W sobotę i niedzielę przetestowałem UL-casta w zestawieniu:
- wędzisko DAGGER Royal Spirit UL703 1-7g/1-4lb;
- multiplikator DAIWA Ttula CT 100HSL ze szpulą 5,6g;
- plecionka 3 godzinyVARIVAS Light Game PE 0,3/6,5lb (4 sploty), 2 godziny KAMATSU Techron Olive Green 0,03mm/2,85kg (4 sploty);
- łowisko Pilica (Teofilów-Inowłódz);
- niemal bezwietrznie, z lekkimi podmuchami bocznymi.
Przynęty począwszy od 7,2g MANNS ripper z czeburaszką, kończąc na 2,7g pływających, pękatych smużakach KAMATSU Bubble Beetle i SALMO Lill'Bug. Przynęty, w zależności od ciężaru leciały na odległości od 15 do 25 obrotów korbką (ok. 77cm/obrót), czyli od około 10 do 20m. O dziwo, bardzo dobre odległości, około 15m uzyskiwały pękate smużaki, natomiast kompletnie nie sprawdził się dość smukły KENART Vinner 3,3g, którym nie dało się rzucić dalej niż na 10 obrotów.
Niestety srodze zawiodłem się na plecionce VARIVAS. Po 3 godzinach plecionka zaczęła się rozwarstwiać, tworzyć brody nawet z przynętami 5-7g, aż wreszcie rwać się w nieprzewidywalnych miejscach (nawet w pobliżu multiplikatora). Od linki w cenie 139.-zł/100m należałoby się spodziewać znaaacznie więcej!!!
Na niedzielę nawinąłem Techrona używanego już wcześniej przez kilkanaście godzin na innym kołowrotku i bez problemów mogłem dokończyć ten mini teścik, a plecionka nie zaserwowała żadnych niespodzianek.
Nie udało mi się sprawdzić przynęt poniżej 2,7g, gdyż wygoniła mnie pogoda, ale z tego krótkiego czasu użytkowania, uważam, że można przyjąć, iż w/w zestaw jest w stanie obsłużyć w zadowalający sposób przynęty od 2,5g.