Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki Mikado

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1905 odpowiedzi w tym temacie

#1441 OFFLINE   jacek.hetflaisz

jacek.hetflaisz

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 2464 postów
  • LokalizacjaGwiazdowo
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Hetflaisz

Napisano 25 luty 2020 - 10:24

Ja odebrałem w tygodniu LX Sapphire Fazlite 220 cm do 7 gram. Miałem kiedyś kijek z pierwszej serii i do dziś żałuje że go sprzedałem. Wędka fajna, poprawnie uzbrojona, przelotki wklejone równo bez nadlewek lakieru itd…
Szkoda tylko że nie ma jakiegoś lepszego uchwytu ale za taką kasę nie co się spodziewać cudów.
Ja ogólnie rzadko łowię na wklejki ale tą postanowiłem kupić bardziej z sentymentu. W weekend testy jak ktoś potrzebuje jakiś informacji to śmiało.

Czekamy na więcej szczegółów 😊.
  • _Junak_ i Delbanka lubią to

#1442 OFFLINE   Ostry

Ostry

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 236 postów
  • LokalizacjaNowy Dwór Mazowiecki
  • Imię:Marcin

Napisano 02 marzec 2020 - 08:33

Ja odebrałem w tygodniu LX Sapphire Fazlite 220 cm do 7 gram. Miałem kiedyś kijek z pierwszej serii i do dziś żałuje że go sprzedałem. Wędka fajna, poprawnie uzbrojona, przelotki wklejone równo bez nadlewek lakieru itd…

Szkoda tylko że nie ma jakiegoś lepszego uchwytu ale za taką kasę nie co się spodziewać cudów.

Ja ogólnie rzadko łowię na wklejki ale tą postanowiłem kupić bardziej z sentymentu. W weekend testy jak ktoś potrzebuje jakiś informacji to śmiało.

Ja w końcu znalazłem chwilę i zabrałem wędkę na testy. Pierwsze wrażenia mega pozytywne choć porzucałem niecałe dwie godziny.

Jak pisałem wcześniej wędka jak za to kasę wykonana poprawnie, przelotki wklejone równo, brak nadlewek lakieru itd.. Łowiłem z rzecznej odnodze bez nurtu osłoniętej od wiatru, kołowrotek 1000 + pletka 0,04.

Czuć opad zaczynałem od 2 gram + mała gumka ale trzeba było się skupić od 3 gram już widać wszystko elegancko, najciężej łowiłem 7 gram + gumka i myślę ze kijek pociągnął by jeszcze trochę ale już z mniejszym komfortem.  

Brania nie miałem więc ciężko coś więcej powiedzieć. Jak ktoś szuka taniej wklejanki to rozczarowany nie będzie.

• mariusz-net i jacek.hetflaisz lubią to

#1443 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaJanów / Mińsk Maz.
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Jot.

Napisano 02 marzec 2020 - 09:18

Marcin, a jak z wyważeniem patyka ? Jaki kołowrotek podpiąłeś i jak wygląda wyważenie zestawu...?

Z Twojego opisu wnioskuję, że gumiś 5cm (taki trochę mięsisty jak np. fishunter 5cm) + główka 5g nie powoduje nadmiernego mięknięcia wklejki...tak ?

#1444 OFFLINE   Ostry

Ostry

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 236 postów

Napisano 02 marzec 2020 - 10:05

Marcin, a jak z wyważeniem patyka ? Jaki kołowrotek podpiąłeś i jak wygląda wyważenie zestawu...?

Z Twojego opisu wnioskuję, że gumiś 5cm (taki trochę mięsisty jak np. fishunter 5cm) + główka 5g nie powoduje nadmiernego mięknięcia wklejki...tak ?

Pierwsze miałem nasci 2500 (250g) później przykręciłem nexave 1000 (215g), lepiej mi się łowiło z tym mniejszym, wrzucę jutro foty gdzie wypada wyważenie ale różnica jest niewielka, ja trzymam stopkę między małym i serdecznym i dodatkowo palec na blanku. Docelowo chce kupić jakiś rozmiar 2000 i myślę ze będzie bajka.

Taka głowka 5g i gumiś to najlepsze łowienie tym kijem wg mnie. Niżej na fotce ugięcie wklejki pod 7g +gumka 4cm.

Załączone pliki

• jacek.hetflaisz lubi to

#1445 OFFLINE   Ostry

Ostry

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 236 postów

Napisano 03 marzec 2020 - 06:32

.

Załączone pliki

• trex i jacek.hetflaisz lubią to

#1446 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaJanów / Mińsk Maz.
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Jot.

Napisano 03 marzec 2020 - 07:23

Dzięki wielkie :) Ta wiedza bardzo ułatwia sprawę ;)  ...Ja rozważam zakup 2.08 / 5g albo właśnie 2.20 / 7g

Jeżeli ta wersja 2.08 komfortowo zacznie gadać od twisterka 3/4" z główką 1.5g a skończy z komfortem na 5cm + 5g to chyba skuszę się na ten patyk.

Szkoda, że Twoje 2.20 z kręćkiem 250g nie leci bardziej na dupkę :/ Mikado mogło jeszcze bardziej się przyłożyć do wyważenia kija...

#1447 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz
  • Imię:Emil

Napisano 24 marzec 2020 - 22:44

Mikado Katsudo Slim 229 1-9, od ilu gram można już komfortowo rzucać?

Użytkownik mav3rick edytował ten post 24 marzec 2020 - 23:18

#1448 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 846 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 24 marzec 2020 - 22:56

.

Użytkownik MarcinZ edytował ten post 24 marzec 2020 - 22:59

• eRKa lubi to

#1449 OFFLINE   Ostry

Ostry

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 236 postów

Napisano 25 marzec 2020 - 14:05

Mikado Katsudo Slim 229 1-9, od ilu gram można już komfortowo rzucać?

Pisałem kiedyś o tym kijku, zdjęcia ugięcia też masz gdzieś w wątku o Mikado:

http://jerkbait.pl/t...ówka/?p=2702581

#1450 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz

Napisano 25 marzec 2020 - 14:50

Dzięki wielkie za odpowiedź. Kurde nhskalem, że trochę niżej już będzie go lepiej czuć. 3g to trochę za wysoko, jak na to co potrzebuję.

#1451 OFFLINE   Ostry

Ostry

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 236 postów

Napisano 25 marzec 2020 - 14:59

Dzięki wielkie za odpowiedź. Kurde nhskalem, że trochę niżej już będzie go lepiej czuć. 3g to trochę za wysoko, jak na to co potrzebuję.

Weź wersje 0,5-7 albo 0,5-5. Ta 1-9 to jak pisałem, od 3g jest już fajnie, od 2g trzeba się skupić żeby czuć opad itd...

Ta 0,5-5 mega działa od samego dołu, 1g +gumeczka to już baja, lata daleko i fajnie wszystko czuć. 

#1452 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz

Napisano 25 marzec 2020 - 15:07

Tylko moja ultegra 2500 może już słabo zgrać się z tym kijem, a nie chcę kręcioła wymieniać.

#1453 OFFLINE   Kirkal

Kirkal

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Rafał

Napisano 26 marzec 2020 - 13:07

Czy ktoś miał już w rękach mikado bixlite medium light jig lub bixlite light spin? Interesuje mnie wersja medium light jig do 15g 222cm długości i light spin 3-18 i 2-14.
Pozdrawiam

#1454 OFFLINE   Norbas7

Norbas7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów

Napisano 25 kwiecień 2020 - 22:02

Czy ktoś jest może w posiadaniu lub posiada wiedzę o kijku Mikado Sensual N.G. UL Spin 3-18g w długościach 244cm oraz 260cm?

Byłem dziś w sklepie pomacać Mikado Bixlite 3-14g w długości 244 i 260cm. Niestety tych nie było, ale w podobnej cenie pokazano mi tego Sensual w długości 244cm.

Ja jako początkujący nawet jak kij w ręku trzymam to niewiele umiem o nim powiedzieć z braku doświadczenia i obeznania.

Powiedziano mi że ten Sensual byłby lepszym wyborem bo ma większy zapas mocy w dolniku i jest kijkiem bardziej "elektrycznym"... mniej spolegliwym i dającym lepsze czucie przynęty względem Bixlite które ponoć są bardziej miękie/kluskowate.

Ogólnie szukałem kilka pod okonia, jazia i z dużą możliwością przyłowu szczupłego w okolicy 35-50cm ( a czy są większe wędkarze na razie nie wiedzą).

Powiedziano mi, że o ile Bixlite nie bardzo się nadaje na szczupaka na lekko, to już sensual w tej wersji cw jak najbardziej poradzi sobie z przyłowem nawet wiekszego szczupłego a na tzw. lekko można się nastawiać jako kierunek połowu a jak mi przyjdzie ochota na pstraga kiedyś to też się lepiej zachowa niż bixlite.

Cena podobna, obydwa kije będę mógł pomacać we wtorek bo przychodzi dostawa.

Tylko co mi z macania jak ja nowicjusz jestem.

Mam też mały dylemat z długością bo nie wiem czy 2,44 czy 2,60m?

Łowisko na które głównie uczęszczam ma głębokość do 2,7m. Woda około metra niżej niż miejsce gdzie się stoi. Trzciny zostały wykoszone, ale pierwsze 1,5-2m wody od brzegu to sporo "zielska" podwodnego.

Ryby to okoń w nie dużej ilości, jaź w sporej i małe szczupaki ( te z którymi miałem przyjemność w okolicy 35-40cm) które ostatnio regularnie odcinają mi przypony ze spławikówki lub atakują howolane do brzegu mniejsze okonie i jazie.

Co byście doradzili? Który kijek optymalny?

#1455 OFFLINE   MateuszLazi92

MateuszLazi92

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaCzarna Białostocka

Napisano 06 maj 2020 - 21:34

Witam, ktoś na ten kij łapał-mikado blocks dealer 2.4m 7-28g? myślę o łapaniu szczupaka :)

Użytkownik MateuszLazi92 edytował ten post 06 maj 2020 - 21:35

#1456 OFFLINE   Bootleg

Bootleg

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 658 postów
  • LokalizacjaNDM/Brodnickie

Napisano 06 maj 2020 - 21:46

Kuzyn ma ten kij i daje radę. Na majówce szczupak 75 cm wyjechał w 30 sekund. Do szczupaka nada się jak najbardziej
  • Jar1808 lubi to

#1457 OFFLINE   Kirkal

Kirkal

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Rafał

Napisano 21 maj 2020 - 16:45

•Mikado bixlite fast spin 4-18gr 225cm
•Mikado Sensual NG Ultra light spin 3-18gr 244cm
Czy ktoś może powiedzieć coś więcej o tych wędkach? Może je porównać? Poszukuje kijka który pogodzi okonie na ciężko i szczupaki na lekko.

#1458 OFFLINE   Norbas7

Norbas7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów

Napisano 22 maj 2020 - 02:15

Posiadam tego sensuala NG 3-18g tyle że w długości 260cm od niedawna a do sklepu jechałem z myślą zakupu bixlite :-)

Zaliczyłem z nim kilka wypadów nad wodę i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Kijek o dosyć szybkiej akcji, jak na tak niską cenę bardzo dobrze czuję pod palcem na blanku każde puknięcie czy to ryby czy roślinności. Dzięki niemu nauczyłem się "mapy dna" swojego łowiska.

Miałem na nim okonia od 10cm do około 30cm , szczupaczki w okolicy 40-50cm i na kilkadziesiąt brań tylko trzech szczupaków nie udało mi się wyjąć ale to była moja wina. Kijek pracuje na całej długości blanku pod obciążeniem przechodząc w parabolę. Nie jest kluchowaty.

W sklepie gdzie kupowałem obydwa kije były dostępne. Sprzedawca ( znajomy ) zasugerował bym właśnie wybrał sensuala jako niewiele droższy (10zł ) ale lepiej wykonany. I faktycznie już przy trzymaniu okazał się lepiej leżeć mi w ręku. Do tego żadnych nadlewek lakieru na przelotkach ( bixlite miał ) , ciut większe i robiące wrażenie solidniejszych przelotki, bardzo przyjemny dolnik, lakier na całym blanku w przeciwieństwie do bixlite.

Sensual już w sklepie wywarł na mnie wrażenie że ma jakby więcej zapasu mocy w blanku i tak jest. Tyle mogę na razie powiedzieć po około 10 dniach :-)

#1459 OFFLINE   Jim Lahey

Jim Lahey

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaSunnyvale

Napisano 22 maj 2020 - 16:46

Koledzy,

Czy wędka Mikado Kamasori Zander 229cm do 22g komfortowo mi obsłuży woblerki typu Siek Uklejka,  ukleja Igła(6cm) itp?

#1460 OFFLINE   stone

stone

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 498 postów
  • LokalizacjaŁagiewniki
  • Imię:Tomasz

Napisano 22 maj 2020 - 18:46

Czy są tutaj użytkownicy Inazuma Pro Zander?

Użytkownik stone edytował ten post 22 maj 2020 - 18:47

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych