Założyłem ten wątek w grudniu 2017r, od tego czasu importuję cały czas na początku akumulatory, po dwóch latach tylko ogniwa i komponęty ( ogniwa, pudełka BMS itd ).
Po 5 latach doświadczeń sprowadzeniu kilku setek akumulatorów i pewnie kilku tysięcy ogniw mogę stanowczo stwierdzić.
- nikt nie złoży w Chinach taniego i dobrego akumulatora
powód to cena, która jest najważniejsza w sprzedaży,
bo jak nawet kupisz tani akumulator w Chinach i coś padnie nie zareklamujesz (koszty wysyłki z Polski do reklamacji); tanie ogniwa, tani bms (nie otworzysz pudełka, nie
sprawdzisz jakości, bo się nie znasz po pierwsze, po drugie otwarcie akumulatora w 90% kończy się uszkodzeniem pokrywy lub całego pudełka.
- w Chinach dobre ogniwa firmowe w klasie A nie są tanie
większość akumulatorów ma niższą niż deklarowana pojemność, szczególnie po roku czy dwóch latach da się to już zauważyć, Pakiet się "rozjeżdza" efekt taniego BMS i
słabych ogniw. (wiem naprawiam). Akumulator na porządnych ogniwach traci rocznie 0,5 do 1Ah, te słabsze potrafią zgubić nawet 10Ah.
Akumulator składany w Polsce na dobrych ogniwach ma 5-10% więcej Ah niż deklarowana pojemność
Co do ilości cykli, akumulator za mało lat na rynku, nie można sprawdzić .
- Dobry BMS też troch kosztuje
Podsumowując : masz kasę kup w Polsce składany akumulator, ( będziesz pływał )
nie bardzo masz kasę kup na aliexpres ( będziesz pływał )
Każdy zakup będzie dobry, nie przekonujcie do zakupów nikogo na siłę, tym bardziej jeśli kupiliście jeden akumulator, i nie do końca wiecie co w trawie piszczy