Dobry wieczór Szanownym Kolegom ..., a może i Koleżankom.
Tak to już u mnie bywa, że ulegam emocjom i znowu się stało. Na nieszczęście budżetu pojechałem do zaprzyjaźnionego sklepu i wyszedłem z nowym multikiem Daiwa Steez CT SV TW z przełożeniem 8,1:1. Daiwa Steez to marka, która urosła już u mnie do formatu legendy, bo dwuletnie doświadczenia z modelem CT SV (model 2017) mam jak najlepsze, choć jakiś czas zajęło przyzwyczajanie się do braku terkotki. W modelu CT jest i chyba tak jest lepiej. Szczerze to zakupu dokonałem nieco bezrefleksyjnie na zasadzie - muszę to mieć. Trochę zastanawiał mnie mikry rozmiar szpuli i potencjał rzutowy, ale pierwsze próby okazały się więcej niż satysfakcjonujące. Oczywiście ten multik nie jest mistrzem wargi ultralekkiej, ale do przynęt powyżej 5 gramów sprawuje się znakomicie. Zasadniczo ma robić z wędziskiem o wyrzucie do około 15 gramów, które spokojnie przeciążam do ponad 20. W tym zakresie komfort łowienia idealny. Chciałbym jednak trochę poprawić parametry w wagach lekkich - i tu pierwsze pytanie - w teorii są szpulki KTF, w praktyce teraz nieosiagalne, bo Japan Post odmawia wysyłki do Polski z uwagi na epidemię. Absurd, ale taka jest prawda, bo próby zakupu przez kolegę zniweczył taki komunikat. Pytanie brzmi - czy ktoś z Kolegów zna „kanał przerzutowy” szpulek KTF do tego multiplikatora, przy czym preferowałbym kanał, który pozwoli dokonać zakupu nie w cenie polowy wartości kołowrotka ?
Pytanie drugie, może głupie, ale muszę - do jakiej wagi przynęt można sobie nim pozwolić, zakładając raczej przynęty gumowe ? Jednak aluminiowa przekładnia nakłada jakiej ograniczenia.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.
Serdeczności.
Robert Bednarczyk.