Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Casting ultra light

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3858 odpowiedzi w tym temacie

#3841 OFFLINE   JDM fan

JDM fan

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów
  • Imię:Jacek

Napisano 08 sierpień 2024 - 21:30

Myślę że 4-5g ale żeby chociaż szpagatowo tymi 2g masy całkowitej machnął. 

Zapomniałem dodać że najlepiej w dwuskładzie.

Może macie już właśnie sprawdzone w tym temacie badyle? Może źle to sobie wyobrażam? Może to nie musi być jakiś super szybki sprężysty blank żeby był fun? 

Polecam Daiwa Presso AIR AGS 61LB. 2g lecą bez problemu.

• BUBUATQ lubi to

#3842 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaBuenas Noches
  • Imię:Mrevansh

Napisano 09 sierpień 2024 - 05:36

Z chińczyków kyorim foggy stream, z seryjnej  Japonii nie miałem kija w tej długości. Blankowo to matagi. Co ciekawe fama głosi, że im starsze tym lepsze ... I rzecz jasna nasz FA, ale tutaj nie pomogę bo z ul nic nie miałem.      

https://tanispinning...zech-czesciach/

Znalazłem taką recenzję w której jest napisane że kij do twardych przynęt ewentualnie do jaskółki w toni. A to ma być animacja i skoczki po dnie ¯⁠\⁠_⁠(⁠ ͡⁠°⁠ ͜⁠ʖ⁠ ͡⁠°⁠)⁠_⁠/⁠¯ 

#3843 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów

Napisano 09 sierpień 2024 - 06:15

Polecam Daiwa Presso AIR AGS 61LB. 2g lecą bez problemu.

To ciekawe. Na razie oglądam komercyjny film gdzie gość łatwo podaje lekkiego jiga i twierdzi że czuje też struktury dna. Jak tam z czułością wg Ciebie? Bo rozumiem że masz ten kij?  

#3844 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4706 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 09 sierpień 2024 - 08:37

https://tanispinning...zech-czesciach/

Znalazłem taką recenzję w której jest napisane że kij do twardych przynęt ewentualnie do jaskółki w toni. A to ma być animacja i skoczki po dnie ¯⁠\⁠_⁠(⁠ ͡⁠°⁠ ͜⁠ʖ⁠ ͡⁠°⁠)⁠_⁠/⁠¯ 

Ja mam patyka w dwóch kawałkach. Ta z recenzji to inna wędka. Animacja w toni nie obciąża jakoś nadmiernie kija chyba, że nurt łeb urywa :rolleyes:

Użytkownik S.N. edytował ten post 09 sierpień 2024 - 08:37

#3845 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów

Napisano 09 sierpień 2024 - 09:40

Na razie ten presso ags to jednak faworyt. Wygląda na to że jest krótki lekki ładnie ładuje ale dość szybki. Czuły do tego pokazuje ładnie opad szczytówką. Czegoś takiego właśnie szukam. Ciekawe czy suchy czy trochę jednak mięska ma. 

#3846 OFFLINE   JDM fan

JDM fan

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 09 sierpień 2024 - 19:23

To ciekawe. Na razie oglądam komercyjny film gdzie gość łatwo podaje lekkiego jiga i twierdzi że czuje też struktury dna. Jak tam z czułością wg Ciebie? Bo rozumiem że masz ten kij?  

Tak mam. Czuły i gość ma trochę racji bo jak jig podskakuje po kamieniach czy większych kamyczkach to to wyczujesz ale żeby aż zaraz struktura? Ja nie odróżnię żwirku od piasku na tym kiju jak jig po nich posunie. Może za bardzo amator jestem  ;)

#3847 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów

Napisano 09 sierpień 2024 - 19:34

A to suchy blank czy wygeneruje trochę mięsa?

#3848 OFFLINE   JDM fan

JDM fan

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 09 sierpień 2024 - 21:19

A to suchy blank czy wygeneruje trochę mięsa?

Nie jest suchy jak dla mnie absolutnie - jeśli dobrze Ciebie rozumiem co masz na myśli (sprężystość/ugięcie przy wyrzucie).

#3849 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów

Napisano 22 sierpień 2024 - 04:41

Miał ktoś może doświadczenie z jednym z tych modeli?:

BREADEN ROCKETMARU GRF TX-60BL

84g

182cm

2-8 lb

cw 2-6g

Daiwa Steez 641LXB-ST

92g

193cm

cw 1/32-1/4 oz

THIRTY 34 FOUR ADVANCEMENT NER 64B

90g

6’4″/193cm

( lb ): 1.0-2.3

cw 0.8-7g

CLEAR BLUE CRYSTAR 55 BF-MASTER

70g

długość 5'5"

( lb ): 0.8-2.0

cw 0.5-3g

#3850 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów

Napisano 18 grudzień 2024 - 10:19

Szukałem szukałem i wybór ostatecznie padł na Blue Crystar 63bf premier.

Ale wiecie co?... Jak dla mnie to BF do łowienia okoni zaczyna się od kija do około 15g ¯⁠\⁠_⁠༼⁠ ⁠•́⁠ ͜⁠ʖ⁠ ⁠•̀⁠ ⁠༽⁠_⁠/⁠¯

#3851 OFFLINE   Pansy

Pansy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 164 postów

Napisano 18 grudzień 2024 - 11:08

Ja tam też nie bawię się kijki do 5g, zwykle 15 czy 20g, ale taki dobrze startujący od 3 czy 5g
  • Pescador de caña lubi to

#3852 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4706 postów

Napisano 18 grudzień 2024 - 11:18

A ja myślę, że dobór gramatur, kijaszków itd. to raczej kwestia tego w jakiej wodzie się te okonie czy np. okonki łowi 😉

#3853 OFFLINE   xeniowy

xeniowy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaKońskie
  • Imię:Tomek

Napisano 18 grudzień 2024 - 12:11

Witam :) 

Czy używa ktoś lekkiej szpuli w Curado BSF ? Jedyne co znalazłem w sieci z lekkich szpul, to szpulka Roro za 330zł. Może ktoś ma namiary na inną i tańszą szpulę (Aliexpres itp), a pozwalającej rzucać od około 1,5g masy łącznej ?...

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.

Tomek

#3854 OFFLINE   Pansy

Pansy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 164 postów

Napisano 18 grudzień 2024 - 12:17

U mnie woda niczego nie warunkuje, bo łowię w płytkiej zaporowce, natomiast dobór przynęty już jak najbardziej, bo żadne kondony na 1 czy 2g nie wchodzą w grę, jak już bardzo trzeba schodzić z rozmiarem przynęty to 2 calowa guma na 2g, ale zwykle 3 cale na 3g, lub 4 na 3/5g.

#3855 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4706 postów

Napisano 18 grudzień 2024 - 12:25

To ile metrów głębokości ma ta płytka zaporówka ?

#3856 OFFLINE   Pansy

Pansy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 164 postów

Napisano 18 grudzień 2024 - 14:25

2,5 - 3

#3857 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów

Napisano 19 grudzień 2024 - 09:28

Raczej mam na myśli to że sztywniejszym mocniejszym kijem dostarczyć można sobie więcej wrażeń. Okonie 15-20cm wyjeżdżają przy nim bez zająknięcia a takie ~40cm nie mają prawa odpalić hamulca przy plecionce 0.8 PE a nawet 0.6. Wszystko idzie w amortyzacje kijem i ręką. To nie prawda że krótki siłowy hol nie daje satysfakcji i emocji. Już o dobrej kondycji ryby nie wspominając. Właśnie w tym tkwi największy ubaw. Cast cechuje się dużą kontrolą nad linką więc z tego należy korzystać. Łowiąc kijem do 5g do tego cienką plecionką gdzie hamulec musi być odkręcony cała zabawa castem się kończy. Wszystko pożera nadmiernie gnący się kij i szpula oddająca plecionkę przy odjazdach. Niewiele zostaje do zrobienia po naszej stronie.

Jest taki film z bardzo trafnym tytułem 

https://youtu.be/KD5...e0bxS-VGZ2DvMK 

Łowię już drugi rok Silverado prototype 20GSILPC-762ML. Do tego stopnia mi się spodobał że po raz pierwszy odkąd łowię ryby mam tę samą wędkę w dwóch egzemplarzach. Dwa z belly boata zawsze są ze mną nad wodą: jeden pod agrafkę a drugi pod texas. Nie będę się tu rozpisywać na temat kija, ale jak ktoś jest zainteresowany to sygnalizuje: na priv można podpytać.

Załączony plik  20240927_142731.jpg   111,32 KB   10 Ilość pobrań

Ten Evergreen clcc-68ml z filmu wydaje mi się jednak ciekawszy. Krótszy, sztywniejszy przez co być może jeszcze bardziej czuły. Miałem okazję łowić już starszym modelem evergreena i też petardiño. Autorowi wcale się nie dziwię radochy z łowienia 

Załączony plik  IMG-20241124-WA0003.jpg   39,17 KB   11 Ilość pobrań

• Koincydencja lubi to

#3858 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4706 postów

Napisano 19 grudzień 2024 - 13:00

Tylko szybki i sztywny kij plus okonki 15 cm. albo mniej równa się mało delikatny hol, a co za tym idzie powodujący większe uszkodzenia, a nawet rozerwana pyszczka dlatego szybka dzida i okoń to moim zdaniem nie do końca dobre połączenie. Jak zawsze rozsądny kompromis jest chyba optymalnym rozwiązaniem.

#3859 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów

Napisano 19 grudzień 2024 - 14:43

Jeżeli na sztywnym kiju ma się uszkodzić warga to i na miękkim jest to nieuniknione. Wiele zależy od tego gdzie tkwi haczyk. I nie ma co szukać usprawiedliwień: Jak ktoś chce łowić na lekko albo determinuje go do tego łowisko to niech tak łowi ale to nie ma nic do rzeczy. To dorabianie teorii. Za sobą mam dni gdzie 8-9h nad wodą i z każdego rzutu okoń. Na kilkaset ryb wyjętych może jeden ucieka z haczyka pod wpływem silnego oporu co może (a nie musi wcale) świadczyć o zerwanej wardze. Do tego jest to kropla w morzu.

Idealny hol okonia polega na tym żeby nie dać mu się odwrócić w lewo w prawo a tym bardziej do tyłu. Generalnie jest to trudne a im większa ryba tym trudniejsze do zrobienia ale starajcie się właśnie tak robić. Wtedy po obu stronach będzie większe zadowolenie: szybszy hol to mniejszy stres, lepsza kondycja na powrocie 

Użytkownik Pescador de caña edytował ten post 19 grudzień 2024 - 14:49

• skius i bob74 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych