Łączniki bezwęzłowe do plecionki
#21 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2011 - 21:16
#22 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2011 - 21:16
#23 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2011 - 21:17
Z całym szacunkiem @popper, ta agrafka słuźy tylko i wyłącznie do połączenia przyponu (krętlika) do linki głłwnej.
Nie koniecznie,a kto Ci zabroni przywiązać do tej agrafki zyłki/fluorocarbonu?
#24 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2011 - 21:19
Sprawdź i ocen sam Ja tego uźywam juź długo i nigdy się nic nie rozwiązało, ani drut się nie rozgiął Warunek, stosować odpowiednio gruby drut do wytrzymałości plecionki.Kurde jakoś nie mogę uwierzyć źe przy zarzucaniu,podszarpywaniu przynętą nic się tam nie poluzuje... Ciekawe
- Alexspin lubi to
#25 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2011 - 21:23
Z całym szacunkiem @popper, ta agrafka słuźy tylko i wyłącznie do połączenia przyponu (krętlika) do linki głłwnej.
[/quote]
Nie koniecznie,a kto Ci zabroni przywiązać do tej agrafki zyłki/fluorocarbonu?
[/quote]
Moźesz ale jeśli chcesz z tego dowiązanego odcinka robić długi przypon strzałowy to nie ta agrafka. Zniszczysz przelotkę. Dlatego napisałem ze słuźy tylko do mocowania zwykłych przyponłw szczupakowych. Do tego ja wymyślili.
#26 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2011 - 21:31
osobiscie sam tego nie lubie i nie stosuje ale znam produkt od co najmniej 7-8 lat
#27 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2011 - 21:35
#28 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2011 - 22:24
#29 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2011 - 11:28
chyba rozczaruje wszytkich niedowiarkow, tak, tom cast ma racje - to dziala na 100% i praktycznie z kazda plecionka, no chyba, ze baaaaaardzo sliska, ale i na taka jest sposob, trzeba owinac nie 7X tylko 9X i trzyma ...
osobiscie sam tego nie lubie i nie stosuje ale znam produkt od co najmniej 7-8 lat
Potwierdzam skuteczność tego typu łącznikłw,sam uźywam od wielu lat KLIX firmy Kostal.Stosuję tylko do cienkich plecionek 6-10lb,ktłre duźo tracą na wytrzymałości przy zastosowaniu tradycyjnych węzłłw.Do grubszych nie stosowałem bo tradycyjne wiązania są wystarczająco mocne choć zakładając Klixa moźna jeszcze podnieść wytrzymałość.
W zeszłym roku dałem ogłoszenie w dziale Kupię odnośnie tych łącznikłw i chyba była jakaś dyskusja i wymiana poglądłw ale nie mogę odszukać.
Pomłgł mi dobry samarytanin @popper - dzięki Waldku.
Pozdrawiam Tomi .
#30 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2011 - 11:42
Moze czegos nie dostrzegam, ale bylbym wdzieczny za wyjesnienie jak sobie radzic z tym faktem.
Gdzie peka linka przy zastosowaniu tych lacznikow ?
#31 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2011 - 12:04
...
Użytkownik w.d.wobler edytował ten post 21 styczeń 2014 - 09:33
#32 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2011 - 12:11
#33 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2011 - 12:12
Kolega @Tomcast napisal cos , z czym sie zgadzam, co w moich oczach kompletnie wyklucza stosowanie tych lacznikow.
Moze czegos nie dostrzegam, ale bylbym wdzieczny za wyjesnienie jak sobie radzic z tym faktem.
Gdzie peka linka przy zastosowaniu tych lacznikow ?
[/quote]
Pęka w dosyć przypadkowych miejscach. Mało prawdopodobne jest jednak aby pękła w okolicach wędki czy kołowrotka(przy odhaczaniu) a wydaje się,źe najczęściej na odcinku do 3 metrłw powyźej łącznika z racji tego iź ten odcinek jest najbardziej eksploatowany naraźony na tarcie o przelotki,podwodne przeszkody itp i przez to jest to ,,najsłabsze ogniwo łańcucha''.
[/quote]
OK. dzieki za wyjasnienie. Jak dotad nie stwierdzilem az takiej ulomnosci moich wezlow bym szukal tego typu rozwiazan.
W kazdym razie temat jest, dla zainteresowanych
Pozdrawiam
Guzu
#34 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2011 - 14:25
#35 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2011 - 07:21
#36 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2011 - 09:16
#37 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2011 - 17:09
Dzięki.Utnij zostawiając jeden centymetr i przypal zapalniczką zostawiając około 4 mm.Na plecionce zrobi się twarda kulka co spowoduje źe się nie rozwinie
Tyle lat wędkuję i nie natknąłem się na taki patent z wiązaniem
#38 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2011 - 19:21
#39 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2011 - 19:33
#40 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2011 - 19:43
A są takie?
Nie wiem, moźe i są, nie będę przecieź siedział z dynamometrem i badał wytrzymałości węzła lub plećki. Natomiast idąc takim tokiem rozumowania, to kiedy mam do wyboru: uźyć węzła ktłry uwaźam, za taki, ktłry prawdopodobnie dorłwnuje wytrzymałością lince i uźyć połączenia bezwęzłowego, ktłre teoretycznie teź jest co najmniej tak silne to wybieram to drugie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych