Formy do odlewania główek
Napisano 21 sierpień 2006 - 07:25
Chciałbym Was zapytać o przepis na formę do odlewania główek jigowych. Obecnie przeleciałem sklepy w poszukiwaniu specyficznych główek jigowych ale niestety nie znalazłem. W związku z tym zakupiłem już odpowiednie haki i chciałbym przystapić do następnego punktu programu. Mniej więcej wiem jak wykonac taką formę ale chciałbym uniknąć głupich błędów. Czy moglibyście mi doradzić krok po kroku jak robicie takie formy (materiały, poszczególne etapy produkcji).
Funkcjonalnośc formy:
- małe główki o prostym kształcie ale nie kulistym (dla utrudnienia) - cięzar pojedynczej to 8g - 10g
- forma na 5 główek
Pozdrawiam
Remek
Napisano 22 sierpień 2006 - 10:27

Pozdrawiam,January
- Fishwhisperer lubi to
Napisano 22 sierpień 2006 - 19:27
Napisano 22 sierpień 2006 - 19:49
Napisano 22 sierpień 2006 - 19:54

Napisano 22 sierpień 2006 - 20:05
Rzeczywiście dostałem już informację, że stalowa była by najlepsza. Jednak w moich warunkach warsztatowych jest nie do wykonania. Ja potrzebuję odlać dosłownie eksperymentalnie z 10 główek

Pozdrawiam
Remek
Napisano 22 sierpień 2006 - 22:25
Polecam Ci formy wszelakiej maści firmy http://www.do-itmolds.com/. Wiem, że 2 lata temu ktoś je w Polsce sprzedawał.
Kolega używał tego przez kilka lat i główki wychodziły cacy !!!
Koszt to jedyne 36 USD.
Napisano 23 sierpień 2006 - 00:07

Napisano 23 sierpień 2006 - 08:00
A nie lepiej kupić coś w 100% profesjonalnego.....????
Polecam Ci formy wszelakiej maści firmy http://www.do-itmolds.com/. Wiem, że 2 lata temu ktoś je w Polsce sprzedawał.
Kolega używał tego przez kilka lat i główki wychodziły cacy !!!
Koszt to jedyne 36 USD.
To mi się podoba

Pozdrawiam
Remek
Napisano 23 sierpień 2006 - 12:50

Napisano 23 sierpień 2006 - 17:32
Nawet sie interesowalem tymi formami ale az tak duzo tego nie rwe, poza moga byc trudnosci z kupieniem odpowiednich hakow do danej formy (cienkosc hakow/wielkosc rowka w formie)
Kiedys sie w to bawilem, podszedlem do tego tak - doswiadczalnie sprawdzilem , jaka srednica kulki odpowiada pozadanym przeze mnie gramaturom...
wzialem nast. kulki stalowe odpowiedniej srednicy, z rozdzielni elektrycznej szyne aluminium grubosci ok. 1cm.
Odcisnalem nast. polowke kulki w 1nym kawalku a nast w drugim. Sporym wyzwaniem bylo ustalenie(zakolkowanie) obu kawalkow tak, aby obie polowki wglebienia byly tam, gdzie trzeba.
Jak to sie zrobi, dalej jest juz prosto...
Aha, i w warunkach domowych nie radzilbym robic formy na wiecej niz jeden rodzaj gramatury, wystarczajace beda klopoty z zestosowaniem 2óch polowek...

Mnie poza kulistymi glowkami interesowaly kiedys w ksztalcie lopaty, ktore gwarantowaly wolny opad...ale pozniej zabraklo mi miejsc do skutecznego lowienia na nie wiec zrezygnowalem...
Gumo
Napisano 28 sierpień 2006 - 14:44
Pogrzebałem w literaturze i naprwadę gips dentystyczny to jest to!
Nie wiem czy wiecie ,że z normalnym gipsem nie ma nic wspólnego.
Do odlewanie ołowiu się na pewno nadaje.
Jeśli ktoś ma pojecie o robieniu form to może zrobić takiej jakości główkę, o której producenci moga tylko pomarzyć.
Pozdrawiam
- szczupak1 lubi to
Napisano 28 sierpień 2006 - 15:05
Szpachel samochodowy dwuskładnikowy!
Koszt formy na 2 lub 3 główki 8zł!!!
Pozdrawiam
Napisano 28 sierpień 2006 - 15:11
A podpowiedz co by było dobre i tanie do odlewania form na gumy?? Nie to, że nie wiem z czego ale to co mam na myśli jest nie za tanie

Pozdr.
Salmo
Napisano 28 sierpień 2006 - 15:26
Napisano 28 sierpień 2006 - 15:38
Skoro chcesz odlewać gumy z silikonu to możesz użyc formy gipsowej,nawet nie musisz wtedy stosować żadnego rozdzielacza.
Koszt formy znikomy(ale poszukaj gipsu klasy I lub II) za to silikon już trochę kosztuje,ale możesz kupic silikon o współczynniku rozciągania 400%!!!
pozdrawiam
Napisano 28 sierpień 2006 - 15:52
a na tym gipsie dentystycznym da sie wtryskiwac woblery ??
- dzony63 lubi to
Napisano 28 sierpień 2006 - 16:17
Skoro chcesz odlewać gumy z silikonu to możesz użyc formy gipsowej
Ale cały czas chodzi o gips dentystyczny?? Czy może jest jeszcze jakiś inny??
Pozdr.
Salmo
Napisano 28 sierpień 2006 - 16:30
Do wobków chyba też by się nadawał, ale potrzebny by był dobry rozdzielacz.
Pozdrawiam,January
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych