.
U偶ytkownik darko edytowa艂 ten post 12 luty 2014 - 12:15
Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.
Napisano 19 marzec 2013 - 09:13
.
U偶ytkownik darko edytowa艂 ten post 12 luty 2014 - 12:15
Napisano 19 marzec 2013 - 09:36
Tak, tak, super...
Napisano 19 marzec 2013 - 11:52
Mialem Aquazy i sa slabe. Skarpeta neoprenowa zaczela przepuszczac po jedynym sezonie na Wisle mimo ze dokladnie plukalem spiochy i buty. Klejenie pomoglo tylko na kilka wypadow, ten material jest poprostu za slabo podszyty i podklejowny na srodstopiu. Pas biodrowy rowniez zniszczyl sie bardzo szybko. Dodatkowo Aquazy maja dziwna rozmiarkowke, sa sporo wieksze niz te same rozmiary innych producentow.
Teraz mam Greys GRXI i wygladaja sporo solidniej jesli chodzi o podklejenie srodstopia ale minusem jest bardzo waska wewnetrzna kieszen i brak podparcia plecow.
Jesli chodzi o buty to Rapala robi straszny szajs ktory doslownie przetarl sie po dwoch sezonach. Kupilem Solvkroneny i sa duzo solidniejsze ale trzeba uwazac z rozmiarowka.
Napisano 19 marzec 2013 - 15:37
.
U偶ytkownik darko edytowa艂 ten post 12 luty 2014 - 12:14
Napisano 19 marzec 2013 - 20:17
@Andrzej Stanek
SIMMS'a mam torb臋 na ko艂owrotki i ma艂e pude艂ko na muchy oba do odst膮pienia ...nie wierz臋 w jako艣膰 SIMMS'a made in China,cz臋sto jedna fabryka produkuje reczy ,kt贸re r贸偶ni膮 si臋 kolorem i bud偶etem reklamy,promocji oraz jazd膮 na dotychczasowej opinii...
co innego sprzed lat made in U.S.A....kiedy m膮drzy i oszcz臋dni ludzie produkowali solidne konstrukcje nadaj膮ce si臋 do naprawy.
To troch臋 tak jak z reklam膮 zmywarek:kup to b臋dziesz oszcz臋dza艂 wod臋!
dlaczego nikt nie pyta ile wody zmarnotrawiono podczas produkcji?
a ile p贸jdzie podczas utylizacji?...U艁UDA!czy oszustwo?
Kolega chyba nie dostrzega zmian jakie zasz艂y w 艣wiatowej gospodarce. Wi臋kszo艣膰 produkt贸w 艂膮cznie z tymi luksusowymi ma swoje pochodzenie z fabryk Chin lub pa艅stw rejonu. Ka偶dy z nas mia艂 op贸r wewn臋trzny co do chi艅skiej produkcji, mia艂... Du偶a cz臋艣膰 tego co u偶ywamy na co dzie艅 pochodzi z tego kraju, mi臋dzy innymi Simms-y z ca艂膮 ofert膮 firmy. Moja "cnota" p臋k艂a w momencie zakupu wysokiej jako艣ci obiektywu do Nikona niestety z chi艅skiej fabryki. Na pytanie u polskiego przedstawiciela firmy "N" czy obiektyw jest dobry, trzyma parametry, zosta艂 wyprodukowany z japo艅ska staranno艣ci膮 - dosta艂em odpowied藕: firma Nikon gwarantuje jako艣膰 swojego produktu bez wzgl臋du w kt贸rej z fabryk powsta艂. Zapewnia to znak firmowy jaki na sobie nosi... Generalnie co艣 w tym stylu. W trakcie u偶ywania okaza艂 si臋 jednym z najostrzejszych i najlepiej zmontowanych szkie艂 jakie w tym zakresie ogniskowej mia艂em okazj臋 u偶ywa膰. Z tym nastawieniem pi膮ty sezon "cioram" chi艅skie Simms-y model Freestone, oby wszystkie 艣piochy by艂y tak trwa艂e i starannie wykonane. Co do galanterii muszkarskiej, polecam firm臋 FISHPOND. Tylko nie jestem zorientowany gdzie produkuj膮...
Napisano 19 marzec 2013 - 23:22
@Andrzej Stanek
SIMMS'a mam torb臋 na ko艂owrotki i ma艂e pude艂ko na muchy oba do odst膮pienia ...nie wierz臋 w jako艣膰 SIMMS'a made in China,cz臋sto jedna fabryka produkuje reczy ,kt贸re r贸偶ni膮 si臋 kolorem i bud偶etem reklamy,promocji oraz jazd膮 na dotychczasowej opinii...
co innego sprzed lat made in U.S.A....kiedy m膮drzy i oszcz臋dni ludzie produkowali solidne konstrukcje nadaj膮ce si臋 do naprawy.
To troch臋 tak jak z reklam膮 zmywarek:kup to b臋dziesz oszcz臋dza艂 wod臋!
dlaczego nikt nie pyta ile wody zmarnotrawiono podczas produkcji?
a ile p贸jdzie podczas utylizacji?...U艁UDA!czy oszustwo?
Spostrze偶enie jak najbardziej s艂uszne. Ale c贸偶 mo偶na zrobi膰. To tak jak z segregacj膮 艣mieci w PRL... przepraszam RP. Kube艂ki w pi臋ciu kolorach, op艂aty wy偶sze 4 razy, mycie kubeczk贸w po jogurtach itp., itd. a wszystko i tak l膮duje w jednej 艣mieciarce albo, je艣li je艣li gmina dba o PR, 艣mieciarki s膮 r贸偶ne ale wysypisko i tak jedno
Pozdrawiam
Jarek M
Napisano 20 marzec 2013 - 00:08
. Z tym nastawieniem pi膮ty sezon "cioram" chi艅skie Simms-y model Freestone, oby wszystkie 艣piochy by艂y tak trwa艂e i starannie wykonane.
Cioranie cioraniu nier贸wne powiem.
Ja 艣migam czwarty sezon w solvkrokenach po krzorach w siurkach na Jurze Krakowsko- Cz臋stochowskiej. A to troch臋 inne cioranie ni偶 na przyk艂ad po Sanie lub Dunajcu lub nawet g贸rnej Wi艣le.
Napisano 20 marzec 2013 - 00:21
.
U偶ytkownik darko edytowa艂 ten post 12 luty 2014 - 12:13
Napisano 20 marzec 2013 - 00:44
.
Napisano 20 marzec 2013 - 07:55
Cioranie cioraniu nier贸wne powiem.
Ja 艣migam czwarty sezon w solvkrokenach po krzorach w siurkach na Jurze Krakowsko- Cz臋stochowskiej. A to troch臋 inne cioranie ni偶 na przyk艂ad po Sanie lub Dunajcu lub nawet g贸rnej Wi艣le.
Dobra "komandosie", swoje u偶ytkuj臋 zgodnie z ich przeznaczeniem, czyli brodz臋 w rzekach, strumieniach. Z natury rzeczy jestem zapobiegliwy wi臋c dbam o nie z nale偶yt膮 staranno艣ci膮. Mam nadziej臋, 偶e te pi臋膰 minionych lat to dopiero p贸艂metek. Z drugiej strony znudzi艂 mi si臋 ich fason, kolor i mo偶e czas wymieni膰 na nowszy model... S艂owo "cioram" by艂o zbyt koloryzuj膮ce, Ci co mnie znaj膮 i tak nie uwierzyli... A tak w og贸le, to jest mi ca艂kiem oboj臋tne kto w czym klejnoty nosi...
Pozdrawiam Serdecznie, do mi艂ego spotkania na w臋dkarskim szlaku...
Andrzej Stanek
Napisano 20 marzec 2013 - 08:28
darko - nigdzie nie pisa艂em, 偶e "najlepsza na 艣wiecie" w odniesieniu do s艂owa - chi艅ska... Co艣 Pan przesadzasz.
Co do Nikona, pracuj臋 na ich sprz臋cie bardzo d艂ugo, wzorzec precyzji, technicznej awangardy. Przyk艂ad z obiektywem mia艂 tylko uzmys艂owi膰 o produkcji Nikona ulokowanej na terenie Chin. Technologia, my艣l techniczna pozostaje niezmiennie japo艅ska a chi艅ski pracownik po odpowiednim przeszkoleniu jest r贸wnie precyzyjny i skuteczny jak Japo艅czyk...
Napisano 20 marzec 2013 - 10:01
Andrzej, mia艂em zada膰 pytanie w kontek艣cie innego w膮tku, ale nie chcia艂em robi膰 oftopa. Zapytam wi臋c tu; w w膮tku o opadowych wahad艂ach jest zdj臋cie gdzie stoicie Waldek, Ty i trzeci kolega, kt贸rego nie znam. Nurtuje mnie jaki "przebieg" maj膮 艣piochy, kt贸re masz a w sumie macie na sobie? Bo moje to tak wygl膮da艂y po 3-5 za艂o偶eniach. P贸藕niej gdzie艣 otarte, gdzie艣 zachlapane i przyplamione b艂otem czy innym szlamem.
Czy艣cisz/czy艣cicie jako艣 艣piochy po u偶yciu? Czy mo偶e tylko na zdj臋ciu wygl膮daj膮 jakby by艂y pierwszy raz za艂o偶one?
U偶ytkownik OloPe edytowa艂 ten post 20 marzec 2013 - 10:02
Napisano 20 marzec 2013 - 10:35
Napisano 20 marzec 2013 - 10:48
Olo - po 艂owieniu p艂ucz臋 w rzece, zapor贸wce, dok艂adnie cz臋艣膰 neoprenow膮 z wywini臋ciem ko艂nierza w jedn膮 i drug膮 stron臋. Wszystko po to by piasek lub inne drobne elementy nie tar艂y w bucie co grozi przetarciem i uszkodzeniem "neoprenowej po艅czochy". Na zim臋 myj臋 je w domu od zewn膮trz i dok艂adnie susz臋. Mam w gara偶u stojak gdzie po ka偶dym 艂owieniu wisz膮 rozprostowane. To samo z butami - dok艂adnie! Na fotce je艣li jest trzech Pan贸w w 艣rednim wieku od lewej stoj膮: popper, andrzej stanek, Jozi... Co do bytno艣ci na rybach - na og贸艂 trzy razy w tygodniu jednak nie cz臋艣ciej jak co pi膮ty raz zak艂adam 艣piochy. Du偶o p艂ywam a tam japonki..
Napisano 20 marzec 2013 - 10:52
.
Napisano 20 marzec 2013 - 11:13
Po ka偶dym 艂owieniu i moje wisz膮 rozprostowane i schn膮. Tyle, 偶e na strychu a nie w gara偶u, ale to chyba bez r贸偶nicy To tyle. 呕adnego z pozosta艂ych podanych przez Ciebie zabieg贸w nie stosuj臋. Czasem obmyj臋 jak s膮 w b艂ocie mocno utyrane. Ale chyba warto po艣wi臋ci膰 te kilka minut na zabiegi, postaram si臋 cho膰 raz na jaki艣 czas tak czyni膰 w tym roku.
Co do mycia na zim臋 i zimowania; myjesz sam膮 wod膮 czy z dodatkiem czego艣? I jak je przechowujesz, wisz膮ce czy normalnie z艂o偶one?
Napisano 20 marzec 2013 - 12:59
Co do mycia na zim臋 i zimowania; myjesz sam膮 wod膮 czy z dodatkiem czego艣? I jak je przechowujesz, wisz膮ce czy normalnie z艂o偶one?
Czysta woda i g膮bka, dok艂adnie wysuszone l膮duj膮 w szafie i tak czekaj膮 otwarcia sezonu.
Nikon aktualnie jedzie na opinii wypracowanej przez zdobywaj膮cych rynek Japo艅czyk贸w , za to sztab cwanych chinoli zastanawia si臋 co subtelnie uszkodzi膰 ,by zmusi膰 do nowych zakup贸w lub drogiego serwisowania najlepiej zaraz po up艂ywie gwarancji.KIJ i marchewka...
Mam nadziej臋 ,偶e orientujesz si臋 w relacjach japo艅sko-chi艅skich(protesty,zamieszki...) i nie ulegasz z艂udzeniu
Nie wiem o co Ci chodzi... Pozycja Nikona jako producenta m.in. profesjonalnego sprz臋tu optycznego w tym lustrzanki cyfrowe jest niepodwa偶alna od wielu dekad. Lider - NUMER JEDEN, 艣cis艂a 艣wiatowa czo艂贸wka. Nie s膮dz臋, by to co sugerujesz nie by艂o brane pod uwag臋 przez tak wytrawnego gracza jakim jest "偶贸艂ty kolos". W moim odczuciu zbudowali fabryk臋 w Chinach ze wzgl臋du na tani膮 si艂臋 robocz膮, wi臋kszo艣膰 zaawansowanej produkcji umiejscowiona jest w Japonii w tym wszystkie profi lustrzanki i optyka. Dla tego zdziwiony by艂em, 偶e tej klasy obiektyw (Nikkor AF-S 105mm f/2.8G VR Micro) produkowany jest przez japo艅sk膮 fabryke na terenie Chin. Kupowa艂em miesi膮c temu dwa inne profi szk艂a, w tym flagowy szeroki zoom 14-24/2,8 opisany jest jako Japan...
Napisano 20 marzec 2013 - 13:20
Ja mam gacie Guideline ze cztery lata nic si臋 nie dzieje u偶ytkowane od czystych w贸d Szwecji po warcianskie krzaczory piel臋gnowane wed艂ug zalece艅 producenta
http://www.guideline...rs.9UFRnGYy.ips
Napisano 20 marzec 2013 - 13:24
.
U偶ytkownik darko edytowa艂 ten post 12 luty 2014 - 12:12
Napisano 27 maj 2013 - 13:43
JA mam wodery z firmy Fagum-Stomil:) G艂o艣no by艂o o upadku tej firmy i o braku asortymentu w postaci woder贸w czy te偶 spodniobuty.Nic mylnego! fagum istnieje i ma si臋 dobrze! NIe dawno zakupi艂em nowe wodery z tej firmy i jestem bardzo zadowolony. Wcze艣艅iej mia艂e wodery z PVC gniot艂y si臋 na pot臋ge i trwale poodkszta艂ca艂y, natomiast fagumowskie mega trwa艂e (sprawdzone w trudnych warunkach , nie raz zaczepi艂em o ga艂膮藕)
Dost臋pne s膮 chyba w dw贸ch kolorach: czarny oraz zielony
A nast臋pny cel moich zakup贸w to spodniobuty tej samej firmy!
Polecam!
Jak wida膰 na zdj臋ciu ja mam czarne:)
Sprz臋t w臋dkarski →
Odzie偶 w臋dkarska →
Spodniobuty Hodgman?Napisany przez Guzu , 12 mar 2017 艣piochy, wodery |
|
|
||
Sprz臋t w臋dkarski →
Odzie偶 w臋dkarska →
Spodniobuty VisionNapisany przez kalenji84 , 25 lut 2017 艣piochy, wodery |
|
|
||
Sprz臋t w臋dkarski →
Odzie偶 w臋dkarska →
Neopreny BehrNapisany przez kalenji84 , 21 lut 2017 艣piochy, wodery |
|
|
||
Sprz臋t w臋dkarski →
Odzie偶 w臋dkarska →
艢piochy, spodniobuty i buty MikadoNapisany przez aczarny , 14 sty 2014 艣piochy, wodery |
|
|
||
Sprz臋t w臋dkarski →
Odzie偶 w臋dkarska →
Spodniobuty dla kobietyNapisany przez Eluska , 25 wrz 2016 艣piochy, wodery |
|
|
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych