Cześć
Czy ktoś z forumowiczów użytkował lub użytkuje kijka na tym blanku?
Do czego go stosuje i jakimi przynętami łowi
Dzięki za podpowiedzi
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 01 październik 2013 - 09:36
Cześć
Dzięki za podpowiedzi
Napisano 01 październik 2013 - 20:44
Napisano 01 październik 2013 - 21:12
Nie chcę absolutnie deprecjonowac Twojej wiedzy o blankach ani nic nie ujmuję opisywanemu blankowi , ale czy przetestowałeś
" wszystkie możliwe dostępne blanki na rynku" że tak twierdzisz?
I jakby napisał @pitt :
tak, czepiam się
Napisano 02 październik 2013 - 04:27
Nie chcę absolutnie deprecjonowac Twojej wiedzy o blankach ani nic nie ujmuję opisywanemu blankowi , ale czy przetestowałeś
" wszystkie możliwe dostępne blanki na rynku" że tak twierdzisz?
I jakby napisał @pitt :
tak, czepiam się
Sławek wierz mi TEN GOŚĆ wie co pisze .Nie patrz na jego małą ilość postów .Monster Boron to póki co ponadczasowa produkcja i póki co nic lepszego nie wynaleziono .
Ja się nie czepiam, ja to wiem.
Użytkownik Jozi edytował ten post 02 październik 2013 - 04:27
Napisano 02 październik 2013 - 05:50
No to po takim dictum pozostało mi tylko przyjąć ten pewnik do wiadomości...
Napisano 02 październik 2013 - 05:54
No to po takim dictum pozostało mi tylko przyjąć ten pewnik do wiadomości...
Pajda miał trochę patyków w swoich rękach, wędkarz też z niego nietuzinkowy .
Napisano 02 październik 2013 - 06:06
Nie mam nic do Pajdy, jeno jego opinia wydała mi się zbyt kategoryczna .
Napisano 02 październik 2013 - 06:20
Nie mam nic do Pajdy, jeno jego opinia wydała mi się zbyt kategoryczna .
Też mam monstera i póki co nic lepszego w rękach nie miałem .
Napisano 02 październik 2013 - 08:34
Cześć
Dzięki za podpowiedzi
O te blanki sie nie pyta. Te blanki sie chwali.
Napisano 02 październik 2013 - 08:45
Cześć
Zgadzam się z przedmówcami
Też posiadam kije na tych blankach ale ciekawi mnie taki króciak (czyli 70M a dokładniuej 2,14 cw 7-20) w boronie. I jak wypada w porówaniu do 76M. Czy będzie szybszy czy też mocniejszy w dolniku? Mam chęć obiue takiego ukręcić i najpierw chciałem zasięgnoąć opinii
Dzieki
Napisano 02 październik 2013 - 19:06
no nie kazdy.. ;/
Napisano 02 październik 2013 - 19:11
Jakby mial cos brac naprawde z ugieciem szczytowym i szybkiego (np: sandacz) to napewno nie byl by to blank z dotatkiem wlokien boru..
Teoretycznie kazdy laik wie, kije "boronowe" sa ciezsze i wolniejsze (szczegolnie przy powrocie) od wysokomodolowych wlokien weglowych.
A praktycznie to kazdy mysli co chce myslec..
Użytkownik blackabyss edytował ten post 02 październik 2013 - 19:13
Napisano 02 październik 2013 - 20:29
I tu pozwolę się nie zgodzić z ww tezą na bazie pewnego wieloletniego doświadczenia którego efektem (nie liczonym skrupulatnie) było z całą pewnością ponad 300 sandaczy w pełnym przedziale wielkości jednak nie powyżej 90cm.
Piszę tu o szkle z boronem a dokładnie Seekerze SP 745 który zapewne jest znacznie miększy od wspomnianego blanku a zacinał bez jednego spadu sandacze łowione na gumę i nie miał i nadal nie ma najmniejszego problemu z ich wyholowaniem pomimo mocy 12lb.
Jedyną "uciążliwością" jest na nim to, że tak od 60cm trudno powiedzieć w trakcie holu czy ryba ma 60,70 czy 90 cm, ale to można jakoś znieść
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 02 październik 2013 - 20:29
Napisano 02 październik 2013 - 20:36
Jedyną "uciążliwością" jest na nim to, że tak od 60cm trudno powiedzieć w trakcie holu czy ryba ma 60,70 czy 90 cm, ale to można jakoś znieść
a to już chyba wszystkie szklaczki tak maja ,nie ważne z borem czy bez...
Napisano 02 październik 2013 - 20:45
Rheinangler.. OK.
Ty piszesz o kiju ktory ma spora zbieznosc i nie jest jakos specjalnie dlugasny..
Nie mialem nigdy kontaktu z seekerem o ktorym sie piszesz, natomiast domyslam sie, ze nim bez problemu mozna zaciac i wyholowac zandera. Pomimo tego, ze rdzen blanku to przede wszystkim teoretcznie wolniejsze szklo.. natomiast sama konstrukcja blanku, a przede wszystkim jego odpowiednia dobrana zbieznosc, czyni z tej konstrukcji swietne narzedzie..
Jakos tak jest, ze w dzisiejszych czasach kazdy chce miec blanki smukle, a najlepiej jak sa cienkie u nasady jak d.. weza.
Problem w tym, ze wiekszosc takich dzisiejszych konstrukcji (np:omawiany r. monster boron) nie ma adekwatnej zbieznosci w relacji materialow z jakich jest zbudowana do akcji, i w konsekwencji ugiecia..
Tak tylko pisze swoej przemyslenia..
Użytkownik blackabyss edytował ten post 02 październik 2013 - 20:46
Napisano 02 październik 2013 - 21:01
Zbieżność w podanym przykładzie jest faktycznie ogromna lecz dolnik nie jest specjalnie sztywny a cały kij jest znaczne wolniejszy od Rastka i zbierznośc nie ma tu nic do rzeczy. Łowiłem również kijami z tegoż materiału o długości 2,6m i 2,7m i równiez były to narzędzia doskonałe do łowienia sandaczy.
W swojej "niezgodzie" odniosłem się do Twojego stwierdzenia iż wędki z dodatkiem boronu nie bardzo się nadają do łowienia sandaczy gdyż boron zwiększa ich cieżar i spowalnia je.... co według Ciebie jest oczywistą dyskwalifikacją i to uważam za nadużycie gdyż tak nie jest.
Miałem również krótko możliwość połowienia węglem z boronem od Krzyśka Zielińskiego i to co ta wedka robiła z rybimi paszczami to w ogóle była masakra!
Sandacze 60-70cm lowione na teście po zacięciu z 20-30m miały dziurę po haku jak po wypaleniu gwoździem do papy!
Napisano 02 październik 2013 - 21:28
..Miałem również krótko możliwość połowienia węglem z boronem od Krzyśka Zielińskiego i to co ta wedka robiła z rybimi paszczami to w ogóle była masakra!
Sandacze 60-70cm lowione na teście po zacięciu z 20-30m miały dziurę po haku jak po wypaleniu gwoździem do papy!
No widzisz.. a ja monsterem w dlugosci 270 cm meczylem sie troszke dluzej i mialem jak dla mnie nadzwyczajna ilosc spadow po braniu, zacieciu.. i powrocilem do chinskich cd.
Potrafie docenic zalety boru w blanku tj.czulosc, plynne naturalne ugiecia - niemal jak kija bambusowego, plynne, wrecz techniczne i stabilne rzuty..
Ale model ktory przerobilem nie generowal takiej szybkosci co wspomniane chinskie cd.. sorry winnetu, ale przy polowie chimerycznego zandera, lub wscieklego pajka, moment zaciecia jest kluczowy i on w najwiekszej mierze decyduje czy ryba bedzie pomyslnie doholowana.
No ale kazdy ma swoj pkt. widzenia.. i okejos.
Napisano 03 październik 2013 - 07:15
Teraz mogę się całkowicie z Tobą zgodzić dlatego, że dobór sprzętu do temperamentu wędkarza to bardzo ważna cecha zgrania i tu preferencje są jak najbardziej zrozumiałe i tak samo jak "sprawy gustu" nie podlegają dyskusji. O tym iż na niektórych Rastafeinach z serii Monster Boron trudno zaciąć po atomowym braniu również słyszałem np od Zbyszka Kawalca i tu także zgoda ( uwaga ta dotyczyła głównie sandaczy). O innych aspektach tej sprawy nie piszę bo to nie wątek do tego.
Osobiście jednak do chimerycznie biorących sandaczy lub przyduszających przynętę do dna i później zapiętych pod dolną szczęka stosuję właśnie wspomnianego szklaka i tu widzę duże pole do popisu dla wędek miękkich, tylko sposób prowadzenia przynęty jest diametralnie inny od tzw "polskiej szkoły" i chłopcy opadowcy jak pisze Sławek Oppeln-Bronikowski nie mają w tym segmencie czego szukać
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 03 październik 2013 - 07:17
Napisano 03 październik 2013 - 07:23
Teraz mogę się całkowicie z Tobą zgodzić dlatego, że dobór sprzętu do temperamentu wędkarza to bardzo ważna cecha zgrania i tu preferencje są jak najbardziej zrozumiałe i tak samo jak "sprawy gustu" nie podlegają dyskusji. O tym iż na niektórych Rastafeinach z serii Monster Boron trudno zaciąć po atomowym braniu również słyszałem np od Zbyszka Kawalca i tu także zgoda ( uwaga ta dotyczyła głównie sandaczy). O innych aspektach tej sprawy nie piszę bo to nie wątek do tego.
Osobiście jednak do chimerycznie biorących sandaczy lub przyduszających przynętę do dna i później zapiętych pod dolną szczęka stosuję właśnie wspomnianego szklaka i tu widzę duże pole do popisu dla wędek miękkich, tylko sposób prowadzenia przynęty jest diametralnie inny od tzw "polskiej szkoły" i chłopcy opadowcy jak pisze Sławek Oppeln-Bronikowski nie mają w tym segmencie czego szukać
Wiem ze to nie temat 'polskiej szkoły". Ale kurde balans, ciągle szukam właściwej metody łowienia sandacza a u mnie na Śląsku to głównie opad i gumy , rzadziej już koguty o dziwo . Czy może opisałbyś mi sposób prowadzenia przynęty dla wędek miękkich ?
Ja staram się czasami wlec koguta lub gumę po dnie , wtedy mam przyłowy okonia . Sandacze są baardzo wybredne,lub ja ( to bardziej) do dupy
Napisano 03 październik 2013 - 07:31
Staszek,- problem jak zwykle jest w myśleniu (albo w bezmyślnym kopiowaniu tzw mistrzów) i poszukiwaniu właściwej metody której nie ma !!!!!
Pisałem o tym kiedyś w artukule w WW ale może coś nowego dla jerka napiszę
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych