Cześć,
Kolejny odcinek z cyklu rodbuilderzy prezentują jest chyba jednym z najbardziej oczekiwanych przez Użytkowników jerkbait.pl. Tym razem zbrojmistrze a zarazem forumowicze naszego portalu postanowili zmierzyć się z trudnym i stanowiącym wyzwanie dla wielu przeciwnikiem – sandaczem. W pierwszej części swoje propozycje kijów sandaczowych przedstawiają pracownie: Fishing Center, Fishing Art oraz Art Rod. Miłej lektury!'
Zapraszam serdecznie do lektury artykułu o wędkach sandaczowych. Jednocześnie chiałbym serdecznie podziękwoać naszym rodbuilderom za udział w wymianie doświadczeń oraz współpracę z jerkbait.pl. Dziękuję!
Pozdrawiam
Remek
Rodbuilderzy prezentują – wędki sandaczowe (cz. I) - nowy artykuł
#1 OFFLINE
Napisano 30 październik 2008 - 14:10
- a72adam lubi to
#2 OFFLINE
Napisano 30 październik 2008 - 14:42
#3 OFFLINE
Napisano 30 październik 2008 - 14:47
Panowie z Art-Rod. Nie zburzycie moich planów . Na blanku XSH 102 2MT ja wciąż widzę ....pstrągówkę
Świetnie, że powoli ale coraz szerzej możemy zapoznawać się z możliwościami blanków CTS
#4 ONLINE
Napisano 30 październik 2008 - 14:57
Ale mistrzowskie uchwyty Panowie dajecie! To jest to!
Guzu
#5 OFFLINE
Napisano 30 październik 2008 - 19:51
#6 OFFLINE
Napisano 30 październik 2008 - 20:20
#7 OFFLINE
Napisano 30 październik 2008 - 22:18
Czekam niecierpliwie na czII
pozdro
#8 OFFLINE
Napisano 30 październik 2008 - 22:19
#9 OFFLINE
Napisano 30 październik 2008 - 23:46
A pod tym podpisuję się obiema rękami - taki kijek chcę sobie właśnie teraz uzbroić i chętnie przeczytałbym o rekomendacjach na przykładzie uzbrojonych już kijków.Mi osobiście brakuje propozycjii jakiegoś ciężkiego króciaka do kogutów i generalnie śląskiej szkoły, może w kolejnej odsłonie
#10 OFFLINE
Napisano 31 październik 2008 - 08:36
#11 OFFLINE
Napisano 31 październik 2008 - 10:50
Ile by kosztowała w FC najtańsza wersja kijka HS1021F?
#12 OFFLINE
Napisano 31 październik 2008 - 10:58
Nie w tak wypasionej wersji (bez resonansu), ale i tak mogę śmiało powiedzieć, że lepszego kija do łowienia sandaczy na gumy nie miałem w ręku. Czułość, szybkość i moc - wszystko zamknięte w jednym kawałku o dł. 2,3m Transport trochę kłopotliwy, ale mam go 2 lata i, odpukać, nic się nie zdarzyło
#13 OFFLINE
Napisano 31 październik 2008 - 13:41
Mam na stojaku HS1021F w korku, na Hardloyu Y ze szczytowym SiC - 738 zł. Można jeszcze taniej na piance i Forecastach.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
#14 OFFLINE
Napisano 31 październik 2008 - 14:47
Chcialem cos napisac tez kątem komentarza do artykolu ale nie wyszedlem jeszzce z szoku (pozytywnego ) , a propos tych rekojesci...
Gumo
#15 OFFLINE
Napisano 31 październik 2008 - 20:20
No właśnie - ok. 2 m (czyli raczej? nieco krótszy niż Twój), cw. ten sam (główka max. 30g + guma = ok. 40g), hot shot +rezonans. To jest moje marzenie . Dołączam tym samym do paru przedmówców, którzy już o to prosili.Ja swego czasu szarpnalem sie na hot shota Talonika IM6+ 2,3m. No i jest w 2 kawalkach...na razie nie wyobrazam sobie nic lepszego do lodki, jesli chodzi o glowki do 25-30g. Gumo
A Gumo poproszę o więcej szczegółów o tym Talonie, może jednak 2 części i te 2,3 m - to lepszy pomysł niż to co ja sobie wymyśliłem?
#16 OFFLINE
Napisano 31 październik 2008 - 21:37
Marcinesz , suponuję że swietnym i skromnym zarazem kijem do kogutowania byłby IMB 783 lub 784 . Jeśliby ograniczyć całą technikę do prostego walenia w dno , gdzieś na forum tak to skwitowano , to nic akuratniejszego i przystępniejszego nie znajdziesz . Waga koguta swoje robi , musi być naddatek mocy żeby pokonać jego bezwładność przy cięciu .
A one mają siłę i odpowiednią czułość . Cięcie jest iście mordercze ..
Jeśli chciałbys uprawiać nieco bogatszą wersję , bliższą jiggingowi , gdzie ruch i jego warianty również mają znaczenie , a łowienie nie ogranicza sie do rytmicznego bębnienia ciężarkiem , dochodzą jeszcze ISB . U Batsonów to równoważne z spinn jigami u innych .
Akurat do koguciarstwa nie jest niezbędny top topów . Przy łowieniu w linii , i do tego z multiplikatorem , precyzja łowienia jest doskonała , a kontrola włosianki nadzwyczaj pełna . Z holem juz tak świetnnie nie jest . Tylko szybka winda i rozłozony podbierak . Lubią sobie popluć kogutem ..
#17 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2008 - 13:40
Z tym Talonem to mam wrazenie, ze juz zgrana płyta...ale jeszczze raz postaram sie odtworzyc...
Uwazam, ze model 2,6m jest bardziej uniwersalny, z racji swojej wiekszej dlugosci ale ten 2,3 daje mozliwosc niesamowitej szybkosci reakcji, czy to lowiac gumami czy przy trolu. Ponizej tej dlugosci juz bym nie zjezdzal...przy trolu lowiac nie jako sternik lecz pasazer juz ten 2,3 jest za krotki(chyba ze sie troluje z kajaka i nie zmienia kierunku plyniecia ).
Zas przy lowieniu z rzutu, schodzac z dlugoscia wedki, mysle ze trudniej juz producentom nie wyprodukowac czegos kolkowatego.
A idea hot shota jest delikatna szzcytowka i potezny dolnik.
No i ten Talon taki dokladnie jest, szcytowka nr5 (2mm) i 2mm grubosc dolnika. Jak sie patrzy zwlaszzca na model 2,3m to wyglada to jak zabawka na pstragi, jednak jest w nim ukryta potezna moc, ktora ujawnia sie przy rybie bedacej w stanie ja porzadnie wygiac (co najmniej kilka kg - wtedy naprawde zaczyna pracowac dolnik). Przy mniejszych rybach tez jest wiecej niz dobrze, zadna wedka nie da takiej amortyzacji jak hot shot.
Ryba zlowiona na taka wedke jest biedna, wszytskie gwaltowne szarpniecia sa amortyzowane, nie ma takich odjazdow jak przy wedkach sztywniejszych.
W tym roku mial miejsce ostateczny sprawdzian (dokonany wedka 2,6m, ktora ma wieksza mozliwosc amortyzacji poprzez nieco wieksza lugosc), zlowilem na nia suma rzedu 25-30kg. Analizujac, mysle ze to jest juz pulap dla tej wedki (20LBS mocy).
Jezeli ktos sie przekonal do tego typu akcji wedki (nie wszystkimi metodami sie tak da ale mysle o tych metodach co sie da:)), czyli niezbyt sztywno = dobra amortyzacja to powinien zainteresowac sie blankami Talona, wsrod ktorych jest sporo modeli projektowanych pod tym katem.
Takich wedek nie jest wbrew pozorom duzo na rynku, a wsrod nich Talony hot shoty 2,3 i 2,6m sa rodzynkami. Co ciekawe sa to blanki lepiej znane w Polsce niz w ich ojczyznie.
Gumo
#18 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2008 - 20:13
Pozdrawiam
Piotr
#19 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2008 - 20:44
#20 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2008 - 21:54
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: artykuł, blank, sandacz
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
TECH
Hand made →
Sandaczowa wklejka - jak zbudować?Napisany przez zandermafija*SpinnigistaWT , 11 lut 2020 sandacz, wklejka, tech-rb |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych