Widzę że grupka entuzjastów Ultra Lajta dalej w niezmiennym gronie i znaleźliście już złoty środek? Sam mam cośtam dedykowane do UL/L i na dniach przyjdzie CC31 ale nie Łowię Castem poniżej 3 a nawet 4gr
Ciesze sie, ze to napisales Kamil jako doswiadczony operator casta!
Zdaje sobie sprawe z tego, ze moj wielkorzeczny UL, czyli przynety od 4-10g uprawiany za pomoca 9' casta o mocy 10lb nie ma tu czego szukac, bo tresci, ktore tu czytam, obracaja sie wokol znacznie mniejszych wartosci zarowno jak chodzi o gramature jak i moce blankow. Tak naprawde, prawie nie mam lzejszych przynet, ktore bylyby skuteczne do lowienia jazi, kleni,boleni w wielkorzecznych warunkach. Jednak zawsze gdy mnie podkusilo by zabrac cos tam 2 lub 3g-owego, rzuty byly niewystarczajace do osiagnia miejsc w ktorych ryby nazwijmy to ogolnie "do zlowienia". Tu chodzi mi o porownanie z zestawem ze staloszpulowcem. Najprosciej i pewnie nie odlegle od prawdy bylo by powiedziec, ze poczatkujacy (ja) musi sie jeszcze wiele uczyc, zarowno jak chodzi o dobor sprzetu jak i umiejatnosci rzutowe. Co do umiejetnosci, pelna zgoda i tu nie ma dyskusji,- trening czyni mistrza, ktorym pewnie jeszcze dlugo nie bede...
Jednak jak chodzi o schodzenie z moca blanku do 8 czy nawet 6lb a co zatem idzie z mniejszym cw, to juz uwazam ten zabieg jako nieuzasadniony, gdyz moc takiego 9' blanku nie zapewnia mozliwosci panowania nad wieksza ryba w wielkorzecznych warunkach nie mowiac juz o tym, ze w tym zakresie mocy i dlugosci nie istnieja blanki ktore po wymachu szybko gasna, co znakomicie utrudnia rzuty castem.
Zastosowanie zas krotszego blanku co prawda redukuje drgania po rzucie, ale za to ogranicza mocno przy prowadzeniu przynety i mocy faktycznej nie dodaje, choc mamy wrazenie ze sztywnosc wzrosla...
To co chce powiedziec swoim wpisem to to, ze na obecnym poziomie rozwoju zestawow castingowych bardzo trudno, jest dobrac zestaw, obecnie uwazany za UL do wielkorzeczynch lowow, chyba ze zalezy nam na lowienu malych rybek lub tylko porzucaniu sobie egzotycznym w porownaniu do korby zestawem...
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 05 maj 2024 - 08:27