w szkiełku dolnoprzepustowy filtr promieniowania UV, uniemożliwia ładowanie baterii światłem sztucznym a jedynie naturalnym i do tego tylko słońcem będącym w zenicie. Przykro mi jeśli chcesz posłuchać jak tyka... czeka Cię wycieczka do Afryki
...ale ładny jest
Solarium nie wystarczy ?
Model i instrukcję już mam. To Seiko V172 Solar Alarm Chronograph.
Użytkownik godski edytował ten post 21 grudzień 2017 - 22:01
Napisano 21 grudzień 2017 - 21:38
Sorki, nie odpowiem bo to już przekracza mój poziom wiedzy profesjonalnej
Napisano 21 grudzień 2017 - 23:53
No,właśnie. O ten starszy chodzi. Podobne i mnie zmyliło.
Waldku , Michale - czy ten mój ponad ćwierćwieczny model to już klasyk rzeczony będzie ? Bo lubię dziada i mimo cyklicznie pojawiających się chęci zmiany na coś bardziej pancernego , nie mogę się przemóc jakoś ...
DSC04785.JPG 44,01 KB 30 Ilość pobrań DSC04787.JPG 36,99 KB 30 Ilość pobrań DSC04788.JPG 50,07 KB 30 Ilość pobrań
Użytkownik malinabar edytował ten post 21 grudzień 2017 - 23:57
Napisano 22 grudzień 2017 - 09:22
Cholera, mnie chyba Seikoza dopadła. Miesiąc i trzecia sztuka.
Mam pytanie. Co to dokładnie za model, kiedy był wyprodukowany i jak go naładować bez słońca.
Próbuję pod białym światłem diodowym.
Może jeszcze link do instrukcji poproszę.
Nawiasem mówiąc piękny.
Trza było ode mnie kupić
Ten twój to Seiko Chronograf SSC085P1 po modelu dojdziesz jaki tam mechanizm siedzi i znajdziesz instrukcję
Napisano 16 luty 2018 - 12:52
Oto mój stary oriencik którego uwielbiam nosić.Jest wręcz uniwersalny i bardzo ładnie wskazuje czas.Praktycznie znikome odchyły w ciągu miesiąca.
Napisano 16 luty 2018 - 13:04
Bułgary hicior lat 80 "zjechałem" takich z 10 par
Ja nosiłem w latach 90tych(chyba), z 6 lat temu przypomniałem sobie o tym modelu i rozpoczęły się poszukiwania(maile do Adidasa i wici wśród znajomych w stanach) niestety nic z tego nie wyszło. Jakiś rok później nagle pojawiła się mała seria w adidasie
Za tysiaka bym ich nie sprzedał hehe
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych