można, tylko po co? przecież z przodu gwintu i tak nie dotykasz, a tył w niczym nie zawadza, jest wręcz wygodny...
To zależy jak trzymasz multik.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 07 styczeń 2024 - 14:09
można, tylko po co? przecież z przodu gwintu i tak nie dotykasz, a tył w niczym nie zawadza, jest wręcz wygodny...
To zależy jak trzymasz multik.
Napisano 05 luty 2024 - 13:57
Woda już bez lodu, tylko wiatr przegina Ale wyszedłem na 2h przetestować nowy kijek. Blank szklany muchowy, 230cm w #3. Wyszedł bardzo ciekawy spinning do ok 10g. Raczej pod twarde przynęty, ale gume od biedy też pewnie da się poprowadzić. Zabrałem 2 pudełka z wirówkami i wahadełkami. Na meppsa longa #1 trafił się fajny okoń i 5 szczupaczów w przyłowie. Te od razu wróciły do wody, tyko pasiak do pokazania. Miałem jeszcze jednego ładnego okonia, ale wszedł w trzciny bo zwiało plecionkę. Kijek wyszedł genialnie, nie jest to szybki blank, ale ładnie się ładuje nawet pod malutką wahadłówką. Głęboko pracuje i co fajne, pięknie przenosi każde puknięcie. Dzięki Kamilu, to następny kijek spod Twojej ręki, wyszedł dokładnie tak jak chciałem
Napisano 05 luty 2024 - 14:21
Bardzo mi miło to słyszeć!
Napisano 05 luty 2024 - 15:02
Jeśli nie tajemnica ,jaki to blank?
Napisano 05 luty 2024 - 15:12
Z Aliexpress, na takim samym mam muchołówke, 230cm w klasie #3, zresztą też zbrojoną przez Kamila.
Napisano 05 luty 2024 - 16:26
Możesz kolego te dane uzupełnić konkretnym linkiem? Z góry uprzejmie dziękujęZ Aliexpress, na takim samym mam muchołówke, 230cm w klasie #3, zresztą też zbrojoną przez Kamila.
Napisano 05 luty 2024 - 16:58
Jasne, jak wrócę do domu, poszukam linku i wstawię.
Napisano 05 luty 2024 - 17:18
https://pl.aliexpres...3467365676.html ale dostępny jest u różnych sprzedawców, także na ebay, więc trzeba patrzeć, gdzie w danym momencie wychodzi najtaniej.
Napisano 05 luty 2024 - 18:21
Napisano 05 luty 2024 - 19:02
Wagę podam jak wrócę do domu.
Napisano 05 luty 2024 - 20:45
95g
Użytkownik Tomek.M edytował ten post 05 luty 2024 - 20:45
Napisano 12 czerwiec 2024 - 14:34
W początkach swojego zbrojenia spotkałem się kilkukrotnie z tym, że mój patent na nie stosowanie winding checków tylko wykończanie rękojeści ringiem z lakieru na omotce był wyśmiewany. Do tej pory często tak robię, a w kijach dla siebie praktycznie zawsze. Bo nie lubię ozdobników, a tym bardziej nie widzę powodu płacić kilkanaście PLN za każdy taki nie wnoszący żadnych walorów użytkowych element. I widzę, że coraz częściej seryjne wędki też tak są wykończone. Pomijam chinole z dolnej półki, bo tam to bardzo częste, ale widziałem już kilka japońskich modeli, a teraz widzę, że nawet Stcroix 'żydzi na pierścionkach' jak to kiedyś usłyszałem
IMG_20240612_152232.jpg 54,15 KB 34 Ilość pobrań
Jaki z tego morał niech każdy dopowie sobie sam.
PS. ja przynajmniej ten 'pierścionek z lakieru' robię w miarę równy i estetyczny, a nie zaświniam lakierem rękojeści po pół centymetra w każdą stronę...
Napisano 12 czerwiec 2024 - 14:36
Robię tak od wielu, wielu lat, Kamil I nie wygląda to tak badziewnie, jak na zdjęciu powyżej. Nie wiem, co tu można wyśmiewać...
Napisano 12 czerwiec 2024 - 14:43
Pewnie jak wszystko co nie leży w zgodzie ze sztuką. Teraz, jak widać, zaczyna być to już norma
Napisano 13 czerwiec 2024 - 07:25
Robię tak od wielu, wielu lat, Kamil I nie wygląda to tak badziewnie, jak na zdjęciu powyżej. Nie wiem, co tu można wyśmiewać...
nic, WC nic nie wnoszą do wędki pozytywnego poza "estetyką". Po stronie korzyści użytkowych jest zero, po stronie potencjalnych problemów natomiast kilka by się znalazło:
- jest to dodatkowy element który może się popsuć - sparcieć, obluzować, pęknąć (na własne oczy widziałem aluminiowy WC rozerwany przez pracujący blank)
- sztywny metalowy WC może spowodować na niektórych blankach zjawisko karbu tym samym osłabiając je
- zawsze jest to dołożenie jakieś dodatkowej wagi do blanku co też nie jest korzystne - niektóre WC są tak małe / lekkie że powiedzmy nie będzie to miało aż takiego znaczenia ale trafiają się też konkretne "pecyny"
Napisano 13 czerwiec 2024 - 08:04
Specjalnie się jakoś nie znam, ale omotka i lakier w miejscu WC to też raczej tylko estetyka. Pierścionek ułatwia robotę. Zasłania ewentualne nierówności otworu w rękojeści i nie trzeba się przy nim tak bardzo "pickać " z lakierem, szczególnie dla kogoś mniej wprawnego. Wydaje mi się, że w takim minimalistycznym wydaniu można by zrezygnować z omotki. Dopasować korek na zero i przykleić.
Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 13 czerwiec 2024 - 08:05
Napisano 13 czerwiec 2024 - 08:45
Przy połączeniu blank - Eva bywa różnie, lakier niezbyt się układa w równe WC na styku z pianką...
Napisano 13 czerwiec 2024 - 09:40
Wydaje mi się, że kluczem do ich kładzenia na dowolnym materiale jest w miarę sztywne włosie pędzelka i odpowiedni moment położenia lakieru. Mianowicie na początku tylko zwilżam omotkę i kąt między blankiem, a rękojeścią, a dopiero po jakichś 15-20 minutach wykańczam, nakładając więcej lakieru. Wcześniej lakier jest rzadki i się chętnie 'rozlewa'.
Napisano 13 lipiec 2024 - 06:57
Jeżeli ktoś uważa (a na pewno są tacy, bo już kilkoro takich musiałem wyprowadzać z błędu), że w tych japońskich wędkach hard solid tip to wklejka jest jakoś magicznie zintegrowana z blankiem to - nie, nie jest. To jest zupełnie normalna wklejka, tylko na łączeniu blanku z wklejką jest dodatkowa dowijka z maty - nie wiem, czy po to, żeby zabezpieczyć blank przed rozszczepieniem wzdłuż, czy może po to żeby się potem łatwiej omotkę kładło, a może jeszcze z jakiegoś innego powodu. Efekty tego są trzy - pierwszy to na pewno jest to jakieś zabezpieczenie dość newralgicznego punktu. Drugi jest taki, że blank ma w tym miejscu przepaskudne, podręcznikowe wręcz przesztywnienie. O ile mało się rzuca w oczy, gdy stoi w tym miejscu przelotka, to po zdjęciu przelotek i omotek, jest bardzo widoczne. Tak, czy inaczej dziwię się, że w wędce za tyle kasy nikt nie ma z tym problemu. Trzeci efekt jest taki, że niestety żeby wymienić wklejkę w razie jej złamania (co jest niesamowicie częste, pewnie przez te wyrafinowane technologie ultraszybkich, ultracienkich szczytówek ) to trzeba delikatnie pilniczkiem narżnąć blank dookoła poniżej owijki i dopiero podgrzewać, żeby wyjąć wklejkę.
Na zdjęciu Grafitlider Corto - w rankingu najczęściej łamanych wklejek, które się u mnie przewijają zdecydowanie nr 1.
Napisano 13 lipiec 2024 - 08:51
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
||
TECH
Hand made →
Reanimacja / naprawa teleskopuNapisany przez esox81 , 30 sty 2021 tech-rb |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →