Robinson Cortez Spin Expert
Cortezy występują w tylu wariantach cw oraz długości, a rzetelnych informacji w sieci na temat tych wędzisk jest wręcz skandalicznie mało. Nie jest to przecie�ź jakiś nowy model, na samym allegro le�źy tego masa, cena te�ź raczej taka dla ludu, a nijak nie mogę się doszukać jakichś opinii kt�łrym ośmielił bym się zawierzyć... Nawet opcja szukaj na Jerkbaicie pomaga tyle co nic.
Postanowiłem więc zapytać wprost - łowi tym ktoś? A mo�źe łowił? Jakieś doświadczenia? Zasłyszane z pewnego źr�łdła opinie? Cokolwiek?
Zaznaczam �źe szczeg�łlnie mnie interesują warianty bardziej szczupakowe, z opcją okazyjnego wykorzystania pod bolka, czyli te o cw 9-25, względnie 10-30.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Wędki ROBINSON - opinie
Napisano 27 luty 2012 - 23:52
Napisano 28 luty 2012 - 00:31
Napisano 28 luty 2012 - 01:10

Napisano 28 luty 2012 - 01:32

Kolega @hoin
Kurcze strasznie rozszerzyles swoje poławiane ryby.
Od szczupaka do bolenia. Nie zdziw sie ze zaraz forumowicze wywala Ci szesnascie blankow do dyspozycji. Bedziesz mial w cmzy wybierac.
Po co te głupie pytania, jak w zwykłym sklepie mozna cos sobie wybrac, a nie gwiazde robic co ma problem na....,.
Napisano 28 luty 2012 - 04:01
Dzisiaj miałeś wenę!

Wędki nie znam, ale masz bardzo du�źo racji. Dlaczego? Ka�źdy z nas jest inny. Inaczej rzuca, prowadzi, radzi sobie w nurcie i spowolnieniu ...
Zajęło mi kilka lat �źeby powiedzieć - to jest to!
Dzięki Michałowi przekonałem się, �źe wędki budowane na blankach Gatti, to DLA MNIE, to jest to. Nikomu nie polecam. Dla mnie to jest to!
Dzisiaj spotkałem się z moim Kolegą, z kt�łrym jeździmy na ryby od 1994. Om�łwiliśmy co mamy, co mieliśmy, co mo�źe kupimy. Rezultat - nic więcej nie kupujemy, wędki (bardzo tanie z lat 90-tych) spełniają nasze wymagania. Kołowrotki - tylko tanie, tak do 500 pln. Jak się w Szwecji wypierdzielę na kamieniach, to kupię nowy. Jak będę miał Stell'ę lub Certate, to strata będzie bolała.
Jeśli łowiłbym, tak jak Ty 200 + dni w roku, to te�ź nie zmieniłbym filozofii - zakatować 500 pln w sezonie TO JEST TO!
Więcej będzie bolało!

Napisano 28 luty 2012 - 11:07

Jak miałeś 17 lat to machałeś w sklepie kijami. Ile kij�łw na minutę przerobiłeś? Jak ja miałem lat 17 to się �źebrało od rodzic�łw pieniądze na cokolwiek i jak się było w sklepie to mo�źna było przez 40min machać dwoma kijami bo inne to ju�ź były... inne, jak w całym sklepie wędek o podobnych parametrach było właśnie dwie. Wiem, �źe teraz jest inaczej, choć to tez niekoniecznie.
Cię�źko tez było wytłumaczyć rodzicom, dlaczego chciałbym sobie kupić wędkę, kt�łra wtedy kosztowała praktycznie ich całą wypłatę, albo jej du�źą część.
Kryst, przyznam, �źe zazdroszczę Ci - 500zł to tani kołowrotek

Mam diaflexy i jestem zadowolony. Corteza w rękach nie miałem.
Napisano 28 luty 2012 - 11:14
Nie ka�źdy mieszka w stolnicy

Napisano 28 luty 2012 - 11:28
Pewnie co do konkretnego modelu niewiele pomogę, ale mogę co nieco powiedzieć na temat kilku egz. z tej serii. Posiadałem wklejkę okoniową 2,7m bodaj�źe do 12 gram i model Seatrout 2,7m do 45 gram oraz łowiłem Light Spinem 2,7m do 20 gram. Ten drugi (Seatrout), to bardzo mocno przeciętny kijek do łowienia szczupak�łw na du�źe wir�łwki, woblery, wahadła. Wykonanie gorzej ni�ź przeciętne, korek na rękojeści to jest kpina, zwłaszcza jak na kija, kt�łry katalogowo cenił się w okolicach 300 złotych. Dokręcany od g�łry uchwyt mało precyzyjny, kiepsko trzymał stopkę. Niestety kijek, jak ja to m�łwię, głuchy. Słaba transmisja pracy przynęty i świata spod powierzchni.
Wklejka troszkę lepiej, choć ugięcie jest dość kwadratowe, kiepsko dobrana moc szczyt�łwki do mocy właściwego blanku. Rozmieszczenie przelotek pozostawiało te�ź sporo do �źyczenia.
Z tego co pamiętam ten Light Spin, mimo c.w. do 20 gram mocno kładł się w szczycie ju�ź przy prowadzeniu pływającego wobka 5 cm w silniejszym nurcie.
Oczywiście nie twierdzę, �źe wszystkie kijki z serii są r�łwnie kiepskie, ale jestem pewien, �źe w tych pienią�źkach, da się wyszukać sporo lepszych seryjnych patyk�łw. A ju�ź serie Diaflex i Cortez dzieli dosłownie przepaść, choć tu nie jestem do końca obiektywny, poniewa�ź Diaflex 3,0m do 50g to moim zdaniem jeden z najlepszych seryjnych patyk�łw, jakie miałem okazję trzymać w łapie, i m�łj nizinny średniocię�źki ulubieniec.
Napisano 28 luty 2012 - 11:29
Pytanie jak pytanie. Ja gdybym szukał Robinsona pewnie musiałbym najpierw zadać pytanie gdzie są oferowane?
Nie ka�źdy mieszka w stolnicy![]()
I to jest dosyć realny problem.
Napisano 28 luty 2012 - 12:17
Po co te głupie pytania, jak w zwykłym sklepie mozna cos sobie wybrac, a nie gwiazde robic co ma problem na....,.
@Marcel wylej �ź�łłć do rzeki jak nie masz jej gdzie upuszczać, po co się udzielasz jeśli tak Cię frustruje to głupie pytanie?
Jest tyle dział�łw, mo�źna między innymi kolejny rok onanizować się w tematach o stelli i innych temu podobnych

Na prawdę nie znajdziesz nic dla siebie czy tylko miejsca Ci mało na forum?
Napisano 28 luty 2012 - 13:25

Napisano 28 luty 2012 - 15:27
Mimo wszystko widzi mi się �źe nie ja tu z siebie robię gwiazdę... I nie ja mam problem......a nie gwiazde robic co ma problem na....
Napisano 28 luty 2012 - 15:28
Cześć
Mam Light Spina z tej serii Robinsona 245 8-20 gram, dla mnie świetny, dobrze się ładuje, ładnie trzyma rybę, u�źywam go od zeszłego sezonu na pstrągach i sandaczach na lekko. Jedyną wadą tego kijaszka jest trefny korek, kt�łry kruszy się i odpada.
![]()
Aha - za tą i inne bardzo pomocne mi opinie oczywiście bardzo dziękuję.
Napisano 29 luty 2012 - 10:48
Napisano 29 luty 2012 - 11:28

Napisano 31 październik 2015 - 19:58
Witajcie. Pytanko kieruje do osób znajacych specyfike i akcje kija Robinson Diaflex Perch.
Mianowicie pytanie ile mniej wiecej mocy moze miec blank? czy mozliwe aby bylo to okolo 6-8 lb? Kolejnym pytaniem jest czy akurat w tym kiju wystepuje i odczuwalne je przesztywnienie w miejscu laczenia wklejki? I ostatnim pytaniem jest czy podawane C.W. jest opisane poprawne? Czy kombinacje wagowe przynet w zakresie 2-12 gram głowa + gumka daja mozliwosc swobodnego podbijania przynety bez wyginania sie wklejki w chinskie Z?Jezeli ktos posiada jakies fotki ugiecia to bardzo poprosze. Odniesieniem do pracy blanku moze byc porownanie z kongerem tango lub fishmakerem bo oba te kije posiadalem i wiem jak pracuja a podobno Diaflex tez niczego sobie. Z jaka ryba jest w stanie sie uporac bo raczej paprochówka to to nie jest?
Napisano 31 październik 2015 - 22:45
Napisano 01 listopad 2015 - 13:31
Widziałem jak na taką wędkę wyjeżdżały sumki ponad metr i nie był to jakiś wyczyn dla tego kijka.
Jest to na prawdę mocne wędzisko.
Napisano 01 listopad 2015 - 14:25
paawelek83, on 01 Nov 2015 - 12:31, said:
Mam tego do 12g w dlugości 2,50 i jest to świetny kij do troka a główki obsługuje genialnie nawet do 15g ze smukłą gumką.
Widziałem jak na taką wędkę wyjeżdżały sumki ponad metr i nie był to jakiś wyczyn dla tego kijka.
Jest to na prawdę mocne wędzisko.
A te dolne 2 gramy to takie realne czy raczej nie koniecznie? przy głowce 2 gramy + gumeczka 3-5 cm juz jest komfort lowienia? Generalnie szukam kija pomiedzy Dragonem fishmakerem bo byl zdecydowanie za sztywny a kongerem tango ktory jak dla mnie byl zbyt flakowaty. Mozna go okreslic jako kij pomiedzy tymi dwoma?
Napisano 01 listopad 2015 - 16:30
nie wiem bo nie znam tango i fishmakera
główka 2g raczej nie "zagra" na tym kiju. Teraz nawet nie jestem w stanie sprawdzić bo kij ten mam naprawiany i mam wymienioną wklejkę na mniej subtelną niż była.
Generalnie moim zdaniem te Diaflexy to najlepsze wklejki seryjne z jakimi się spotkałem(nie znam wklejek JDM).
PS. Mają jedną wadę mianowicie trzeba na wklejki baaardzo uważać bo ze względu na ich delikatność łatwo je uszkodzić i to nie trzeba być bardzo wybitnym ani specjalnie się starać, wystarczy chwila nie uwagi i trrrach.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych