Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

TECH

Zabezpieczenie złącza wędki

tech-rb blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
101 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   filip

filip

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 572 postów

Napisano 21 listopad 2019 - 14:49

Mam pytanie jaki grafit, lub cokolwiek używacie do złączy do wędek ?

W moim jednym kiju się tak zmęczyły złącza, że wchodzą znacznie głębiej niż na pocxątku gdy był nowy.

Przy noych kijach chciałbym tego uniknąć.

#82 OFFLINE   Tomek TJ

Tomek TJ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 926 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 21 listopad 2019 - 16:25

Maver
  • filip lubi to

#83 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 21 listopad 2019 - 17:08

Maver

Lub Preston  :)

• filip lubi to

#84 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 21 listopad 2019 - 17:51

Maver
  • filip lubi to

#85 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2121 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 22 listopad 2019 - 06:07

Sprey grafitowy mavera mieli w leszczu mam polecam
  • filip lubi to

#86 OFFLINE   filip

filip

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 572 postów

Napisano 22 listopad 2019 - 11:51

Widziałem mają Mavera na Piątkowskiej.

Rozumiem że psika się złącza, czeka aż przeschnie i ok.

Czy inaczej to się stosuje ?

#87 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2121 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 22 listopad 2019 - 11:53

Tak dokładnie
  • filip lubi to

#88 OFFLINE   Dawid.K

Dawid.K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 189 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Dawid

Napisano 04 grudzień 2019 - 09:05

Cześć,

W poście #56 opisałem kiedy stosować teflon a kiedy grafit (sprawdzone przy wędkach nasadowych 11-13m). Nie stosujcie grafitu na nowe złącza, pogorszycie tylko sytuację. Teflon zabezpiecza "zdrowe" i niewytarte złącza. Grafit uzupełnia braki (na jakiś czas). Oba środki muszą wyschnąć i być naniesione na suchą i czystą powierzchnię.

Pozdr.

• nyny lubi to

#89 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 04 grudzień 2019 - 09:38

Cześć,

W poście #56 opisałem kiedy stosować teflon a kiedy grafit (sprawdzone przy wędkach nasadowych 11-13m). Nie stosujcie grafitu na nowe złącza, pogorszycie tylko sytuację. Teflon zabezpiecza "zdrowe" i niewytarte złącza. Grafit uzupełnia braki (na jakiś czas). Oba środki muszą wyschnąć i być naniesione na suchą i czystą powierzchnię.

Pozdr.

Dokładnie, również podobnej zasady się trzymałem jak jeszcze sporo na tyczkę łowiłem.

#90 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3459 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 02 grudzień 2024 - 09:40

Witam. Panowie i panie moze mi ktos powiedziec czy da sie jakos powstrzymac zlacze typu spigot przed zmiana wymiarow przy gwaltownych zmianach temperatury i wilgotnosci.?
Kolega kiedys nie mogl rozlozyc w egipcie wedki zlozonej wczesniej w klimatyzowanym pokoju. Ja natomiast nie moglem zlozyc wedki po wyladowaniu w indiach - spigot ma okolo 7cm przy pierwszej probie dalem go rade wsadzic ledwo na centymetr. Po potraktowaniu powietrzem z klimy wszedl na 4cm.
Pytania sie nasuwaja:
czy glebokosc wsadzenia ma znaczenie?(na chlopski rozum ma) a jesli tak to po czym poznac, ze glebokosc jest wystarczajaca?
Czy da sie jakos temu zapobiec?

#91 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4493 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 02 grudzień 2024 - 13:30

Jak na mokro się „wjeżdża” to później jest ciężko rozłączyć złącze. Każde. Różnica temp. raczej nie powinna aż tak oddziaływać bo musiałaby być b. duża. Co innego wilgotność. Wilgoć, zimny materiał na którym robi się rosa to efekt taki jaki opisałem. Podobnie może być gdy złożymy złącze mocno nagrzane (np. z auta) a wieczorem temp. spada w okolice zera.
Może to wszytko tez zależeć od materiały konkretnej wędki. Trudno powiedzieć.

#92 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3459 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 02 grudzień 2024 - 15:59

Nic nie bylo na mokro. Wedka dziala ok w domi " razy zlozylem ja po zakupie. Zostala wsadzona w tube w irlandii (temp w pokoju kilkanascie stopni wilgotnosc okolo 60 %) Wyjmuje wedke z tuby w pokoju hotelowym (jest "parno" wiec obstawiam duzo wyzsza wilgotnosc i okolo 30 st C). Bezposrednio po wyjeciu z tuby wedki nie da sie zlozyc - by ten 1cm spigota wsadzic trzeba dobra chwile kombionwac, krecic etc (to byl 3ci czy 4ty raz jak skladalem wedke nigdy nie byla uzywana do tamtego momentu). wlaczylem klime oparlem wedke tak by suche i zimne owietrze z wylotu wialo na spigot i po kilku/kilkunastu minutach wsadzilem wedke na jakies 4-5cm. W sumie jak wroce do domu to zobacze jak gleboko wchodzi.

Caly tydzien wedkowania ie sprawdzalem glebokosci na jakiej siedzi spigot, ale wedka przyezyla wiec obstawiam, ze bylo ok.

Pytan mam kilka: wedka japonska z japonii (pisze bo niby tam tez wilgotnosc duza, zreszta i irlandia to tez wyspa) + travel przeznacozny na duze ryby (wiec z zalozenia tropiki) i pomyslalbym, ze jest to "puchniecie" to zjawisko naturalne to gdzie jakos ktos by o tym pomyslal. A jak nie naturalne to moze da sie jakos zapobiegac?

#93 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4493 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 03 grudzień 2024 - 09:31

Bardzo dziwne. Materiał kija jak i spigotu nie jest materiałem puchnącym. Chyba że co do spigota się mylę ale to już mogą być tajemnice producenta. Może trzeba by im podesłać temat jaki wyskoczył aby to sprawdzili. Kij węglowy plus żywice (klej:wypełniacz) nie przyjmują w żaden sposób wody. W produkcji są utwardzane przez wysoka temp. Wiec aby podobne zjawisko mogło się powtórzyć temp. musiałaby być conajmniej na podobnym poziomie.
Fakt, teraz jakieś żywice nano, nano powłoki wiec może i one chłoną wilgoć. Nano mam na myśli coś na bazie silikonów/silikatów, wody (akryle), wuj wie czego. Na kilku nowych kijach też zauważyłem DE powłoki nie są „suche” jak w dawnych kijach a jakby elastyczne. Gumowate. Jeżeli coś takiego masz na wierzchniej warstwie spigotu to nie dziw że może „złapać” wodę. Nie podejrzewam aby taka powłoka była w środku blanku. Rzuć okiem na spigot czy jest „czysty” czy czymś powleczony.
Dawniej spigot jak i każde złącze było jak czysty węgiel. Brudziło, było na 100% „suche” bez połysku. Poprostu „czysty” grafit. Nie wiem jaki spigot masz „wsadzony”. Producent wie na pewno.

#94 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 669 postów

Napisano 03 grudzień 2024 - 11:41

Wędka jest mocna więc może złącze ma jakieś metalowe wzmocnienie i ono generuje zmiany wymiarów przy zmianach temperatury. Pomysł z poradą u producenta bardzo dobry moim zdaniem. Jakaś powłoka zabezpieczająca typu wosk na męskiej części złącza przychodzi jeszcze na myśl.

#95 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3084 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 04 grudzień 2024 - 06:31

W niektórych wędkach 'nowej generacji' zauważam, że spigoty praktycznie nie mają żadnej zbieżności - na całym odcinku mają praktycznie taką samą średnicę, więc tu jakikolwiek pyłek robi różnicę. Sprawdź, bo może to zwykła niechlujność docięcia spigotu i jeśli na samym rancie ma on nieco 'luźniejszą' strukturę w wyniki docięcia (przegrzania przy cięciu) to może faktycznie wilgotność, ciepło sprawiają, że puchnie i sam czubek daje opór, żeby wejść. Na pewno możesz delikatnie wyoblić brzegi (sam kant męskiej części) miękkim klockiem ściernym gradacji 200-300. Ale dosłownie delikatnie, tylko tyle, żeby pod palcem krawędź nie była wyczuwalna jako ostra.

• Friko i gooral lubią to

#96 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3459 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 04 grudzień 2024 - 11:10

Odpowiedz ze sklepu gdzie kupowalem wedke. Skontaktiwali sie ze smithem w moim imieniu chyba:

Thank you.
You are correct, the shape of the rods may change depending on the temperature.
These are due to the fact that the rods are made of carbon.
Changes in air pressure and temperature can cause this to happen.
We cannot control these things.

And it is difficult, even for a smith, to make calculations and get the rod in the best condition.
So I can assure you that these things are impossible.
I apologize for not being able to help you.

The solution to all of these problems is to actually touch and feel the product at a dealer near where the customer lives.

Even if the product is at its best when it is placed in Japan, it is inevitable that its condition will change upon delivery due to the effects of carbon.
This is why it is best to actually touch and purchase the product in your country, so that you can buy it in its best condition.

Sorry I couldn't be of more help.
I hope this is helpful.

Czyli oni twierdza, ze tttm. Dziwi mnie, ze nigdy o tym nie slyszalem. Bylem w kilku goracych i wilgotnych miejscach wczesniej z wedkami mniejszego kalibru i nigdy nie zwrocilem na to uwagi. Co do spigota zmierze go po pracy.

#97 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3084 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 04 grudzień 2024 - 12:58

Nie wydaje Ci się, że ten mail to trochę takie masło maślane, tudzież zdania około tematu pokopiowane z różnych 'formatek' - automatycznych odpowiedzi dla klienta?

#98 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 669 postów

Napisano 04 grudzień 2024 - 13:11

Przelotem tylko przeglądając wędki Smitha, wygląda jak by miały  inne złącza niż spigot. Do części żeńskiej nic się nie dostało? Może jakąś latarką warto przyświecić. Jedną z zalet jakie się podaje dla włókien węglowych jest niski współczynnik rozszerzalności cieplnej.

Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 04 grudzień 2024 - 13:18

#99 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3459 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 04 grudzień 2024 - 13:32

Tak to maslo maslane i malo dokladna odpowiedz, ale chodzilo mi tylko o to, ze potencjalnie potwierdza moja wersje o tym, ze to temperatura lub wilgotnosc sa sprawcami.
Nie wiem jak z rozszerzalnoscia, ale spigot wyglada "nie pomalowany i wystawiony na zywioly" a druga czesc, jest nie dosyc, ze pomalowana lakierem to jeszcze owinieta omotka. Woec na chlopski rozum powinna zmienic swoj rozmiar duzo mniej niz spigot.
W czesci zenskiej na pewno nic nie bylo: roznica miedzy spasowaniem "z pokrowca" a " po klimie" byla olbrzymia. Teraz ciekawostka, ktora wpadla mi do glowy teraz: drugie zlacze (ponizej kolowrotka) spasowalo bez problemu "z pokrowca".
Wedka to ten model:
https://jdmtacklehea...pg?v=1617968607

#100 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 669 postów

Napisano 04 grudzień 2024 - 14:20

Właściwie przez internet można sobie tylko trochę powróżyć, ale bym stawiał na jakieś zanieczyszczenie tego złącza. Klej z jakiejś naklejki, grafitowy pył który się uwolnił, a wcześniej nazbierał po próbach w fabryce, drobina lakieru z omotki - gdybam tylko.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych