Chciałbym samemu przesmarować środek młynka. Czym najlepiej wyczyścić przekładnię ze starego smaru?
#1 OFFLINE
Napisano 15 maj 2014 - 08:13
#2 OFFLINE
Napisano 15 maj 2014 - 08:20
#3 OFFLINE
Napisano 15 maj 2014 - 08:37
Benzyna ekstrakcyjna, tak jak podał Tomek. Ja używam tez zmywacza uniwersalnego w sprayu, ktorym pod ciśnieniem można wypłukać resztki starego smaru z zakamarków obudowy czy trybów.
#4 OFFLINE
Napisano 15 maj 2014 - 08:48
Dzięki za rady. Mam nadzieje że po złożeniu kołowrotka nie zostaną mi jakieś części .
#5 OFFLINE
Napisano 15 maj 2014 - 10:06
Tylko benzynka, a nie żaden rozpuszczalnik ekstrakcyjny. Niemodyfikowana.
#6 OFFLINE
Napisano 15 maj 2014 - 12:30
Tylko ekstrakcyjna nie modyfikowana i do tego parę kropel czystej nafty ( np. oświetleniowej ).Części myć proszę bardzo dokładnie pędzelkiem i nie zostawiać nadmiaru środka myjącego.Tak prawie do sucha.Poczekać na odparowanie ew. nadmiaru i możemy składać. Można też bardziej profesjonalnie z zastosowaniem specjalnych preparatów np.Penn Cleaner & Corrosion Inhibitor itp. Jednak jest to niestety o wiele droższe,ale daje znakomite rezultaty. Ja takie stosuję.
Życzę powodzenia .
Pozdrawiam
Józef Leśniak
Użytkownik Józef Lesniak edytował ten post 15 maj 2014 - 12:32
#7 OFFLINE
Napisano 22 maj 2014 - 08:06
Dzięki za rady. Mam nadzieje że po złożeniu kołowrotka nie zostaną mi jakieś części .
raczej ich zabraknie, musiałem to napisać
ja używałem tez jagodzianki na kościach (denaturat) gdy pod ręką nie było eks benzynki
#8 OFFLINE
Napisano 31 maj 2014 - 07:17
tylko gdzie taką dostać? wszędzie spotykam się z rozcieńczalnikiem/rozpuszczalnikiem ekstrakcyjnym :/
Użytkownik StCroix edytował ten post 31 maj 2014 - 07:18
#9 OFFLINE
Napisano 31 maj 2014 - 07:49
Ja kolejny raz zaproponuje alkohol izopropylowy. Można go dostać w drukarniach lub sklepach elektronicznych. Czyści elegancko, jest całkowicie neutralny, a bezbarwny nie pozostawia przy tym żadnych osadów.
#10 OFFLINE
Napisano 31 maj 2014 - 07:56
to już jakaś wskazówka.być może znajdę szybciej niż benzynę. dziękuję.
#11 OFFLINE
Napisano 31 maj 2014 - 08:08
Ja kolejny raz zaproponuje alkohol izopropylowy. Można go dostać w drukarniach lub sklepach elektronicznych. Czyści elegancko, jest całkowicie neutralny, a bezbarwny nie pozostawia przy tym żadnych osadów.
A jadalne toto?Można przy myciu z lekka poponpować w gardełko .
- godski, minecjusz i szczupak1 lubią to
#12 OFFLINE
Napisano 31 maj 2014 - 08:13
tylko gdzie taką dostać? wszędzie spotykam się z rozcieńczalnikiem/rozpuszczalnikiem ekstrakcyjnym :/
Ja kupiłem ostatnio w Fimalu za 5 zł z groszem.
#13 OFFLINE
Napisano 31 maj 2014 - 19:10
W Leroy Merlin jest. W zakręcanych metalowych puszkach. Firmy Dragon. Tylko są 2 rodzaje - modyfikowana i normalna. Bierz zwykłą.
#14 OFFLINE
Napisano 31 maj 2014 - 19:55
Najlepszy środek do mycia wnętrza kołowrotka to odtłuszczacz do szczęk,tarcz hamulcowych dostępny w każdym sklepie motoryzacyjnym w sprayu.Super środek .Kołowrotek czysty jak nowy.Nie zostawia nic tłustego.Jutro zrobię fotkę i wrzucę.
#15 OFFLINE
Napisano 31 maj 2014 - 20:16
A jadalne toto?Można przy myciu z lekka poponpować w gardełko .
Wszystko jest jadalne, ale obawiam się że to skosztujesz tylko raz
#16 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2014 - 14:23
W Leroy Merlin jest. W zakręcanych metalowych puszkach. Firmy Dragon. Tylko są 2 rodzaje - modyfikowana i normalna. Bierz zwykłą.
wielkie dzięki. jutro jadę kupić to "cudo" i czyszczę wszystkie młynki.
#17 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2014 - 19:45
Koniecznie musi być benzyna czy tam inny specyfik ? Nie mozna po prostu usunąć stary smar bibuła, ściereczką czy czymś podobnym a potem nasmarować nowym ?
#18 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2014 - 20:41
Pewnie, że można. Tylko w różnych zakamarkach maszynek ciężko jest to zrobić w ten sposób.
#19 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2014 - 20:52
Rozumiem, Dzięki za info.
#20 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2014 - 20:54
Jako że serwisuję w domu to używam ciepłej wody z płynem do mycia naczyń. Odtłuszcza dobrze i się nie dusze w oparach benzyny
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych