Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2381 odpowiedzi w tym temacie

#1601 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 14 listopad 2021 - 12:05

Jeżeli majsterkowanie to dla kogoś rozrywka i chce mu się poszerzać wiedzę, to czemu nie. Tylko tej wiedzy jest sporo. Z drugiej strony w tym czasie można zarobić pieniądze na czymś, na czym się znasz, a później dać zarobić komuś kto się zna na bateriach :)

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik psulek edytował ten post 16 listopad 2021 - 20:45

#1602 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 14 listopad 2021 - 12:06

To nie jest fizyka rakietowa, trzeba się uczyć i dla mnie to przyjemność. Jeśli ktoś ogólnie w życiu ma dwie lewe ręce, to faktycznie można sie skaleczyć taka zwartą 18650, duża gęstość energii, z tym nie ma żartów...

Podsumowując, jeśli nie jesteś w stanie wymienić gniazdka bez pomocy elektryka, budowa baterii nie jest dla Ciebie :))

Jest YT, są dobre filmiki pokazujące błędy, mnóstwo informacji w necie, trochę logiki w głowie i nie będzie problemów.

Tak, wiedza ogólnodostępna jest od dawna, ale te same pytania pojawiają się wielokrotnie  w różnych wątkach forumowych nie tylko  w tej kwestii.

#1603 OFFLINE   spinjac

spinjac

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 59 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:Jacek

Napisano 20 listopad 2021 - 18:30

Witam.

Może ktoś kupował i mógłby podzielić się doświadczeniami:

1. jaka jest dokładność prostego wskaźnika naładowania dla aku LiFePO4 (mieści się w granicach błędu +/- 10%)

Wskaźnik naładowania baterii DC 8V 100V kwasowo ołowiowy litowo LiFePO4 motocykl samochodowy woltomierz wskaźnik napięcia 12V 24V 48V 72V dla Alam|Volt Meters| - AliExpress

2. podobne pytanie o ten wyglądający na przyzwoity

80V 50A/100A/350A TK15 profesjonalny precyzyjny Tester pojemności baterii na przenośny sprzęt e rower/deskorolka elektryczna/maszyna do czyszczenia|battery tester|tester batterytester 12 v - AliExpress

Przy okazji dołączę się do dyskusji, może ktoś skorzysta. Oczywiście każdy musi zdecydować co dla niego będzie lepsze, złożenie akumulatora może być całkiem fajną zabawą i daje możliwość zaoszczędzenia trochę kasy. Ale to jak z zakupami na giełdzie - im wyższe ryzyko tym możliwość większego zarobku, jednak też większej straty. Jeśli chodzi o mnie kupiłem LiFePO4 50 Ah od Adama z forum mimo, że nie powinienem mieć problemu ze złożeniem we własnym zakresie. Trochę brak mi na to czasu i, jak to z zakupami od Chińczyka, zawsze jest pewien dreszczyk emocji, że przyjdzie bubel. 

Ten kupiony w PL służy mi jak dotąd bez problemu. Używam do Minnkoty 28 z maksymizerem na pływadełku i nawet przy trollingu nie rozładowałem więcej niż 60% przez dzień. Dlatego dokupiłem moduł USB i podgrzewane wkładki do butów i kurtki. Mam zapas (te ok. 20 Ah + dodatkowo to co zaoszczędzę bo dni już krótsze) więc będę się dogrzewał. Akumulator ładuję do 3 godzin ładowarką o  prądzie (nominalnym) 20 a.

I właśnie chciałbym dołożyć jakiś wskaźnik naładowania bo jak przesadzę to będę wiosłował po ciemku :).

#1604 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 20 listopad 2021 - 18:36

Ten nr 1 -daj sobie spokój z nim, nr 2. zliczają dokładnie. Ale.musisz ogarnac instrukcje i prawidłowo wpiąć. Nie jest to wodoszczelne

#1605 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 20 listopad 2021 - 19:54

Masz na forum kolegę @Pajczi , sam robi "watomierz" dc który działa po bt. Pogadaj , kupisz w podobnych pieniądzach, na miejscu i dziala bardzo dobrze

Użytkownik siarq edytował ten post 20 listopad 2021 - 19:59

• majdan lubi to

#1606 OFFLINE   fonix

fonix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaŁomianki
  • Imię:Tomek

Napisano 21 listopad 2021 - 09:39

Ma ktoś jakieś doświadczenia z marką Volt? 100ah za 1900 znalazłem, obawiam się o jakiść.

#1607 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 21 listopad 2021 - 10:59

Mi proponowali współpracę do dalszej odsprzedaży, ale po wymianie kilku E-mail, nie byli wstanie odpowiedziec na pytania techniczne użytych komponentów ,badz nie chcieli, nie wiedzieli...cena to nie wszytsko. Zobaczymy po roku - dwóch czy się ostana

#1608 OFFLINE   manonegra13

manonegra13

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 411 postów
  • LokalizacjaHiszpania

Napisano 23 listopad 2021 - 00:10

Witam.

Może ktoś kupował i mógłby podzielić się doświadczeniami:

1. jaka jest dokładność prostego wskaźnika naładowania dla aku LiFePO4 (mieści się w granicach błędu +/- 10%)

Wskaźnik naładowania baterii DC 8V 100V kwasowo ołowiowy litowo LiFePO4 motocykl samochodowy woltomierz wskaźnik napięcia 12V 24V 48V 72V dla Alam|Volt Meters| - AliExpress

2. podobne pytanie o ten wyglądający na przyzwoity

80V 50A/100A/350A TK15 profesjonalny precyzyjny Tester pojemności baterii na przenośny sprzęt e rower/deskorolka elektryczna/maszyna do czyszczenia|battery tester|tester batterytester 12 v - AliExpress

Przy okazji dołączę się do dyskusji, może ktoś skorzysta. Oczywiście każdy musi zdecydować co dla niego będzie lepsze, złożenie akumulatora może być całkiem fajną zabawą i daje możliwość zaoszczędzenia trochę kasy. Ale to jak z zakupami na giełdzie - im wyższe ryzyko tym możliwość większego zarobku, jednak też większej straty. Jeśli chodzi o mnie kupiłem LiFePO4 50 Ah od Adama z forum mimo, że nie powinienem mieć problemu ze złożeniem we własnym zakresie. Trochę brak mi na to czasu i, jak to z zakupami od Chińczyka, zawsze jest pewien dreszczyk emocji, że przyjdzie bubel. 

Ten kupiony w PL służy mi jak dotąd bez problemu. Używam do Minnkoty 28 z maksymizerem na pływadełku i nawet przy trollingu nie rozładowałem więcej niż 60% przez dzień. Dlatego dokupiłem moduł USB i podgrzewane wkładki do butów i kurtki. Mam zapas (te ok. 20 Ah + dodatkowo to co zaoszczędzę bo dni już krótsze) więc będę się dogrzewał. Akumulator ładuję do 3 godzin ładowarką o  prądzie (nominalnym) 20 a.

I właśnie chciałbym dołożyć jakiś wskaźnik naładowania bo jak przesadzę to będę wiosłował po ciemku :).

Jeśli masz gdzie zmieścić to proponuję Ci taki , używam od 1,5 roku , teraz bedę montował do drugiej baterii , masz podgląd na aplikacji ile zużyłęś i ile weszło , jest dokładny , cenowo też ok https://pl.aliexpres...:"66484836091"}

#1609 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 listopad 2021 - 09:00

Jeśli masz gdzie zmieścić to proponuję Ci taki , używam od 1,5 roku , teraz bedę montował do drugiej baterii , masz podgląd na aplikacji ile zużyłęś i ile weszło , jest dokładny , cenowo też ok https://pl.aliexpres...:"66484836091"}

Łatwo to podłączyć? Myślę o zewnętrznej skrzynce.

#1610 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 24 listopad 2021 - 14:30

Podepnę się pod pytanie bo mam ten z pierwszego linku i jest to nieporozumienie które lepiej całkiem odłączyć.

#1611 OFFLINE   manonegra13

manonegra13

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 411 postów
  • LokalizacjaHiszpania

Napisano 24 listopad 2021 - 23:09

Bardzo łatwo , ten nie potrzebuje boczników ni innych cudów , nawet po rozłączeniu od zasilania ma pamięć i dopóki nie zresetujesz to sam sie nie zresetuje , przy braku zasilania nie połączy się  ewentualnie z apką . UWAGA są dwa rodzaje do prądu stałego i do prądu zmiennego , dla nas potrzebny DC.

#1612 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • Lokalizacjadolnośląskie/opolskie

Napisano 25 listopad 2021 - 06:39

Bardzo łatwo , ten nie potrzebuje boczników ni innych cudów , nawet po rozłączeniu od zasilania ma pamięć i dopóki nie zresetujesz to sam sie nie zresetuje , przy braku zasilania nie połączy się ewentualnie z apką . UWAGA są dwa rodzaje do prądu stałego i do prądu zmiennego , dla nas potrzebny DC.

A tak nawiazując do podłączenia. W specyfikacji jest info, ze przy napięciu poniżej 30V potrzeba osobnego zasialania. Jak to u siebie rozwiązałeś?

#1613 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 26 listopad 2021 - 18:10

A tak nawiazując do podłączenia. W specyfikacji jest info, ze przy napięciu poniżej 30V potrzeba osobnego zasialania. Jak to u siebie rozwiązałeś?

Nic takiego nie ma w wymaganiach. Dla pomiarów poniżej 7,8v. Lepiej czytać po angielsku a jie z translatora.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
  • manonegra13 i Hermano lubią to

#1614 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 212 postów
  • LokalizacjaGrudziądz
  • Imię:Robert

Napisano 23 grudzień 2021 - 13:44

Może trochę nie w temacie.., ale prośba o radę.

Na wiosnę planuję zakup Aku 100Ah (LiFePo4) z BT. (raczej ten od kolegi z forum.. :) )

I mam zagadkę z ładowarką, tzn. posiadam obecnie Noco Genius10 (ma program do ładowania akumulatorów litowo-jonowych 12 V, w tym fosforanu litowo-żelazowego. Do użytku tylko z akumulatorami z systemami zarządzania akumulatorami (BMS). 14,6V i 10A

Czy to wystarczy czy raczej szukać innej (dedykowanej) na 20A

Jaka będzie różnica w czasie ładowania między tą co mam(10A., a dedykowaną 20A.

Z góry wielkie dzięki za rady i wszelkie opinie.. ;)

#1615 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 23 grudzień 2021 - 13:57

Czas będzie x2 dluzszy

#1616 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 212 postów
  • LokalizacjaGrudziądz
  • Imię:Robert

Napisano 23 grudzień 2021 - 14:32

Czas będzie x2 dluzszy

Dzięki, czyli że się prawdopodobnie nada.. :) 

A jak rozładuję ten aku przez jeden dzień do powiedzmy 30 - 40% pojemności to tą ładowarką 10A ile czasu muszę doładowywać..?

Tak w przybliżeniu rzecz jasna..

#1617 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 23 grudzień 2021 - 14:41

Akumulator 100Ah (teoretycznie pusty)  ładujesz ładowarką 10A 10 godzin, zwykłe dzielnie 100 Ah / 10A = 10h

Resztę łatwo policzysz sam.

Oczywiście w przybliżeniu.

Użytkownik Pietruk edytował ten post 23 grudzień 2021 - 14:42

• ubot lubi to

#1618 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 23 grudzień 2021 - 15:56

Podziel pojemnosc akumulatora przez prad ladowania= wyjdzie czas + dodaj pół godziny

#1619 OFFLINE   fonix

fonix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaŁomianki
  • Imię:Tomek

Napisano 19 styczeń 2022 - 12:24

Mam dylemat: z bluetooth, czy bez. Jakie info dostarczy mi ten dodatek? czy laikowi dostarczy to jakiegoś przydatnego info w łopatologiczny sposób (np. % naładowania) czy też niekoniecznie?

Czy silnik elektryczny w miarę poprawnie pokazuje stan naładowania akumulatora, tak jak przy akumulatorach kwasowych i żelowych? bo w zasadzie do tego sprowadza się zazwyczaj moje oczekiwanie co do posiadanej wiedzy o napędzie...

dziękuje.

Użytkownik fonix edytował ten post 19 styczeń 2022 - 12:26

#1620 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 19 styczeń 2022 - 12:33

Mam dylemat: z bluetooth, czy bez. Jakie info dostarczy mi ten dodatek? czy laikowi dostarczy to jakiegoś przydatnego info w łopatologiczny sposób (np. % naładowania) czy też niekoniecznie?

Czy silnik elektryczny w miarę poprawnie pokazuje stan naładowania akumulatora, tak jak przy akumulatorach kwasowych i żelowych? bo w zasadzie do tego sprowadza się zazwyczaj moje oczekiwanie co do posiadanej wiedzy o napędzie...

dziękuje.

Kolego, "mierniki" silnikowe-te diodowe a nawet zwykłe voltomierze wbudowane w czapkę - dają ci napięcie i nic więcej. "problem"( bo tak naprawdę to zaleta) z litowym aku jest taki,że krzywa rozładowania tegoż jest płaska- oddaje praktycznie całą pojemność słabnąc pod sam koniec. Na wodzie silnik zacznie sygnalizować spadek napięcia wtedy, gdy już po ptokach- znaczy wiosła potrzebne, bo za chwilę bms odetnie prąd z aku. Apki pokazują dodatkowo prąd pobierany przez odbiorniki prądu, niektóre zasięg na wodzie przy danej prędkości. Te ok 100zł różnicy to ile % całości kosztów ogniwa i ładowarki? Sam sobie odpowiedz, czy warto. 

• fonix lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych