Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
896 odpowiedzi w tym temacie

#661 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 16 grudzień 2023 - 19:52

to jeszcze napisz jaki silnik spalinowy? to jakieś 5 litrowe v8 zamontowane na stałe czy 20hp?

echa z panotptixem wezmą jakieś 7-10A na godzinę (wg dokumentacji 2x2.8A i 2A GLS10), więc ten zap marine po 7 godzinach padnie, realnie dałbym 3 godziny  maks na pracę echosond pod tym Zap Marine i może jeszcze odpalisz spalinę, warto aby miała ładowanie dla tego ZAP. Zauważ, że będziesz obciążał go dużym prądem bo ponad 10% jego realnej pojemności a te 60Ah to on ma mierzone dla C20 czyli dla 5% obciążenia.

Skoro przewidywany pobór prądu to te 7-10A policz ile godzin chcesz byc na wodzie i wyjdzie Ci pojemność aku jakiego potrzebujesz. Jak weźmiesz lifepo4 to nie musisz brać dużego zapasu pojemności jak kwas czy żel bierz z 20% zapasem. Tyle, że lifepo4 słabo nadaje się do rozruchu jeśli chcesz mieć tylko jeden aku na łodce. Doradzałbym dwa, ten ZAP dla razruchu i jako awaryjny dla echo i jakieś lifepo4 z którego na upartego też awaryjnie da się odpalić spalinę.

Użytkownik wuran edytował ten post 16 grudzień 2023 - 19:56

#662 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 16 grudzień 2023 - 20:18

Odpalenie silnika na lfp4  zależy od wydajnosci / wielkosci baterii , użytego bms . Im większy silnik tym cięższy rozruch- większy pik

#663 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 17 grudzień 2023 - 12:01

Suzuki 50km. W poście ktoś pisał, że Ultra 122sv +LVS34 + Apex13 bierze mu ok 6A, to w moim przypadku "słabszy" zestaw będzie brał sporo więcej ? :D
A napisałem, że chce aby 2x echo z 1x GT56 brało prąd z AKUMULATORA X, a GLS10+LVS32 z AKUMULATORA Y.
Obstawiałem, po postach w wątku, że echomap bierze 2A. 
LifePo4 byłoby dobre gdybym kombinował zestaw na nowo, a mam już ładowarke wbudowaną na stałe z foxa, kupując LifePo4 musiałbym wydać znowu sporo kasy na kolejną ładowarkę, trochę bez sensu.

#664 OFFLINE   Wamper72

Wamper72

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Andi
  • Nazwisko:Bo

Napisano 27 grudzień 2023 - 17:16

Jest dostępne i u nas https://m.olx.pl/d/o...67-IDXYOz6.html
https://m.olx.pl/d/o...67-IDXYOz6.html

Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka

#665 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 27 grudzień 2023 - 17:21

Nikt nie pytał, ale każdy potrzebował... :D

Takie rozwiązanie już od b. dawna oferuje jeden z naszych kolegów z forum:

https://www.olx.pl/d...67-IDUAG2D.html

• Pietruk, Mateos_74 i t12tom lubią to

#666 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 27 grudzień 2023 - 17:42

O, widzę, że  i wyższy model rotatora  jest dostępny -z korekcją żyrokompasową. To znacznie ciekawsze rozwiązanie, bo ten z linka jest po prostu drogi jak na to, co daje. 

#667 OFFLINE   uups

uups

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • Lokalizacjadolny śląsk
  • Imię:Adam

Napisano 06 styczeń 2024 - 12:38

cena powala

• Ziomal lubi to

#668 OFFLINE   uups

uups

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • Lokalizacjadolny śląsk

Napisano 06 styczeń 2024 - 12:42

a propo sztyc to może komuś się spodoba taka opcja sztycy a propo tych po parę tysi 

.......... filmik udostępnie po wrzuceniu na youtube 

https://youtube.com/...?feature=shared

Użytkownik uups edytował ten post 06 styczeń 2024 - 13:12

• szydłoś lubi to

#669 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 06 styczeń 2024 - 14:00

a propo sztyc to może komuś się spodoba taka opcja sztycy a propo tych po parę tysi 

.......... filmik udostępnie po wrzuceniu na youtube 

https://youtube.com/...?feature=shared

jak masz fb- zobacz, co można jeszcze zrobić z tego silnika- bardzo zadowolony jestem: Facebook

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 06 styczeń 2024 - 14:00

• Maciek_7 lubi to

#670 OFFLINE   uups

uups

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • Lokalizacjadolny śląsk

Napisano 07 styczeń 2024 - 10:20

jak masz fb- zobacz, co można jeszcze zrobić z tego silnika- bardzo zadowolony jestem: Facebook

silnik został odcięty ze względu na wagę , wykorzystałem tylko napęd do obrotu sztycy .Jak na razie są to próby i powiem tak - sprawuje się to dobrze i koszt w całości zamknął się w kwocie 1100 zł z uchwytem . Silnik leży i czeka na jakiś nowy projekt np. belly bout ;)

Oglądnąłem  filmik przebiłeś mnie o półkę wyżej brawo i ten uchwyt delikatniejszy jest , jęśli możesz dać namiary na rotator to będe wdzięczny pozdr

Użytkownik uups edytował ten post 07 styczeń 2024 - 10:25

#671 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 07 styczeń 2024 - 11:12

silnik został odcięty ze względu na wagę , wykorzystałem tylko napęd do obrotu sztycy .Jak na razie są to próby i powiem tak - sprawuje się to dobrze i koszt w całości zamknął się w kwocie 1100 zł z uchwytem . Silnik leży i czeka na jakiś nowy projekt np. belly bout ;)

Oglądnąłem  filmik przebiłeś mnie o półkę wyżej brawo i ten uchwyt delikatniejszy jest , jęśli możesz dać namiary na rotator to będe wdzięczny pozdr

No ale to jest z tego samego silnika, co masz ty. Chłopaki wyspawali mi obudowę górną, przenieśli listwowy napęd obrotnicy do niej i zrobili rączkę do obsługi manualnej Kable elektryczne wywalone z pedału, zdjęta izolacja z przewodu, co go łączy z obrotnicą i to wszystko. Choć w sumie ta czerwona nakrętka jest istotna, docisk obrotnicy mam regulowany, bo czasami za szybko lata przetwornik napędzany nogą- a jak nieco dokręcę śrubę- to tam jest wałek PTFE, który płynnie hamuje obrotnicę i jest to bardzo sensowne rozwiązanie. 

#672 OFFLINE   Ziomal

Ziomal

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaOpolskie
  • Imię:Mieczysław

Napisano 19 styczeń 2024 - 12:34

Panowie widziałem w wątku o udzielaniu sygnału na drugi ploter i mam pytanie, czy jest jakaś możliwość udzielenia sygnału z gpsmap 1223xsv na echomap uhd 92sv . Po kablu bo wifi ręcznej się nie da .

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

#673 OFFLINE   KsZegoSZ

KsZegoSZ

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 206 postów
  • LokalizacjaWrocq
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:K.

Napisano 19 styczeń 2024 - 13:42

Panowie widziałem w wątku o udzielaniu sygnału na drugi ploter i mam pytanie, czy jest jakaś możliwość udzielenia sygnału z gpsmap 1223xsv na echomap uhd 92sv . Po kablu bo wifi ręcznej się nie da .

Z mojej wiedzy tylko echomap z echomap i gpsmap z gpsmap gada ale może sie jakieś patenty .  

Ja mam spięte gpsmap-y po kablu i wszystko śmiga.  Różne modele nie da sie ale poczekam może ktoś zna jakiś patent. 

• Sonary i mapy i Ziomal lubią to

#674 OFFLINE   Ziomal

Ziomal

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 19 styczeń 2024 - 13:48

Może ten mój echomap jest za niskim modelem? Nie znam się Załączony plik  IMG_20240119_134641.jpg   60,11 KB   27 Ilość pobrań

#675 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 19 styczeń 2024 - 14:49

Może ten mój echomap jest za niskim modelem? Nie znam się attachicon.gif IMG_20240119_134641.jpg

kolega powyżej wyklarował  : gpsmap+ gpsmap lub Echomap+echomap , żadne inne warianty nie działają, łącznie z podpieciem lvs do modułu ethernet i wyjścia kablami stamtąd do echomapa i gpsmapa. 

#676 OFFLINE   KsZegoSZ

KsZegoSZ

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 206 postów
  • LokalizacjaWrocq
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:K.

Napisano 19 styczeń 2024 - 14:57

kolega powyżej wyklarował  : gpsmap+ gpsmap lub Echomap+echomap , żadne inne warianty nie działają, łącznie z podpieciem lvs do modułu ethernet i wyjścia kablami stamtąd do echomapa i gpsmapa. 

No to nic sie nie zmienilo . . . .GPs + GPs  oraz Echo + echo . .. ja napisalem to nie potwierdzajac na 100% bo wychdza jakies nowinki ja temat przerabialem jakis rok temu  .. . . i nie bylo opcji .

#677 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 19 styczeń 2024 - 15:05

No to nic sie nie zmienilo . . . .GPs + GPs  oraz Echo + echo . .. ja napisalem to nie potwierdzajac na 100% bo wychdza jakies nowinki ja temat przerabialem jakis rok temu  .. . . i nie bylo opcji .

I nie spodziewam się zmian, bo za takową nie uważam przesyłu obrazu z przetwornika pawężowego torem wifi pomiędzy echomapami UHD2 i zapewne Ultrami 2 generacji

• Ziomal lubi to

#678 OFFLINE   Ziomal

Ziomal

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 19 styczeń 2024 - 15:17

Dzięki, pozostaje tylko wymiana echomapa na gpsmap

#679 OFFLINE   brzoza

brzoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 20 styczeń 2024 - 23:12

Panowie, jak najlepiej umiescić na łodzi względem siebie dwa przetworniki lvs32 i gt56uhd? Czy będą one na siebie jakoś wpływać jak będą za blisko siebie?

#680 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 21 styczeń 2024 - 13:31

Nie powinny .

Gt56 do prawęży a lvs na sztycy obrotowej montowanej do burty lub na dziobie No chyba że masz dwa lvs i jeden chcesz mieć na prawęży . Znajomy tak ma odledlość pomiędzy przetwornikami jest ok. 30 cm i nic się nie dzieje .

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych