Na koniec maja wybieram się w okolice Pucka, można jeszcze liczyć w tym czasie na zabawę z beloną? I czy np da się gdzieś tam znaleźć kto oferuje środek pływający?
Belony - gdzie i kiedy?
#61 OFFLINE
Napisano 14 maj 2018 - 09:27
#62 OFFLINE
Napisano 14 maj 2018 - 11:49
Wczoraj "obskoczyliśmy" spory kawałek wody. Puck, Osłonino i Orłowo. Wędkarzy i łodzi jak w sezonie na Zegrzu.
Wyniki strasznie marne. Łącznie w 5 osób trafiliśmy 6 sztuk, kilkanaście spadów i kilka odprowadzeń. Na wodzie dużo brudu, zielska i zawiesiny podobnej do pyłów z topoli.
Myślę, że za tydzień będzie już konkretne żarcie na wodzie Belona dopiero co wchodzi w zatokę.
Radek, pod koniec maja spokojnie dobierzesz się do nich w spodniobutach
- radek_u lubi to
#63 OFFLINE
Napisano 14 maj 2018 - 13:32
#64 OFFLINE
Napisano 14 maj 2018 - 17:06
Czy ktoś wie......i się podzieli .....czy w rejonie bądź samych Międzyzdrojach można poszukać belony? Trafił mi się wyjazd na kilka dni..
#65 OFFLINE
Napisano 14 maj 2018 - 20:04
#66 OFFLINE
Napisano 16 maj 2018 - 21:02
#67 OFFLINE
Napisano 16 maj 2018 - 21:10
Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka
#68 OFFLINE
Napisano 16 maj 2018 - 21:20
#69 OFFLINE
Napisano 16 maj 2018 - 21:26
Czy ktoś wie......i się podzieli .....czy w rejonie bądź samych Międzyzdrojach można poszukać belony? Trafił mi się wyjazd na kilka dni..
Belonę złowisz zarówno na plaży w Międzyzdrojach jak i pod klifem. Jeśli chodzi o tę rybę, to żadnych tajemnych miejscówek raczej nie ma. W ostatni weekend brały lepiej o poranku do południa, aniżeli wieczorem. Zwłaszcza że od około końca kwietnia warunki na morzu są takie, że rano woda była spokojna, natomiast po południu i wieczorem potrafiło powiać od północy czy północnego wschodu i robiła się fala, czasem znaczna.
Warto pamiętać o uiszczeniu stosownych opłat. Patrol straży WPN może się trafić częściej niż kontrola na wodach PZW.
Użytkownik Krzysiek Rogalski edytował ten post 16 maj 2018 - 21:39
#70 OFFLINE
Napisano 16 maj 2018 - 22:16
Dzięki za kilka faktów.. Miałem już okazję w WPN kupować kiedyś licencje... O pięknych jaziach w morzu na muchę strażnik wspominał...Belonę złowisz zarówno na plaży w Międzyzdrojach jak i pod klifem. Jeśli chodzi o tę rybę, to żadnych tajemnych miejscówek raczej nie ma. W ostatni weekend brały lepiej o poranku do południa, aniżeli wieczorem. Zwłaszcza że od około końca kwietnia warunki na morzu są takie, że rano woda była spokojna, natomiast po południu i wieczorem potrafiło powiać od północy czy północnego wschodu i robiła się fala, czasem znaczna.
Warto pamiętać o uiszczeniu stosownych opłat. Patrol straży WPN może się trafić częściej niż kontrola na wodach PZW.
#71 OFFLINE
Napisano 16 maj 2018 - 22:31
Teraz wystarczy uiścić opłaty przez internet i nosić ze sobą wydruki z potwierdzeniem przelewu oraz dowód osobisty. Szczegóły są na stronie WPN w zakładce "dla wędkarzy".
#72 OFFLINE
Napisano 16 maj 2018 - 22:42
Teraz wystarczy uiścić opłaty przez internet i nosić ze sobą wydruki z potwierdzeniem przelewu oraz dowód osobisty. Szczegóły są na stronie WPN w zakładce "dla wędkarzy".
... No ale wtedy o jaziach se nie pogadasz
#73 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 07:18
No i na zatoce połowione ... ścieki na ostro walą od dwóch dni do Motławy i dalej na zatoke .. już gdzieś widziałem fot śniętych ryb i w okolicach zrzutu i w dalszym biegu rzeki
https://www.tvn24.pl...kow,837278.html
http://www.rmf24.pl/...jes,nId,2581765
#74 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 08:03
Belonę można spokojnie łowić w zatoce Puckiej. Dobre brania w ostatnich dniach były w okolicy Kuźnicy.
Zrzut ścieków do Motławy i dalej do zatoki to TRAGEDIA, ale nie ma wpływu na bieżący połów belony.
Jak ktoś się wybierał w rejony Pucka, Osłonina, Kuźnicy spokojnie może jechać.
Zatoka Gdańska to ogrom wody, nie sądzę aby ścieki miały zaszkodzić nawet bliższym rejonom np. Gdynia Orłowo (klif).
#75 OFFLINE
Napisano 18 maj 2018 - 07:34
https://www.trojmias...ce-n123888.html
#76 OFFLINE
Napisano 19 maj 2018 - 10:46
a jak z beloną bierze coś czy nie zero informacji
#77 OFFLINE
Napisano 19 maj 2018 - 11:08
Byłem nad Zatoką od poniedziałku , belona jest i bierze...piękna, silna ryba
Polecam
- tomaszGD lubi to
#78 OFFLINE
Napisano 19 maj 2018 - 11:17
Byłem nad Zatoką od poniedziałku , belona jest i bierze...piękna, silna ryba
Polecam
a gdzie na zatoce jeśli można wiedzieć? z łodzi czy z brzegu ? z góry dziękuję
#79 OFFLINE
Napisano 19 maj 2018 - 13:37
#80 OFFLINE
Napisano 19 maj 2018 - 14:10
a gdzie na zatoce jeśli można wiedzieć? z łodzi czy z brzegu ? z góry dziękuję
Mieszkasz w Redzie i oczekujesz od innych informacji na temat łowienia belony?
No, ale może ktoś ze Śląska lub Małopolski ulituje się i udzieli ci kilku rad
Poza dwiema powyższymi, od kolegów z Mazowsza i Pogórza.
Użytkownik Krzysiek Rogalski edytował ten post 19 maj 2018 - 14:19
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych