Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1482 odpowiedzi w tym temacie

#1041 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 luty 2016 - 23:35

Jutro podjadę go obejrzeć i pokręcić, zobaczymy co jest wart. Wcześniejszych postów nie chce mi się już komentować bo jak widać nie warto bo ja swoje a inni swoje. Polecam jednak jak koledzy wyjazd na ryby dla dotlenienia się, wówczas się lepiej myśli a nawet rozumie co to konstrukcja. Ps. Zaubera właśnie kupię najpewniej pod sandacze a może tego jaxona zx jak obejrzę go jutro czy warto.

Rozkręć i przesmaruj 50-100 młynków i więcej.  Zużyj kilo smaru. Przesmaruj różne konstrukcje. Multiki, tylnohamulcowe, mimośrody i inne. Wtedy wyrobisz sobie osąd i będziesz wiedział co i jak.

Konstrukcja wszystkich młynków opartych na posuwie szpuli realizowanym przez wormshaft jest podobna. Czy to Stelka, Twinek, Biomrk, Zauber.  Liczą się detale i jakość zastosowanych materiałów. Dokładność obróbki. 

• coma lubi to

#1042 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Przemo

Napisano 20 luty 2016 - 23:41

Zgoda Andrzeju, dzięki wielkie za radę. Ten jaxon w wersji 3000 waży 345 gram, jednak wolę zaubera wybranego z kilkunastu szt.bo jest 40 gram lżejszy a dobrze spasowanego sobie wybiorę, resztę sam ogarnę by pracował tak jak chcę.

Użytkownik Hunter_pike edytował ten post 20 luty 2016 - 23:41

#1043 OFFLINE   @Brig

@Brig

Przedstawiciel marki KFP Watersports

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Arek

Napisano 20 luty 2016 - 23:45

Dalej walczycie macie zdrowie:-)
Nie wiem co jest grane chyba jakaś inwazja się szykuje .
Idę spać jak się zakończy dajcie znać.
Ku..... Mać.

Użytkownik brig edytował ten post 20 luty 2016 - 23:53

#1044 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 21 luty 2016 - 07:30

Zauber czy Red nigdy nie będą kolowrotkami dobrej klasy bo nie pozwala im na to ich konstrukcja:
1. Brak podparcia piniona łożyskiem u dołu,
2. Brak podparcia wałka posuwu szpuli na rurkowych tulejkach,
3. Konstrukcja i wielkość tulejek łożyska oporowego.

#1045 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 21 luty 2016 - 08:03

Zauber czy Red nigdy nie będą kolowrotkami dobrej klasy bo nie pozwala im na to ich konstrukcja:
1. Brak podparcia piniona łożyskiem u dołu,
2. Brak podparcia wałka posuwu szpuli na rurkowych tulejkach,
3. Konstrukcja i wielkość tulejek łożyska oporowego.

Paweł ;)

1.Daiwy z dawnych lat najwyższej półki, wiele stelli każdego rozmiaru wcześniejszych generacji, oraz nawet te w miarę świeże stellki mniejszych rozmiarów niż 4tyś miały pinion na tulejce :)

2.Jak wyżej, wiele klasowych kołowrotków nie ma prowadnic wózeczka z wodzikiem ;)

3.Nie trafiłem jeszcze zauberowatego z kategorycznie zniszczonym łożyskiem oporowym, czego nie powiem o daiwie :D , chociaż trafiały się w klonach zardzewiałe oporówki, ale to raczej z winy użytkownika ;)

#1046 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 21 luty 2016 - 08:50

Pewnie "zauberowate" nie są szczytem techniki, ale zapodajcie młynek w cenie +,- 300zł o wadze 300 gr. który dorówna mocą wcześniej wymienionym.

#1047 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1374 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 21 luty 2016 - 08:57

Wczoraj z ciekawości wziąłem do ręki i rozkrecilem niedawno zakupiony zauber.Moje wnioski w porównaniu do reda którego mam już chyba 7 lat:
1.red po 7 latach lepiej spasowany na przekładni(brak luzów)
2.Zauber ma wyczuwalny luz mimo iż kumpel wybierał mi z kilku egzemplarzy.
3.W zauberze bardzo mała,śladowa ilość smaru,na elementach gdzie powinien być i pracować to już go nie ma...
4.Nie znam się ale mam wrażenie że smar jest słabej jakości.

Tak więc czeka mnie mycie,smarowanie i nadzieja że będzie ok i luzy nie będą się pogłębiały.Zresztą i tak chyba podkładka pójdzie.
Również byłem fanem zauberowatych ale tak jak poprzednicy napisali:nazwa i legenda o nich pozostała i jakość już nie a szkoda bo fajne kręcioły.

Pozdrawiam

#1048 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 21 luty 2016 - 09:23

Pewnie "zauberowate" nie są szczytem techniki, ale zapodajcie młynek w cenie +,- 300zł o wadze 300 gr. który dorówna mocą wcześniej wymienionym.

- Jaxon VX machine
- metalowe DAM-y pokrewne okumie salina (calyber, toxic)
- w mniejszych rozmiar do 300 idzie kupić używaną Ultegrę Super Ship.
- slammer

W kwestii tylko mocy - bo te kręćki mają inne wady, mogą ustępować zauberowi np. nawojem. Natomiast z racji samych rozwiązań technicznych są mocniejsze. Jednym z powodów, jakie mnie zawsze powstrzymywaly przez zauberowatymi, jest w/w wodzik posuwu szpuli, latajacy swobodnie bez prowadnic. Których to prowadnic Shimano raczej nie wsadzało w młynki dla samej fantazji i dla podniesienia wagi. Druga sprawa która zapaliła światełko ostrzegawcze - opinie o nawoju, że owszem zupełnie dobry, ale wcale nie lepszy niż ten z np. Arctici na mimośrodzie. Dla mnie wormshaft jest po to, że dawać zdecydowanie lepszy nawój niż mimośród, zwłaszcza że komplikuje konstrukcje i jest bardziej podatny na uszkodzenia. Jeżeli 20-15 lat temu, powstawały kołowrotki z perfekcyjnym nawojem na wormie, to tym bardziej współczesny powinien stać na podobnym poziomie. Przy czym perfekcja nie oznacza tylko równiutkiego wizualnie nawoju, ale też ułożenie zwojów zapewniajace najdalsze rzuty - idealny równy wałeczek linki robi mi np. DAM Calyber, w rozmiarze 30, a zasięg rzutu na takiej samej lince i przynecie ma gorszy niż Technium 1000 o dużo mniejszej szpuli.

Jakkolwiek nadal nikt nie odpowiedzial czy idzie porównać zaubera z jakimkolwiek shimano, to widoczne kontrowersje jasno pokazują ogromny rozrzut jakości i dziś, i miedzy starymi i nowymi zauberami.

#1049 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 21 luty 2016 - 10:40

Jakkolwiek nadal nikt nie odpowiedzial czy idzie porównać zaubera z jakimkolwiek shimano, to widoczne kontrowersje jasno pokazują ogromny rozrzut jakości i dziś, i miedzy starymi i nowymi zauberami.

Cenowo podobnie z Exage , jak z jakością i trwałością to nie wiem bo wolałbym Passiona niż Exage po tym co widziałem kręcąc nim w sklepie.

#1050 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód

Napisano 21 luty 2016 - 11:05

@Szymon, to wszystko wiem, a co do exage to tu też jest przepaść między starymi a nowymi.

#1051 OFFLINE   kleniu25

kleniu25

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 207 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 21 luty 2016 - 14:11

Dziwnie przycichło... Panowie nabierają chyba siły przed następną serią postów :)

#1052 OFFLINE   bongod

bongod

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów

Napisano 21 luty 2016 - 14:13

Mój crl śmiga aż miło :) wczoraj przy -2 zero zarzutów ;) ale ja mało wymagający jestem ;)

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

#1053 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 21 luty 2016 - 14:46

Paweł ;)

1.Daiwy z dawnych lat najwyższej półki, wiele stelli każdego rozmiaru wcześniejszych generacji, oraz nawet te w miarę świeże stellki mniejszych rozmiarów niż 4tyś miały pinion na tulejce :)

2.Jak wyżej, wiele klasowych kołowrotków nie ma prowadnic wózeczka z wodzikiem ;)

3.Nie trafiłem jeszcze zauberowatego z kategorycznie zniszczonym łożyskiem oporowym, czego nie powiem o daiwie :D , chociaż trafiały się w klonach zardzewiałe oporówki, ale to raczej z winy użytkownika ;)

Nie mam takiego doświadczenia jak Ty ale te elementy wydają mi się słabymi punktami. W mojej Caldii własnie wyrobienie się tulejki pod pinionem powoduje luzy kosza. W moim Redzie wodzik notorycznie spadał z wormshafta już po pochyleniu młynka szpulką w dół. Po takim przypadku wałek worma był porysowany. Daltego też wydaje mi się że podparcie posuwu szpuli na takich prowadnicach jest pomysłem niegłupim. Co do konstrukcji oporówki to porównywałem do Shimano którego wielkość wałeczków jak i ogólna konstrukcja jest moim zdaniem wzorem do naśladowania.

#1054 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 21 luty 2016 - 14:48

Nie mam takiego doświadczenia jak Ty ale te elementy wydają mi się słabymi punktami. W mojej Caldii własnie wyrobienie się tulejki pod pinionem powoduje luzy kosza. W moim Redzie wodzik notorycznie spadał z wormshafta już po pochyleniu młynka szpulką w dół. Po takim przypadku wałek worma był porysowany. Daltego też wydaje mi się że podparcie posuwu szpuli na takich prowadnicach jest pomysłem niegłupim. Co do konstrukcji oporówki to porównywałem do Shimano którego wielkość wałeczków jak i ogólna konstrukcja jest moim zdaniem wzorem do naśladowania.

tak oporówki shimano i tica są wzorem ;) , co do caldii to tam troszkę inne dźwignie działają  i stąd luzy na koszu momentalnie się robią, to raczej wina rotora...reda musiałeś mieć trefnego, bo tam obudowa prowadzi wodzik ;)

#1055 OFFLINE   smoko

smoko

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów
  • Lokalizacjaciechanow
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:Zbrzezny

Napisano 21 luty 2016 - 15:00

Ten zx cz vx machine sa naprawde tanie ok 200zl. Ktos moze ma takiego na sprzedanie z ciekawosci by kupil;)

#1056 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód

Napisano 21 luty 2016 - 17:55

Sam się zastanawiam nad ZX Machine, chociaż nie potrzebuję nowego młynka. Po prostu ma tak dobre recenzje w stosunku do ceny że i na zapas i z ciekawości chyba kupię.
Ale nie o tym temat więc wracając do zaubera i klonów - znowu widzę w opiniach wyraźną przewagę jakości Red arc, co sugeruje że to jednak nie jest idealny klon, a raczej nieźle stuningowany. Tyle że tu już przewaga ekonomiczna nad shimano maleje zdecydowanie, bo red arc za te 300-350 to równowartośc Stradica w dobrym stanie i wcale nie antyka.
Żeby było zabawniej jeszcze lepsze opinie od red arc ma black arc, z mimośródem, ale ponoć nawojem lepszym o zaubera, i bardzo trwałą konstrukcją. A może , patrząc na applause, blue arc 7xx, black arc, zalt arc - ten wormshaft w ryobi/spro wcale nie jest taki fajny i z tych stajni młynki na nawoju "S" są lepsze? Może jak worm to jednak tylko Shimano albo stara Daiwa, czy wyżej wspomniana Tica?

#1057 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 21 luty 2016 - 18:53

Ciekawostka z tymi klonami . Moj Red ma na kole 37 zebow czyli 5.2 przełożenie. A z ciekawosci otworzyłem dziś 3 inne Redy znajomych i....w dwóch było na kole po 35 kłów...? Pudełka zaczeliśmy porównywać i okazuje sie ze te z taką naklejką pod spodem Spro Bv Netherlands, Deutschland GmbH Germany sa wyraznie lepsze i trzymaja parametry z opisu. Łukasz spotkałeś sie z czyms takim? Bo ty ich przewaliłes troche..

Użytkownik przemow edytował ten post 21 luty 2016 - 18:54

#1058 OFFLINE   Kamil_Be

Kamil_Be

Nie doradzam na PW, dajcie mi spokój :D

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1459 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Kamil
  • Nazwisko:Be

Napisano 21 luty 2016 - 20:41

Dziwnie przycichło... Panowie nabierają chyba siły przed następną serią postów :)

Czekamy na nowe, świeże mięso do poniżania i narzucania naszego zdania  :D  :D  :D

• @Brig lubi to

#1059 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Przemo

Napisano 21 luty 2016 - 20:47

Przycichło bo odpuściłem, szkoda klikać w klawiaturę. Ja wiem swoje, Łukasz swoje i moglibyśmy tak doklikać temat do 100 stron.

#1060 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 luty 2016 - 21:03

Jak wyże

Przycichło bo odpuściłem, szkoda klikać w klawiaturę. Ja wiem swoje, Łukasz swoje i moglibyśmy tak doklikać temat do 100 stron.

Ja też odpuściłem. Tak to jest w Polsce. Wszyscy wszystko wiedzą.

Straszne. Ogrodnicy zostają marszałkami a stoczniowcy prezydentami. Za 100 lat nic się nie zmieni.

Użytkownik godski edytował ten post 21 luty 2016 - 21:05

• j-23 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 9

0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych