Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy
#1581 OFFLINE
Napisano 31 październik 2021 - 17:39
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
#1582 OFFLINE
Napisano 31 październik 2021 - 19:04
BMS to Daly z BT. Po godzinie BMS się usypia, napięcie niby jest, ale podłącz sobie diodę, która ma mały pobór i poczekaj, a zobaczysz, że zgaśnie. Możesz też ładowarkę USB z podświetleniem. Będzie tak samo. I wpięcie telefonu do ładowarki nie zmieni sprawy. Trzeba wystartować z przycisku, przyłożyć większe obciążenie, albo zacząć ładować. Tylko niech aku nie będzie nabite do pełna. Taki paradoks.
Stan naładowania ma wpływ na ta sytuację? To jest pakiet 4s? Co znaczy wystartować z przycisku? To.ma miejsce tylko przy uśpionym bt? Prad wzbudzenia bt jest programowalny zarówno jak czas. Będę musiał sprawdzić któregoś razu. Są też aktualizacje softu , choć z daly miałem mało bms, ale kontakt z nimi jest wmiare sprawny,jak się potupie nogą, to zajmą się tematem
#1583 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2021 - 01:03
Pakiet 8s.
Użytkownik psulek edytował ten post 01 listopad 2021 - 01:06
#1584 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2021 - 11:09
#1585 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2021 - 18:33
Użytkownik siarq edytował ten post 03 listopad 2021 - 18:34
#1586 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2021 - 19:09
Siarq, zdecydowanie nie jest to przejście podłączonego urządzenia w stan czuwania. To samo jest z pompą zęzową, gdzie prąd czujnika poziomu wody jest minimalny. Mija timeout i pompa z czujnikiem elektronicznym już nie działa, trzeba wzbudzić BMS większym poborem. Wpinam na krótko - działa zawsze. Moja suma obciążeń na pewno jest niższa niż 100mA. Jak kiedyś patrzyłem, to suma w spoczynku wychodzi do 40mA, dlatego zasugerowałem ci diodę LED, bo ta ma bardzo mały pobór. Też nie mam jak dokładnie zmierzyć, ale w takim razie wychodzi, że ta granica działania BMS jest między 0 a 100mA. Pompa z pływakiem nie powinna mieć tego problemu, ale sterowana elektronicznie ma. To że BT nie działa to mnie wcale nie boli, ale to że nie działa kilka czujników i urządzeń w trybie standby już tak.
#1587 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2021 - 19:30
moje sztuczne obciazenie dla tego zakresu napiecia ma minimalny prad 0,1A , tym samym nie jestem w stanie tego zweryfikowac. jak znajde chwile czasu to podlacze pod komputer i zobacze czy tam w sofcie mozna jeszcze cos pogrzebac odnosnie tego.
#1588 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2021 - 11:52
Może ktoś podrzucić w punktach obsługę lifepo4. W sensie czy można rozładować do zera? Czy przy dłuższym nie używaniu ma być naładowany max czy w 30%?
Czy chować przed słońcem jak li-ion?
Może ktoś wie również czy ładowarką 4A - teoretycznie przeznaczona do lifepo4 o pojemności do 36 AH naładuję 60 AH
#1589 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2021 - 12:08
-Nie, minimum 2,5 V na ogniwo.
-Najlepiej ok 50%
-Nie
-Można, 60 Ah / 4A = 15 godzin.
- marioligi lubi to
#1590 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2021 - 15:10
Załączone pliki
Użytkownik Seki edytował ten post 13 listopad 2021 - 16:07
- ballin lubi to
#1591 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2021 - 15:44
#1592 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2021 - 16:20
Kupiłem 100ah od @Siag . Wprawdzie zapłaciłem więcej ale śpię spokojnie . Aku działa bez problemu a jak wydarzyła się usterka w postaci wysypanego Bms to sprawę załatwiliśmy w 4 dni bez najmniejszego problemu …
Bo tak sobie obserwuję , że zamówienia ogniw z Ali przypomina rosyjską ruletkę …
Użytkownik sero1975 edytował ten post 13 listopad 2021 - 16:24
#1593 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2021 - 16:25
Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy, ale nie zgodzę sie, nie jest tak źle, przynajmniej jeśli rozmawiamy o 18650... Te gotowe pakiety to są podróbki Liitokala, przejrzałem stronę firmy i oni nawet nie oferują tego rodzaju baterii.
Co do samych ogniw 18650... kupuję 3400mAh za 2$, dostaję nawet jeśli te 5% mniej, to za 2$ jestem super zadowolony, za tę sama pojemność od Panasonica, to ja musze dać 7-10$, to jest 3-5 razy tyle! Do echosondy, gdzie pobory są 0,2A lub mniej na ogniwo, naprawdę nie potrzeba lepiej.
Wspominałem wcześniej też o 32700 LifePO4, poskładałem z tego 2 baterie i super zadowolony jestem.
Duże cele LifePo4 to trochę inna bajka i inne prądy, większe ryzyko i fajnie jest mieć wysokiej jakości, wypasiony aku z bt, ale jeśli ktoś ma wybór, taszczyć ołów, lub kupić Lii 100Ah, co w najgorszym razie 80A będzie miało to ja bym poszedł w tą chińszczyznę... grunt to mieć wiedzę i możliwości aby te cele przetestować po otrzymaniu, bo Alik chętnie odda pieniążki jak sie umie uzasadnić swoje roszczenia.
#1594 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2021 - 16:33
Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy, ale nie zgodzę sie, nie jest tak źle, przynajmniej jeśli rozmawiamy o 18650... Te gotowe pakiety to są podróbki Liitokala, przejrzałem stronę firmy i oni nawet nie oferują tego rodzaju baterii.
Co do samych ogniw 18650... kupuję 3400mAh za 2$, dostaję nawet jeśli te 5% mniej, to za 2$ jestem super zadowolony, za tę sama pojemność od Panasonica, to ja musze dać 7-10$, to jest 3-5 razy tyle! Do echosondy, gdzie pobory są 0,2A lub mniej na ogniwo, naprawdę nie potrzeba lepiej.
Wspominałem wcześniej też o 32700 LifePO4, poskładałem z tego 2 baterie i super zadowolony jestem.
Duże cele LifePo4 to trochę inna bajka i inne prądy, większe ryzyko i fajnie jest mieć wysokiej jakości, wypasiony aku z bt, ale jeśli ktoś ma wybór, taszczyć ołów, lub kupić Lii 100Ah, co w najgorszym razie 80A będzie miało to ja bym poszedł w tą chińszczyznę... grunt to mieć wiedzę i możliwości aby te cele przetestować po otrzymaniu, bo Alik chętnie odda pieniążki jak sie umie uzasadnić swoje roszczenia.
Oczywiście dobrze prawisz …
Ale ilu jest na forum gości obeznanych z elektryką/elektroniką ?
Ja się do nich nie zaliczam dlatego sięgnąłem po sprawdzone już rozwiązanie …
#1595 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2021 - 16:44
Ja też mam 100Ah z BT od Siarqu, też bardzo sobie chwale i pewnie gdybym sam chciał sobie to poskładać to wyszłoby w podobnej cenie, siarqu wie, które cele i gdzie kupić, ktoś zaczynający musi zaryzykować...
No ale te mniejsze aku do echo to nic tylko się brać i sie uczyć dużo frajdy jest.
#1596 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2021 - 16:50
#1597 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2021 - 16:52
Ja też mam 100Ah z BT od Siarqu, też bardzo sobie chwale i pewnie gdybym sam chciał sobie to poskładać to wyszłoby w podobnej cenie, siarqu wie, które cele i gdzie kupić, ktoś zaczynający musi zaryzykować...
No ale te mniejsze aku do echo to nic tylko się brać i sie uczyć dużo frajdy jest.
Mam też sporo przemyśleń w tej materii czy nie zafundować sobie bateryjki z Ali do echo ale myślę , że mój agm pociągnie jeszcze ze dwa sezony . Natomiast co do baterii zasilającej silnik to raczej pozostanę przy sprawdzonych rozwiązaniach
#1598 Guest_Drac_*
Napisano 13 listopad 2021 - 17:31
Dlatego po mojemu nie ma co żydzić na parę złotych .
Kupiłem 100ah od @Siag . Wprawdzie zapłaciłem więcej ale śpię spokojnie . Aku działa bez problemu a jak wydarzyła się usterka w postaci wysypanego Bms to sprawę załatwiliśmy w 4 dni bez najmniejszego problemu …
W prawdzie zapłaciłeś ponad 2x więcej.
Padł bms - super że szybka naprawa i w 4 dni masz sprzęt sprawny. Masz też pojemność pewną.
Ale jakby mi aku wysiadło na wodzie to nie byłbym tak spokojny /o ile wydarzyło się to na wodzie/. Pływam bez wioseł i brak możliwości spłynięcia do brzegu to jednak problem....
Mam 2 aku z Ali.
Od dłuższego czasu Kanavano i od niedawna liitokala.
Obydwa kupiłem z deklarowaną pojemnością 120ah żeby mieć ok 90 - 100ah.
Tak więc świadomie kupiłem ok 100ah z ładowarką za niewiele ponad 1000 zł. Do tej pory żadnej awarii.
A nawet jak coś się wydarzy z aku, to w bakiście jest drugi....
#1599 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2021 - 11:25
#1600 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2021 - 11:39
To nie jest fizyka rakietowa, trzeba się uczyć i dla mnie to przyjemność. Jeśli ktoś ogólnie w życiu ma dwie lewe ręce, to faktycznie można sie skaleczyć taka zwartą 18650, duża gęstość energii, z tym nie ma żartów...
Podsumowując, jeśli nie jesteś w stanie wymienić gniazdka bez pomocy elektryka, budowa baterii nie jest dla Ciebie )
Jest YT, są dobre filmiki pokazujące błędy, mnóstwo informacji w necie, trochę logiki w głowie i nie będzie problemów.
Użytkownik Seki edytował ten post 14 listopad 2021 - 11:42
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych