Jump to content

Recommended Posts

Posted

Potrzebne są:

- torba wędkarska, wysoka na około 25 cm (zresztą każda może być);

- otuliny z gąbki, do rur dostępne w marketach budowlanych, średnica zależna od przynęt;

- otuliny należy pociąć na rurki o długości równej wysokości torby;

- rurki ułożyć pionowo w torbie

i gotowe!

W mojej mieści się 18 wobów, wpuszczam je luźno do rurki

i zaczepiam tylną kotwicą wbijając w gąbkę.

ZALETY:

- rurki sa lekkie , tanie, łatwe w dostosowaniu do torby;

- jerki są suche, torba nie grzechocze - bo gąbka wygłusza,

lakier się nie niszczy;

- w każdej chwili rurki z zawartością możemy wyjąć i zapakować odpowiedni zestaw wobów, lub całkiem zwolnić miejsce w torbie do innych celów.

Pewnego razu byłem w obi i mnie olśniło - wieczorem torba była gotowa, przy odrobinie wprawy wyjęcie i włożenie jerka do rurki zajmuje ułamki sekund dłużej niż w przypadku nietaniej torby np. Rozemeijera. Ilosć rurek możliwych do upchnięcia w torbie wychodzi w praktyce.

Oto cichy sposób na jerki!

Polecam - inwestycja to około 1,50zł za gąbczastą rurę :mellow:

Posted

Gdy robiłem swoja torbę zastanawiałem sie nad takim manewrem, jednak zrezygnowałem z niego ponieważ wydaje mi się że przegródki okrągłe są mniej ekonomiczne niż prostokątne. W prostokątne można upchnąć więcej przynęt.

Poza tym mam pytanie: czy podczas wyciągania przynęt przednia kotwiczka nie wbija się od środka w otulinę utrudniając wyjęcie woblera?

Masz może zdjątko twojej torby? Chętnie bym ją zobaczył.

Pozdrawiam

Posted

Mam niską i podłużną torbę terry, jak kotwica się wbije to rach ciach wyjmuję rurkę i wyciągam z drugiej strony.

Rozwiązanie nie jest idealne . poroblem jest wtedy gdy musimy zmieniać wobki co rzut i musi to być express :mellow:

Przy normalnym łowieniu nie obserwuję marnotrawstwa czasu na wyciąganie przynęt. Przynajmniej dla mnie jest ok, no i nie ma tego grzechotania i obijania............uważam że warto spróbować.

Posted
Ja kiedys taka rurke pocialem na odpowiedniej grubosci paski i okleilem sobie od srodka skrzynke na przynety dzieki czemu nie walaly sie po nim :mellow:
Posted

Zanim fotkę skołuję to miną ze 2 sezony :mellow:

Serio fota nic nie da( zresztą brak cyfry), po prostu rurkami ułożonymi pionowo można wypchać prawie każdą torbę, a rurki wobkami :D Dobrze żeby torba nie była głębsza więcej niż 1,5 długości jerka(ów).