Bo okoń to twarda ryba jest, czyli kilka spostrzeżeń C&R
#61 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2011 - 14:24
#62 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2011 - 14:28
Okoń i sandacza z naturalnego howu, wyrwane na szybko z duzej głębokości = trup
holowane powoli=pęcherz w pysku.
Przekłuwać? nie przekłuwać? Trochę inwazyjna sprawa to kłucie?
#63 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2011 - 14:45
Mi przyszÅ‚o teÅź takie radykalne rozwiÄ…zanie. JeÅźeli juÅź Å‚owimy po to, zeby wypuszczać to zrezygnujmy z Å‚owienia w gÅ‚Ä™bokich miejscach. Proste i nie bÄ™dzie dylematÃÅ‚w czy ryba przeÅźyÅ‚a czy nie. JeÅźeli Å‚owimy na patelniÄ™ to... nie to forum .To niech siÄ™ ktoÅ› umiaty wypowie jednoznacznie.
Okoń i sandacza z naturalnego howu, wyrwane na szybko z duzej głębokości = trup
holowane powoli=pęcherz w pysku.
Przekłuwać? nie przekłuwać? Trochę inwazyjna sprawa to kłucie?
Aha, a ile to jest głęboko? Jaka jest granica bezpieczeństwa?
#64 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2011 - 14:46
Nizej nie wpuszczam gumy
#65 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2011 - 16:19
#66 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2011 - 17:06
To w Holandii nie poÅ‚owisz. Tam z tego co kojarze Å‚owiÄ… sandacze na takich gÅ‚Ä™bokoÅ›ciach kilkadziesiÄ…t metrÃÅ‚w. ZresztÄ… ktoÅ› juÅź pisaÅ‚ o tym w tym wÄ…tku. Czyli co, wychodzi na to Åźe de facto padbline wyrzucaja do wody?
Nie lowilem w Holandii. Wiec jak moge zabierac glos na temat tamtejszego lowienia ?
U siebie widzialem ryby z 9- 10 metrow. Wracaly cale i zdrowe do wody.
Ponizej 10 juz widzialem kilka ryb rozwalonych .
Tylko to chcialem napisac.
#67 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2011 - 17:34
PamiÄ™tam, jak w niektÃÅ‚rych odcinkach pewien australijski brodacz (lubujÄ…cy siÄ™ w caÅ‚owaniu ryb ) przed uwalnianiem zÅ‚owionych tych z duÅźej gÅ‚Ä™bokoÅ›ci przekÅ‚uwaÅ‚ im wÅ‚aÅ›nie pÄ™cherz, ktÃÅ‚ry wystawaÅ‚ z pyska zdobyczy...TwierdziÅ‚, Åźe to metoda caÅ‚kowicie bezpieczna i pozwalajÄ…ca wrÃÅ‚cić im do formy...Ryby Åźwawo odpÅ‚ywaÅ‚y..Tylko co dalej?
#68 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2011 - 20:00
#69 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2011 - 20:43
#70 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2011 - 00:09
#71 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2011 - 00:31
InkubowaliÅ›cie w wylÄ™garni czy w aparatach umiejscowionych na jakimÅ› cieku wodnym? Pytam bo ta druga opcja chodzi mi po gÅ‚owie juÅź od kilku lat. ChcÄ™ to zrobić dla mojego koÅ‚a. A tarÅ‚o wyszÅ‚o miodzio i materiaÅ‚ na pewno bÄ™dzie. Mam projekty inkubatorÃÅ‚w do instalacji w cieku wodnym opis granulacji Åźwiru itd. Jedyne czego nie wiem to jak siÄ™ rzecz przedstawia od strony prawnej. Wydaje mi siÄ™, Åźe bez zgody RZGW siÄ™ nie obejdzie. Pewnie jeszcze zmiana operatu itd. TrochÄ™ OT ta dyskusja ale co tam.
http://stripersandanglers.com/Forum/showthread.php?6127-Rais ing-salmon-in-an-RSI
moÅźe to siÄ™ przyda, niestety w zadnym gospodarstwie w brytani na praktyce nie byÅ‚em, ale w Niemczech za to bylem kilka miesiecy.
ciekawy tekst naprawde!
#72 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2011 - 08:20
#73 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2011 - 10:31
#74 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2011 - 17:34
#75 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2011 - 17:52
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych