Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1482 odpowiedzi w tym temacie

#1181 OFFLINE   Pablo54

Pablo54

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaNad wodą - łódzkie

Napisano 16 styczeń 2017 - 14:25

Witam.

Podepnę się pod temat. Przeczytałem wszystkie te wpisy od dechy do dechy.

Mój wniosek jest taki ,większość kupujących nowe kołowrotki oczekuje żeby  to był sprzęt  bez awaryjny,zwłaszcza z tej górnej półki.

Tak się nie da.Co tu porównywać Zaubera czy młynki w tej grupie cenowej które miały by nam zapewnić długie lata zadowolenia.

Jak by tak było to producent by poszedł z torbami,tak jest z każdym sprzętem którego byśmy nie kupili,nie tylko wędkarski.

Co tu narzekać że Zauber szumi czy Penn stuka,ważne że kręci,że da się na to łowić,jakby co to jest gwarancja.

Większość się zachłystuje sprzętem konstrukcji japońskiej,mam 2 szymaniaki made in Japan( aero gt 1000 i aero gtm2000) ale to z lat 90.Nie da się porównać tego do ówczesności.W lipcu postanowiłem zmienić firmę,kupiłem Penn Battle 2500, na początku trochę się w kurzyłem ,faktycznie (naczytałem się na forach) szumi ,stuka.

Stwierdziłem że ci kupili Zaubera, Penna czy inne kołowrotki wyolbrzymiają sprawę (stuki,szumy,nawijanie linki),po miesiącu wszystko się dotarło i jest lux.Czasami jet warto zmienić firmę i konstruktora,nie tylko japan,japan,japan,tak się utarło.

Polecam - kołowrotki z wyższej półki - stuki,szumy,luzy -  Daiwa, Shimano.

w języku rosyjskim

Proszę o odniesienie się do tego.

pozdr.

Люфты в катушках, это брак или норма? Daiwa, Shimano.

https://www.youtube....yY#t=578.288371

• rej lubi to

#1182 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1973 postów
  • LokalizacjaNYC
  • Imię:Bobby
  • Nazwisko:Crocker

Napisano 16 styczeń 2017 - 14:35

Ktoś coś zrozumiał ?

#1183 OFFLINE   Pablo54

Pablo54

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 89 postów

Napisano 16 styczeń 2017 - 14:42

A co za mętnie napisałem?

#1184 OFFLINE   Pablo54

Pablo54

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 89 postów

Napisano 16 styczeń 2017 - 14:49

Odnoszę się do wszystkich wpisów od 1 - 40 strony,widocznie kolega tego wszystkiego  nie czytał -czytanie nie boli.

Kołowrotek Ryobi Zauber- prośba o opinie  

#1185 ONLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki
  • Imię:Andrzej

Napisano 16 styczeń 2017 - 16:07

To który nie szumi?

#1186 OFFLINE   Majo

Majo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 16 styczeń 2017 - 16:21

To który nie szumi?

Z tego co ja zrozumiałem z tego monologu, chyba chodzi o to, że jak szumi to tak ma być i trzeba łowić.  :rolleyes:

• szczupak1 lubi to

#1187 OFFLINE   szczupak1

szczupak1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaDaleko od domu.

Napisano 16 styczeń 2017 - 18:22

Jakoś mam stare shimano i tylko 20 letni stradic szumi co ma 20 lat. Inne są bezszumowe, może uszkodzone ???

• Robert Crocker lubi to

#1188 OFFLINE   Pablo54

Pablo54

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 89 postów

Napisano 16 styczeń 2017 - 19:01

Proszę obejrzeć ten   film ,link wyżej ,gdzie gość zakupił nowe kołowrotki Shimano, Daiwa ( na pewno wyższa półka od omawianego Zaubera) i musiał je poprawiać.

Tytuł można przetłumaczyć ,,Luzy w kołowrotkach to braki (wybrakowane)czy norma.

jeżeli ktoś nie zna rosyjskiego to można się domyśleć.Chcę tylko zwrócić uwagę że te historie powtarzają się w sprzęcie  przez nas używanym.

i z górnej półki też. Zauber z opisów nie jest złym kołowrotkiem,zależy na jaki trafi się egzemplarz,tak jak wszystko.

Proszę nie ironizować,jeżeli występuje tarcie zawsze będzie słychać więcej lub mniej ,chyba że obudowa jest dźwiękoszczelna(fizyka 6 klasa)

Użytkownik Pablo54 edytował ten post 16 styczeń 2017 - 19:06

• Daron lubi to

#1189 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 16 styczeń 2017 - 20:55

Nic nie musiał a ma zrytą głowę na punkcie luzów to poprawiał.

Jego młynki to może nawet je podpalić. 

Już nie jeden kasował luzy do niemal  zera  ( jak ten na filmie) i jazda zaczynała się jak młynek obciążenia dostał nad wodą....znaczy był używany do tego do czego został stworzony.....

• Józef Lesniak lubi to

#1190 OFFLINE   Pablo54

Pablo54

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 89 postów

Napisano 20 styczeń 2017 - 18:21

Witam.

A  co sądzą nasi sąsiedzi ze wschodu na temat kołowrotka RYOBI ZAUBER 3000cf ? ,ciekawe.

Może nie wszyscy to widzieli, wierzyć czy nie.

RYOBI ZAUBER 3000 (БАРАХЛО!) (barachło)    

-   

Użytkownik Pablo54 edytował ten post 20 styczeń 2017 - 19:16

• szczupak1 lubi to

#1191 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 20 styczeń 2017 - 20:08

U nas wersja CF ma też taką opinie :-)

#1192 OFFLINE   Józef Lesniak

Józef Lesniak

Józef Leśniak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 postów
  • LokalizacjaSłubice
  • Imię:Józef
  • Nazwisko:Leśniak

Napisano 20 styczeń 2017 - 20:46

Nic nie musiał a ma zrytą głowę na punkcie luzów to poprawiał.

Jego młynki to może nawet je podpalić. 

Już nie jeden kasował luzy do niemal  zera  ( jak ten na filmie) i jazda zaczynała się jak młynek obciążenia dostał nad wodą....znaczy był używany do tego do czego został stworzony.....

Panie Przemku,to nie tylko w Rosji są tacy poprawiacze. U nas też.  "Biorą" nowy kołowrotek w różnych pozycjach,no może nie seksualnych,choć nie do końca jestem pewien. I słuchają,słuchają co tam się jeszcze dziwnego wydobywa z zakamarków jego obudowy i jakie są luzy. A potem dopiero pieszczoty,które owocują tym o czym Pan pisze.  

• cristovo i przemo_w lubią to

#1193 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 20 styczeń 2017 - 21:02

Witam.

Podepnę się pod temat. Przeczytałem wszystkie te wpisy od dechy do dechy.

Mój wniosek jest taki ,większość kupujących nowe kołowrotki oczekuje żeby  to był sprzęt  bez awaryjny,zwłaszcza z tej górnej półki.

Tak się nie da.Co tu porównywać Zaubera czy młynki w tej grupie cenowej które miały by nam zapewnić długie lata zadowolenia.

Jak by tak było to producent by poszedł z torbami,tak jest z każdym sprzętem którego byśmy nie kupili,nie tylko wędkarski.

Co tu narzekać że Zauber szumi czy Penn stuka,ważne że kręci,że da się na to łowić,jakby co to jest gwarancja.

Większość się zachłystuje sprzętem konstrukcji japońskiej,mam 2 szymaniaki made in Japan( aero gt 1000 i aero gtm2000) ale to z lat 90.Nie da się porównać tego do ówczesności.W lipcu postanowiłem zmienić firmę,kupiłem Penn Battle 2500, na początku trochę się w kurzyłem ,faktycznie (naczytałem się na forach) szumi ,stuka.

Stwierdziłem że ci kupili Zaubera, Penna czy inne kołowrotki wyolbrzymiają sprawę (stuki,szumy,nawijanie linki),po miesiącu wszystko się dotarło i jest lux.Czasami jet warto zmienić firmę i konstruktora,nie tylko japan,japan,japan,tak się utarło.

Polecam - kołowrotki z wyższej półki - stuki,szumy,luzy -  Daiwa, Shimano.

w języku rosyjskim

pozdr.

Czasami czytuję na onecie czy innych portalach komentarze pod informacjami o zabarwieniu politycznym...no i często powtarza się zarzut - "nie potrafisz nawet po polsku pisać, na pewno jesteś rosyjskim agentem"...no i okazuje się, że chyba ci agenci od wojny hybrydowej zaczęli opanowywać także tereny zupełnie apolityczne, w tym jerkbait :rolleyes:

Pawle, doprawdy trudno zrozumieć, co miałeś na myśli. Do tego błąd na błędzie...jeśli jesteś gimnazjalistą, uzmysłowiłeś wszystkim konieczność planowanej reformy edukacji...a jeśli jednak agentem...wracaj na szkolenie, wypuścili Ciebie bez właściwego przygotowania :D

Użytkownik cristovo edytował ten post 20 styczeń 2017 - 21:03

#1194 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 20 styczeń 2017 - 21:27

@Pablo jeśli już oglądasz rosyjsko-języczne filmiki to zerknij sobie na youtube kanał Profisher. Tam pozytywną wiedzę zobaczysz :-) polecam.

#1195 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 20 styczeń 2017 - 21:31

Panie Przemku,to nie tylko w Rosji są tacy poprawiacze. U nas też. "Biorą" nowy kołowrotek w różnych pozycjach,no może nie seksualnych,choć nie do końca jestem pewien. I słuchają,słuchają co tam się jeszcze dziwnego wydobywa z zakamarków jego obudowy i jakie są luzy. A potem dopiero pieszczoty,które owocują tym o czym Pan pisze.

Tak tak. Kręci się młynkiem wkoło korby tzn korba nieruchoma a obraca się cały młynek..., na boki, do góry nogami, ze szpulą do podłogi a ostatnio usłyszałem o wciskaniu i wyciąganiu szpuli ...tak żeby korba się obracała :-)))

Użytkownik przemo_w edytował ten post 20 styczeń 2017 - 21:33

• cristovo lubi to

#1196 OFFLINE   ttoomm

ttoomm

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaTorun
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Ł.

Napisano 20 styczeń 2017 - 21:56

pozdr.

Pierwszy raz oglądałem film tego użytkownika. Z tego co widziałem i "panimałem" film miał na celu pokazanie miejsc, w których "ljufty" czyli luzy się pojawiają i moim zdaniem te miejsca wskazał poprawnie, czy to w Daiwa czy w Shimano. To że za eksponaty w filmie użył dość wysokich modeli wcale nie znaczy, że są one do d.... i  luzy zaczynają w nich występować po paru wypadach nad wodę. @przemo_w, jak dla mnie merytorycznie to samo co w paru filmach przedstawia Profisher, a jego filmy też bardzo lubię oglądać :)

• Pablo54 lubi to

#1197 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 20 styczeń 2017 - 22:15

Nie zrozumiałem co on tam mówił. Nawet nie próbowałem :-)
Jeśli chodzi o punkty powstawania luzu to i Ty i ten z filmiku macie racje.
Tylko wg wpisu @Pablo to te zabawki są nowe.

Użytkownik przemo_w edytował ten post 20 styczeń 2017 - 22:22

• Pablo54 lubi to

#1198 OFFLINE   ttoomm

ttoomm

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaTorun
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Ł.

Napisano 20 styczeń 2017 - 22:32

Nie zrozumiałem co on tam mówił. Nawet nie próbowałem :-)

Jeśli chodzi o punkty powstawania luzu to i Ty i ten z filmiku macie racje.

Tylko wg wpisu @Pablo to te zabawki są nowe.

Mi za to w liceum nawet przez myśl nie przeszło, że kiedyś zrobię praktyczny użytek z nauki "ruskiego". W filmie nie mówi nic o tym, że rozbiera "nówki sztuki".

#1199 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 20 styczeń 2017 - 22:38

@Pablo agencie obcych służb :-) dałem się wkręcić przez nieznajomość "ruskiego" :-).

Użytkownik przemo_w edytował ten post 20 styczeń 2017 - 22:42

#1200 OFFLINE   Pablo54

Pablo54

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 89 postów

Napisano 21 styczeń 2017 - 01:05

cristowo

Witam

,,Pawle, doprawdy trudno zrozumieć, co miałeś na myśli. Do tego błąd na błędzie...jeśli jesteś gimnazjalistą, uzmysłowiłeś wszystkim konieczność planowanej reformy edukacji...a jeśli jednak agentem...wracaj na szkolenie, wypuścili Ciebie bez właściwego przygotowani "

Nie wiedziałem że mam przyjemność z grafomanem,gratuluję.

pozdrawiam.

Użytkownik Pablo54 edytował ten post 21 styczeń 2017 - 01:12

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych