bolonka + kolowrotek do 600-800zl
Napisano 27 wrzesień 2011 - 14:12
myślałem nad:
dragonem bolognese (6m) - http://www.centrumwe...-bolognese.html
co do kołowrotka nie wiem, kolega polecał mi Fishmakera RD 930i - czytałem opinie na tym forum i podobno jest kiepski.
Co byście doradzili? nie musi być obowiązkowo sprzęt Dragona, grunt żeby cena się zgadzała
Dzięki z góry
Napisano 27 wrzesień 2011 - 14:18
Bardzo nam miło, ze do nas zawitałeś

Napisano 27 wrzesień 2011 - 14:27
Ale fajny pierwszy post na forum

Chwytaj za spina albo casta to pogadamy

Napisano 27 wrzesień 2011 - 14:34

A może Pan Piotruś będzie te leszcze łowił na śmierdzące gumowe ochotki berkleya i na podciąganego...??? I już macie spinning...

A co do Fishmakerów, to rzeczywiście nie najwyższych lotów nawijaki...

Napisano 27 wrzesień 2011 - 14:44

ale na naszym rynku to raczej kiepski wybór długich kijów tego typu..
tu masz przykład w tym stylu 15' - 17' http://www.tackle2u.com/prods/maver-powerlite-15ft17ft-match -rod-free-delivery.html
Napisano 27 wrzesień 2011 - 17:15

rozumiem ze opinii co do wedki tutaj zbytnio nie dostane, a kolowrotka? co poza spro red arc i zauberem mialoby sens kupic w przedziale ok 300-400zl?
Napisano 27 wrzesień 2011 - 17:49
a kolowrotka? co poza spro red arc i zauberem mialoby sens kupic w przedziale ok 300-400zl?
Daiwa Emblem 1500-2000, w dobrym stanie pośmiga długoooo
Napisano 27 wrzesień 2011 - 18:13
a kolowrotka? co poza spro red arc i zauberem mialoby sens kupic w przedziale ok 300-400zl?
[/quote]
[/quote]
Emblemy widze tylko w rozmiarach ok 5000 , poza tym cena nie pozostawia mi wiele miejsca na wedke :/
ten by do czegos sie nadawal?
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/twin-power-1500-xt-r b-a17-p35-k3458.html
Napisano 27 wrzesień 2011 - 19:50
[/quote]
[/quote]
Emblemy widze tylko w rozmiarach ok 5000 , poza tym cena nie pozostawia mi wiele miejsca na wedke :/
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/twin-power-1500-xt-r b-a17-p35-k3458.html
[/quote]
A czy kołowrotek koniecznie musi być NOWY i PROSTO ZE SKLEPU..?

Napisano 27 wrzesień 2011 - 20:05
[/quote]
[/quote]
[/quote]
A czy kołowrotek koniecznie musi być NOWY i PROSTO ZE SKLEPU..?

[/quote]
w sumie nie musi, ale wolalbym miec okazje pobawic sie nim (lub podobnym, np w sklepie wedkarskim) zanim bym go kupil, zalezy od oferty mysle
Napisano 28 wrzesień 2011 - 10:38
biosteron, pisz za siebieWitam
Bardzo nam miło, ze do nas zawitałeś, ale my łowimy rybki tylko na sztuczne przynęty
.

Kołowrotek to będzie się nadawał praktycznie każdy, w tym przypadku wędka będzie ważniejsza, musi być sztywna, szybka i lekka. Kołowrotek to tylko magazyn dla żyłki i w tym przypadku nawet najtańsze shimano, które żyłkę będzie dobrze nawijać będzie się nadawać. Możesz pomyśleć nad tańszym bratem TP, Exage (o ile dobrze napisałem) i więcej będziesz miał na lepszego kija, a ten też ma hamuec walki (o ile Ci na nim zależy). Pomyśl też nad rozmiarem młynka, wędkę będziesz trzymał cały czas w ręce więc być może większy (3000, 4000) rozmiar będzie długachnego kija lepiej wyważał.
Co do łowienia z łodzi bolonką to chyba musza być bardzo specyficzne warunki, których wyobrazić sobie nie mogę. Jakbym miał brać na łódkę kija spławikowego to 3,6m byłby aż nadto

Pozdrawiam.
Napisano 28 wrzesień 2011 - 11:07
Witam
Bardzo nam miło, ze do nas zawitałeś

[/quote]
biosteron, pisz za siebie

Kołowrotek to będzie się nadawał praktycznie każdy, w tym przypadku wędka będzie ważniejsza, musi być sztywna, szybka i lekka. Kołowrotek to tylko magazyn dla żyłki i w tym przypadku nawet najtańsze shimano, które żyłkę będzie dobrze nawijać będzie się nadawać. Możesz pomyśleć nad tańszym bratem TP, Exage (o ile dobrze napisałem) i więcej będziesz miał na lepszego kija, a ten też ma hamuec walki (o ile Ci na nim zależy). Pomyśl też nad rozmiarem młynka, wędkę będziesz trzymał cały czas w ręce więc być może większy (3000, 4000) rozmiar będzie długachnego kija lepiej wyważał.
Co do łowienia z łodzi bolonką to chyba musza być bardzo specyficzne warunki, których wyobrazić sobie nie mogę. Jakbym miał brać na łódkę kija spławikowego to 3,6m byłby aż nadto

Pozdrawiam.
[/quote]
Dzięki za radę, poszukam sobie czegoś w segmencie do 200zł kołowrotków (coś polecacie w tym przedziale?).
Co do bolonki na łódce - warunki są absolutnie standardowe, jezioro spore, grunt duży (12+m), lekki uciąg wody co najwyżej.
Wkurza mnie to po prostu, że zawsze boczny wiatr robi mi łuk na żyłce, i pomimo ciągłego podciągania często zdarza mi się zepsuć branie z powodu zbyt wielkiego luzu na żyłce (mam wędkę 3.6 i 3.9).
Poza tym poczytałem sporo w necie na ten temat, i faktycznie takie wędki jak najbardziej mają sens jakby się dłużej zastanowić, chociaż na pierwszy rzut oka wydaje się to skrajnym debilizmem

Napisano 29 wrzesień 2011 - 10:47
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=22076&am p;start=0&
Jeżeli Ci się nie podoba to Exage... albo (bo mi się przypomniało) coś co będzie z przednim hamulcem. Takie kołowrotki są lepsze do konserwacji. Shimano sobie wymyśliło specjalny kluczyk, którym odkręca sie np w exage ten tylni hamulec...

Czy odtłuszczasz żyłkę? Bierzesz wacik, mydło/płyn do mycia naczyń/szampon... i przeciągasz żyłkę przez taki namoczony wacik, odtłuszczona żyłka lepiej idzie na dno. Oczywiście zgaduję że korzystasz z żyłki matchowej? Weź pod uwagę fakt, że taka długa pała będzie na wietrze stawiała opór i trzeba się zastanowić czy nie lepsza będzie jednak odległościówka i dobra, odtłuszczona, tonąca żyłka.
Pzdr.
Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:08
wędkę chyba sobie kupię jednak team daiwa aqualite power match, 10-40 wyrzutu, 4.20m dlugosci, mam wersje sensor float daiwy i jest fantastyczna jak na te ok 250zl ceny.
W sumie kołowrotek to nie jest jakiś skrajny problem, raczej bardziej zastanawiam się nad kijem. Ktokolwiek mial w rekach dragona bolognese? tego nowego z 2011.
Z shimano kreciolkow mam stradica gtm-rc 3000 i kilka catan(starych, nie tych czerwonych), w ostatecznosci jego sobie przeloze do splawikowki (aktualnie siedzi w catana feederze

Napisano 29 wrzesień 2011 - 14:17
zdefiniuj: kał.
Odtłuść żyłkę i sprawdź jaka różnica.
Napisano 29 wrzesień 2011 - 14:59
co do slabych kolowrotkow mialem na mysli duza awaryjnosc, kiepski serwis shimano, luzy i generalna slaba relacje jakosci do ceny
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych