Czyli „standard”
Podziękował
Sent from my iPhone using Tapatalk
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 20 grudzień 2017 - 21:54
Napisano 20 grudzień 2017 - 21:56
Janusz, zestaw jest lepszy, bo masz w nim specjalne klipsy pomocnicze
Napisano 20 grudzień 2017 - 22:18
Jeśli mogę coś zasugerować... Wszystko zależy od wielkości tułowi jakie będziemy przeważnie kręcić. Maluszki klamerki 28-35 mm rzadko używam prawie że wcale, na ogół 45 i 65 mm. Pytanie czy nie lepiej kupić jeden duży (65) i mieć duży zakres pracy. Nie musimy go całego wypełniać a do długich tułowi jak znalazł. Przy muchach na hakach x3 czasami dwa razy muszę nawijać by pokryć cały trzonek, głownie streamery pstrągowe, haki Tiemco 300 lub podobne. Wielkość 45 i 65 są rozdzielone w dystrybucji, może jest to świadome działanie...
Napisano 20 grudzień 2017 - 22:28
Ja używam bo robię i maleństwa lipieniowe. Ale jak kto woli, trzeba sobie dobrać do swoich upodobań i potrzeb
Napisano 21 grudzień 2017 - 01:41
Witam.
Z tego co pamiętam to Pisarz pokazywał jak zrobić klipsa do dubbingu z klipsa biurowego i kawałka koszulki z twardej folii.
Koszt jakieś 3 zł, wybór rozmiarów klipsów spory, do kupienia w każdym papierniczym i co najważniejsze działa jak ta lala.
Pozdrawiam.
Napisano 21 grudzień 2017 - 10:24
Ziemowit, jasne że można, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i dostępne materiały. Nie namawiam, ale jeśli ktoś ma wolne środki, to warto nabyć taki komplet
Napisano 21 grudzień 2017 - 14:02
Faktycznie klips zrobiony przez Piotra wyglądał ciekawie i zapewne był bardzo tani. Skłaniam się jednak ku rozwiązaniu Marka Petitjean'a przede wszystkim dlatego, że pozwala na wykorzystanie, nietanich piór CDC, prawie bez strat. Co w dłuższej perspektywie zapewne zniweluje początkowy koszt zakupu, wystarczy spojrzeć jak posługuje się tool'em pomysłodawca
Napisano 21 grudzień 2017 - 14:51
Napisano 21 grudzień 2017 - 17:37
Ziemowit, jasne że można, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i dostępne materiały. Nie namawiam, ale jeśli ktoś ma wolne środki, to warto nabyć taki komplet
No nie wierzę . Dorosłe ,100% samce , prowadzą dyskusję i spierają się , która wsuwka do włosów jest lepsza .
Klips z spinacza biurowego który zaprezentowałem , jest na pewno mało doskonałym urządzeniem i wymaga więcej ekwilibrystyki podczas kręcenia , ale daje radę .
Napisano 21 grudzień 2017 - 18:19
Napisano 21 grudzień 2017 - 18:48
W którym wątku szukać instrukcji do budowy klipsa? Jakiś tam pomysł mam ale chętnie go zweryfikuje
http://jerkbait.pl/t...b-to-sam/page-3
Tu masz parę zdjęć . Budowa jest prosta , jak budowa cepa .
Napisano 21 grudzień 2017 - 18:50
Podjąłem jeszcze jedna próbę . Chyba idzie ku lepszemu?
Ale jeszcze daleka droga !
Użytkownik pisarz edytował ten post 21 grudzień 2017 - 18:51
Napisano 21 grudzień 2017 - 19:00
Nie znam się za bardzo na magic toolach, ale bym zaryzykował i kupił jakiś wieszak przeźroczysty
http://marikus.pl/pl...ipsami/23072710
Napisano 21 grudzień 2017 - 19:54
Prostsze niż myślałemhttp://jerkbait.pl/t...b-to-sam/page-3
Tu masz parę zdjęć . Budowa jest prosta , jak budowa cepa .
Napisano 22 grudzień 2017 - 12:16
Grzegorz78 - ogonek faktycznie za długi. Ale wyzwanie podjąłeś ambitne.
Tułów ok.
Ogonek - trzeba igłą rozdzielić promienie tak, aby nie były złączone. Dwa się łączą, trzeci jest ok.
Skrzydełko - odsunąłbym milimetr od oczka w stronę ogonka.
Jeżynka - idzie w dobrą stronę, przydałoby się jeszcze z przodu, przed skrzydełkiem jeden, dwa nawoje więcej.
Generalnie - idziesz do przodu!
Napisano 22 grudzień 2017 - 12:18
Napisano 22 grudzień 2017 - 12:19
pisarz - tułowik i ogonek super. Jeżynka bardzo mi się podoba - taka kolczasta i w sam raz. Nawet mogłaby być trochę uboższa. Nie widać podszerstka w dubbingu - super. Przydałoby się więcej jeżynki między skrzydełkiem, a oczkiem haka, teraz jej ciężar przesunięty jest do tyłu, a warto podeprzeć muchę przy oczku.
Napisano 25 grudzień 2017 - 22:22
Nie ukrywam że z wsparciem taty, ale jakoś Młody poskładał to do kupy
Napisano 26 grudzień 2017 - 12:14
hi tower - Brawa dla Młodego. Na taką sam chciałbym łowić.
Moi synowie bardziej abstrakcyjne konstrukcje mają w głowach, trudno im odwzorowywać "zastane" wzory.
Napisano 26 grudzień 2017 - 12:54
(...)Moi synowie bardziej abstrakcyjne konstrukcje mają w głowach, trudno im odwzorowywać "zastane" wzory.
No mój ma dokładnie tak samo, tylko tu trzymamy reżim co do ilości dostępnych materiałów jaki i kolejności ich wydawania do pracy oraz stały nadzór nad koncepcją. Ale czasem jak dostaje "wolną rękę" to powstają takie "potworki":
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych