Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
896 odpowiedzi w tym temacie

#221 ONLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 22 grudzień 2020 - 19:56

Te zabawki powinny być o połowę tańsze

Nie chciałbym być źle zrozumianym, ale uważam,że cena jest opodwiednia - zaporowa.  Panoptix w rękach kumatego wędkarza bardzo ułatwia łowienie...

#222 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 22 grudzień 2020 - 20:03

Ale nie każdy kumaty wedkarz musi wladac takim budżetem. To nie jest cena zaporowa a wysoka. Do tego muszą być ekrany tez wysokiego tieru... ogolnie live to przyszlosc , ich ceny spadną wkoncu tak jak miało to miejsce ze structure scan

Użytkownik siarq edytował ten post 22 grudzień 2020 - 20:16

#223 ONLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 22 grudzień 2020 - 21:40

Do tego muszą być ekrany tez wysokiego tieru...

Echomap wystarczy, także żaden to wysoki model.
Dobrze, że jest tak drogo. U mnie jest jeden wieśniak, który łowi na szarpaka z panoptixem

#224 OFFLINE   BartoszC

BartoszC

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów

Napisano 22 grudzień 2020 - 21:54

Echomap to troche bida kupowac bo nie wykorzystuje mozliwosci panoptixa (rozdzielczosc). Dopiero 8410 wykorzystuje...

#225 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 22 grudzień 2020 - 22:04

Echomap to troche bida kupowac bo nie wykorzystuje mozliwosci panoptixa (rozdzielczosc). Dopiero 8410 wykorzystuje...

Cena czyni cuda. natomiast jak pokazałem, ryba się świeci, przynętę można zobaczyć. W ogóle te nowe systemy obrazowania zmieniają postrzeganie rybiego świata. To temat na dłuższą opowieść. 

Btw jakość obrazowania livescope nie jest bezpośrednio pochodna od rozdzielczośći ekranu, owszem- jest dużo lepiej na 84xx niż na echomapie, ale nie o tak bardzo jakby wskazywały cyferki rozdzielczości i ceny przede wszystkim. W tym materiale powiedziałem, że powylaczałem filtr zakłóceń, który odpowiada za jakość obrazu. Na włączonym- dno widać całkiem, całkiem jak na taki ekran. Natomiast celem była detekcja przynęty na nim. W międzyczasie wykąpałem koguta 14g i jest widoczny też z ok 15-16m, dzięki kryzie zbierającej pęcherzyki powietrza  do wody. To się bardzo ładnie znaczy na ekranie. No i kwestia koloru - większośc materiałów z lvs jest robionych w miedzi lub pomarańczu. Ja wybrałem niebieski, bo najlepiej w Garminie i nie tylko świeci obiekty w toni. Jutro jadę nad wodę, może uda się jakąś nagrywkę zrobić, będzie płytko, więc perspektywa w rolach głównych, choć to nie ta sama woda co na materiale. 

• Intro i Ziomal lubią to

#226 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 22 grudzień 2020 - 22:52

Mialem ultre z lvs32 , pokazywało to ladnie choc do gps serii 84x jeszcze jej troche brakuje. Odnosnie szarpakow , wieśniaków itp. To zalezy od czleka. Nie raz widzialem pro majstrów w łodziach za grube $$ urządzających sobie wlasny folwark nad woda- troling ,vert ,pełen gaz z 50hp na strefie ciszy itp. Z drugiej strony znam i dużo mniej zamożnych, którzy nieprzepuszcza niczemu co z wody wyjedzie bo szkoda, sasiad lubi a zona się znajdą 5kg okoni na tydzień ... jak jest miesiarz to nim jest i tu panoptix czy piranhia nic nie zmieni. Aby była jakosc obrazu , to sila rzeczy ekran musi być mocny. Oglądanie blueray na przejściówkach euro w rozdzielczości 720p nie odda tego co full HD po hdmi. I tu jest pod na sytuacja
  • Sonary i mapy lubi to

#227 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 grudzień 2020 - 06:45

W sumie zapomniałem dodać, u mnie LVS jest uzupełnieniem, nie potrzebuję od niego jakości, tylko detekcji ryby i przynęty. Na głębsze wody i dalekie zasięgi mam swoje 360 na bazie przetwornika ss3d. Nie bierze jeńców, niezależnie od głębokości- pełne rozpoznanie sytuacji. 

Załączony plik  Screenshot_2019-09-07_10.04.32 (1).png   581,67 KB   27 Ilość pobrań

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 23 grudzień 2020 - 06:47

• bassy, malinabar i siarq lubią to

#228 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1151 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 23 grudzień 2020 - 08:06

Maciek masz możliwość sprawdzenia w rzece ?

#229 ONLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 23 grudzień 2020 - 11:43

Łowiłeś na wszystkim, czy wróżysz z fusów?
Łowiłem na 1222 i na echomapie 92, mam porównanie, różnica jest nieznaczna

#230 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 23 grudzień 2020 - 11:56

1222 to ma 1200x800 a 8410 ma 1920x1200 . 400 w pionie to bardzo duzo

#231 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 23 grudzień 2020 - 12:02

Czytam od dłuższego czasu Wasze fachowe uwagi. I powiem Wam, że w pewnym momencie dyskusji wychodzą na światło preferencje osobiste. Być może dla kol. @karkoszek te 400 w pionie nie ma znaczenia.
Teraz czas jest kiepski, ale zlot fanów elektroniki, wspólne pływanie dużo wyjaśniłoby. Tylko kto na to znajdzie czas.

Użytkownik bassy edytował ten post 23 grudzień 2020 - 12:03

#232 ONLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 23 grudzień 2020 - 12:14

Podstawowym pytaniem jest jaką rozdzielczość produkuje GLS10, bo to ona generuje cały obraz, może niektórzy nie są tego świadomi.
Ekran wiadomo, że im większy to zawsze lepiej, natomiast jakość odczytu panoptix w stosunku do rozdzielczości ekranu to już co innego.
Na podstawie wieeeeelu godzin patrzenia się w różne sprzęty uważam, że do SAMEGO panoptixa wystarczy echomap 92. Ekran 10 cali daje trochę lepszy obraz, ale dalej to już bez znaczenia.
Na swoim małym, gównianym ekraniku bez problemu widzę okonie na 10 metrach, a koło nich moją 7cm jaskółkę, do reszty zastosowań mam Helix 12.
  • mario, golenia i Ziomal lubią to

#233 OFFLINE   Gregmegabass

Gregmegabass

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • Imię:Greg

Napisano 23 grudzień 2020 - 12:52

Z tego co obserwuje juz od dluzszego czasu to w Polsce wiekszosc ma manie na punkcie rozdzielczosci, a prawda jest taka jak napisal karkoszek . Najwazniejsze to software i przetworniki , a dopiero pozniej rozdzielczosc. Dla mnie kupno 84xx/86xx tylko i wylacznie pod livescope to pomylka .
  • golenia lubi to

#234 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 23 grudzień 2020 - 13:37

Z tego co obserwuje juz od dluzszego czasu to w Polsce wiekszosc ma manie na punkcie rozdzielczosci, a prawda jest taka jak napisal karkoszek . Najwazniejsze to software i przetworniki , a dopiero pozniej rozdzielczosc. Dla mnie kupno 84xx/86xx tylko i wylacznie pod livescope to pomylka .

A postaw kolo siebie szanowny kolego hds gen3 i carbona i zobaczysz jaka robote robi matryca...
I tak jest z każdym sprzętem, nie tylko rozdzielczosc , ale i jakosc matrycy. Nie jestem funboyem seri gpsmap ani innego tieru. Ale miałem trochę sprzętu w rekach i wiem na co dana półkę sprzetowa stać. Wiadoma sprawa jest , że jeśli z xdcr wychodzi bubel to na złotej matrycy jakosci nie będzie. Ale jeśli dane są ok to ekran ma znaczenie. Do tego dochodza jeszcze "flaczki" ekranu- szybkosc działania, responyswnosc itd. Wiec prosze was , nie porownojmy serii najwyższej do sredniej . To są innej klasy sprzęty. Lusek nie uświadczy nigdzie, ale wydajnosciowo i jakościowo różnice są. Na pewno ekran moim zdanie, powinien być do tego od 10" w górę.

#235 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 grudzień 2020 - 14:20

A ja powiem, że nie doczekałem się dziś żadnego brania, tak samo jak mój załogant na pokładzie. Czyli to, co napisałem powyżej- ryba rulez. Nie ekrany, 

• siarq lubi to

#236 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 23 grudzień 2020 - 15:44

Oj tam oj tam. Ale ryby były, to się liczy
  • Intro lubi to

#237 OFFLINE   Maciej1979

Maciej1979

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 361 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Maciej

Napisano 23 grudzień 2020 - 16:04

Ale świadomość tego, że łowiłeś  tam gdzie są ryby   :) ,że nie brały?No nie zawsze jest pierwszego maja.

#238 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 23 grudzień 2020 - 17:14

Nie ma nic gorszego od przekonania że być może łowi się w studni. Tutaj to czysty fun.

#239 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 grudzień 2020 - 17:29

Nie ma nic gorszego od przekonania że być może łowi się w studni. Tutaj to czysty fun.

Niekoniecznie. Seryjne olewanie przynęt przez ryby, rujnuje morale ;)

Generalnie , te narzędzia pogłębiają wiedzę o wodzie i rybach. Pokazują jak są mobilne, czy płoszy je elektronika, silnik, wędkarz. Wiele dogmatów przepisywanych przez lata w publikacjach rozlicznych wymaga zweryfikowania, bo to, że nam wydaje się, ryba "myśli" jest dalekie od realiów na wodzie. 

• golenia i trout master lubią to

#240 OFFLINE   Gregmegabass

Gregmegabass

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • Imię:Greg

Napisano 23 grudzień 2020 - 18:13

A postaw kolo siebie szanowny kolego hds gen3 i carbona i zobaczysz jaka robote robi matryca...
I tak jest z każdym sprzętem, nie tylko rozdzielczosc , ale i jakosc matrycy. Nie jestem funboyem seri gpsmap ani innego tieru. Ale miałem trochę sprzętu w rekach i wiem na co dana półkę sprzetowa stać. Wiadoma sprawa jest , że jeśli z xdcr wychodzi bubel to na złotej matrycy jakosci nie będzie. Ale jeśli dane są ok to ekran ma znaczenie. Do tego dochodza jeszcze "flaczki" ekranu- szybkosc działania, responyswnosc itd. Wiec prosze was , nie porownojmy serii najwyższej do sredniej . To są innej klasy sprzęty. Lusek nie uświadczy nigdzie, ale wydajnosciowo i jakościowo różnice są. Na pewno ekran moim zdanie, powinien być do tego od 10" w górę.

Tak jest matryca czy flaczki i tak mozna wyliczac wlacznie z przetwornikiem ale nie to mi chodzilo . Bardziej mam na mysli wspomniana rozdzielczosc ktora czesto sie wymienia pierwsza przy prownaniu sonarow jakby nic innego nie mialo znaczenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych