Raczej mam na myśli to że sztywniejszym mocniejszym kijem dostarczyć można sobie więcej wrażeń. Okonie 15-20cm wyjeżdżają przy nim bez zająknięcia a takie ~40cm nie mają prawa odpalić hamulca przy plecionce 0.8 PE a nawet 0.6. Wszystko idzie w amortyzacje kijem i ręką. To nie prawda że krótki siłowy hol nie daje satysfakcji i emocji. Już o dobrej kondycji ryby nie wspominając. Właśnie w tym tkwi największy ubaw. Cast cechuje się dużą kontrolą nad linką więc z tego należy korzystać. Łowiąc kijem do 5g do tego cienką plecionką gdzie hamulec musi być odkręcony cała zabawa castem się kończy. Wszystko pożera nadmiernie gnący się kij i szpula oddająca plecionkę przy odjazdach. Niewiele zostaje do zrobienia po naszej stronie.
Jest taki film z bardzo trafnym tytułem
https://youtu.be/KD5...e0bxS-VGZ2DvMK
Łowię już drugi rok Silverado prototype 20GSILPC-762ML. Do tego stopnia mi się spodobał że po raz pierwszy odkąd łowię ryby mam tę samą wędkę w dwóch egzemplarzach. Dwa z belly boata zawsze są ze mną nad wodą: jeden pod agrafkę a drugi pod texas. Nie będę się tu rozpisywać na temat kija, ale jak ktoś jest zainteresowany to sygnalizuje: na priv można podpytać.
20240927_142731.jpg 111,32 KB
10 Ilość pobrań
Ten Evergreen clcc-68ml z filmu wydaje mi się jednak ciekawszy. Krótszy, sztywniejszy przez co być może jeszcze bardziej czuły. Miałem okazję łowić już starszym modelem evergreena i też petardiño. Autorowi wcale się nie dziwię radochy z łowienia
IMG-20241124-WA0003.jpg 39,17 KB
11 Ilość pobrań