Formy do odlewania główek
Napisano 30 sierpień 2006 - 18:50
Napisano 04 wrzesień 2006 - 18:47
Temperatura topnienia ołowiu to 327,43 stopnie celsjusza. W związku z tym to tworzywo nie wytrzyna roztopionego ołowiu.Jak myslicie czy poxilina wytrzymalaby jesli wlalbym olow do formy z niej wykonanej?
Możesz przy użyciu poksyliny zastosować eutektyk ołowiowo-cynowy.
Albo wykonać formę z innego materiału.
Domowym sposobem najłatwiej wykonać formę z mieszniny pyłu mineralnego (choćby glina do zanęty- ale wyprażona) wymieszna ze szkłem wodnym. Należy zrobic coś w rodzaju plasteliny. Wtedy ulepisz formę.
Jedyna wada, ale ta forma winna schnąć tydzień.
Aby przyspieszyć można suszyć 2 dni na słońcu, a później 2-3 godziny w piekarniku.
Napisano 04 wrzesień 2006 - 19:49
te dwa zdania nie posiadaja sensu ale jakos sproboje wyczaic o co Ci chodzilo

a powiedz mi @cenzorator gdzie ja dostane pyl mineralny i szklo wodne?
Napisano 04 wrzesień 2006 - 19:54

http://www.gaz-bud.pl/......tutaj mają wszystko.....a nawet więcej !!!!!!......pianki ALFAPUR(PU) na woblery też.
Każdy narzędziowiec, tokarz czy frezer zrobi C taką formę z dwóch kawałków ALU za 50zł.......w czym problem !!!
Napisano 04 wrzesień 2006 - 19:55
Pozdr.
Salmo
- Fishwhisperer lubi to
Napisano 04 wrzesień 2006 - 19:58
Pytanie dotyczyło wytrzymałości poxiliny na roztopiony ołów, więc i odpowiedź tego również musi dotyczyć.
Glinkę do zanęty dostaniesz pewnie w jakiś sklepach wedkarskich a szkło wodne w każdym markecie z materiałami budowlanymi
A z Petrusem wypada mi sie zgodzić prawie w pełni (bo po co wyważać otwarte drzwi). Prawie w pełni, bo jak ktoś chce poeksperymentować, to niech to robi

Pozdrawiam
Napisano 04 wrzesień 2006 - 19:59
Ludzie.....nie kombinujta jak kuń pod górę!!!.....formy do odlewania główek zawsze robi się z aluminium.....nikt nie używa gipsu, poksylin, ani innych.....popelin....
Popatrz jaki mądry. Petrus, niektórzy nie chcą wydać kasy na aluminium to robią z czego innego. Niektórzy też nie mają ogromnego warsztatu i urządzeń do obrabiania aluminium.No co innego jeżeli to produkcja na większą skalę.
Pozdr.
Salmo
Napisano 04 wrzesień 2006 - 20:07

pozd.
- Radek mmmmm lubi to
Napisano 04 wrzesień 2006 - 20:38
Zaraz to wyjaśnię. Składnikeim poksyliny są żywice epoksydowe. Jak większość tego typu tworzyw w temperaturze powyżej 300 stopni ulegaja rozkładowi. Natomiast ołów by go mozna wlać do formy musi mieć temperature wyższą niż temperatura topnienia.Temperatura topnienia ołowiu to 327,43 stopnie celsjusza. W związku z tym to tworzywo nie wytrzyna roztopionego ołowiu.
te dwa zdania nie posiadaja sensu ale jakos sproboje wyczaic o co Ci chodzilo![]()
![]()
a powiedz mi @cenzorator gdzie ja dostane pyl mineralny i szklo wodne?
I im wyższa jest temnperatura ołowiu to tym ma mniejszą lepkość i łatwiej się odlewa. Ale za to dłużej czeba czekac by skrzepł w formie.
Reasumując gdy forma rozgrzeje sie od roztopionego ołowiu to sie zniszczy.
Szkło wodne kupisz w sklepach budowlanych.
A jako pył pochodzenia mineralnego możesz zastosować suchą pylistą glinkę do zanęt kupowaną w sklepach wędkarskich. Poza tym to może być glinka szamotowa (budowlana).
życze udanych eksperymentów.
Szkło wodne powoduje to, że powierzchnia gliny po wyschnięciu będzie gładka. (tak jak glazura)
ps.
A tak poza tym to mój nik, to cezorator, a nie cenzorator.
Napisano 04 wrzesień 2006 - 21:35
Salar, za stary jestem, żeby takich bajek słuchać, forma z ALU/stali jest jedynym odpowiednim materiałem do jakichkolwiek odlewów/wtrysków i nikt innego nie stosuje ze względu na wytrzymałość, tolerancję temperaturową i przede wszystkim gładkość powierzchni.....a z gliny to sobie co najwyżej garnek ulepisz.
pozd.
Oj

Pod tymi linkami znajdzisz garść podstawowych informacji na ten temat:
http://www.sciaga.pl...-26-odlewnictwo
http://iim.mech.pk.edu.pl/25/DYDAKTYKA/Masy%20formierskie.pd f#search=%22masy%20formierskie%22
http://technologie.polsl.pl/Inynieria%20materiaowa%20metalur gia/I-11.doc
Napisano 04 wrzesień 2006 - 22:10
Stosuje sie równiez formy gumowe do odlewania profili gipsowych np.ozdobnych listw przysufitowych(ang.cornices)
Jednak do metalu, plastików i pianek różnego rodzaju stosuje się wyłącznie formy aluminiowe lub stalowe.....oddawanie ciepła, właściwości separacyjne i jakość powierzchni formy są tu priorytetami, których w glinianej formie się nie osiągnie.....a wiem to, ponieważ mój sąsiad ma spory zakład wtryskarek(żeliwo i PP/PU) i często jeżdzimy na ryby.
Ciekawe dlaczego firma http://www.do-itmolds.com/ nie robi form z gipsu/gliny??.....a zapewniam Cię, że ci ludzie naprawdę wiedzą co robią.
Napisano 04 wrzesień 2006 - 22:23
P.S.Tym razem chyba dobrze napisalem twoj nick

- Fishwhisperer lubi to
Napisano 04 wrzesień 2006 - 23:11
czesc
pokaz moze fotki tych glowek ktore chcesz odlewac to moze i ja cos poradze
Napisano 05 wrzesień 2006 - 05:17
Bede niedlugo robil pilkery dorszowe i sproboje zrobic ta forme ze szkla wodnego i pylu mineralnego (ciekawe czy wytrzymie?). @cezorator wiesz moze ile kosztuje ten pyl i te(to) szklo?
P.S.Tym razem chyba dobrze napisalem twoj nick![]()
Paczka glinki kosztuje ok 4-5 zł, a 0,5 litra szkła wodnego ok 3-4 zł.
Pamietaj o dokładnym wymieszniu składników. To ma byc coś w rodzaju plasteliny. Nie jest to zbyt łatwe.
Dokładnie wysusz formę przed odlewaniem.
Życzę sukcesów.
Ps.
Benito jeśli mogę Ci poradzić to w przypadku gdy chcesz odlać 5-10 odlewów to nie warto kupować wtryskarki i form metalowych.
Myślę, że warto te pieniądze poświęcić na coś innego.

Jak byś chciał się tym zając zawodowo i zostać odlewnikiem wtedy to jest na pewno super rozwiązanie.
Napisano 06 wrzesień 2006 - 10:16
http://www.lurecraft...lds/do~it-molds
Mysle ze tu znajdziesz to czego szukasz
Napisano 08 wrzesień 2006 - 14:25

Napisano 08 wrzesień 2006 - 21:14
@cezorator chce wykonac o wiele wiecej odlewow niz 5
chyba nie ma form metalowych do pilkerow
No to sprawa jest bardziej skomplikowana.
Forma metalowa to naprawde duży wydatek pieniędzy.
Własnym sposobem można ją wykonać metodą galwanotechniki.
Nie jest to jednak zbyt proste.
Polecam książkę Sękowskiego Galwanotechnika Domowa
A jaką ilość tych idlewów chcesz zrobić ????
Napisano 08 wrzesień 2006 - 22:10

Napisano 11 wrzesień 2006 - 15:10
Napisano 14 wrzesień 2006 - 16:34
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych