Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Czorsztyn

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2957 odpowiedzi w tym temacie

#2881 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1501 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 15 listopad 2021 - 15:52

Może dla kogoś złowienie dwóch sandaczy 50-53cm za cały dzień pływania to rewlacja, a jak do tego siądzie jeszcze okonek na 29cm to już szczyt zadowolenia na kolejny tydzień :)

Pepe dobrze prawi . Bywam wprawdzie rzadko ale bywam i łowię lubię też pogadać z innymi na wodzie lub podczas slipowania . Są dni lepsze i gorsze ale gdyby wyciągnąć średnią ze wszystkich łowiących to dostalibyśmy dokładnie taką średnią jak napisał Pepe :D :D

A co do okonków to jak są to bardzo urodziwe :D

Załączone pliki

• Załączony plik  1.jpeg   69,92 KB   19 Ilość pobrań

Użytkownik sero1975 edytował ten post 15 listopad 2021 - 16:08

#2882 OFFLINE   radeqs

radeqs

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 833 postów
  • LokalizacjaRuda Śląska
  • Imię:Konrad

Napisano 15 listopad 2021 - 16:10

Muszę przyznać, że mam parę razy gorszą średnią niż 2 sandacze 50cm na 1 dzień łowienia. Ten rok naprawdę zaskakuje, niestety nie pozytywnie. I to samo słychać wśród osób spotykanych na slipach. Jak to wczoraj zażartowali spotkani sympatyczni koledzy, którzy spływali już około 10 rano: spływają tak wcześnie, bo nałowili tyle ryb, że nie zdążą oskrobać do wieczora. Po czym nastąpiła salwa śmiechu z obu stron rozmowy.

• Voldemort lubi to

#2883 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 15 listopad 2021 - 17:29

Dwa lata temu skończyła się ta "mekka sandaczowa" niestety parcie na mięsko odniosło wielki sukces :(.

Nie potrafię tego zrozumieć, dlaczego łowiący tak bardzo nienawidzą ryb, że wszystko co złowią musi w łeb dostać ?

To retoryczne pytanie, z czorsztyna pozostały  .... piękne widoki.

• malinabar lubi to

#2884 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1437 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 15 listopad 2021 - 17:39

Ja bym Jacek dodał jeszcze 2 lata czyli razem będzie 4 :) nie byłem częstym bywalcem na tym zbiorniku bo wolę łowić w rzekach, ale czasem ktoś mnie wyciągnął i za każdym razem miałem wrażenie że straciłem tylko czas bo mogłem go inaczej spożytkować choćby na łowieniu kilka kilometrów dalej pstrągów w Dunajcu. Faktycznie Czorsztyn dawał ryby i to duże ale to było lata temu....

• azhek lubi to

#2885 OFFLINE   wobler130

wobler130

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 334 postów
  • LokalizacjaNad wodą
  • Imię:Adam

Napisano 15 listopad 2021 - 18:25

O to mi właśnie chodzi, ja na Czorta daleko nie mam, ale kurcze... dla tych wyników to i tak za daleko żeby tam jechać. Co jakiś czas słychać o jakiejś fajnej rybie. Ale czy to jakiś wynik dla wody na tyle lowiacych? No nie powiedział bym...

#2886 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów

Napisano 15 listopad 2021 - 19:49

Napisze tak w następnym roku będzie mnie Czorsztyna a więcej Dunajca . Raz już miałem taki rok i niestety był falstart w moim wykonaniu ale teraz więcej wiem i namierzyłem lepszych pstrągowych miejscówek. W tym roku mogę powiedzieć z czystym sumieniem Czorsztyn mnie ośmieszył 1 sandacz 35cm , fakt trafił się okoń-jeden naprawdę piękny  , trafiło się kilka szczupaków -największe oczywiście pospadały i nawet do zdjęcia nie po pozowały. Aha i chciałbym mieć taka średnia szczupaków i sandaczy ,ze przez 12h godzin dwie miarowe ryby na pokładzie czy szczupak czy sandacz .Faktycznie co najmniej 4 lata jak nie następne 2 czyli 6 by mówić o takich wynikach. Może faktycznie jest tak ,ze za dużo narybków ,że woda przebłyszczona ,że ryby za bardzo skute itd. ale jeżeli tak to ja się poddaje i zostawiam tą wodę lepszym od siebie. będę wpadał kontrolnie jak usłyszę ,że akurat się ruszyło albo jak nie będzie się dało łowić na Dunajcu. Chociaż podobno sprawdzone pod względem sukcesów wędkarskich dla maluczkich w pojedynku Czorsztyn vs. Roznów podobno wygrywa ten drugi .Może warto postawić wreszcie na innego konia ? 

#2887 OFFLINE   ZlapSeRybe

ZlapSeRybe

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 116 postów
  • LokalizacjaMałopolska

Napisano 15 listopad 2021 - 20:09

Jako stały bywalec Czorsztyna dorzucę swoje 3 grosze. Ten rok jest bardzo miezerny i nie mam na myśli miejscowości o podobnej nazwie. Łowię w nocy. Wodery i latarka to mój stały atrybut nad wodą. W ostatnich latach to co zwykle obserwowało się po zmroku nad wodą to młode sandacze ganiające drobnice. W świetle latarki odbijały się dwa małe lusterka i słychać było sporo chlapnięć. Zawsze miałem pewność, że żerują i coś złowię. W tym sezonie praktycznie jakby życie w wodzie zamarło. Mnóstwo wyjazdów bez jakiejkolwiek ryby co się nie zdarzało wcześniej, nawet w ubiegłym roku. Łódek na jeziorze mniej, na brzegach też jakby bardziej pusto.

[...] niby mekka sandaczowa [...]

To tylko marketingowy termin. Trzeba było nagonić gawiedzi nad jezioro żeby kilka biznesów dobrze się rozkręciło. Między innymi dlatego tyle "gwiazd" się pojawiało tak chętnie nad jeziorem.

#2888 OFFLINE   Hurrican

Hurrican

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Piotr

Napisano 15 listopad 2021 - 20:33

Nie tylko, mięsiarze, nie tylko rybacy, kormorany itd. Przede wszystkim robotę zrobili "C&R" w złym wydaniu! Tak, niestety:( Rozmawiał w tym roku z człowiekiem, który spędza na tą wodą od wielu lat mnóstwo czasu. Opowiedział mi krótką historię ostatnich lat. Najazd "no killerów", świetnych wędkarzy, wyposażonych w najlepszą elektronikę. Wybili sandacza do spodu łowiąc w zimnych porach roku z dużych głębokości. W dobre dni każdy potrafił złowić kilkadziesiąt sztuk. Pomnożyć to przez liczbę łowiących i wychodzi  w tysiącach. Co z tego że wypuszczali, gdy 90% ryb nie przeżywała. Nawet jak odpływały w głębiny, to po jakimś czasie i tak padały. Wiele ryb wypływała nawet wiosną, już mocno podgnita. Widział takich mnóstwo. Na łodzi miał livescopa i twierdził, że ryb już prawie nie ma. Kiedyś jak nie były aktywne, to widział je przyklejone do dna, ale były. Obecnie tylko pustynia. Jak opowiadał to głos mu się łamał. Wędkarz ten nie był "no kilerem" ale uwierzyłem mu, że łowił 1 lub 2 i spływał. Szkody takim wędkarstwem nie robił żadnej. Szkodę tej wodzie zrobiło C&R w głupim wydaniu, dla foki i poklasku w mediach.   

#2889 OFFLINE   radeqs

radeqs

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 833 postów
  • LokalizacjaRuda Śląska
  • Imię:Konrad

Napisano 15 listopad 2021 - 20:43

Ze stanem drapieżników jest chyba rzeczywiście źle. W tym roku ani razu nie trafiłem na echosondzie na dużą zbitą ławicę drobnicy, która była istotnie podniesiona nad dnem. Czyli nie ma co stresować drobnicy :-(

PS. Przy obecnym stanie wody stada kormoranów na wpływie Dunajca robią wrażenie liczebnością.

Użytkownik radeqs edytował ten post 15 listopad 2021 - 20:46

#2890 OFFLINE   juniper

juniper

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 15 listopad 2021 - 21:13

[...] Przede wszystkim robotę zrobili "C&R" w złym wydaniu! Tak, niestety:( Rozmawiał w tym roku z człowiekiem, który spędza na tą wodą od wielu lat mnóstwo czasu. Opowiedział mi krótką historię ostatnich lat. Najazd "no killerów", świetnych wędkarzy, wyposażonych w najlepszą elektronikę. Wybili sandacza do spodu łowiąc w zimnych porach roku z dużych głębokości. [...]

no niestesty, jak ktoś praktykuję C&R i łowi głębiej niż 12m to jest po prostu dzbanem

#2891 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1501 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 15 listopad 2021 - 21:44

Nie tylko, mięsiarze, nie tylko rybacy, kormorany itd. Przede wszystkim robotę zrobili "C&R" w złym wydaniu! Tak, niestety:( Rozmawiał w tym roku z człowiekiem, który spędza na tą wodą od wielu lat mnóstwo czasu. Opowiedział mi krótką historię ostatnich lat. Najazd "no killerów", świetnych wędkarzy, wyposażonych w najlepszą elektronikę. Wybili sandacza do spodu łowiąc w zimnych porach roku z dużych głębokości. W dobre dni każdy potrafił złowić kilkadziesiąt sztuk. Pomnożyć to przez liczbę łowiących i wychodzi w tysiącach. Co z tego że wypuszczali, gdy 90% ryb nie przeżywała. Nawet jak odpływały w głębiny, to po jakimś czasie i tak padały. Wiele ryb wypływała nawet wiosną, już mocno podgnita. Widział takich mnóstwo. Na łodzi miał livescopa i twierdził, że ryb już prawie nie ma. Kiedyś jak nie były aktywne, to widział je przyklejone do dna, ale były. Obecnie tylko pustynia. Jak opowiadał to głos mu się łamał. Wędkarz ten nie był "no kilerem" ale uwierzyłem mu, że łowił 1 lub 2 i spływał. Szkody takim wędkarstwem nie robił żadnej. Szkodę tej wodzie zrobiło C&R w głupim wydaniu, dla foki i poklasku w mediach.

Ja napisze tak : jestem uzbrojony w niczego sobie elektronikę ale żeby zobaczyć na niej coś naprawdę porządnego to nieraz dnia braknie …

#2892 OFFLINE   wobler130

wobler130

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 334 postów
  • LokalizacjaNad wodą
  • Imię:Adam

Napisano 15 listopad 2021 - 21:54

Dziękuję za opinię Panowie, czyli nie tylko ja mam takie spostrzeżenia. Czasami łudziłem się że jakoś w tym sezonie nagle nie umiem łowić, ale widać to nie o to jednak chodziło. Po Czorcie i plywalem, i lowilem w nocy z brzegu. Co rok jest gorzej, ten był tragiczny. Nawet typy z systemami live odpuszczaja, a jak łowią 4 ryby to cieszą się jak dzieci. Wraz z komapanami z Łodzi stwierdziliśmy że jesteśmy zbyt ambitni na ten zbiornik, za mało on oferuje, nikogo już nie bawi pływanie godzinami za rybą ledwo wymiarową. Szkoda,to mój 3 sezon na Czorcie, i wyciągam wnioski jak inni, wpadnę jak się coś będzie ruszalo, a rzeźbienie pojedynczych szczurów zostawię chyba innym.
  • ZlapSeRybe lubi to

#2893 OFFLINE   Łukasz90

Łukasz90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów

Napisano 16 listopad 2021 - 09:06

Ja tym sezonie wyzerowałem z sandaczami , szczupaki -w sumie sam nie wiem podobnie jak w tamtym roku może gorzej a wielkościowo lepiej. Sam nie wiem .Okonie lepiej i wielkościowo i ilościowo .Ale to był jedne , dwa wyjazdy i po braniach. Szczerze miałem moment zawahania czy aby na pewno to ze mną jest cos nie tak ,  gdy pewnego dnia spłynęliśmy do slipu i pytają się mnie spotkani plażowicze jak efekty. My mówimy zgodnie z prawda ,ze zero ,ze nie bierze itd. I innym tez nie brało. A tamci mnie karczemną awanturę ,ze jak nie chce mówić to nie musze bo poprzedni gość jak spływał to miał sandacza 110cm i twierdził ,ze on tutaj regularnie takie łowi i nigdy o kiju nie spływa  a czasem to po 4-5 zabiera dziennie . .A ja oszust jestem. I teraz przetłumacz ,ze mnie powiedział ,ze na zero i nie mógł się do niego przyznać bo jest limit ilościowy i wielkościowy  . Sprawa C&R to delikatny temat , który wiele razy poruszałem bo moje zdanie jest identyczne , jak już maja tka łowić to albo dużo płycej albo jedne sandacz , w łeb i do domu . Ale ile razy temat poruszam to jest zjechany przez właśnie tych co C&R a mało ich nie ma niestety. 

#2894 OFFLINE   gucio2020

gucio2020

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra

Napisano 16 listopad 2021 - 14:03

Powiem tak...

Śmiertelność wśród sandaczy walniętych pałką i wypatroszonych jest równa 100%

A sandaczy złowionych nawet z 12m i wypuszczonych z pewnością mniejsza niż 100%.

Dlatego uważam, że warto wypuszczać ryby. A mówienie, że C&R szkodzi rybostanowi uważam za spore nadużycie.

• tobifly2 lubi to

#2895 OFFLINE   Kokot

Kokot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 370 postów

Napisano 16 listopad 2021 - 14:31

Tylko że pałką oficjalnie możesz wyciągnąć jednego dziennie a z verta z 15m kilka szt.
Ja raz złapałem sandacza na 16m i z pyska mu wyszedł pęcherz pławny. To był mój ostatni połow na takiej głębokosci

#2896 OFFLINE   Krzysiu

Krzysiu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 674 postów

Napisano 16 listopad 2021 - 15:01

no niestesty, jak ktoś praktykuję C&R i łowi głębiej niż 12m to jest po prostu dzbanem

Nie lubię łowić głęboko , choć zdarzyło mi się łowić z opadu na głębokościach do 15 m , praktykuje C&R i jakoś nie czuje się dzbanem a tobie kolego proponuje zważyć na słowa i raczej podjąć merytoryczna dyskusje zamiast obrażać bo to troszkę nie ładnie oj nie ładnie .

#2897 OFFLINE   Kokot

Kokot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 370 postów

Napisano 16 listopad 2021 - 16:57

Ale o czym tu dyskutować. Jaki jest sens łowienia sandacza w głębinach i wypuszczania go z powrotem jak on i tak zdechnie. Tak poprostu jest zbudowany jego organizm. Ciśnienie robi swoje i nie ma nad czym dyskutować.
Dlatego zamiast wypuszczać sandacza złowionego na głębinie lepiej go zabrać. Bo po co ma gnić i się marnować. No może, inne rybki go oskubią.

#2898 OFFLINE   juniper

juniper

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 16 listopad 2021 - 16:57

Nie lubię łowić głęboko , choć zdarzyło mi się łowić z opadu na głębokościach do 15 m , praktykuje C&R i jakoś nie czuje się dzbanem a tobie kolego proponuje zważyć na słowa i raczej podjąć merytoryczna dyskusje zamiast obrażać bo to troszkę nie ładnie oj nie ładnie .

Chciałem tylko dobitnie podkreślić że C&R nie zaczyna się w momencie wyholowania ryby, wtedy może być już za poźno... o czym świadczy kilka ostatnich postów w tym wątku.

C&R powinien zacząć się już w momencie planowania wypadu na ryby. Trzeba dokładnie zaplanować co ze sobą zabrać żeby wyrządzić jak najmniejszą szkodę rybie, pomyśleć na jakich głębokościach i na co będę łowił, zastanowić się czy konieczne muszę zabrać przynęty uzbrojone w kotwice, czy może warto je czymś zastąpić. Czy koniecznie muszę zabierać ultra-light'a czy może coś mocniejszego. Może czasem warto odpuścić mimo ładnych zapisów na dużych głębokościach i zaufać Szwedą, może jednak mają racje z tą granicą 12m.

#2899 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1437 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 16 listopad 2021 - 17:36

Podsumowując tą całą dyskusję to wszystkiemu są winni no killowcy bo wypuszczają ryby a Ci z co w łeb walą są ok i jak by wszyscy tak robili to było by wiecej ryb na Czorcie to tak w skrócie...
  • golenia, piotrmr i Krzysiu lubią to

#2900 OFFLINE   Kokot

Kokot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 370 postów

Napisano 16 listopad 2021 - 17:56

Podsumowując tą całą dyskusję to wszystkiemu są winni no killowcy bo wypuszczają ryby a Ci z co w łeb walą są ok i jak by wszyscy tak robili to było by wiecej ryb na Czorcie to tak w skrócie...

Boże....
  • strary lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych