Ja tak robię, po każdej nakręconej omotce, ustawiam przelotkę i dopiero zabieram się za następną. Ale może ktoś ma jakiś sprytny sposób i się podzieli.
#221 OFFLINE
Napisano 31 maj 2021 - 07:48
- trout master lubi to
#222 ONLINE
Napisano 31 maj 2021 - 08:03
Najważniejsze to żeby pierścień tworzący linię był prostopadły do osi blanku. Stopki również muszą się w tej osi znaleść a często są przekoszone. Dotyczy to przelotek spinningowych jak i do muchówek, zwłaszcza snake.
Wszystko ustawiam na oko patrząc na jasnym tle (np. nieba, oświetlony sufit, ściana) z obydwu stron blanku. Często oczka przelotek same tworzą zbieżność blanku i patrząc od grzbietu blanku widać ile wystają poza blank z każdej strony. Oczywiście musi być po równo. Patrząc od strony przelotek patrzę jak blank miesi się w "widełkach" stopki lub w pierścieniu. Wtedy koryguje.
Udanej zabawy.
- Tomek TJ i jedin lubią to
#223 OFFLINE
Napisano 31 maj 2021 - 10:22
bedzie zabawa...bedzie się działo.............
#224 OFFLINE
Napisano 11 czerwiec 2021 - 16:51
Kilka słów o wybieraniu strony blanku, na której stawia się przelotki
- popper, GregorS, sieko i 8 innych osób lubią to
#225 OFFLINE
Napisano 08 październik 2021 - 19:22
Bez chińskiego markera, ten świat wyglądałby inaczej.
#226 OFFLINE
Napisano 09 październik 2021 - 05:35
Załączone pliki
- GregorS, Fatso, DP Fishing i 2 innych osób lubią to
#227 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2021 - 08:18
Sprawdziłem w końcu. Przycięty Fuji DPS16 i minimalna ilość pianki....ja bym postawił na opcję której nie ma na zdjęciu czyli DPS (przycięty od strony gwintu ile się da) + szczątkowa pianka - dla mnie optimum jeśli chodzi o stosunek waga / ergonomia (oczywiście pomijając Delfina)
IMG_20211226_054736.jpg 46,78 KB 30 Ilość pobrań
IMG_20211227_052632.jpg 52,44 KB 30 Ilość pobrań
- Friko, maykel, piotrcarp i 2 innych osób lubią to
#228 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2022 - 20:21
Użytkownik Mekamil edytował ten post 02 styczeń 2022 - 20:22
- Friko, GregorS i trout master lubią to
#229 ONLINE
Napisano 02 styczeń 2022 - 21:10
-------
"... bo nawet stożek da się tym sposobem ładnie dobrać."
Żeby dobrać czy utworzyć stożek to najpierw trzeba mieć odpowiednie przelotki. Lub mieć sklep z wieloma kompletami i pojedyńczymi przelotkami.
#230 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2022 - 21:40
Jak jesteś początkującym to zwykle kupujesz gotowy set firmowy i stożek mniej lub bardziej sam z siebie wychodzi. A jak jesteś bardziej doświadczony to na etapie zamawiania przelotek wiesz co wybrać do zbrojonego blanku, albo masz zapasy, żeby w razie potrzeby korygować.
- Artech i Przemek_M lubią to
#231 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 11:34
"kładę blank na blacie i wejściową oraz resztę przelotek układam obok niego, tam gdzie mniej więcej powinny wypadać. Wstępnie koryguję ręcznie, bo nawet stożek da się tym sposobem ładnie dobrać"
Zgadza się tylko powinieneś to robić np na krawędzi blatu lub na jakiejś wytyczonej prostej, blank już powinien być chociaż wstępnie ubrany w uchwyt i założony kołowrotek ze zdjęta szpulą, oś szpulki powinna się pokrywać z linią na blacie blank w pewnym miejscu tez pokryje ci się z linia na blacie, i wtedy dobierasz rozmiary przelotek i ich rozmieszczenie na blanku, stopka na blank a linia na blacie powinna być w dolnej średnicy przelotki i tak z każą mniejszą aż do KB, wtedy będzie najlepszy stożek najbardziej wydajny do dławienia plecionki-żyłki ... przynajmniej przy zbrojeniu w system kr a praktycznie widzę że większość tak zbroi.
PS. zdjęcie dla zobrazowania bo nie wiem czy jasno wytłumaczyłem
Załączone pliki
- jacek.hetflaisz lubi to
#232 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 11:44
Wszystko jest kwestią wprawy
#233 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 11:49
#234 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 11:56
Tak samo niech nikt nie da sobie wmówić, że Fuji New Concept, czy KR Concept jest poprawny tylko wtedy, jak wszystkie wymiary i odległości są zgodne z tym, co jakiś spec z Fuji gdzieś tam napisał. To są tylko sugestie, a ostatecznie i tak trzeba robić po swojemu
- Friko, Fatso, Cpt. Lego i 1 inna osoba lubią to
#235 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2022 - 21:46
W komplecie cztery końcówki od wąziutkiej np. jak chce się nagrzać tylko pierścionek do szerokiej do nagrzania całego uchwytu. Płynna regulacja siły dmuchania i ustawienie dokładnie pożądanej temperatury.
Ile ja bym czasu i wysiłku zaoszczędził jakbym już dawno się zaopatrzył w ten gadżet
Załączone pliki
- Friko, GregorS, Pumba i 4 innych osób lubią to
#236 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2022 - 08:58
Dzięki, kupione Fakt, o kilka lat i kilkadziesiąt wędek za późno ale zawsze
#237 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2022 - 09:11
Oczywiście nie trzeba kupować Yato, celowo nie wymieniałem z nazwy Jest ogrom różnych modeli, różnych firm. Ja po prostu mam zaufanie do tej marki, a też cena nie była kosmiczna.
A no i jak ktoś się bawi również elektroniką to pod hasłem 'stacja lutownicza' znajdzie takie mini opalarki razem z lutownicą. Wtedy ma 2w1
- jacek.hetflaisz lubi to
#238 ONLINE
Napisano 21 styczeń 2022 - 11:28
A tak z ciekawości jaki to ma „zakres” temperatur ?Oczywiście nie trzeba kupować Yato, celowo nie wymieniałem z nazwy Jest ogrom różnych modeli, różnych firm. Ja po prostu mam zaufanie do tej marki, a też cena nie była kosmiczna.
A no i jak ktoś się bawi również elektroniką to pod hasłem 'stacja lutownicza' znajdzie takie mini opalarki razem z lutownicą. Wtedy ma 2w1
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#239 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2022 - 11:40
100-500 st. C
- Tomasz eS lubi to
#240 ONLINE
Napisano 21 styczeń 2022 - 13:14
Zima jest, jak się zderzak w aucie trochę pomiętoli i reflektory poobrywają, to takim urządzeniem można sobie nieco ponaprawiać
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: AUTORSKI, tech-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
||
TECH
Hand made →
Reanimacja / naprawa teleskopuNapisany przez esox81 , 30 sty 2021 tech-rb |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →