Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Jakie śpiochy polecacie?

śpiochy wodery

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1392 odpowiedzi w tym temacie

#1381 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1467 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 grudzień 2024 - 11:43

Kiedyś zamówiłem neopreny Fox Rage i mimo ze nie jestem gruby i nie mam brzucha było mega ciasno odesłałem to w piz.u i złożyłem komplet tak jak pisze psd27

• psd27 lubi to

#1382 OFFLINE   rav_id

rav_id

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • Lokalizacjamiasto ;)
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:http://opowiescizespinningiem.blogspot.com

Napisano 25 grudzień 2024 - 13:35

Moja ostatnia próba z neoprenami skończyła się porażką absolutną. Ciekły właściwie od początku. Chyba wolałbym kupić „zwykłe” obszerniejsze spodniobuty i zainwestować w ciepła odzież pod spód. Wyjdzie drożej, ale te ciepła odzież można też użyć do innych aktywności.

Tutaj nie spodziewałabym się, że w kaloszu tez jest neopren.

Moje śpiochy DAM po 1,5 roku zaczęły niestety cieknąć i mimo, że 3 warstwy pod spodem pomagają, jest sucho i ciepło to przeszkadza mi to. Dlatego skierowałem oczy na neopreny stricte pod łowienie od później jesieni do wczesnej wiosny (po latach biegania w gumowych Prosach). W cieplejszych porach pozostanę przy oddychaczach.
Zamówiłem te Shakespeare i zobaczę jak to wygląda. Jestem szczupłej budowy więc małe ryzyko że się ubrany na cebulkę się nie zmieszczę 😉 A jak okaże się, że to lipa i ciekną od początku to najwyżej odeślę.

#1383 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1052 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 25 grudzień 2024 - 14:04

Spoko - najlepiej sprawdzić samemu, a przy 14dniowym zwrocie jest to całkiem proste 🙂
@pepe dobrze napisał wyżej - zapomniałem o tym, ale neopreny, ze względu na grubość, ograniczają swobodę ruchu. Przy maszerowaniu nie jest źle, ale jeśli musisz np wyjąć z wody na stromy brzeg albo chodzisz po lesie, gdzie trzeba przechodzić nad powalonymi drzewami, to może być niewygodnie.

Nie próbuje zniechęcić - po prostu sam często popełniam błędy przy nowych rzeczach, kiedy radość z czegoś nowego przysłania mankamenty, dlatego zachęcam również do “krytycznego” spojrzenia 😉
  • rav_id lubi to

#1384 OFFLINE   rav_id

rav_id

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • Lokalizacjamiasto ;)
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:http://opowiescizespinningiem.blogspot.com

Napisano 25 grudzień 2024 - 20:12

Spoko - najlepiej sprawdzić samemu, a przy 14dniowym zwrocie jest to całkiem proste 🙂
@pepe dobrze napisał wyżej - zapomniałem o tym, ale neopreny, ze względu na grubość, ograniczają swobodę ruchu. Przy maszerowaniu nie jest źle, ale jeśli musisz np wyjąć z wody na stromy brzeg albo chodzisz po lesie, gdzie trzeba przechodzić nad powalonymi drzewami, to może być niewygodnie.

Nie próbuje zniechęcić - po prostu sam często popełniam błędy przy nowych rzeczach, kiedy radość z czegoś nowego przysłania mankamenty, dlatego zachęcam również do “krytycznego” spojrzenia 😉

Zdaję sobie sprawę z tych ograniczeń. Będę ich potrzebował prawie wyłącznie przy łowieniu na muchę gdzie typowego chodzenia jednak będzie zdecydowanie mniej 🙂
  • psd27 lubi to

#1385 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 385 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 25 grudzień 2024 - 21:09

Spoko - najlepiej sprawdzić samemu, a przy 14dniowym zwrocie jest to całkiem proste

Nie próbuje zniechęcić - po prostu sam często popełniam błędy przy nowych rzeczach, kiedy radość z czegoś nowego przysłania mankamenty, dlatego zachęcam również do “krytycznego” spojrzenia

Do maszerowania to neopreny raczej nie są. Załatwisz je bardzo szybko. To dość sztywny materiał który jest szyty i w tych miejscach podklejony aby nie ciekł. Po prostu miejsce klejenia przy tarciu (chodzeniu) zaczyna sie ogrzewać i rozszczelniać . Najczęściej krok oraz skarpety i ich łączenie oraz pięta.Ja pianki używam tylko i wyłącznie do brodzenia na plaż w okresie listopad- Marzec. Czyli seatrout ;).

Użytkownik lyha edytował ten post 25 grudzień 2024 - 21:10

• psd27 lubi to

#1386 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1052 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 25 grudzień 2024 - 22:03

Do maszerowania to neopreny raczej nie są. Załatwisz je bardzo szybko. To dość sztywny materiał który jest szyty i w tych miejscach podklejony aby nie ciekł. Po prostu miejsce klejenia przy tarciu (chodzeniu) zaczyna sie ogrzewać i rozszczelniać . Najczęściej krok oraz skarpety i ich łączenie oraz pięta.Ja pianki używam tylko i wyłącznie do brodzenia na plaż w okresie listopad- Marzec. Czyli seatrout ;).

Wszystko, co napisałeś Kolego, ma sens. Pełna zgoda! Ja kiedyś bardzo dużo brodziłem/chodziłem jesienią, późną zimą i kupiłem neopren, aby było cieplej. Ale okazało się to kompletną porażką. Ciekły dokładnie tam, gdzie napisałeś. Tyle że nie powinny cieknąć od samego początku, zatem uważam, że była w tym również wina producenta.

#1387 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów

Napisano 26 grudzień 2024 - 00:24

Ja raczkuje w łowieniu w ,,ekstremalnych temperaturach ". Ale z własnego opisywanego tutaj kiedyś doświadczenia wiem ,że szczelność neopremów zależy też od tego jak je sprzedawca i ile przechowywał. Kupiłem kiedyś w Decathlonie neopremy i służyły mnie dzielnie 10 lat aż zaczęły ciec w kroku (poodbno standard). W miedzy czasie na wyprzedaży kupiłem inne , które przeleżały u mnie 3-4 lata ( a ile w sklepie i w magazynie ?)  i chciałem je ubrać i moim zdaniem ciekną zewsząd tylko nie ze szwów -tak jakby ktoś szpilką /igła je podziurawił .Przerzuciłem sie na PCV .Ostatnio chciałem ratować te pierwsze to stało się z nimi to samo co z tymi nowymi a nawet gorzej.   . 

#1388 ONLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9603 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 26 grudzień 2024 - 08:09

Moje neopreny, dokładnie takie, jak te z linku: https://www.esska-te...660607010-15340
Kupione w sklepie w Łebie(?). Służą mi od 2009/2010. Praktycznie tylko w morzu więc, sumarycznie, może niezbyt długo. Jedyną awarią, jak dotąd było pęknięcie gumy prawego buta z przodu, na zgięciu stopy. Zaklejone i zabezpieczone taśmą uszczelniającą (z Action). Spakowałem je właśnie, kolejny wyjazd w styczniu.
Ciekawe, czy wciąż będą szczelne?

Użytkownik popper edytował ten post 26 grudzień 2024 - 08:14

#1389 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 385 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 26 grudzień 2024 - 11:33

Bylem raz na trociach w neoprenach. Fakt że ciepło i komfort ale zimy już ostre u nas nie występują. Zamieniłem je na oddychaczs i 2 warstwy termo i jest równie dobrze- mowie o spacerach a nie brodzeniu bo tu komfortowo raczej nie będzie .Pianka dziala jak termos. Jeśli się zgrzejesz to pot w postaci pary wodnej i skroplin zostaje w srodku. Po wychłodzeniu i stabou dluzszy czas w miejscu jest nie komfortowe uczucie. Dla tego śmigam w zimę nad rzeka w oddychaczach i jest super. Pod spód wszystko musi oddychać
  • psd27 lubi to

#1390 OFFLINE   cerek

cerek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 27 grudzień 2024 - 05:35

Pytanko o śpiochy taimen. Czy ktoś użytkuje? Jak się sprawdzają?

#1391 OFFLINE   szydłoś

szydłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaBiebrzańska Kraina
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Sz.

Napisano 06 styczeń 2025 - 20:50

Witam panowie ktoś miał może styczność modelem 

Wodery Traper Stream

Jakieś opinie o tym temacie? 

#1392 OFFLINE   scOOtt

scOOtt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 816 postów
  • LokalizacjaLubin
  • Imię:Łukasz

Napisano 07 styczeń 2025 - 07:46

Na zimowe wypady z powodzeniem użytkuję śpiochy neoprenowe Scierra - modelu nie pamiętam. Rozglądam się powoli za czymś na cieplejsze dni. Ktoś mógłby polecić coś co w relacji cena/jakość wypada najkorzystniej i nie rozsypie się po 1 czy 2 sezonach ?

#1393 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 385 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 07 styczeń 2025 - 21:39

Istotne jest, czy będa same spacery czy brodzenie. Przy sporym przebiegu śpiochy (oddychacze mniej ze względu na materiał) po woli zaczynają się rozszczelniać bo w miejscach tarcia puszcza klej najczęściej krok i łaczenie skarpet z materiałem/ pięta. Mikrodziurki bez wejścia do wody nie wpłyną na komforyt łowienia

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: śpiochy, wodery

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych