Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Lowrance HDS Live / Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
481 odpowiedzi w tym temacie

#461 OFFLINE   highvoltage

highvoltage

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 349 postów
  • Imię:Krz

Napisano 19 sierpień 2024 - 17:49

Na jeziorze spokojnie powinien być do znalezienia nic go tam nie zasypie , chyba że wpadł w to zielsko to wtedy gorzej

#462 OFFLINE   dragonexp

dragonexp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:AS

Napisano 14 wrzesień 2024 - 06:56

Panowie, który active target 1, czy 2 dokupić do lovrenc 9fs, ma ktoś może w takiej konfiguracji i może podzielić się opinią na temat obrazowania

#463 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 14 wrzesień 2024 - 09:07

AT1, 20% różnica  w zasięgu AT2 nie jest moim zdaniem warta 4-5 tysięcy dopłaty względem AT1. zakłócenia od 3in1 jeśli będziesz go używał- i tak będą widoczne na AT2, bo FSka nie posiada możliwości synchronizacji pingownia, ta jest w serii Pro 

Użytkownik Sonary i mapy edytował ten post 14 wrzesień 2024 - 09:09

• dragonexp lubi to

#464 OFFLINE   Łukasz.t

Łukasz.t

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Łukasz

Napisano 21 wrzesień 2024 - 18:37

Witam ponownie.
Na łodzi mam nmea 2000 hds live, dziobówke motorguide i point1
Chce podpiăć drugie echo
Zależy mi aby na jednym bylo np. sidescan lewa strona , a na drugim echu prawa str sidescan , lub na jednej skan a na drugiej mapa.
Żòłty kabel nie działa . Przerzuca tylko mape ale bez point1 krecu sie wariatka .
Czym to spiąć?

Musisz podpiąć nmea2000 do obu ekranów żeby kompas na obu działał . A przetwornik po ethernecie

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

#465 OFFLINE   marcinesz

marcinesz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 październik 2024 - 19:18

Chciałbym wycisnąć maksymalnie dużo z punktu widzenia tego, co dzieje się pod wodą oraz nawigacyjnego, z mojego zestawu Lowrance + Motorguide.

Mam na łodzi obecnie:

- silnik dziobowy Motorguide Lowrance Xi5 - połączony poprzez NMEA 2000 z ekranami i możliwością sterowania silnikiem z echa, ale przetwornika 83/200 kHz,

- echosondę Elite 9 Ti2, podłączoną do przetwornika Active Imaging 3w1,

- echosondę HDS Live 9, podłączoną do przetwornika Active Target 2.

Pytania:

1. Czy poprzez NMEA2000, mogę odczytywać na jednym z ekranów echosond, obraz z przetwornika 83/200 kHz wbudowanego w Motorguide Xi5, bez dodatkowych podłączeń pomiędzy silnikiem a echosondą?

2. Jeśli tak, to czy ww. obraz ten mogę odczytywać zarówno na Elite 9Ti2, jak i na HDS Live 9?

3. Jeśli tak, to czy ww. obraz mogę odczytywać na echosondzie "dodatkowo", w stosunku do obrazu na echosondzie z podłączonego przetwornika (3in1 / AT2)? Czy powinno być widać to jako opcję w częstotliwościach przetworników, jakie mam do wyboru na danym ekranie?

4. Czy na echosondzie HDS Live, mimo tego, że jest on połączony z AT2, mogę również oglądać ekran również z przetwornika 3w1? Czyli czy przetwornik 3w1 może dawać odczyt na dwa ekrany? Przy czym nie chodzi mi o połączenie ekranów pomiędzy sobą i pokazywanie na HDS Live tego, co "źródłowo" odczytuje Elite z 3w1, ale o niezależne równoległe czytanie z 3w1 przez oba ekrany.

