Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łodzie aluminiowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1310 odpowiedzi w tym temacie

#821 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 29 wrzesień 2020 - 09:42

Wujek kiedyś kupił Dacię, strasznie był zachwycony, cudo i nie ma nic lepszego. Trochę później kupiłem BMW 4.4 v8 i dałem mu się przejechać. Stwierdził , że BMW jest do dupy , bo nie czuć i nawet nie słychać, że się jedzie i jest za ciężki i jak się zepsuje to ciężko będzie pchać.... ;)

Jak to sie ma do tego tematu ?

• bassy lubi to

#822 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 29 wrzesień 2020 - 09:51

Nie bronię kolegi Wiśni ale po części rozumiem to co miał na myśli mówiąc o lekkich łódkach które będą pływały w ślizgu z mniejszym silnikiem.

Osobiście zdarzyło mi się popływać w tym roku na tzw "wydmuszce" z blachy 1,7mm - długości 4,4m x 1,73m. W 2 os na 20 Konnym silniku pływało to bardzo dobrze.
Co do trwałości i pływania w ciężkich warunkach się nie wypowiem, ale pływanie w ślizgu czy stabilność na wzburzonej wodzie była bardzo dobra.

Waga o której wielokrotnie mówiono też śmieszna 115 KG przy łódce 4,4m x 1,73m to niewiele.

Mówię o takiej krypie :

http://hotfishing.pl...14-20-dostepny/

#823 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 29 wrzesień 2020 - 13:15

Mam quicksilvera 450 sf po modyfikacjach i tak czytam i czytam jaką to mam wydmuszke.
Ale jak mam nie pływać na ryby z powodu ciężaru łodzi i wierzcie mi od października stan wody na moim jeziorze i ciągnąca się przez 100m płycizna uniemożliwia wodowanie i nikogo nie będe przekonywał do wydmuszek i nie będe też negował tych ciężkich.
I wieme budżet całej mojej łodki z całym wyposażeniem nie starczył by mi na pancernego golasa.
A tu filmik co golas potrafi

i nie boi się przepychania ciasnymi kanałami z kamieniami

Załączone pliki

Użytkownik nurek28 edytował ten post 29 wrzesień 2020 - 13:26

• Biesan i Sonary i mapy lubią to

#824 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 716 postów
  • LokalizacjaSwarzędz
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:"kazik"

Napisano 29 wrzesień 2020 - 13:58

Tu nie chodzi która jest lepsza, chodzi o zdanie sobie sprawy z możliwości łodzi i świadome korzystanie z niej.

#825 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 29 wrzesień 2020 - 14:01

Nie bronię kolegi Wiśni ale po części rozumiem to co miał na myśli mówiąc o lekkich łódkach które będą pływały w ślizgu z mniejszym silnikiem.

Osobiście zdarzyło mi się popływać w tym roku na tzw "wydmuszce" z blachy 1,7mm - długości 4,4m x 1,73m. W 2 os na 20 Konnym silniku pływało to bardzo dobrze.
Co do trwałości i pływania w ciężkich warunkach się nie wypowiem, ale pływanie w ślizgu czy stabilność na wzburzonej wodzie była bardzo dobra.

Waga o której wielokrotnie mówiono też śmieszna 115 KG przy łódce 4,4m x 1,73m to niewiele.

Mówię o takiej krypie :

http://hotfishing.pl...14-20-dostepny/

Jej cena to 24 tysie. Tak przy okazji
  • cabage lubi to

#826 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 29 wrzesień 2020 - 14:50

Jej cena to 24 tysie. Tak przy okazji

Pominąłem temat ceny , bo za tą kasę można kupić wyposażoną Skylle 370.

Za to kolejna kwestia do dyskusji: jeden wybierze wypasioną 370-tkę a drugi większą wersję Alumacraft w wersji bieda , ale za to będzie miał więcej pokładu kosztem innej rzeczy itd...

Tyle ile możliwości konfiguracji i producentów, tylu potencjalnych kupców.

W Stanach te "wydmuszki" cieszą się ogromną popularnością jak i łódki wykonane z blachy 3mm+ (niezależnie od metody budowy),a czytając forum odnoszę często wrażenie że spora część z nas nie kupuje by używać tylko by się chwalić i porównywać długości i grubości... ( nie myląc ze skrajnie skąpymi lub przesadnie wypasionym w materiał modelami łódek bo o tej kwestii piszę).

Miejmy dystans

• Karol Krause i kotwitz lubią to

#827 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 29 wrzesień 2020 - 17:40

Troche poza tematem, ale... kto kupuję lodke/lodz z myślą aby ja targac ręcznie do wody?? Sam w tym roku kupiłem aluminiaka i oczywiste dla mnie bylo to , ze bede lowil tam gdzie są slipy. Jeśli warunki nie pozwalają na slipowanie , to się bierze ponton i w ten czas, nawet takiego grzmota 400cm mozna samemu bez problemu zwodowac/przetransportować. Nieznam się na procesie i technologii budowy lodzi, osobiście bym niekupil takiej jednostki -"wydmuszki"

U mnie na zalewie jak puszczają wodę to od slipu do lustra wody masz 20 m mułu, nie wiem czym musiałbyś tam wjechać z przyczepą żeby 270kg Łódź zwodować. Bynajmniej my Touaregiem polegliśmy, drugi wyjazd z łódką 115kg którą na luzie zanieśliśmy ten kawałek nie zrobił nikomu krzywdy. Wolę pływać na 4,50m Łodzi z aluminium i ją nieść niż ponton który przy tej długości waży podobnie. Jakoś lepiej się czuję gdy burta jest wysoka i nie cisnę się w pontonie.
Widocznie Szwedzi i Czesi też nie znają się na procesie technologii i te wszystkie Linder czy Marine to sprzedają po to by zmniejszyć populację na świecie, taka wydmuszka łamie się w pół jak Titanic i opada na dno z całą załogą i co najgorsze w tym wszystkim,,sprzętem" :D
  • nurek28 lubi to

#828 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 29 wrzesień 2020 - 17:51

U mnie na zalewie jak puszczają wodę to od slipu do lustra wody masz 20 m mułu, nie wiem czym musiałbyś tam wjechać z przyczepą żeby 270kg Łódź zwodować. Bynajmniej my Touaregiem polegliśmy, drugi wyjazd z łódką 115kg którą na luzie zanieśliśmy ten kawałek nie zrobił nikomu krzywdy. Wolę pływać na 4,50m Łodzi z aluminium i ją nieść niż ponton który przy tej długości waży podobnie. Jakoś lepiej się czuję gdy burta jest wysoka i nie cisnę się w pontonie.
Widocznie Szwedzi i Czesi też nie znają się na procesie technologii i te wszystkie Linder czy Marine to sprzedają po to by zmniejszyć populację na świecie, taka wydmuszka łamie się w pół jak Titanic i opada na dno z całą załogą i co najgorsze w tym wszystkim,,sprzętem" :D

Bo Tuareg to nie jest auto terenowe. Typowo terenowe,owszem mozna pojeżdzić ale delikatnie. Stary Patrol dałby radé.Sam użytkujé Tuarega to wiem.Ml tez wymiéka.

#829 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 29 wrzesień 2020 - 18:17

Zgodzę się,byli tacy co osobówkami chcieli próbować . Jednak stary patrol który przyda się od czasu do czasu to jednak wydatek, doliczyć ubezpieczenie, naprawy itd. Jednak następnym razem też poniosę tą łódkę ten kawałek :D
Oczywiste jest że duża solidna ciężka Łódź jest lepsza,stabilniejsza itd itd,jednak są czasami sytuację w których się nie da ciężkiej Łodzi zrzucić, złe warunki lub nie ma slipu, co jest częste zwłaszcza na jeziorach w których jeszcze coś pływa. Tym którzy nie pływali na takiej łódce polecam najpierw spróbować a później pisać czy to wydmuszka

Użytkownik meps edytował ten post 29 wrzesień 2020 - 18:18

#830 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 29 wrzesień 2020 - 19:03

Ja nie twierdzę, żeodzie tłoczone są kiepskie. Tak jak piszecie, wszystko zależy od trybu używania. Jakbym miał wodę z trudnym dostępem, to pewnie poszedł bym w coś lekkiego i prostego. Bo jak piszecie, lepiej łowić jakkolwiek niż wcale.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
  • Biesan i S.N. lubią to

#831 OFFLINE   Wiśnia3005

Wiśnia3005

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Maciej

Napisano 29 wrzesień 2020 - 22:05

Maciej vel Wisnia3005, jako przedstawiciel Kimple na Polskę, czy możesz powiedzieć, jaki moduł oceny przyjął producent przy wystawianiu deklaracji zgodności? Czy w tym procesie brała udział jakaś jednostka notyfikowana. Chyba że zbieżność twojego nicku z adresem dystrybutora jest całkowicie przypadkowa.

attachicon.gif kimple.png

Natomiast jeżeli sprowadzasz dzielność jednostki, która jest składową cech dynamicznych do do kategorii projektowej, gdzie w modułach ewentualnie bada się cechy statyczne, to chylę czoła po raz drugi. Dla twojej informacji: żadnej z cech dzielności nie ocenia się w ramach tych modułów.

Koledze z racji wyczerpania się logicznych argumentów, włączył się tryb ORMO. Zeszliśmy na Kimple, bo sam wklejałeś linki do tego producenta podobnie jak umieściłeś zdjęcie Huntera 450.  No pewno jesteś jakiś chiński agent. Załączam kopię CE do Huntera 395, którą chciałeś obejrzeć i zwracam uwagę, że maksymalna moc silnika to 33 kW czyli 45 KM pomimo konstrukcji typu jak to nazywasz "wydmuszka" i metalu na poszyciu 1,6 mm. 

#832 OFFLINE   Wiśnia3005

Wiśnia3005

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 wrzesień 2020 - 22:06

CE

Załączone pliki

#833 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 29 wrzesień 2020 - 22:37

Koledzy. Może uda się przejść do konkretów. Podajcie typy na relatywnie najlżejszą a zarazem dość wytrzymałą łódź alu ok 4m. Silnik max maxów to 15km.

#834 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 29 wrzesień 2020 - 23:42

Bassy, tobie taki Kimple czy inny Canadian na lubelskie bajorka by odpowiadał, tym bardziej, że ze slipami różnie bywa.

Użytkownik psulek edytował ten post 29 wrzesień 2020 - 23:45

#835 OFFLINE   lukson

lukson

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 576 postów

Napisano 30 wrzesień 2020 - 08:55

Koledzy. Może uda się przejść do konkretów. Podajcie typy na relatywnie najlżejszą a zarazem dość wytrzymałą łódź alu ok 4m. Silnik max maxów to 15km.

Linder sportsman 400 spełnia kryteria...

#836 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 30 wrzesień 2020 - 09:37

Bassy, tobie taki Kimple czy inny Canadian na lubelskie bajorka by odpowiadał, tym bardziej, że ze slipami różnie bywa.

Tak tylko chcąc wozić silnik o wadze 50kg i więcej na stałe na Canadianie sugeruje płozy w przyczepce, poza tym śmigają pięknie te łódki

#837 OFFLINE   Wiśnia3005

Wiśnia3005

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 wrzesień 2020 - 10:12

Wszystko jest dla ludzi, ale jak porównujemy łódki to porównujmy, KIMPLE Hunter 370 ze Skyllą 370, tam różnica w wadze jest jeszcze większa bo Skylla może ważyć nawet 227 kg (mam taki certyfikat i waga w pozycji masa jednostki pustej) a KIMPLE Hunter 370 tylko 86kg. I Hunter i Skylla w rozmiarze 370 maja klasę projektową D. Tylko że do Skylli 370 założę nawet 30KM (ograniczenie 80kg) a do Huntera 370 tylko 15KM. Do tego Hunter w wersji 450 ma już blachę 3mm(dno) i 2mm (burty) wiec z jakiegoś powodu i ten producent uważa że ta blacha powinna być grubsza.

Skylli 370, która ma 180 cm szerokości zdecydowanie bliżej do Huntera 395 (395 x 175), niż do Huntera 370 ( 370 x 164). Oczywiście można dyskutować, że jedna jest trochę dłuższa a druga trochę szersza. Dlatego najprościej będzie porównać te łodzie na podstawie powierzchni pokładu liczonej jako iloczyn największej długości i szerokości. (Wynik nie jest rzeczywistą powierzchnią pokładu)  

I tak:

Hunter 370 - 3,70 x 1,64 =  6,068                        Skylla 370 -  3.70 x 1.80 =  6,660                     Hunter 395 - 3,95 x 1,75 =  6,913

Różnica:                                                         0,592 m kw                                                             0, 253 m kw.

Dlatego porównywałem Skylle 370 do Huntera 395, który ma CE do 45 KM. 

#838 OFFLINE   Wiśnia3005

Wiśnia3005

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 wrzesień 2020 - 11:42

Tu jeszcze znalazłem film wydmuszki o dnie o grubości 2,5 mm aluminium.  

https://www.youtube....h?v=opC3TZh1tqY

#839 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 30 wrzesień 2020 - 12:25

https://www.olx.pl/o...67-IDGDYjE.html

#840 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 30 wrzesień 2020 - 12:56

Tu jeszcze znalazłem film wydmuszki o dnie o grubości 2,5 mm aluminium.  

https://www.youtube....h?v=opC3TZh1tqY

chyba zmienie lodke na ta z filmu  i sprzedam przyczepke , kupie lancuch i bede ciagal jak kulig :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych