Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silniki Storm

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2110 odpowiedzi w tym temacie

#2081 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 11 czerwiec 2024 - 10:32

Ten silnik realnie ma 5 KM.
Ale przy pontonie 3,2 m z nie napompowanym kilem max płynąłem 26 km/h.
Pewnie będziesz musial trochę podnieść silnik i usiąść bardziej na środku

#2082 OFFLINE   daamianr

daamianr

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Rybak

Napisano 24 czerwiec 2024 - 09:13

Podniosłem pawęż o 6 cm,  udało mi się osiągnąć kilka razy 20km/h ale niestety łapał powietrze i trzeba zwolnic zanim znowu mogłem się rozpędzić. 

Obniżyłem pawęż na 2cm ale był duży wiatr i falowanie wczoraj na zalewie Sulejowskim. Więcej testów do zrobienia. Dziękuje wszystkim za pomoc.

#2083 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 25 czerwiec 2024 - 10:31

Jaki olej ogólnie dostępny można dodać do 2 suwa nie mam gdzie na szybko kupić specjalistycznego .może być np taki od piły

#2084 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 25 czerwiec 2024 - 11:02

Szukaj oleju z oznaczeniem TCW-3. Polecam poszukać syntetyka/pólłsyntetyka low smoke. Mannol ma taki olej w ofercie w przystępnej cenie.

https://allegro.pl/o...-1l-12297993135

https://allegro.pl/o...-4l-14323081106

Taki do piły się średnio nadaje, bo w silniku chłodzonym wodą może się nie dopalać, szczególnoe te tańsze. Niższa temperatura pracy takich silników. Husqvarna/McCulloch jest niezła, jest to półsyntetyk, dostępny w większości marketów. Również do skuterów śnieżnych chłodzonych wodą, ale nie będzie biodegradowalny (zawiera fosfor).

Użytkownik psulek edytował ten post 25 czerwiec 2024 - 11:17

#2085 OFFLINE   kowal16

kowal16

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaZatoka Pucka
  • Imię:Tomek

Napisano 01 sierpień 2024 - 11:19

Dzień dobry,

nowy silnik Storm 13/15/18 lata na kolumnie jak szalony, wystarczy puścić rumpel i silnik obraca się do skrajnego położenia. To nie jest żaden luz, tylko raczej normalne zachowanie na niewyważonym pontonie (pływam sam), a może wcisnąłem za dużo smaru hehe.

W elektryku miałem regulowany "hamulec cierny" ale jak sobie poradzić tu?

Widzę, że niektóre kolumny Yamahy miały taką regulację na motylku, ale w moim nic takiego nie widzę.

#2086 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 01 sierpień 2024 - 11:25

Jest. Foto komuś wysyłałem.ostatnio więc pożyczę. I Yama ma tak samo.
.

.
1f4775e15da9f3275384351dd432aef7.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka
  • Aries, Dano. i kowal16 lubią to

#2087 OFFLINE   kowal16

kowal16

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaZatoka Pucka
  • Imię:Tomek

Napisano 02 sierpień 2024 - 21:30

Dzięki Łukasz, pomogło.

Potrzeba było z 5 obrotów by opór był wyczuwalny ale teraz chodzi jak marzenie.

W końcu można puścić rumpel i nadal trzyma kierunek.

• Tresor lubi to

#2088 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 02 sierpień 2024 - 21:37

Dzięki Łukasz, pomogło.

Potrzeba było z 5 obrotów by opór był wyczuwalny ale teraz chodzi jak marzenie.

W końcu można puścić rumpel i nadal trzyma kierunek.

Możesz zmienić tą śrubę z łbem pod klucz na taką z motylkiem gdzie poradzisz sobie bez używania klucza .  

• thug i kowal16 lubią to

#2089 OFFLINE   marbo

marbo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Imię:Mariusz

Napisano 10 sierpień 2024 - 13:39

w/g słów sprzedającego czarny to 18 KM z etykietą 13,5 KM a szary to rzeczywiste 13,5
Zobacz jak wyglądało moje pudełko
e1f1099fc751bc8627c1683dcffea9db.jpg

A tak wyglada tabliczka znamionowa silnika
ef7d447fdf73377f08712c5a9d461a46.jpg

Przymierzam sie do Storma 13,5 2T. Z wczorajszej rozmowy z bezwioseł wynika, że wszystkie te 13.5, 15 czy 18 mają coś koło 15km i kolor szary czy czarny też nie ma znacznia.
Czy macie jakieś inne odczucia, czy można wierzyć sprzedawcy? Cena szarego niższa o kilka stówek 

#2090 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 10 sierpień 2024 - 13:49

Przymierzam sie do Storma 13,5 2T. Z wczorajszej rozmowy z bezwioseł wynika, że wszystkie te 13.5, 15 czy 18 mają coś koło 15km i kolor szary czy czarny też nie ma znacznia.
Czy macie jakieś inne odczucia, czy można wierzyć sprzedawcy? Cena szarego niższa o kilka stówek 

Już było ale napiszę jeszcze raz. Ten silnik to jest kopia Yamahy ,która była oferowana w dwóch wersjach czyli 9.9 i 15 Km. Podobnie było z mniejszym 6 i mocniejszy 8 Km. Czyli w danym body jest silnik zdławiony i ,że tak napiszę odblokowany.

Te 18 Km  w stormie to jest ściema . Wg moich pomiarów  ten 13,5 km ,którego mam jest to 15 Km.

Ale były przypadki ,że czarny miał inny skok śruby niż szary  bo tak były sprzedawane o czym też pisaliśmy . Od czego to zależy nie potrafię Ci powiedzieć. 

Oklejony jest na czapie 13,5  oraz  na tabliczce  13,5  tylko po to aby móc tym pływać bez patentu. 

• marbo lubi to

#2091 OFFLINE   marbo

marbo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Imię:Mariusz

Napisano 10 sierpień 2024 - 14:02

Już było ale napiszę jeszcze raz. Ten silnik to jest kopia Yamahy ,która była oferowana w dwóch wersjach czyli 9.9 i 15 Km. Podobnie było z mniejszym 6 i mocniejszy 8 Km. Czyli w danym body jest silnik zdławiony i ,że tak napiszę odblokowany.

Te 18 Km  w stormie to jest ściema . Wg moich pomiarów  ten 13,5 km ,którego mam jest to 15 Km.

Ale były przypadki ,że czarny miał inny skok śruby niż szary  bo tak były sprzedawane o czym też pisaliśmy . Od czego to zależy nie potrafię Ci powiedzieć. 

Oklejony jest na czapie 13,5  oraz  na tabliczce  13,5  tylko po to aby móc tym pływać bez patentu. 

Wszystko to wiem, cała zabawa z oznaczeniami mocy. Dotarłem jeszcze do filmu Tresora, co do różnic widzialnych między szarym i czarnym. No i opinii sprzedawcy, że czarny ma 18km (xD) a szary 15km. 
Co telefon do sklepu to opinia :) 

Użytkownik marbo edytował ten post 10 sierpień 2024 - 14:20

• Tresor lubi to

#2092 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 440 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 10 sierpień 2024 - 19:18

To jest mocno proste jeśli chodzi o moc tych silników. Te silniki (oryginały Yamahy) wychodziły w wersji 9.9 i 15 HP. Nie różnią się kompletnie niczym poza regulacją klap w dolocie. Moc regulowana jest tylko za pomocą ich szczeliny. W 15 HP musi być 6 mm. Jeśli jest mniej jest zblokowana do 9.9 i należy je rozgiąć. Chodzi o element 63V-13610-00 Reed Valve Assy. Niżej macie film o tym i wiele innych też znajdziecie. Jeszcze cięgna mogą być tak ustawione, że nie otwierają do końca przepustnicy. Nic poza tym w tych silnikach się nie wymienia aby z 9.9 zrobić 15 HP. Sądzę że wszystkie Stormy mają klapy rozgięte na 6mm i są wszystkie jak jeden 15 HP. Reszta naklejek, opisów to radosna twórczość i nic poza tym.  

• Artech i Aries lubią to

#2093 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 10 sierpień 2024 - 20:44

Te klapki to się z tego co pamiętam potocznie nazywają organki.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

#2094 OFFLINE   PatLove

PatLove

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 728 postów
  • LokalizacjaLBN
  • Imię:Marcin

Napisano 11 sierpień 2024 - 08:49

Witajcie Kochani, na wstępie napiszę liczę na Waszą pomoc. Mam silnik Storm 12 KM i łódkę Alpha 390cm. Zestaw praktycznie nowy, niestety jestem zawiedziony prędkością. Łódka płynie na pełnej prędkości w 1 osobę max 18km/h. W 2 osoby prędkość spada do 12km/h. Czy to jest normalne? Czy można jakoś zwiększyć prędkość? Śrubę mam założoną oryginalną, może powinienem zmienić na inną? Widziałem filmiki na których ludzie podobnymi zestawami pływali 30 km/h dlatego zdecydowałem się na zakup silnika i jestem trochę zawiedziony. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.

Jeżeli te 12KM, to jest realnie 10KM, to wszystko by się zgadzało. Sąsiad przy łódce 4m ma 9,8KM, co prawda Tohatsu, nie Storm ale łódka w 1 osobę pływa max właśnie 18km/h, natomiast w 2 osoby ca 13km/h. 

#2095 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 13 sierpień 2024 - 18:48

Ten silnik realnie ma 5 KM.
Ale przy pontonie 3,2 m z nie napompowanym kilem max płynąłem 26 km/h.
Pewnie będziesz musial trochę podnieść silnik i usiąść bardziej na środku

Nie ma szans na takie prędkości 10 może 12 max jak jesteś lekki przy małym pontonie.
6km 4t delikatnie szybciej płyna nie wiem czym wy mierzycie ta prędkość .

#2096 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk

Napisano 16 sierpień 2024 - 06:19

Latją w ślizgu na 5KM jak najbardziej. Szczególnie jak ponton bez kila. Jest lżejszy, leży na wodzie, ma mniejsze opory pływania ale każdy szczegół jest ważny żeby wejść w ślizg bo to jest najważniejsze jak już idzie w ślizgu nie potrzeba już tyle mocy. Kolega po ziemie był u mnie na serwisie i mówi że jest problem, jesienią latał 28-29km/h a wiosną ledwie wyciąga 24... Silnik sprawdzony i problem jest nadal. Rzuciłem okiem na niego i pytam ile przytył? Okazało się że przez zimę 7kg i to już sprawiło że ledwie wchodził w ślizg. Każdy kilogram ma znaczenie, przesunięcie ławki o 10cm ma znaczenie....

Mam znajomka co ma sporą krypę, pływa turystycznie a silnik to Yamaha 15 (60% Stroma) i Storm 4KM na pantografie. Jak rusza na wycieczkę załadowany nie ma mowy o ślizgu. Rusza odpala 4KM i daje ognia na obu, jak wyrwie łódkę do ślizgu wyciąga 4 i już spokojnie leci na 15... :D

#2097 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 440 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 16 sierpień 2024 - 08:02

Latją w ślizgu na 5KM jak najbardziej. 

Są filmy na YT, że Yamaha 3 czy 3.5 HP potrafi wyrwać z wody gumiaka. Ale oczywiście wszystko zależy do masy. Teoretycznie jak dobrze pamiętam 1HP ma ogarniać max na 28 kg masy. To w parze nie idzie z praktyką, i w zasadzie nie wiem kto to wymyślił i dlaczego tak to jest podane. W każdym razie nie ma reguły. Jakiś ruski film pamiętam i chyba suzuki 2.5HP tak przerabiał śrubę i hydro dołożył, że to mu wychodziło do pseudo ślizgu. Ale chudzina taki był jak żeberko bakterii. Wiec masy to tam na pokładzie nie było. Ale to wszystko namiastki i ślizgu. Na dobrą sprawę powinien być zawsze zapas mocy, a nie żyłowanie na styk. Jak potrzeba 10 to powiesić 15-20 i mieć luz i zapas podobnie jak mamy w samochodach. Ale jak to w życiu bywa teoria swoje życie swoje bo wiele czynników ma na to wpływ zaczynając od masy, poprzez warunki użytkowania, kończąc na zawsze za dużej cenie :).

#2098 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk

Napisano 16 sierpień 2024 - 09:35

Tak jak piszesz SUP i Kajak lata w ślizgu na 2,5KM.... :D Najważniejsze aby płytko siedziało w wodzie... 

Wyrwij narciarza z wody, potrzebujesz duuużo momentu obrotowego.

Ale na SUP dzieciaka juz ciągniesz 30km/h na 15KM... 

#2099 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 16 sierpień 2024 - 18:44

Nie ma szans na takie prędkości 10 może 12 max jak jesteś lekki przy małym pontonie.
6km 4t delikatnie szybciej płyna nie wiem czym wy mierzycie ta prędkość .

Mówisz, że to jest 12 km/h?

https://www.instagra...WVxbDBqNG9yY2p3

#2100 OFFLINE   robertd

robertd

Legnica

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 16 sierpień 2024 - 21:12

ja 7 km storm na pontonie 360 sam kolo 22 h osiagam we dwujke 12-13 km

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych