Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
894 odpowiedzi w tym temacie

#801 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4810 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 29 lipiec 2024 - 09:30

Na YT i Instagramie są super filmy z Garmina to podejrzewam ten HELM.

Do Iphona można dokupić pendriva i nagrywać godzinami. Z ręki nagrywanie echa jest całkiem niezłe. Może i są odbicia ale nie ma tych czarnych pasków. Kilka filmików mam. Teraz potestuję jakby to miało być z uchwytem.

https://pl.jugomobil...hone-to-zalezy/

Życzę powodzenia. Podpowiem tylko, że serie urządzeń Echomap  i GPSmap różnią się od siebie...

#802 OFFLINE   Jacky X

Jacky X

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 153 postów

Napisano 29 lipiec 2024 - 10:44

@ Sonary i mapy

A masz jakiś przykładowy materiał HELM jak to wygląda ?  To komórka to przechwytuje w mpeg4 ?

#803 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4810 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 29 lipiec 2024 - 12:29

@ Sonary i mapy

A masz jakiś przykładowy materiał HELM jak to wygląda ?  To komórka to przechwytuje w mpeg4 ?

Polecam zobaczyć od 1.50 jak może wyglądać uporządkowany świat ryb. 

Garmin GPSmap 923 łapany Helmem w trybie perspektywy,  a jednocześnie na drugim ekranie Livesight od Lowrance, obraz sklejony symultanicznie w programie do obróbki filmów. 

Użytkownik Sonary i mapy edytował ten post 29 lipiec 2024 - 12:33

#804 OFFLINE   Jacky X

Jacky X

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 153 postów

Napisano 29 lipiec 2024 - 14:09

@ Sonary i mapy

Bardzo lubię te materiały z echosond i cały ten temat. A od którego plotera HELM działa ?

A tu Garmin łączy się Active Captain ale pewnie też w droższych ploterach. Ma funkcję udtostępniania ekranu. Podejrzewam, że komórka może przechwytywać obraz.

https://www.youtube....h?v=RZQNgYlQLWw

#805 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4810 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 29 lipiec 2024 - 17:30

Poprosiłem o przeniesienie do wątku panoptixowego

jak pisałem- Seria GPSmap czyli 723, 923, 1223, 8410, 8412, i większe ekrany  a także starsze wypusty gpsmap. 

#806 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie

Napisano 05 sierpień 2024 - 20:25

Doczytałem, doczytałem. Chodziło mi o obsługę sztycy pilotem

#807 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4810 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 05 sierpień 2024 - 21:51

To nie jest mój pierwszy uchwyt. Używam LiveScopa od kilku lat na rufie i nigdy nie zauważyłem aby żyroskop był konieczny. Jak rozumiem stabilizacja żyroskopowa jest konieczna właśnie dla tego że instalowany jest na burcie. Proponuję na próbę zamontować sobie na rufie i zobaczysz że będzie stabilnie. 

Mając w 100% zdalne sterowanie uchwytem - przetwornikiem  nie potrzebujesz instalacji na burcie na tym między innymi polega przewaga mojego systemu.

Impelementacja żyroskopu jest oczywiście możliwa i z pewnością w wolnej chwili to zrobię, tymczasem muszę wrócić do ryb a nie siedzenia w garażu i laptopie.

Montaże burtowe mają tę przewagę, że pozwalają przeszukiwać toń wody przed sobą płynąć. Poza tym na jeziorach bez "stabilizacji" nurtowej silnik dziobowy mocno rzuca rufą i nie ma sensu taka lokalizacja poza zimnymi porami roku, gdzie lepiej mieć wiatr w plecy - postawić sprzęt na rufie i mniej marznąć. 

#808 OFFLINE   gucio7

gucio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 06 sierpień 2024 - 10:52

Wybacz ale kompletnie nie trafiają do mnie twoje argumenty. Mając ustawiony tryb Forwardview na dziób widzisz wszystko przed łodzią. Dlatego między innymi kupujemy Livescopa i dlatego nie potrzebujesz instalować na burcie przetwornika. Nigdy nie miałem takich problemów jakie opisujesz. Uważam że na burtach łodzi w ogóle nie powinno się czegokolwiek montować, ale jak kto woli.

#809 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 06 sierpień 2024 - 12:35

montaż na rufie wg mnie nie pozwoli na używanie razem ze spaliną. Na żadnym filmie nie pokazujesz tego na wodzie.

Po co mi obrót o 360 jak bliskość kolumny silnika zabierze mi ze 30 stopni z tych 360?

Na łódkach zwykle brak na miejsca na dodatkowe ekrany, więc wersja na telefon ma sens jednak, pierwszy raz spotykam się, że kupując urządzenie do jego obsługi potrzebuję dodatkowo płacić ekstra za aplikację (piszę tu o aplikacjach do dziobówek i echosond), szczególnie że nie ma gwarancji że przy tak niszowym produkcie aplikacja będzie wspierana przez kilka lat. Czyli zmienię telefon lub wyjdzie nowa wersja systemu operacyjnego na telefon i można zostać bez sterowania.

Wędkarz sam na łódce, co do zasady, siedzi na łodzi tyłem do rufy i przodem do dziobu, jak wyobrażasz sobie aby siedząc na łodzi z konsolą czy rumplem łowić na werta za rufą, mając wszystkie ekrany wtedy za plecami? przodem do rufy siedzę tylko na łodziach wiosłowych bo wtedy zwykle wioślarz ma dziób za plecami a rufę przed sobą. Oczywiście mogę mieć trzeci zestaw ekranów na rufie, oprócz jednego na konsoli i drugiego przy dziobówce. Do tego dochodzi organizacja miejsca na łódce, mało które łodzie maja miejsce na fotel tak zrobione ab siedzieć przodem do rufy, na mniejszych łodziach siedzi się na tylnej bakiście, czyli nie ma wcale miejsca aby siedzieć przodem do rufy.

Podaj proszę jakie zasilanie jest do tego potrzebne i ile A to pobiera

#810 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4810 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 06 sierpień 2024 - 14:46

Wybacz ale kompletnie nie trafiają do mnie twoje argumenty. Mając ustawiony tryb Forwardview na dziób widzisz wszystko przed łodzią. Dlatego między innymi kupujemy Livescopa i dlatego nie potrzebujesz instalować na burcie przetwornika. Nigdy nie miałem takich problemów jakie opisujesz. Uważam że na burtach łodzi w ogóle nie powinno się czegokolwiek montować, ale jak kto woli.

Kolego i chcesz wmówić mi i innym, że mając obrotnicę za plecami i skanując do przodu, będziesz odwracał głowę za każdym razem by wrzucić przynętę celnie przed łódź ??
Daj spokój, obejrzyj rynek wschodni i zachodni odnośnie obrotnic i tego jak są montowane i używane , wtedy możemy podyskutować.

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

#811 ONLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 06 sierpień 2024 - 15:07

Może ma z przed sobą druga wskazówkę zsynchronizowana z obrotnicą.

Albo ekran z kierunkami.

Każdy ma swój świat. Po co zaraz tyle krytyki.

#812 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4810 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 06 sierpień 2024 - 15:17

Albo ekran z kierunkami.

Masz rację, przepraszam autora.

#813 OFFLINE   niemiec

niemiec

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Adam

Napisano 06 sierpień 2024 - 15:26

Już pytałem ale nie otrzymałem odpowiedzi od wynalazcy, bardzo proszę o informację dot. szczelności urządzenia bo z innymi są kłopoty jak długo sa pod deszczem to odrazu woda się dostaje i nie działa

#814 OFFLINE   gucio7

gucio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 06 sierpień 2024 - 22:26

Albo ekran z kierunkami.

Dokładnie tak jest. Na panelu sterowniczym uchwytu jest model suma który obraca się synchronicznie z uchwytem przetwornika czy jak to nazwaliście obrotnicą. Filmik po lewej.

Ponadto na panelu sterowniczym jest grafika która pokazuje aktualną pozycję przetwornika. Wyczuwam wiele niedowierzanie że to niby jakiś mało praktyczny szajs i ktoś próbuje przekonać o wyższości 0 nad 1 w systemie binarnym. Uchwyt powstał ponieważ jestem osobą bardzo pragmatyczną i jak coś mnie irytuje staram się znaleźć na to rozwiązanie. Łowię sumy na verta z LiveScopem na burcie od 5 lat głównie na Wiśle z silnikiem dziobowym kwocząc trzymając w jednej ręce linkę z clonkiem w drugiej kwoka w "trzeciej" pilota od dziobówki a nogami obracam uchwytem przetwornika jak mi clonk ucieka bo nurt ciągnie, dlatego właśnie powstał ten uchwyt. Silnik spalinowy obok przetwornika w niczym nie przeszkadza też to sprawdziłem bo oprócz verta łowię sumy metodą trollingową i tu zawsze mam ustawiony przetwornik do przodu w trybie Forwardview albo w trybie PerspectiveView. 

#815 OFFLINE   gucio7

gucio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 07 sierpień 2024 - 20:40

Już pytałem ale nie otrzymałem odpowiedzi od wynalazcy, bardzo proszę o informację dot. szczelności urządzenia bo z innymi są kłopoty jak długo sa pod deszczem to odrazu woda się dostaje i nie działa

Przepraszam że dopiero teraz odpowiadam - uchwyt przetwornika oraz panel dotykowy i tak zwany BlackBox czyli skrzynka z całą elektroniką mają ochronę na poziomie IP54.

Pozdrawiam 

Jarek

#816 OFFLINE   Kacperw22

Kacperw22

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów
  • LokalizacjaNorwegia
  • Imię:Pawel

Napisano 17 sierpień 2024 - 12:44

Witam mam pytanie

Zeby uzywac Lowrance Active Target trzeba kupic przetwornik i modul? Czy tylko sam przetwornik?

Kupilem w tym roku lodke i plywam narazie na Elite Fs bez dziobowki

Planuje na przyszly sezon dokupic dziobowke, najblizej mi do Terrowy i wlasnie cos do liva

Myslalem zeby do tej Elitki Fs podlaczyc Lowrance Active Target a do Terrowy kupic Humminbird Helix 9Chirp MSi GPS G4N

Co o tym myslicie?

Pozdrawiam Pawel

Użytkownik Kacperw22 edytował ten post 17 sierpień 2024 - 13:06

#817 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4810 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 17 sierpień 2024 - 13:00

Witam mam pytanie

Zeby uzywac Garmin Pantoptix Oprocz oczywiscie np Echomap Ultra potrzeba jeszcze Lvs 34 i Gls10 czy wystarczy tylko Lvs 34?

LVS34 zawsze wymaga modułu GLS10, tylko LVS12 do Ultry lub 84xx nie wymaga a ze starszych- panoptixy czyli PS30,PS31, PS22 itp. 

• Kacperw22 lubi to

#818 OFFLINE   Kacperw22

Kacperw22

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów
  • LokalizacjaNorwegia
  • Imię:Pawel

Napisano 17 sierpień 2024 - 13:11

LVS34 zawsze wymaga modułu GLS10, tylko LVS12 do Ultry lub 84xx nie wymaga a ze starszych- panoptixy czyli PS30,PS31, PS22 itp. 

Dzieki

Troche sie pospieszylem z tym pytaniem, nie sadzilem ze sie wyslalo :)

#819 OFFLINE   gucio7

gucio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 18 sierpień 2024 - 13:48

Jak pisałem - zanim z giełdy ten post wyleciał- gratuluję pomysłowości i samozaparcia, natomiast pracuj nad funkcją stabilizacji żyroskopowej czy też z kompasu nmea2000 - a najlepiej w wariancie na burtę, bo popularność systemów live jest coraz większa ale do łowienia z burty a nie z rufy. 

Jak to mawiają "mówisz i masz" ponieważ w Toruniu sumy słabo biorą postanowiłem pochylić się nad pomysłem kolegi za co dziękuję i mam nowy model:

Automatyczny, programowalny uchwyt do przetwornika typu Live z żyroskopem. 

Później wrzucę jeszcze jeden filmik.

#820 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4810 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 18 sierpień 2024 - 14:43

Jak to mawiają "mówisz i masz" ponieważ w Toruniu sumy słabo biorą postanowiłem pochylić się nad pomysłem kolegi za co dziękuję i mam nowy model:

Automatyczny, programowalny uchwyt do przetwornika typu Live z żyroskopem.

https://youtu.be/JGgSu1pzxfE

Później wrzucę jeszcze jeden filmik.

wieczorem pozwolę sobie napisać priva. No i oczywiście gratuluję inwencji

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych