Współczesne pstrągowe techniki prowadzenia przynęty
#21 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2018 - 16:22
Znam przypadek złowienia pstrąga,który spadł z wobka bo chwili holu, złowionego 2h później na jiga 1 zakręt dalej (zmeliorowana rzeka, gdzie większe ryby ustawiają się zazwyczaj w okolicy lub na zakręcie) świeże ślady po kotwicy i 50+
- Guzu lubi to
#22 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2018 - 18:25
- Guzu, Adrian Tałocha i woblery z Bielska lubią to
#23 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2018 - 19:06
Było pytanie o pstrągowy DS. Moim zdaniem temat nadal wymaga odkrycia, jest stosowany rzadko i przez nieliczną grupę łowców. Moje znikome doświadczenia są takie:
1. Ciężki dropszot.
Polega na "zaparkowaniu" przynęty w interesującym miejscu i wykorzystaniu naturalnej dla danej przynęty pracy, co najwyżej lekko pracując szczytówką. Jako przynęty zakładałem na hak głównie Vibro Wormy 2" oraz Easy Shiner Kejtech'a, również 2". Stosowałem tą metodę sporadycznie, gdyż w moich żwirowo-kamienistych łowiskach spore ciężarki wyjątkowo często grzęzły na stałe w zawadach. Ale brania bywały stosunkowo częste, choć czasem trzeba było zaczekać. Po jednym z zaczepów postawiłem kij na sztorc i zająłem się kawą. Branie nastąpiło, gdy kończyłem ją dopijać, czyli po około 3-4 minutach
2. Lekki dropszot.
Hak montuję standardowo, 20-30 cm poniżej zaciskam niewielkie śruciny z ołowiu. Obciążenie staram się dostosować do głębokości i siły nurtu, biorąc też pod uwagę wiatr i konieczność podania przynęty czasem na większą odległość. Zasada jest prosta - najlżej, jak się da. Ciężarek ma trącać kamienie na dnie rzeki, wykonując większość roboty w animacji przynęty. łowiłem tak obok pstrągów klenie, okonie, a nawet kiełbie Jako przynęta, obok wymienionych wcześniej, najbardziej sprawdziły mi się "robale" od @cyprys19.
Moim zdaniem metoda bardzo ciekawa, rybom nieopatrzona, wymaga jeszcze wielu godzin nad wodą, by lepiej poznać jej zalety i ograniczenia.
- Adrian Tałocha, guciolucky, Rodu i 2 innych osób lubią to
#24 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2018 - 19:52
#25 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2018 - 19:53
- Robert Crocker lubi to
#26 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2018 - 19:54
#27 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2018 - 20:10
Próbowałem.
Osobiście uważam, że lepszym rozwiązaniem jest sam jig, lub sam DS. Choć nie upieram się, że mam rację
Sposób prowadzenia lekkiego DS - podobnie jak nimfą. Szczytówką pomagam sobie w przypadku zaklinowania ciężarka. Brania są wyraźne, sporadycznie mylę je z zaczepami
#28 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2018 - 20:48
#29 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2018 - 20:56
Przez 90% czasu łowienia, z prądem lub w poprzek . Lekko w górę lub lekko w dół. Zależy od warunków, głównie od siły nurtu.
- Adrian Tałocha i majtreja lubią to
#30 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2018 - 21:01
Czy ktoś się orientuje jak to się ma do przepisów na górskich w Polsce?
#31 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2018 - 22:22
Wydaje mi się ze może to być ciekawa matoda na obławianie głebokich miejsc zwłaszcza z plywającą przynętą naturalna prezentacja i granie przynęty w nurcie mino większego obciążenia.
A czy nie jest to technika spiningowa, jak kazda inna ? w rozumieniu regulacji RAPR ?
#32 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2018 - 22:42
#33 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 11:59
Wydaje mi się ze może to być ciekawa matoda na obławianie głebokich miejsc zwłaszcza z plywającą przynętą naturalna prezentacja i granie przynęty w nurcie mino większego obciążenia.
Krótka nimfa z BARDZO dociążoną nimfą na dole to nic innego jak DS , tylko ze sznurem . Czesi mają 3 muchy- jedna ,zazwyczaj imitacja chruścika w domku (2-4Gr) a dwa skoczki, u nas pozostaje łowienie skoczkiem a tzw. plumką dojście do dna. Są w necie nawet gotowe takie muchociężarki , zazwyczaj na hakach 2-3x long . Można też samemu ukręcić taki dziwaki na haku streamerowym, na to lameta ołowiana ułożona na płasko(więcej wejdzie) na to zając albo klej i piasek . W wyjątkowo zaczepowych miejscach , można ułamać kawałek grotu , by uniknąć nadmiernego zrywania ,a być dalej w zgodzie z RAPR. Osobiście staram się nie stosować takich tricków.Bo ani to wygodne ani muchowe ,co nie zmienia faktu ,że warto wrzucić do pudełka 2-3 takie bomby głębokiego rażenia .
- arturbukowski lubi to
#34 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 14:13
#35 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 18:46
Wydaje mi się, że kiedyś było coś odnośnie stosowania dodatkowego obciążenia na wodach górskich, nie łowiłem w ten sposób (poza trociami na Redze w latach 90tych) więc się nie zagłebiałem w temat stąd pytanie.
Ten zapis dotyczy metody muchowej:
"Na wędce muchowej nie wolno stosować dodatkowego, zewnętrznego obciążenia linki i przyponu oraz zakazuje się stosowania kuli wodnej i innych zastępujących ją przedmiotów."
Metoda spinningowa nie ma takich ograniczeń.
Ma inne:
"W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince."
- popper i Adrian Tałocha lubią to
#36 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 20:13
Zasady połowu Okręg Krakowski...3. W obwodach rybackich – wody górskie: Zabrania sie ... c) stosowania dodatkowego dociążania sztucznej przynęty poza jej konstrukcją
- Adrian Tałocha lubi to
#37 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 21:38
Dzięki wiec zostaje to na wody nizinne z pstrągami i w okręgach gdzie nie ma zapisu.
#38 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 21:39
#39 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 23:26
Guzu Twoje muchy chodzą w poziomie, czy główka opada i dostają jigowej akcji przy zluzowaniu żyłki?
#40 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2018 - 23:34
Wygląda to na jig.
Ja daję conehead a potem ołów na całym trzonku.to wogole inaczej wywaza przynętę niż pecyna z przodu
Dużo bardziej stabilna w poziomie. A tego oczekuje
Jigowac moimi nigdy nie jiguje
One raczej opadają niesione przez nurt, niż pikuja
Taka na prześwietlona wodę :
IMG_20171120_123408608~2.jpg 46,93 KB 15 Ilość pobrań
Użytkownik Guzu edytował ten post 05 marzec 2018 - 23:37
- Adrian Tałocha, Piastun, arturbukowski i 2 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych