Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
896 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   szczuply_maciek

szczuply_maciek

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 346 postów
  • Lokalizacjatam gdzie szczupłe :-)
  • Imię:Maciek
  • Nazwisko:Mazur

Napisano 03 maj 2021 - 19:34

Kumpel jeszcze zrobił 3 sztuki, więc jeśli ktoś chce to zapraszam.
  • Bajzi lubi to

#282 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 03 maj 2021 - 19:49

Czy to jakieś szczególnie zagrożone miejsce? Zdarzają się przypadki uszkodzenia?
Jak to jest mocowane?

#283 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 03 maj 2021 - 19:56

Czy to jakieś szczególnie zagrożone miejsce? Zdarzają się przypadki uszkodzenia?
Jak to jest mocowane?

LVS od góry ma 4 gniazda na śrubki M4, tam to kręcisz. Problem z łamaniem kabla w USA zdarza się, były walki o to czy gwarancja to uznaje. U nas nie spotkałem się z problemem. 

#284 OFFLINE   szczuply_maciek

szczuply_maciek

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 346 postów
  • Lokalizacjatam gdzie szczupłe :-)
  • Imię:Maciek
  • Nazwisko:Mazur

Napisano 03 maj 2021 - 20:19

Ciężko wyrokować, bo w wielu przypadkach w Stanach jest to oficjalnie publikowane na grupach na fejsie, a u nas cisza, ale wolałem coś podobnego narysować i dać znajomemu zrobić, bo patrząc na to, że zmieniam położenie czujnika z normalnego ustawienia na perspective jednak ten kabel jest narażony na pracę mechaniczną. Trzeba przyznać, że Amerykanie dosyć mocno rozwinęli rynek dodatkowego osprzętu, którego Garmin nie przewidział produkując sam czujnik.

#285 OFFLINE   JarekCh

JarekCh

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów
  • LokalizacjaZIELONA GÓRA
  • Imię:JAREK

Napisano 04 maj 2021 - 20:16

Mam techniczne pytanie.Czy ktoś z kolegów montował może przetwornik livescope na silniku dziobowym Minn kota ulterra.Czy jest w ogóle taka opcja kupić jakiś uchwyt dający swobodną możliwość funkcjonowania dziobówki wraz z funkcjonalnością przetwornika.Chciałbym przetwornik użyć w trybie perspektywicznym. 

#286 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 04 maj 2021 - 21:06

Mam techniczne pytanie.Czy ktoś z kolegów montował może przetwornik livescope na silniku dziobowym Minn kota ulterra.Czy jest w ogóle taka opcja kupić jakiś uchwyt dający swobodną możliwość funkcjonowania dziobówki wraz z funkcjonalnością przetwornika.Chciałbym przetwornik użyć w trybie perspektywicznym.

Będzie ciężko, bo w powerdrive, torrevie i ulterze kolumna silnika przesuwa się w uchwycie, więc nie można nic montować pod ogranicznikiem zanurzenia.

#287 OFFLINE   JarekCh

JarekCh

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów

Napisano 04 maj 2021 - 21:57

Będzie ciężko, bo w powerdrive, torrevie i ulterze kolumna silnika przesuwa się w uchwycie, więc nie można nic montować pod ogranicznikiem zanurzenia.

Widziałem taki filmik na youtubie ze Stanów:

Myślałem,że może już w PL ktoś ogarnął ten temat.Nie chciałbym zmieniać dziobówki ze względu na chęć użycia livescope w trybie perspektywy,a jest to idealne miejsce do montażu.

#288 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 05 maj 2021 - 13:43

Widziałem taki filmik na youtubie ze Stanów:

Myślałem,że może już w PL ktoś ogarnął ten temat.Nie chciałbym zmieniać dziobówki ze względu na chęć użycia livescope w trybie perspektywy,a jest to idealne miejsce do montażu.

Proszę.

https://www.olx.pl/d...html#ac6f210126

Użytkownik Pietruk edytował ten post 05 maj 2021 - 13:44

• karkoszek i JarekCh lubią to

#289 OFFLINE   JarekCh

JarekCh

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów

Napisano 05 maj 2021 - 18:53

Dzięki bardzo za zainteresowanie i pomoc.Okazało się,że kolega to sprzedaje. :)

#290 OFFLINE   francisco scaramanga

francisco scaramanga

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1245 postów

Napisano 08 maj 2021 - 06:11

Hej podpytam bardziej zorientowanych, bo z tymi zabawkami dopiero zaczynam.
Jak zamontować przetwornik livescope jeśli będę miał go po lewej stronie kajaka. Z prawej strony tak myślę że zamontuję ekran i będę machał wędą.
Czy ten przetwornik ma być lekko odchylony od prostopadłości do dna? Myślę o odchyleniu płaszczyzny na której przykleja się naklejkę? Ustawiam, ustawiam i wychodzi lekkie odchylenie....
Dzięki za info 😉

#291 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 08 maj 2021 - 12:13

Hej podpytam bardziej zorientowanych, bo z tymi zabawkami dopiero zaczynam.
Jak zamontować przetwornik livescope jeśli będę miał go po lewej stronie kajaka. Z prawej strony tak myślę że zamontuję ekran i będę machał wędą.
Czy ten przetwornik ma być lekko odchylony od prostopadłości do dna? Myślę o odchyleniu płaszczyzny na której przykleja się naklejkę? Ustawiam, ustawiam i wychodzi lekkie odchylenie....
Dzięki za info

Odchylenie od osi pionowej przetwornika jest zabiegiem celowym, 8 stopni tam chyba jest zrobione, by powiększyć zakres skanowania dna. Istnieją w handlu montaże 0 degree mount, jak ktoś chce to zmienić. 

#292 OFFLINE   francisco scaramanga

francisco scaramanga

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1245 postów

Napisano 08 maj 2021 - 21:39

Ok super dziękuję za info. A jaki kątownik użyć jeśli livescope będzie po lewej stronie kajaczka ?

#293 OFFLINE   RobsonAL

RobsonAL

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 23 maj 2021 - 12:03

Planuję rozpocząć przygodę z Panoptixem, potrzebuję pomocy przy wyborze sprzętu, przeczytałem watek, ale nie bardzo jestem mądrzejszy ;) Do bocznego i mapowania używam HDS Live, talk więc Garmin  będzie służył wyłącznie do Panoptixa, Budżet to ok 13tyś coś może jeszcze doskrobię jeśli będzie miało to sens. Możecie doradzić co będzie najbardziej sensowne w tym budżecie? Wiem że są dwie opcje, Echo/skrzynka/ przewornik lub bezpośrednio echo i przetwornik, tyle że w tej konfiguracji nie ma nakładki widoku z góry. Co będzie korzystniejsze w praktyce? 

#294 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 maj 2021 - 12:58

Planuję rozpocząć przygodę z Panoptixem, potrzebuję pomocy przy wyborze sprzętu, przeczytałem watek, ale nie bardzo jestem mądrzejszy ;) Do bocznego i mapowania używam HDS Live, talk więc Garmin  będzie służył wyłącznie do Panoptixa, Budżet to ok 13tyś coś może jeszcze doskrobię jeśli będzie miało to sens. Możecie doradzić co będzie najbardziej sensowne w tym budżecie? Wiem że są dwie opcje, Echo/skrzynka/ przewornik lub bezpośrednio echo i przetwornik, tyle że w tej konfiguracji nie ma nakładki widoku z góry. Co będzie korzystniejsze w praktyce? 

Nie ma odpowiedzi na tak postawione pytanie. Serio. 

Widok perspektywiczny realizuje się bardzo dobrze na wodzie płytkiej, do 3-4m. W takich warunkach jest najefektywniejszym obecnie wynalazkiem, dopracowany sofrem itp. To jest Livescope czyli moduł GLS 10, przetwornik LVS 32. Jeśli masz taki zamysł, że Garmin robi tylko dla live- wystarczy echomap 92 i koniec. Na moim blogu sonary i mapy pokazałem kilka materiałów z tej konfiguracji sprzętowej. 

Natomiast, gdyby Activetarget nie  zbierał zakłóceń od  bocznego- jak ma miejsce to obecnie i trzeba realnie wyłączyć SI, by nie dostać oczopląsu,   to   drugi set od Lowrance też jest ok. czyli w tym budżecie Active Target i Elite FS. Największy problem obecnie to dostępność tych zabawek. 

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 23 maj 2021 - 12:59

#295 OFFLINE   RobsonAL

RobsonAL

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 23 maj 2021 - 17:18

Dzięki za odpowiedź, zdaję sobie sprawę, że trudno o jednoznaczną odpowiedź, nie napisałem też jak, gdzie i jakie ryy najczęściej łowie. Usystematyzowałem wiedze, dużo mi rozjaśniła instrukcja video na stronie Garmina, reasumując nie ucieknę od kupowania GLS10 i LSV32, pozostaje dylemat przy wyborze telewizora, było o tym juz powyżej, czy jest sens przepłacać za większą rozdzielczość, Raczej będę skłaniał się ku 12 calom, rozważam Echomap Ultra 122sv tyle, że to juz się robi kwota, daleko za budżetem ;)  Wrzuć linka do swojego bloga.

#296 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 23 maj 2021 - 17:57

Wystarczy Ci echomap 9, ja tak łowię i do samego livescope nie ma sensu kupować lepszego ekranu.

#297 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 maj 2021 - 18:15

Dzięki za odpowiedź, zdaję sobie sprawę, że trudno o jednoznaczną odpowiedź, nie napisałem też jak, gdzie i jakie ryy najczęściej łowie. Usystematyzowałem wiedze, dużo mi rozjaśniła instrukcja video na stronie Garmina, reasumując nie ucieknę od kupowania GLS10 i LSV32, pozostaje dylemat przy wyborze telewizora, było o tym juz powyżej, czy jest sens przepłacać za większą rozdzielczość, Raczej będę skłaniał się ku 12 calom, rozważam Echomap Ultra 122sv tyle, że to juz się robi kwota, daleko za budżetem ;)  Wrzuć linka do swojego bloga.

Sonary i mapy - YouTube

Jest jedno ale w tym echomapie, nie wiem czy majowe upgrade do ekranów gpsmap- które sporo wnosi do zabawy w livescope- obejmuje ten ekran również/ 

#298 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 23 maj 2021 - 18:25

GLS mi się aktualizował

#299 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 maj 2021 - 18:48

GLS mi się aktualizował

Rafał, ale czy to nie byl up tylko do ekranu?

#300 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 23 maj 2021 - 19:10

Nie, ekran już nie jest wspierany i aktualizowany. Tylko Gls10 dostał aktualizację.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych