Tipety? W sensie ozdoby z innej nitki? - Na przelotkach nie, ale przy rękojeści trochę srebrnej nitki wetknę pomiędzy gun smoke. Lakier kupiłem ThreadMaster LiteBuild. Mogą być problemy z płynięciem po przelotkach, ale mam plan lakierować na dwa razy i bardzo cienko. Poćwiczę najpierw dobrze na czymś innym - ręka na razie dość stabilna, więc jest szansa, że da radę
#21 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 08:06
#22 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 08:16
#23 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 08:56
Może trochę jest ryzyko bez tej omotki, chociaż o ile znam się na materiałach - włókno węglowe jest dużo (pewnie ze dwa rzędy wielkości) sztywniejsze (mniej się rozciąga- ma wyższy moduł sprężystości) niż nylon, z którego jest nić. Zanim nić zapracuje - uruchomi swoją wytrzymałość, blank musiałby się poddać w okolicy łączenia - odkształcić na tyle, żeby nitka "dostała" coś do roboty (żeby się napięła), a wtedy już byłoby po zabawie Wstępne naciągnięcie nici na takiej omotce pewnie trochę łączenie ściska, jednak traktuję to raczej jako wykończenie estetyczne. Nie słyszałem też, żeby kiedykolwiek komukolwiek goły blank podczas gięcia strzelił, a ten blank jest mięsisty - ja obaw nie mam, a jeśli się coś stanie - trudno - ja będę smutny w razie czego
Inna kwestia - równie duży nacisk punktowo jest na końcu dolnika w środku szczytówki - tam się praktycznie nigdy omotki nie robi, a teoretycznie końcówka dolnika mogłaby "rozsadzić" szczytówkę i wyjść bokiem. To tym bardziej mnie przekonuje, że jest bezpiecznie.
Nie jestem na 100% pewien, ale od szczytowej do kolejnej jest chyba 111 mm.
#24 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 08:59
Co do lakierowania, to podłóż sobie coś pod rękę żeby sztywno leżała a nie wisiała w powietrzu i nie maluj tylko rozprowadzaj kroplę lakieru. Aha, jak lakierujesz to na bezdechu, tak jakbyś strzelał z karabinu precyzyjnie
- lefrajt lubi to
#25 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 09:03
Wdech, 1/3 wydechu, zatrzymanie, strzał, yyy znaczy kropelka na omotkę
#26 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 09:05
Kropelka to pikuś, chodzi o "trzęsienie" łapek podczas pracy pędzlem. Dlatego podłóż coś pod rękę i wystarczy odrobina skupienia. Wyjdzie dobrze.
- dario69 i lefrajt lubią to
#27 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 09:52
Kropelka to pikuś, chodzi o "trzęsienie" łapek podczas pracy pędzlem. Dlatego podłóż coś pod rękę i wystarczy odrobina skupienia. Wyjdzie dobrze.
Mnie tam sie nie trzesa - wystarczy 'kropelka' tego specyfiku
Załączone pliki
- lefrajt lubi to
#28 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 09:56
Ja tam czasami potrafie strzelic dwa redbulle zeby podniesc koncentracje hehehe
- lefrajt lubi to
#29 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 10:00
Każdy ma swoje ulubione używki - ja wolę rudą na myszach od Ginu, a po dwóch redbullach to cały bym latał, nie tylko ręce
#30 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 11:08
Bardzo ładnie Ci to wychodzi
Ja tam do lakierowania lubię dobre piwko
- lefrajt lubi to
#31 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 11:08
Szkoda zdrowia na redbulle
- lefrajt lubi to
#32 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 11:30
Ta czy tak , częste lakierowanie może się na wątrobie odbić...
- lefrajt lubi to
#33 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 14:11
LiteBuild ma zaletę taką, że dłużej "stygnie" i łatwiej nim przesączyć omotki ale zdarzyło mi się parę razy, że nie dosechł nawet po 4 dniach - miał suchy polep. za to highbild nigdy mi takiego babola nie strzelił. szybciej schnie i jest bardziej gęsty więc czasami muszę się posiłkować temperaturą do dobrego przesączenia omotek. szybsze wiązanie nie daje zbytnio czasu na ewentualne korekty - np "falowania" lakieru na napisach....
wybór należy do lakiernika
- lefrajt lubi to
#34 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 14:16
Teraz już wybór dokonany - liczę na to, że jak dobrze proporcje zrobię i dokładnie wymieszam to zwiąże porządnie. Przemsol - co znaczy suchy polep? W sensie "poci się" - czyli do przetarcia nawet spirytusem, czy nie twardnieje i jest jakby tylko zżelowany? Trochę mnie straszysz Z resztą jak nie doschnie, to go popędzę nad farelką - ciepełko pomaga epoksydowi.
#35 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 14:26
w masie jest twardy ale na powierzchni nie uzyskuje "szkła". po przetarciu paluchem matowieje powierzchnia. w moim przypadku wątpię by było to złe wymieszanie i złe proporcje lakieru (mam trochę doświadczenia z żywicami). jedyne co mi przychodzi do głowy to stara partia.
- lefrajt lubi to
#36 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 14:41
To trzymam kciuki za mój - dzisiaj jakieś próby porobię, do jutra wyjdzie czy jest git (powinien w około dobę związać na tyle, żeby dało się stwierdzić)
#37 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 14:55
Pewnie stara partia, ja tam ciagle lakieruje LB i nie byo zadnych problemow.
- lefrajt lubi to
#38 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 15:45
Del Toro - dzięki, uspokoiłeś mnie, a wiem, że "parę" kijaszków masz na koncie
- Del Toro lubi to
#39 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 16:25
Light Build jest lepszy na 'pierwszy raz' - lepiej penetruje omotke, dluzej zastyga (wiec nie trzeba sie spieszyc - mozna sie bawic, modelowac.. ), etc.. Jedyny minus jest taki, ze czasem trzeba 'dolakierowywac'
Ale tak jak Pawel - ja do dzis packam LB i chyba nie zmienie przyzwyczajen; lakierowanie jako ostatni krok do wlasnorecznie ukreconego customa ma relaksowac, nie spinac
#40 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2017 - 17:12
Ja używam High build - faktycznie czas działania krótki , dlatego czasem , jak jest dużo do polakierowania, rozrabiam lakier na dwie porcje...
Jakoś od początku używałem HB, i tak się przyzwyczaiłem
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →