Czy ktoś jest może w posiadaniu lub posiada wiedzę o kijku Mikado Sensual N.G. UL Spin 3-18g w długościach 244cm oraz 260cm?
Byłem dziś w sklepie pomacać Mikado Bixlite 3-14g w długości 244 i 260cm. Niestety tych nie było, ale w podobnej cenie pokazano mi tego Sensual w długości 244cm.
Ja jako początkujący nawet jak kij w ręku trzymam to niewiele umiem o nim powiedzieć z braku doświadczenia i obeznania.
Powiedziano mi że ten Sensual byłby lepszym wyborem bo ma większy zapas mocy w dolniku i jest kijkiem bardziej "elektrycznym"... mniej spolegliwym i dającym lepsze czucie przynęty względem Bixlite które ponoć są bardziej miękie/kluskowate.
Ogólnie szukałem kilka pod okonia, jazia i z dużą możliwością przyłowu szczupłego w okolicy 35-50cm ( a czy są większe wędkarze na razie nie wiedzą).
Powiedziano mi, że o ile Bixlite nie bardzo się nadaje na szczupaka na lekko, to już sensual w tej wersji cw jak najbardziej poradzi sobie z przyłowem nawet wiekszego szczupłego a na tzw. lekko można się nastawiać jako kierunek połowu a jak mi przyjdzie ochota na pstraga kiedyś to też się lepiej zachowa niż bixlite.
Cena podobna, obydwa kije będę mógł pomacać we wtorek bo przychodzi dostawa.
Tylko co mi z macania jak ja nowicjusz jestem.
Mam też mały dylemat z długością bo nie wiem czy 2,44 czy 2,60m?
Łowisko na które głównie uczęszczam ma głębokość do 2,7m. Woda około metra niżej niż miejsce gdzie się stoi. Trzciny zostały wykoszone, ale pierwsze 1,5-2m wody od brzegu to sporo "zielska" podwodnego.
Ryby to okoń w nie dużej ilości, jaź w sporej i małe szczupaki ( te z którymi miałem przyjemność w okolicy 35-40cm) które ostatnio regularnie odcinają mi przypony ze spławikówki lub atakują howolane do brzegu mniejsze okonie i jazie.
Co byście doradzili? Który kijek optymalny?