5. Docelowo chciałbym zainwestować w większy ekran do sonaru / sidevu / downscan / mapy, zamiast obecnie Elite 9Ti2 i korzystać z tego ekranu na przetworniku 3w1. Natomiast HDS Live 9 używać do AT2. Na co najlepiej wymienić ekran Elite 9Ti2 -> chyba jeśli chodzi o większe ekrany, wybór mam tylko pomiędzy HDS Live (drugim), a HDS Pro -> czy są dla używania do sonaru / sidevu / downscanu / map funkcjonalności w HDS Pro, że warto jest w niego zainwestować zamiast w HDS Live?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc - może być tutaj albo na priv.

#466 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 13 październik 2024 - 07:33

Chciałbym wycisnąć maksymalnie dużo z punktu widzenia tego, co dzieje się pod wodą oraz nawigacyjnego, z mojego zestawu Lowrance + Motorguide.

Mam na łodzi obecnie:

- silnik dziobowy Motorguide Lowrance Xi5 - połączony poprzez NMEA 2000 z ekranami i możliwością sterowania silnikiem z echa, ale przetwornika 83/200 kHz,

- echosondę Elite 9 Ti2, podłączoną do przetwornika Active Imaging 3w1,

- echosondę HDS Live 9, podłączoną do przetwornika Active Target 2.

Pytania:

1. Czy poprzez NMEA2000, mogę odczytywać na jednym z ekranów echosond, obraz z przetwornika 83/200 kHz wbudowanego w Motorguide Xi5, bez dodatkowych podłączeń pomiędzy silnikiem a echosondą?

2. Jeśli tak, to czy ww. obraz ten mogę odczytywać zarówno na Elite 9Ti2, jak i na HDS Live 9?

3. Jeśli tak, to czy ww. obraz mogę odczytywać na echosondzie "dodatkowo", w stosunku do obrazu na echosondzie z podłączonego przetwornika (3in1 / AT2)? Czy powinno być widać to jako opcję w częstotliwościach przetworników, jakie mam do wyboru na danym ekranie?

4. Czy na echosondzie HDS Live, mimo tego, że jest on połączony z AT2, mogę również oglądać ekran również z przetwornika 3w1? Czyli czy przetwornik 3w1 może dawać odczyt na dwa ekrany? Przy czym nie chodzi mi o połączenie ekranów pomiędzy sobą i pokazywanie na HDS Live tego, co "źródłowo" odczytuje Elite z 3w1, ale o niezależne równoległe czytanie z 3w1 przez oba ekrany.

5. Docelowo chciałbym zainwestować w większy ekran do sonaru / sidevu / downscan / mapy, zamiast obecnie Elite 9Ti2 i korzystać z tego ekranu na przetworniku 3w1. Natomiast HDS Live 9 używać do AT2. Na co najlepiej wymienić ekran Elite 9Ti2 -> chyba jeśli chodzi o większe ekrany, wybór mam tylko pomiędzy HDS Live (drugim), a HDS Pro -> czy są dla używania do sonaru / sidevu / downscanu / map funkcjonalności w HDS Pro, że warto jest w niego zainwestować zamiast w HDS Live?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc - może być tutaj albo na priv.

1. Nie, N2K to tylko wymiana danych nawigacyjnych- waypointow oraz oczywiście dane cyfrowe z czujników zewnętrznych i interfejsu gateway od motorgajda

2. Nie- up. 

3. Nie- up, up

4. AT udostępnia obraz żółtym przyłączem ethernet, niezależnie od przypiętego przetwornika w gniazdo sonar 1 , sonar2. Można tworzyć kombinacje widoków z AT+ SI czy jakimkolwiek inny, ale w sprzęcie od Navico to jest nieefetywne, okno AT robi się małe i niewiele widać. To nie działa tak jak w Garminach czy Humminbirdach

Kolego, gdybym miał podobne dylematy i pieniądze na nie, to sprawę należy zrobić tak:

- HDS Pro do AT2 bo nie ma wtedy cyrku z zakłóceniami od przetworników w trybie live

- HDS Live dla nawigacji, sonaru bocznego i dziobówki (Bez przetwornika!)

Oba spięte w sieć ethernet jednym żółtym kablem i możesz w menu sonarowym wybierać sobie przetwornik z dziobówki lub pawęży- 2d na każdym z ekranów, SI na HDS live wybierzesz źródło danych z Pro i masz obraz SI , DI stamtąd

Wariant ekonomiczny- zostajesz z tymm co jest, sieć nmea do obu ekranów, by była nawigacja do punktu. Zakłóceń będzie sporo, bo dwa niezależne przetworniki, dwa rożne urządzenia

Natomiast taki zestaw działa. Kwestia rozplanowania sobie widoków na danym ekranie.

• Maciek_7 i Sailfish lubią to

#467 OFFLINE   marcinesz

marcinesz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 październik 2024 - 09:43

Dzięki bardzo za odpowiedź - napisałem do Ciebie na priv, aby jeszcze dopytać i wyjaśnić wątpliwości.

#468 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 13 październik 2024 - 15:31

Dzięki bardzo za odpowiedź - napisałem do Ciebie na priv, aby jeszcze dopytać i wyjaśnić wątpliwości.

Nie chcę pirvować, pisz tutaj- skorzystać też  mogą inni. 

• mario, kostom63 i Sailfish lubią to

#469 OFFLINE   marcinesz

marcinesz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 październik 2024 - 21:42

Ok, szanuję takie podejście.

Ad1. Czy w takim razie można podłączyć trzeci ekran na dziobie przewodem bezpośrednio do silnika i tam mieć SI z widoku z przetwornika z dziobówki?

Ad4. Nie chodzi mi o widok AT na obu echach, tylko o widok 3w1 na obu echach (SI/DI/mapa). Opcja "na bogato", którą proponujesz, jest dla mnie o tyle kłopotliwa, że w tym przypadku musiałbym zakupić HDS Pro 9 (do AT2) oraz, na logikę, kupić większy HDS Live do SI/DI/mapy - czyli musiałbym zainwestować w dwa nowe ekrany, a chciałem raczej w jeden (HDS Pro 10 lub 12). Czy w takim razie nie mógłbym np. kupić HDS Pro 12, spiąć oba echa żółtym kablem i oglądać SI/DI na HDS Live 9, a AT2 i mapę na HDS Pro 12? Albo SI i mapę na HDS Live, a downscan / sidevu i AT2 na HDS Pro?  

Dodatkowe pytania (numeruję dalej, żeby było wygodniej odpowiadać):

5. Czy przetwornik 3w1 w zestawie HDS Pro daje większe możliwości niż 3w1, jaki mam w zestawie z Elite 9 Ti2? Czyli czy kupując HDS Pro 12:

- "wystarczy" kupić sam ekran i wtedy sprzedać ekranElite 9Ti2 (lub użyć go do dziobówki, jeśli odpowiedź na "Ad1" brzmi "TAK"),

- czy też lepiej kupić nowy 3w1 w zestawie z HDS Pro 12, a Elite 9Ti2 wtedy sprzedać razem z tamtym starym 3w1?

6. Odnośnie wariantu ekonomicznego - czy tutaj nie można spiąć żółtym kablem obu echosond, żeby oglądać DI/SI/mapę na obu ekranach (Elite 9Ti2 i HDS Live 9)? I jeśli można je spiąć, to czy wtedy mogę na Elite 9Ti2 oglądać np. DI/SI, a na HDS Live oglądać mapę z 3w1 oraz widok z AT2?

Z góry dzięki za dalszą pomoc i (p)odpowiedzi.

Użytkownik marcinesz edytował ten post 13 październik 2024 - 21:42

#470 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 14 październik 2024 - 06:33

1- tak to możliwe-  w każdym ekranie masz po 2 złącza ethenret, więc na krótko łączysz kablami ekran do ekranu a w wolne sloty żółte wpinasz AT, obraz z jednego przetwornika będzie dostęny na każdym ekranie

2. dokupienie jednego Pro moim zdaniem rozwiązuje temat, bo z jego przetwornika( musisz i tak pozbyć się 3in1 z live czy ti2- bo nie zsychronizujesz pingowania) będziesz miał obraz i na live i na pro. Jaki rozmiar- twoja wola , każdy ekran od 9 cali ma 2 złącza ethernet. 

5 pływałem na ai3hd i oczywiście od lat znam 3in1 - dla moich warunków lepszy jest ten starszy. Jeziora, głębsza woda - tu nie widać wiele z 1075KHz na boakch z ai 3 hd)

6 nie- ti2 są bez sieci ethernet, nic poza nmea 2000 nie podłączysz i  oczyiście przetwornik pawężowy. 

Decyzje zakupowe to nie moja sprawa, twoje pieniądze, twój wybór. 

Użytkownik Sonary i mapy edytował ten post 14 październik 2024 - 06:39

• Maciek_7 lubi to

#471 OFFLINE   marcinesz

marcinesz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 październik 2024 - 09:17

2. dokupienie jednego Pro moim zdaniem rozwiązuje temat, bo z jego przetwornika( musisz i tak pozbyć się 3in1 z live czy ti2- bo nie zsychronizujesz pingowania) będziesz miał obraz i na live i na pro. Jaki rozmiar- twoja wola , każdy ekran od 9 cali ma 2 złącza ethernet. 

5 pływałem na ai3hd i oczywiście od lat znam 3in1 - dla moich warunków lepszy jest ten starszy. Jeziora, głębsza woda - tu nie widać wiele z 1075KHz na boakch z ai 3 hd)

Prawie jasne - tylko jak się ma to, że "muszę się pozbyć 3in1" z punktu 2. do tego, że "starszy 3in1 lepszy"? Innymi słowy, czy dokupiony załóżmy ekran HDS Pro 12 oraz HDS Live będą jednocześnie gadać ze "starszym" 3in1 z Elite 9Ti2? I co to znaczy "synchronizacja pingowania"?

#472 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 14 październik 2024 - 09:26

nie wiem gdzie plywasz, napisałem subiektywnie o swych doświadczeniach , pingsync to synchronizacja pingowania at 2 i prawdziwego co pozwala na uniknięcie interferencji na widoku at2 pochodnych od pawezowego przetwornika

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

#473 OFFLINE   marcinesz

marcinesz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 październik 2024 - 09:57

nie wiem gdzie plywasz, napisałem subiektywnie o swych doświadczeniach , pingsync to synchronizacja pingowania at 2 i prawdziwego co pozwala na uniknięcie interferencji na widoku at2 pochodnych od pawezowego przetwornika

Nie ma problemu - ja rozumiem, że polecasz starszy 3w1 - dopytuję, czy dokupione - załóżmy - HDS Pro 12 oraz posiadany HDS Live będą jednocześnie gadać ze "starszym" 3in1, które wykorzystam z zestawu z Elite 9Ti2? I jeszcze jedno - dla HDS Pro opisują, jako fajną funkcjonalność, obserwowanie ryb (łuków) na sidescan-ie -> czy na starszym 3w1 będzie ta funkcjonalność czy tylko na 3w1 HD?

Użytkownik marcinesz edytował ten post 14 październik 2024 - 09:58

#474 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 14 październik 2024 - 11:00

Nie ma problemu - ja rozumiem, że polecasz starszy 3w1 - dopytuję, czy dokupione - załóżmy - HDS Pro 12 oraz posiadany HDS Live będą jednocześnie gadać ze "starszym" 3in1, które wykorzystam z zestawu z Elite 9Ti2? I jeszcze jedno - dla HDS Pro opisują, jako fajną funkcjonalność, obserwowanie ryb (łuków) na sidescan-ie -> czy na starszym 3w1 będzie ta funkcjonalność czy tylko na 3w1 HD?

Tu polecam dokształcić się, ai3 / ai2 hd FR zarezerwowane jest wyłącznie do modułu S3100

• Sailfish lubi to

#475 OFFLINE   adasio

adasio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 575 postów
  • LokalizacjaWarszawa Jelonki
  • Imię:Adam

Napisano 15 październik 2024 - 09:04

Zastanawiam się nad wymianą starej elite Ti2.

przeczytałem ten wątek, obejrzałem kilka filmików na YT.

Biorę pod uwagę dwie opcje.

1. HDS Pro 10"

2. HDS Live 12"

Na łódce mam jedno echo, nie używam AT.

Cenowo obydwa warianty wyglądają podobnie (W PL można wyrwac Live 12" za ok 10k, w SE można wyrwac Pro 10" za ok. 11k)

Z tego co zrozumiałem z filmików i tego wątku największa różnica pomiędzy w/w urządzeniami polega na synchronizacji pingowania w Pro, czyli braku zakłóceń w przypadku używania kilku przetworników ( jeśli tak, to w moim przypadku nie ma to znaczenia).

Na korzyść Live 12" przemawiają do mnie 2 cale więcej ekranu.

Co przemawia waszym zdaniem na korzyść Pro 10" ?

#476 ONLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 15 październik 2024 - 14:33

Na korzyść pro 10 nie przemawia totalnie nic jeśli nie będziesz używał live. Nowy przetwornik podobno nie jest wcale taki och i ach. 

Zwykły 3in1 daje sobie radę. Żeby kupić jeszcze sensownie live 12 musisz się pospieszyć bo mało tego i to już raczej ostatki. Ewentualnie na sportfishtackle.com masz pro12 za 2700 EUR z przetwornikiem. Może kiedyś pomyślisz nad Active target i jak weźmiesz "dwójkę AT" wtedy będzie przewaga. Nie gryzą się przetworniki tradycyjny i live. 

Tym bardziej jak używasz jednego ekranu 3 cale zrobi robotę. Sam mam live 12 a przeskoczyłem, podobnie jak Ty, z 9 cali elite ti2. Różnica w wielkości ekranu jest kolosalna. Tą elitkę mam w wersji przenośnej i jak czasem użyję to ekran wydaje mi się teraz mikroskopijny. 

Użytkownik rower26 edytował ten post 15 październik 2024 - 14:41

• adasio lubi to

#477 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 15 październik 2024 - 15:54

Jedyne co przychodzi mi obecnie na myśl to w 10 dwa programowalne przyciski i dłuższe wsparcie dla firmware niż dla HDS Live. Inne udogodnienia to związane jedynie z osprzętem podpiętym do ekranu- pingsync z AT2 , AT2 x2  i nawigacja po izobacie z dziobówek. 

• adasio lubi to

#478 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1959 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 16 październik 2024 - 08:07

Lowrance wypuścił na rynek coś takiego Eagle Eye™ 9 Live with T/M Transducer czyli obrazowanie Live oraz klasyczne z jednego przetwornika. Macie jakieś opinie (wiadomo, że jeszcze nie u nas) z używania takiego rozwiązania ? No i brak modułu.
4 sonar views from a single transducer with no module needed (Live Forward, Live Down, CHIRP Sonar, DownScan Imaging™ with FishReveal™

#479 OFFLINE   marcinesz

marcinesz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 październik 2024 - 08:22

Lowrance wypuścił na rynek coś takiego Eagle Eye™ 9 Live with T/M Transducer czyli obrazowanie Live oraz klasyczne z jednego przetwornika. Macie jakieś opinie (wiadomo, że jeszcze nie u nas) z używania takiego rozwiązania ? No i brak modułu.
4 sonar views from a single transducer with no module needed (Live Forward, Live Down, CHIRP Sonar, DownScan Imaging™ with FishReveal™

To dlatego ceny dotychczasowych modeli poszły w dół? Czy też szykuje się jakaś inna nowa generacja echosond Lowrance do ogłoszenia wkrótce?

#480 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1959 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 16 październik 2024 - 08:37

Nie mam pojęcia, tak wpadło mi przypadkiem w oko i zaciekawiło.

• marcinesz lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych