Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silnik elektryczny (w tym dziobowy) a zakłócenia echosondy

garmin minnkota motorguide riverfox zakłócenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
283 odpowiedzi w tym temacie

#181 OFFLINE   cezorator

cezorator

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 950 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Cezary
  • Nazwisko:Pacocha

Napisano 25 maj 2020 - 10:38

Nie bedzie Ok
Silnik kupiony za 2.550 zł z Sonara po tunningu w MC - grubsze kable aktywne chłodzenie maxi chiński
Siał okropnie nie szło pływać - osobne aku, filtr przeciwzakluceniowy nic nie pomogło
Sprawdzałem na Osapianie i Jaxonie nowe silniki -tez były zakłócenia
Sprzedałem go w PiS........ i kupiłem Motor Guide R3 55lbs bez maxi problem znikł i mam spokój

A w jakiej odległości było echo od silnika ?

#182 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 25 maj 2020 - 11:22

Życie pokazuje, że nie ściemniamy pisząc o zwykłych silnikach, jako najlepszych dla jakości odczytów na echosondzie.

Ja mam elektryk i spaline, elektryk tylko tam gdzie nie mozna inaczej, a ze to najfajniesze i najspokojniejsze miejsca zwykle, to fajnie byloby miec to uzywalne. Jest jeszcze opcja kupic zamiast 55lbs jakies 30lbs i latac ciągle na maksa... ale to juz ostatecznośc...

#183 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 25 maj 2020 - 11:22

Życie pokazuje, że nie ściemniamy pisząc o zwykłych silnikach, jako najlepszych dla jakości odczytów na echosondzie.

Ja mam elektryk i spaline, elektryk tylko tam gdzie nie mozna inaczej, a ze to najfajniesze i najspokojniejsze miejsca zwykle, to fajnie byloby miec to uzywalne. Jest jeszcze opcja kupic zamiast 55lbs jakies 30lbs i latac ciągle na maksa... ale to juz ostatecznośc...

A dopytuje, bo wiem ze niektórzy sobie z tym poradzili i wszystko jakos współgra.

#184 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 25 maj 2020 - 11:23

Duplikat

Użytkownik Seki edytował ten post 25 maj 2020 - 11:24

#185 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 25 maj 2020 - 11:26

Ja pływam na dwóch elektrykach , rufa i dziób , nie zauważam zakłóceń na swym simradzie, garmina opływam za chwilę. W obu silnikach maxymizery ale raczej nie ma co ich porównywać...
Natomiast do zbierania danych zakładam zwykły przełącznikowiec.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

#186 OFFLINE   PiernikTorunski

PiernikTorunski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaToronto Kuj-Pom
  • Imię:Sławek

Napisano 26 maj 2020 - 09:28

A w jakiej odległości było echo od silnika ?

Prawidłowej jak najdalej
Chłopie wszystkie opcje przeciwiczone
Nie szło pływać nie mówiąc o zawodach
Oczywiscie MK mocniejszy szybszy i lepiej wykonany od MG ale co z tego jak pływasz i sie wkurwiasz
Silnik wysłany był rownież do serwisu fabrycznego firmy MK - jak zobaczyli włożony chiński maxi i wentylator z kompa przez MC firmę ktora wkłada i sprzedaje maxi to odesłali mi go nawet nie dotykając z uwagi na Nieoryginalny Maxymizer
Potem wysłałem na inny serwis niby cos grzebali, sprawdzali pod echo ale oczywiscie nic nie zrobili tylko mnie skasowali siano
Nie wytrzymałem
Juz miałem dość a echo miałem dobre nie tanie Garmina i szkoda było sprzedawać

#187 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 26 maj 2020 - 09:36

Rozmawiałem wlasnie z dystrybutorem silnikow elektrycznych Yamaha z Gorzowa Wlkp, Panowie zapewniają ze silnik na pewno nie zakłóca, ale jakby jednak zakłócał to się wypinaja i oddac nie mozna, bo uzywany. Fajna firma!
  • PiernikTorunski lubi to

#188 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 26 maj 2020 - 09:39

Być może to feler Garminów jest, bo jak pisałem - nie mam sensacji w Simradzie i HB. Mój Echomap będzie wkrótce wyjaśniony w tym zakresie. 

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 26 maj 2020 - 09:39

#189 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 26 maj 2020 - 09:57

Pływam od lat na Minn Kota, różnych głównie jednak z maximizerem (Maxxum, Traxxis) i żadna z moich echosond nigdy nie zbierała zakłóceń. Przetwornik od Humminbirda miałem zamocowany na pędniku od silnika, w żaden sposób nie wpływało to na powstawanie zakłóceń. Ciekaw jestem co może być przyczyną, bo na pewno nie jest to przypadek, że takie zakłócenia jednak występują.

#190 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 26 maj 2020 - 10:05

Pływam od lat na Minn Kota, różnych głównie jednak z maximizerem (Maxxum, Traxxis) i żadna z moich echosond nigdy nie zbierała zakłóceń. Przetwornik od Humminbirda miałem zamocowany na pędniku od silnika, w żaden sposób nie wpływało to na powstawanie zakłóceń. Ciekaw jestem co może być przyczyną, bo na pewno nie jest to przypadek, że takie zakłócenia jednak występują.

Trzeba potestować kilka brandów ech przy jednym silniku i można wnioskować. Mnie również zdarzało się miec ducer na pędniku, choć hb ma chyba do tego dedykowane z dodatkowym ekranowaniem -ale nie było tragedii na sonarze bocznym ,bo on jest najbardziej czuły na zakłócenia maximizera tego czy innego. 

#191 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 26 maj 2020 - 11:25

Testowałem, HB, Lowrance, Simrad, Raymarine i mówię tu o skanowaniu bocznym oraz DI. Były to różne modele tych brandów. Różne sposoby montażu przetwornika. Nigdy mi nic nie zakłócało. Zaczynam podejrzewać, że muszę mieć coś uwalone na łodzi...

#192 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 26 maj 2020 - 11:40

Ewentualnie masz dobry silnik z porzadnym maxi. Moze mi sie trafil akurat taki, który sieje w częstotliwości echo...

#193 OFFLINE   Michał

Michał

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Sopiński

Napisano 26 maj 2020 - 15:40

Trolluje na przelotach, więc dla mnie przelaczniki odpadają. Ktos wspomnial o markowych maxi, czy na przyklad taki MK traxxis powinien być OK?

MinnKota Traxxis 55lb też sieje jak zaraza. Wprawdzie z Garminem, a te są wrażliwe na zakłócenia ale powyżej 7 metrów niewiele widać. A sprawdzałem na dwóch różnych egzemplarzach. 

#194 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 26 maj 2020 - 16:03

Te zakłócenia.masz.na lodzi czy pontonie ?

#195 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 26 maj 2020 - 17:37

Terrova i Powerdrive mi nie siały na żadnym Garminie.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik psulek edytował ten post 26 maj 2020 - 17:37

#196 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 26 maj 2020 - 17:42

Terrova i Powerdrive mi nie siały na żadnym Garminie.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Siłą rzeczy są daleko od przetwornika rufowego.

#197 OFFLINE   piernik

piernik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 26 maj 2020 - 18:15

Silnik Minkota Endura 55 lbs maximizer od MC (juz drugi) echo Humminbird, na tym samym aku -nic nie sieje.

#198 OFFLINE   PiernikTorunski

PiernikTorunski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaToronto Kuj-Pom
  • Imię:Sławek

Napisano 27 maj 2020 - 12:31

[quote name="Maciej_K" post="2764505" timestamp="1590482351"]Być może to feler Garminów jest, bo jak pisałem - nie mam sensacji w Simradzie i HB. Mój Echomap będzie wkrótce wyjaśniony w tym zakresie.
[/quote]

[quote name="Paprykarz" post="2764511" timestamp="1590483428"]Pływam od lat na Minn Kota, różnych głównie jednak z maximizerem (Maxxum, Traxxis) i żadna z moich echosond nigdy nie zbierała zakłóceń. Przetwornik od Humminbirda miałem
zamocowany na pędniku od silnika, w żaden sposób nie wpływało to na powstawanie zakłóceń. Ciekaw jestem co może być przyczyną, bo na pewno nie jest to przypadek, że takie zakłócenia jednak występują.[/

1. Maciej - od maja tego roku zmieniłem Garmin 70DV na Echomap 93SV plus z GT54 nie mam żadnych zakłóceń

2. Paprykarz pisaliśmy kiedyś o tym moim problemie - peszele,otuliny ekranowane, odsuniecie przetwornika, mało tego dostałem nowy GT 20 i podmieniłem bo myślałem ze może czujnik jest uszkodzony -tez śnieżył na moim Traxxisie

Na spalinie problem nigdy nie występował
W silniku Traxxis sprawdzone szczotki i wszystkie inne rzeczy
Osobne aku
I tak jak pisałem nie wytrzymałem ciśnienia sprżedalem za mniej niż połowę tego co dałem za nowy
  • Michał lubi to

#199 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 27 maj 2020 - 22:03

Przyczyny siania mogą być dwie. Jedna to zakłócenia akustyczne od silnika działającego na przetwornicy z częstotliwością kilkudziesięciu kiloherc. Druga to harmoniczne od tych kilkudziesięciu kiloherców emitowane radiowo. Z akustycznymi ciężko coś zrobić, radiowe - można ekranować przetwornicę blaszką mosiężną a na zasilaniu z aku dać filtr z dławiczków , kondensatorów blokowych polipropylenowych (kostki) i niskoimpedancyjnych kondensatorów elektrolitycznych, lub zastosować gotowy filtr.

Nie powinien siać maksymizer dla ubogich - złożony ze zwykłego silnika z przełącznikiem i rezystorami zasilanym z akumulatora 6V. Występują akumulatory w blokach po trzy ogniwa czyli 6V i są lżejsze niż 12V.

#200 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 27 maj 2020 - 22:38

Siłą rzeczy są daleko od przetwornika rufowego.

Maciek, odległość ma mało do rzeczy. Możesz sobie przełożyć przetwornik na dziób, i też może siać. Raz był przypadek, że u jednego kolegi siało w echu na dziobie, przez kable od wyciągarki. Mimo że nie działała, to przewody pełniły w tym przypadku funkcję anteny, a przewód od przetwornika leżał obok.  Problemem jest to, że większość maxi sieje po zasilaniu, przebiegi zmienne generują przesłuchy na kablach i stąd takie kwiatki. Dziobówki mają to jakoś inaczej rozwiązane, bo i często mają zabudowany przetwornik, który działa bez zakłóceń.

Użytkownik psulek edytował ten post 27 maj 2020 - 22:39

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: garmin, minnkota, motorguide, riverfox, zakłócenia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych