Zbiornik Dzierżno Duże
#41 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2018 - 12:31
,że są zabierane ryby.( oczywiście zostało to zgłoszone do odpowiednich służb.) Napewno więcej można dostrzec z wody niż z brzegu.
#42 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2018 - 17:47
Nie dalej jak przedwczoraj kolega byl na rybach, na Dzierznie Duzym i zdal mi relacje o udanej interwencji strazy rybackiej, ktora udaremnila odjazd pseudowedkarza, z dwoma zabitymi szczupakami. Lowil z brzegu. Ciekawe jak go namierzyli, z lodzi, albo z drona. Z brzegu nie bylo szansy. Podobno podplyneli do niego prosciutko, jak na pewniaka.
- Woytec lubi to
#43 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2018 - 19:01
Witam.
Nie dalej jak przedwczoraj kolega byl na rybach, na Dzierznie Duzym i zdal mi relacje o udanej interwencji strazy rybackiej, ktora udaremnila odjazd pseudowedkarza, z dwoma zabitymi szczupakami. Lowil z brzegu. Ciekawe jak go namierzyli, z lodzi, albo z drona. Z brzegu nie bylo szansy. Podobno podplyneli do niego prosciutko, jak na pewniaka.
Dlatego więcej wędkarzy nad wodą i na wodzie przyczyni się do poprawy!!!
Kontrole są, gdy się zauważy coś niepokojącego wystarczy telefon.
Zaangażowanie ludzi dbających o ten zbiornik jest duże.
Poza kontrolami są też inne akcje.
#44 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2018 - 21:20
Czyli jednak wyjdzie jakby co kiedyś na moje czyli ,, nieuchronność kary " , bo są kontrole . A tak poza tym to Biała Przemsza to też ,,no kill " . Z samej nazwy to raczej nic nie wynika . Jeśli w wodzie nic nie pływa to z zasady jest ona ,, no kill " .
Użytkownik alex62 edytował ten post 21 czerwiec 2018 - 21:23
#45 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2018 - 23:07
Oj zapewniam Cię, że tam dużo pływa i jest co chronić. Kontrole są konieczne, niestety. Chyba muszą odejść pewne pokolenia, a nowe trzeba edukować. A co do kar to one są tak naprawdę śmieszne, zabiorą kłusolowi zezwolenie i dostanie 200 zł grzywny. Te 8 -10 kg szczupaczego mięsa jest więcej warte niż grzywna. Dziadek wspominał, że przed wojną za kłusowanie zamykano do kozy i to nie na dzień czy dwa, i było to szalenie skuteczne. Kara musi być nieuchronna i dotkliwa, a więzień chudy i blady. Jak na angielskich stadionach. I musi być przekonanie, że i tak zostanie schwytany.
- Woytec lubi to
#46 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2018 - 17:21
Takie rzeczy tylko w Erze . Ale w przyszłym roku może tą wodę przetestuję...
Użytkownik alex62 edytował ten post 23 czerwiec 2018 - 17:22
#47 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2018 - 21:13
Witam
Jestem członkiem koła w Taciszowie drugi rok. Niestety przez ten czas byłem na Rzeczycach na rybach tylko raz, brak czasu... Zamierzam to nadrobić.
Mam pytanie, z której strony najlepiej dostać się nad wodę aby porzucać trochę. Chodzi mi nie o konkretną miejscówkę lecz o miejsce gdzie najlepiej dojechać aby nie deptać za daleko w spodnio-butach? W miarę dobrze znam brzeg od strony Rzeczyc lecz raczej brzeg - nie wodę. Parę lat temu co jakiś czas jeździłem z psem na spacery. Czy aktualnie można dojechać i zostawić samochód w okolicy śluzy i czy można przejść przez śluzę? Jak nie to proszę o poradę gdzie mogę dojechać nie zakopując się?
Co do zabierania ryb to od czasu około półrocznego pobytu w NL jakiś czas temu przestałem zabierać jakiekolwiek ryby.
Pozdrawiam Janusz
#48 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2018 - 21:54
#49 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2018 - 17:19
Miejsc na DD jest wiele. Samochodem można dojechać od plaży od Rzeczyc, od wału, od Dzierżna małego i od wsi Dzierżno. Czasem lepiej się przespacerowac niż zakopać autem.
Chyba najgorsze miejsca to okolice starej bazy refullerow (jak popada) i tam gdzie karpiarze-koło wpływu.Reszta jest w miarę twarda,da się jeździć :)z dziury do dziury ale do celu
#50 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2018 - 17:37
Teren w okolicy wpływu Kłodnicy chcę odpuścić z wiadomych względów - nie chcę wleźć komuś na wędki a wiem, że przy brodzeniu na odcinkach z dużą ilością trzcin o to nie trudno. Orientuje się ktoś czy można pozostawić samochód w okolicy śluzy i przejść przez śluzę? Przyznam, że ciągnie mnie tam z powodu ograniczonego dostępu do tego odcinka. Czy ewentualnie są jakieś ciekawe miejsca do brodzenia na odcinku od Taciszowa (wjazd za kościołem w Taciszowie) w stronę śluzy..?
Dla zainteresowanych link do mapy z terenów dzisiejszego Dzierżna Dużego z przed zalania:
http://amzpbig.com/m...scham_1934.jpg
#51 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2018 - 23:09
Bardzo fajna mapa. Jest jaszcze stary Kanał Kłodnicki, a dzisiejszy Kanał Gliwicki na wysokości Dzierżna pokrywa się z ówczesnym biegiem Kłodnicy.
Dojedziesz pod śluzę, ale tam jest tylko jedno miejsce do łowienia i to bez brodzenia, przy wyjściu do kanału odpływowego i w kanale. Przy obecnym dość wysokim stanem wody nie pobrodzisz w tych okolicach. Najwygodniejsze miejsca do łowienia w śpiochach są w okolicach plaży od strony Rzeczyc i kawał brzegu od Dzierżna, gdzie jest dojazd, nad samą wodę to da się dojechać fizycznie ale jest zakaz ruchu ( w większości ignorowany ). Można zaparkować zaraz za mostem na kanale i dojść z buta 300m, to tak legalnie. I tam jest dłuugi odcinek brzegu do obłowienia z lepszymi i gorszymi miejscówkami, jak jest niski stan to brzegiem dojdziesz do śluzy, a po drodze masz cypel....
- dudi82 lubi to
#52 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2018 - 23:16
A .... i od strony śluzy to poleciałeś z tą niedostępnością, to jest jedno z najbardziej obleganych miejsc na jeziorze, bo można połowić nie mając śpiochów
#53 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2018 - 23:19
Od Taciszowa w stronę śluzy pobrodzisz dużymi fragmentami.
#54 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2018 - 06:59
Przydało by się więcej członków koła, by dalej taki zbiornik NO KILL funkcjonował. Nie każdemu to się podoba, a garstka ludzi, która jest w kole ma słabe przebicie. Jak ktoś chce wesprzeć ta inicjatywę to zapraszam, podpowiem co i jak.
#55 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2018 - 09:59
Nie za bardzo mi po drodze; odległość, itp. ale za namiar na ciekawe miejscówki, nie mówię, że nie Jak jest pilna potrzeba to daj znać.
#56 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2018 - 09:24
Zapraszam nad wodę... ryba bierze a spinningistów nie widać
#57 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2018 - 18:38
Byłem w sobotę na kanale, sama drobnica, potem na chwile na zbiorniku ale tylko jeden okoń. Na jesieni będę częściej więc można się spotkać.
#58 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2018 - 12:58
Ta woda jest specyficzna, można trafić takie dni, że wraca się na zero... ale kluczem do dobrych połowów na tym zbiorniku, to częste bycie na rybach
#59 OFFLINE
Napisano 01 wrzesień 2018 - 20:35
Załączone pliki
#60 OFFLINE
Napisano 14 wrzesień 2018 - 18:31
http://www.katowice....w_0607_pazdzier
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych