Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1482 odpowiedzi w tym temacie

#441 OFFLINE   Locutus85

Locutus85

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 377 postów
  • LokalizacjaBusko Zdrój
  • Imię:Łukasz

Napisano 13 styczeń 2015 - 18:13

Spoko nie byłem tam i nie widziałem tego na własne oczy i nie będę się sprzeczał. A Ty skąd posiadasz informacje o takiej produkcji??? Nie jesteś obiektywny co do zauberów dragona, nie dawno chyba zakładałeś wątek o korku na wędce od dragona???  :lol:  Oczywiście nie bronię tej firmy, delikatnie mówiąc tylko ją ignoruję :)

Dragon kiedys się rozwijał i robił dobry sprzęt, dziś się rozwija ale w złym kierunku. Tak zakładałem o pseudo korku. Przejrzałem ostatnio nowości z Dragona do 500zł wszystko ma okleine. 

#442 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 18:34

W dwóch regionalnych sklepach, w których to do sprzedawców mam całkiem spore zaufanie, opinia jest identyczna - Dragon zaczyna dawać ciała na całej linii. Okazuje się, że nawet stosunkowo porządny (patrząc na cenę) sprzęt posiada sporo wad - np. przesztywnienie we wklejankach Fishmaker, problem z luzami w zaubero-podobnych kręciołkach (ewentualnie wyczuwalne ząbkowanie). Może brałbym te opinie z przymrużeniem oka, ale trudno walczyć z faktami, które możemy samodzielnie sprawdzić.

Nie mówię, że wszystko z Dragona, to słaby sprzęt w swojej cenie. Przymierzam się np. do wędki z serii Moderate, ale kręciołka od nich nie chcę (tutaj kolejnym będzie Penn Slammer - cięższy spin / Spro Red Arc - lżejszy). Swoją drogą dziwne, że Dragon w wędkach wielokrotnie zalicza wtopy, które nie zdarzają się w znacznie tańszym sprzęcie. Oglądałem przykładowo z 5-6 modeli wklejanek Mikado i 2 Kongera - wszystkie do 200 zł. Żadna nie miała takiego przesztywnienia jak Fishmaker. Nie twierdzę, że ten ostatni powinien kosztować 150 zł - niech kosztuje tyle ile kosztuje, nawet drożej. Ale do jasnej ciasnej - niech nie cierpi na problemy rodem z wędek po 50-70 zł.

#443 OFFLINE   zorro

zorro

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2676 postów
  • LokalizacjaWarszawa-Kamienne Skarżychoooo...
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisano 13 styczeń 2015 - 18:45

Uwierz kolego, Chińczycy są niedoceniani, to jest tak pomysłowy naród że zapewne tego Zaubera wylatuje z fabryki z 10 wersji. Nie wierze pozatym w dobroć Dragona że sprzedaje coś co jest tej samej jakosci znacznie taniej niż inni. 

Ja tam w ogóle przestałem wierzyć w jakąkolwiek jakość czyjejkolwiek produkcji... :rolleyes:

A już "stosunek ceny do jakości" jest pojęciem tak abstrakcyjno-abstrakcyjnym, że już krasnale i średniaki w przedszkolach się z tego śmieją...

• KLANAD i AdasCzeski lubią to

#444 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 13 styczeń 2015 - 19:00

Podobno dystrybucja ma znaczenie i te tańsze są z drugiej partii 

A co ma niby oznaczać druga partia? ;) Wadliwe ,niedorobione czy jak?  Nie wierzę by firma Ryobi pozwoliła sobie na takie manewry, typu pierwszy gatunek, drugi, czy może pozagatunkowe w super promocji :P

#445 OFFLINE   Locutus85

Locutus85

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 377 postów
  • LokalizacjaBusko Zdrój

Napisano 13 styczeń 2015 - 19:13

A co ma niby oznaczać druga partia? ;) Wadliwe ,niedorobione czy jak?  Nie wierzę by firma Ryobi pozwoliła sobie na takie manewry, typu pierwszy gatunek, drugi, czy może pozagatunkowe w super promocji :P

to jak mi kolego wytłumaczysz obecne np Ryobi Artica od Dragona jest cala z grafitu poza obudową, a moja stara Arctica jest cala z metalu ? 

#446 OFFLINE   Tadeusz67

Tadeusz67

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 155 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Tadeusz
  • Nazwisko:Chojnowski

Napisano 13 styczeń 2015 - 19:19

Cos w tym  jest, no bo dlaczego w takim samym modelu CF są łożyska (8+1) i (9+1)

#447 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 19:23

Cała z grafitu poza obudową. Dobre :D .

A tak ,że Ty masz starą którą też kiedyś miałem,a teraz są nowe,które różnią się od starej tylko korba grafitową. Ewentualnie możesz mieć szpulę bez wstawki grafitowej które kiedyś były w starych jako zapas.

#448 OFFLINE   Locutus85

Locutus85

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 377 postów
  • LokalizacjaBusko Zdrój

Napisano 13 styczeń 2015 - 19:31

Cała z grafitu poza obudową. Dobre :D .

A tak ,że Ty masz starą którą też kiedyś miałem,a teraz są nowe,które różnią się od starej tylko korba grafitową. Ewentualnie możesz mieć szpulę bez wstawki grafitowej które kiedyś były w starych jako zapas.

A co to niby jest to "obudowa i rotor z kompozytu fg-hgn" ?

Użytkownik Locutus85 edytował ten post 13 styczeń 2015 - 19:32

#449 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 19:32

Cos w tym  jest, no bo dlaczego w takim samym modelu CF są łożyska (8+1) i (9+1)

Faktycznie jest jakaś nieścisłość w opisie, bo na pudełku ma napisane 8 łożysk a  na kartce ze schematem jest 9. Podejrzewam ,że to tylko błąd w napisie,a w rzeczywistości łożysk jest tyle samo. Jest jeszcze kwestia tego,że pokręcajka w korbie jest na dwóch łożyskach ,a nie zawsze jest to brane pod uwagę w opisach. 

• gregor269 lubi to

#450 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 19:37

A co to niby jest to "obudowa i rotor z kompozytu fg-hgn" ?

Dziwne bo mam trzy szt. Arctic od dragona i jest jak byk Full Metal Body :blink: .

A co to jest fg-hgn to nie wiem

#451 OFFLINE   Locutus85

Locutus85

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 377 postów
  • LokalizacjaBusko Zdrój

Napisano 13 styczeń 2015 - 19:44

Widocznie Dragon tak oszczędza na tym że nawet żal im było wyprodukować poprawnie opisanych pudełek 

#452 OFFLINE   Tadeusz67

Tadeusz67

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 155 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 13 styczeń 2015 - 19:48

Rafał, a w zwykłych to samo ?

#453 OFFLINE   blackabyss

blackabyss

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 926 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 19:53

Wedlug mnie kazda kolejna partia najczesciej jest jakosciowo gorsza ;) te ostatnie sprzedawane w promocji czesto juz znacznie odbiegaja od tych pierwszych. Mysle ze na te pogorszenie jakosci sklada sie wiele czynnikow.

Szczerze watpie, aby w calej produkcji na kazdym etapie byla restrykcyjnie sprawdzana jakosc - to praktycznie jest niemozliwe. Przy odlewach cisnieniowych formy maja swoj okreslony czas, po uplywie ktorego nie sa juz takie dokladne. Do tego w dzisiejszych czasach  maszyny produkcyjne eksploatuje sie, az wyziona ducha - wtedy sie je wyrzuca.. i kupuje nowe i zaczyna nowa produkcje (w przypadku kolowrotkow nowy lepszy model). Z punktu widzenia firmy taka praktyka jest bardziej oplacalna niz dbanie o jakosc starego modelu. Jak by wygladala firma na tle konkurencji, ktora przez wiele lat produkowala by jeden solidny model ?

Dzis ludzie chca miec rzeczy nowe i koniecznie z gwarancja...  a marketing doszedl do tego, ze za przedluzona gwarancje trzeba placic wykupujac chore ubezpieczenia.

Poza tym sam surowiec, tez nie zawsze jest tej samej jakosci.. owszem sa okreslone jakies tam widelki jakosciowe, ale gdy parametry wychodza poza te przyjete, czesto przymyka sie oko, bo chocby gonia terminy realizacji zamowien itd. itd..

Pewnie mozna tu jeszcze dorzucic czynnik ludzki. Pracodawca wymaga duzo, szybko, wiecej.. ii "jakosc" to bedzie.

Prawda jest taka, ze dojebiesz na ilosci to pojdzie po jakosci.

Nie mam doswiadczenia z kolowrotkami ryobi-zauber, ale mialem kilka jego klonow., zadnego nie zakatowalem , ale mam znajomego, ktory kiedys lowil intensywnie dwa lata na klon spro red arc.. tyle ze to byl pierwszy wypust. Byl z niegozadowolony na tyle, ze po dwoch latach dokupil drugiego "takiego samego" i zarznol go w kilka tygodni.

• smokwelski lubi to

#454 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 20:44

Widocznie Dragon tak oszczędza na tym że nawet żal im było wyprodukować poprawnie opisanych pudełek 

Chłopie coś ty taki cięty na tego Dragona? ;) . Weź pod uwagę ,że Dragon tym tylko handluje a nie produkuje.

#455 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 13 styczeń 2015 - 20:45

Rafał, a w zwykłych to samo ?

A nie wiem nie posiadam to się nie wypowiem

#456 OFFLINE   Locutus85

Locutus85

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 377 postów
  • LokalizacjaBusko Zdrój

Napisano 13 styczeń 2015 - 21:14

Chłopie coś ty taki cięty na tego Dragona? ;) . Weź pod uwagę ,że Dragon tym tylko handluje a nie produkuje.

Za to Ty bardzo bronisz, układy, układziki ? :)

#457 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 13 styczeń 2015 - 21:26

Mam nowego Zauberka od Dragona, kołowroteczek śmiga pięknie. Testowałem go praktycznie całą jesień, kilka razy w tygodniu na rybach. Często łowiłem nim w mróz, deszcz itd. Nic nie ząbkuje, nie szmera. Typowa maślanka ;D Na wiosnę kupię drugiego tylko mniejszego pod okonki :)

#458 OFFLINE   Tadeusz67

Tadeusz67

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 155 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 13 styczeń 2015 - 22:30

Zaubera CF na prawdę szczerze polecam. sam nabyłem w wielkości 2000 mimo,że w zasadzie mi nie potrzebny  ;) ,ale za takie pieniądze, tak z ciekawości. Zajrzałem od razu do środka no i bardzo mnie zaskoczyło co zobaczyłem.Bardzo solidnie zrobiony kołowrotek. Koło zębate bardzo dokładnie obrobione, zęby solidne, głęboko ponacinane (dużo głębiej jak w Redzie Spro).No i spasowanie elementów duuużo lepsze niż w starym modelu, porównywalne jak w Certate które mam dwie. No i nawój linki perfekcyjny.Jedynym mankamentem była śladowa ilość smaru którą oczywiście uzupełniłem.No i po smarowaniu,ucichł w znacznym stopniu, praca zrobiła się bardzo gładka.  Moim zdaniem  to najlepszy wybór w tej cenie jeżeli chodzi o nowe kołowrotki.

Rozebrałem,sprawdziłem,porównałem,ba nawet kupiłem- to jest merytoryczna odpowiedz. Dzięki Rafał. kupię CF

#459 OFFLINE   bobesku

bobesku

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2613 postów
  • LokalizacjaWarta

Napisano 14 styczeń 2015 - 15:28

"Kce" go przetestować :P 

Do znawców tematu --> kiedy powinny się pojawiać w naszych sklepach (kraj) lub na aukcjach alledrogo itp..???

#460 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 14 styczeń 2015 - 20:57

Za to Ty bardzo bronisz, układy, układziki ? :)

Pozwolisz ,że nawet tego nie skomentuję. To jest po prostu żałosne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych