Witam ! Już od dłuższego czasu przeglądając to i inne fora poświęcone castingowi oraz produkcji wędzisk zdecydowałem samemu podjąć się zadania i zbudować od podstaw kijek pod casta.
Na pierwszy ogień poszedł blank 2 składowy odzyskany ze starego spinningu o długości 198cm w dwóch składach . Blank opisany był do 60g c.w. Po oszlifowaniu go z pozostałości lakieru oraz czegoś co miało przypominać korek wybrałem się do najbliższej pracowni , gdzie mogłem nabyć potrzebne mi komponenty. Więc na liście zakupów znalazł się uchwyt do kołowrotka z pazurem a dokładnie Fuji TCS ,pianka na rękojeść oraz przelotki forecast w ilości 6+1 (szczytowa NO NAME) .
Dodatkowo czarne nici do omotek i lakier. Do całości dołożyłem uchwyt do przynęt oraz folie karbonową .
Za pomocą utworzonych wszelkimi siłami maszyn do nawijania omotek jak i do suszenia lakieru powstało takie coś:
Nie jest to może arcydzieło , nie powala na kolana małą masa ani wyszukanym wzornictwem ale sprawdza się. Kij został stworzony z myślą , że będzie pracował z dużym multikiem i miotał przynętami typu Slider10 i gumy typu Relax 6
Duże niestety gryźć nie miały zamiaru , za to krótki gustowały w ralaxach 6
Gdy po testach okazało się że ciężar wabika dochodzący do 80g nie sponiewierał konstrukcji a przelotki sa nadal na swoim miejscu postanowiłem zabrać się za kolejny projekcik . Krótki przegląd towaru i na liście zamówienia ląduje
oraz coś aby do ozdoby - Fuji ACS , super twarda pianka forecasta i 2 plasterki korka
Po dopasowaniu uchwytu przez pewne sprawne ręce i ustaleniu długości dolnika na 27cm od końca uchwytu (może i długi ale mi jakoś tak pasuje) zaczęło się szlifowanie tego wszystkiego aby miało jak najbardziej zbliżoną średnice.
Po sprawdzeniu czy wszytko wg. planu i czy wszystkie pierścienie gumowe są na swoich miejscach oraz spasowaniu całości , nałożeniu kleju doszło do ściśnięciu tego wszystkiego ściskiem made in garaż .
Aktualnie wygląda tak :
Wiem że to nie koniec pracy , bo czekają mnie wykończenia i przelotki ( to czego się najbardziej boję aby nic nie zepsuć).
Myślę że dalsze postępy w pracy będę prezentować w tym temacie, chyba że zostanę wyśmiany a sam temat zostanie z hukiem usunięty z forum
Pozdrawiam !
#1 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2011 - 22:51
#2 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2011 - 23:10
Pozdrawiam
Rafał
#3 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2011 - 23:13
#4 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2011 - 08:25
O wyśmianie czy usunięcie tematu absolutnie się nie martw. Jeszcze nie widziałem aby na tym forum kogoś to spotkało. Każdy z nas domorosłych rodbuilderów żółtodziobów majstruje sobie to na co go stać i to co mu się podoba. To nie wyścig zbrojeń... Tu nie prześcigamy się w coraz to droższych i wybajerowanych projektach. Życzę kolejnych sukcesów i czekam na więcej
A przy okazji... Która pracownia sprzedaje przelotki szczytowe NO NAME ?
#5 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2011 - 11:16
#6 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2011 - 13:57
A myślałeś o spirali przy lżejszym,super sprawa i można na prawdę leciutko Mam dwa takzbrojone i powiem Ci ,że pracują rewelka ,a patyki to nie UL i nawet nie L.
Pozdro
Rafał
#7 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2011 - 23:31
A co masz zepsuć? W razie wpadki tu wszystko da się wyskrobać i poprawić
i nalepsi od zera zaczynali..
Opowiadał mi kiedyś mój imiennik (dziś ikona polskiego R.B.) jak to pierwsze omotki zakładał i lakierował -niezle się uśmiałem
fajny kijek będzie.
pozdro i powodzenia Artur
#8 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2011 - 23:40
#9 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2011 - 19:13
Oto kilka fotek , musicie mi wybaczyć mój nieprofesjonalizm w robieniu zdjęć . Postanowiłem sobie że moje wedki będą bez opisu , ta , poprzednia jak i następne , bo już blank czeka w kolejce , a i znajomy już zamawia kijek
Całość waży niecałe 98g.
Następny w kolejce, tym razem zbrojenie pod korbę ( moje pierwsze )
Pozdrawiam !
#10 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2011 - 19:40
#11 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2011 - 22:52
#12 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2011 - 23:29
#13 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2011 - 08:24
#14 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2011 - 08:38
Ładne kijki kręcisz z niecierpliwością czekam na następne fotki
Zaciekawił mnie ten uchwyt nigdy takiego nie widziałem chyba zastosuje taki przy swoim drugim kijku :)Znalazłem taki w Art Rod a i cena nie za wysoka
http://www.art-rod.c...ero-p-2054.html
#15 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2011 - 13:08
#16 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2011 - 13:12
#17 OFFLINE
#18 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2012 - 14:14
#19 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2012 - 08:31
#20 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2012 - 17:18
Edit: Niestety nie wstawiłem bo żadne komponenty nie dotarły , pewnie najwcześniej we wtorek... no nic , będę miał czas na kulanie kulek , bo oprócz spinningu lubię spędzić weekend z proteinką
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |