Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Gotujemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1113 odpowiedzi w tym temacie

#721 ONLINE   Paprykarz

Paprykarz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1953 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 02 kwiecień 2020 - 08:17

Mleko, mięso, wędliny, warzywa i owoce są teraz trzymane w plastiku. Ogórek kilka miesięcy też wytrzyma w plastiku. Która ta wódka jest taka smaczna ze szklanej butelki? Wyborowa, sztumbras, itp? Szajs co przez gardło nie chce przejść.
Stereotypy to nie wyznacznik.

Mnie pasuje prawie każda która kosztuje więcej niż 100 pln za 0,7 litra. 



#722 OFFLINE   miramar69

miramar69

    jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4960 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 02 kwiecień 2020 - 08:30

wydaje Mi się , że cena nie zawsze jest wyznacznikiem smaku ....  ;) , no ale to jeszcze rzecz gustu ... 



#723 ONLINE   Paprykarz

Paprykarz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1953 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 02 kwiecień 2020 - 09:07

Pewnie, że nie. W moim przypadku, tak jak napisałem powyżej każda w tym przedziale pasuje. Co nie znaczy, że czasami nie piję czegoś innego. Szczególnie jak da się to z czymś wymieszać.



#724 ONLINE   bob74

bob74

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 917 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 02 kwiecień 2020 - 09:24

... cały myk z tartymi ręcznie ziemniakami polega na  wielkości oczek w tarce.Po przetarciu nie jest to zbyt drobna ,,papka", którą odsącza się na tej samej tarce. ,, Kołami do góry". Zbiera się też krochmal. Dlatego lepi się to wszystko dobrze. :)



#725 OFFLINE   deridun

deridun

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 10:50

Znajomy robi na własny użytek bimberek który bije na głowę wszystkie inne.
Bezwonny,nnie piecze pije się jak syrop 'Pini' kręci ale umysłu nie miesza...no poza stanem euforii , no i co najciekawsze bez konsekwencji dnia następnego.
Gość ma 80 i ciekawe doświadczenia Podlasia...cchyba u niego zaterminuje by wiedzę zachować.
:-)
  • coma, pszzz i Viking lubią to

#726 OFFLINE   coma

coma

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2022 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:02

Znajomy robi na własny użytek bimberek który bije na głowę wszystkie inne.
Bezwonny,nnie piecze pije się jak syrop 'Pini' kręci ale umysłu nie miesza...no poza stanem euforii , no i co najciekawsze bez konsekwencji dnia następnego.
Gość ma 80 i ciekawe doświadczenia Podlasia...cchyba u niego zaterminuje by wiedzę zachować.
:-)


Chyba to znam. Jakub Wędrowycz? ;)
  • pszzz i morrum lubią to

#727 OFFLINE   Viking

Viking

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:53

U mnie dodatkowo zatapia się ogórki w studni   :D Rozsyłałem chłopakom po całej Polsce i jak dobrze pamiętam Bartek też się nimi zajadał jak nasze drogi się kiedyś przecięły ;)  

mam taka studnie -w czym je zatapiasz tzn w jakich pojemnikach 


Użytkownik Viking edytował ten post 02 kwiecień 2020 - 12:57


#728 OFFLINE   radek_u

radek_u

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 324 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 15:11

mam taka studnie -w czym je zatapiasz tzn w jakich pojemnikach 

Biorę worki raszlowe, sznurkiem szpagatem związuję i łączę butelki(jak te litrowe to do worka daję z 6-7 butelek bez wiązania ich), które wkładam do worka z np połówką cegły jako obciążenie i zawiązuję sznurek razem z workiem i zatapiam. Myślę, że pomysłów na zatapianie jest dużo.
 

Bezwonny,nnie piecze pije się jak syrop 'Pini' kręci ale umysłu nie miesza...no poza stanem euforii , no i co najciekawsze bez konsekwencji dnia następnego.
 

Dla mnie dobry bimber to taki który ma smak i zapach bimbru czyli nie może być bezwonny czy jak nalewka. Po wypiciu kielicha ma się pojawić na gębie grymas i chcieć zagryzienia ogórkiem kiszonym czy kromką chleba ze smalcem lub słoniną  :D Dobry swojak jest dobry  :)


Użytkownik radek_u edytował ten post 02 kwiecień 2020 - 15:11

  • Byniek i JerryM lubią to

#729 OFFLINE   Byniek

Byniek

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaWyszków
  • Imię:Zbigniew
  • Nazwisko:Kołczyk

Napisano 02 kwiecień 2020 - 15:25

Radku dobrze prawisz ,czekolada ma pachnieć czekoladą ,czosnek czosnkiem a bimber bimbrem no i musi mieć kopa.

Poproszę o wypowiedż znawcę tematu z Augustowa.

pozdrawiam byniek

P.S Niech duch puszczy będzie z wami.



#730 OFFLINE   Zebon

Zebon

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 259 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 16:30

Dobry bimber jest wtedy jak na drugi dzień głowa nie boli:)


  • radek_u, Byniek i JerryM lubią to

#731 OFFLINE   deridun

deridun

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 18:09

Nie ma sprawy można doaypać aromat zgodny z naturalnym...
Sztukmistrz mój wymyślił jak pozbyć się złogów w końcu destylat.
Polecam tankować do diesla ropę naftową zamiast ON.
Ja tam wpraszam się do magika...właśnie wtrząchnąłem cielęce cynadry i życie jest piękne.
Zapomniałem zakąszam wiśniami ze spirytusowej nalewki
'i wish you were here'...po tylu latach skumałem. ;-)

Użytkownik deridun edytował ten post 02 kwiecień 2020 - 18:18


#732 ONLINE   bob74

bob74

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 917 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 02 kwiecień 2020 - 22:38

Chyba to znam. Jakub Wędrowycz? ;) … on to zdaje się zza Chełma  ;)

… ad vocem do Kolegi @Byniek i innych rozmówców. Padły tu dwa zdania o smaku i aromacie. Każdy ,,lubi" coś jeśli ma wybór lub to do czego ma jakiś dostęp. I tu zaczna się też kolejna różnica w ,,technologii". Mocne, szybko, raczej bezwonne i dłużej w procesie ,, dojrzewania" z wsadem wieloowocowym lub ,, single". Przy tradycyjnej metodzie alembikowej, jest również angielska nazwa na ,,proces",  uzyskuje się naturalny posmak owocu, nawet miodu, jeśli był częścią wsadu. Oczywiście wymaga to jakiegoś okresu dojrzewania / ,,karencji''. Dyskusje o wyższości jednych świąt nad drugimi zostawmy Panowie/Panie teologom,żeby nie skończyło się interwencją Nadmoderatora  ;) . Są różne regiony, specyficzne smaki dla danych i po prostu tak ma być.

 Co do wpisu Kolegi @radek_u to nie zgodzę się. Każda nalewka owocowa, na aromat. Uwypukla się to, gdy jest świeża, ,,młoda". Z czasem w zależności od owocu te walory zanikają. Odwrotnie jest z owocem czarnej porzeczki. Wg mojego doświadczenia dojrzewanie ,,curranta" to ciąża. Dociekliwym polecam zagłębić się w hasło ,,pektyny" i dlaczego najłatwiejsze galaretki owocowe są z tego typu owoców.

Byniu, raczej nie zapowiada się spotkanie w Strachowie, zapewne przełożone na kiedyś i nie popróbujesz ciekawostek.

P.S. Właśnie przez filtry skapuje porterówka na Komesie z wkładem wieloowocowym. Miała być na Garaż. Zdrowia wszystkim


Użytkownik bob74 edytował ten post 02 kwiecień 2020 - 22:39

  • bartsiedlce i Byniek lubią to

#733 OFFLINE   Byniek

Byniek

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaWyszków
  • Imię:Zbigniew
  • Nazwisko:Kołczyk

Napisano 03 kwiecień 2020 - 10:19

Dzięki ci Robercie, już żałuję że nasze spotkanie nie dojdzie do skutku no bardzo szkoda, ale może jeszcze trochę pożyję.

Dzięki za wyjaśnienie, wiedziałem że na ciebie można liczyć.

pozdrawiam byniek



#734 OFFLINE   radek_u

radek_u

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 324 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 11:30

 

 Co do wpisu Kolegi @radek_u to nie zgodzę się. 

Trochę nie wiem o co Tobie kolego chodzi z tym niezgadzaniem się ze mną a raczej moim smakiem  :D W końcu to mój smak i wiem co lubię i co najważniejsze nikogo nie przekonuję, że tak ma być   :rolleyes: Nigdy nie narzekałem na dostęp i jakiś tam wyrób i może dlatego w końcu sobie wyrobiłem smak, który mi odpowiada.  
A żeby było też na temat gotowania to zaraz zabieram się za jagnięce żeberka, pozyskane z własnej owieczki  :D  :D


  • Byniek lubi to

#735 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 314 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 03 kwiecień 2020 - 14:09

Trochę nie wiem o co Tobie kolego chodzi z tym niezgadzaniem się ze mną a raczej moim smakiem  :D W końcu to mój smak i wiem co lubię i co najważniejsze nikogo nie przekonuję, że tak ma być   :rolleyes: Nigdy nie narzekałem na dostęp i jakiś tam wyrób i może dlatego w końcu sobie wyrobiłem smak, który mi odpowiada.  
A żeby było też na temat gotowania to zaraz zabieram się za jagnięce żeberka, pozyskane z własnej owieczki  :D  :D

 

Przecież dzisiaj jest post  :huh:



#736 OFFLINE   Viking

Viking

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 15:49

Dobry bimber jest wtedy jak na drugi dzień głowa nie boli:)

Jeśli się nie przesadzi -)) a przede wszystkim nie pali szlugaresow 


  • radek_u i Byniek lubią to

#737 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3201 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 04 kwiecień 2020 - 13:14

Omletinio 2e5692fd39e26bd6dc5931ccb9b33228.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
  • jacekp29 lubi to

#738 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6254 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 04 kwiecień 2020 - 22:33

Ja dziś ulepiłem pizzę na obiad. Robię od kilku miesięcy, dziś wyszła najlepsza. Eksperymenty przyniosły zamierzony efekt, wreszcie.



#739 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3201 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 05 kwiecień 2020 - 04:26

Ja dziś ulepiłem pizzę na obiad. Robię od kilku miesięcy, dziś wyszła najlepsza. Eksperymenty przyniosły zamierzony efekt, wreszcie.

Bartek jakiś sprawdzony przepis na ciasto?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

#740 ONLINE   bob74

bob74

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 917 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 05 kwiecień 2020 - 11:58

...jakaś mąka typowo do pizzy ?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych