Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Edukacyjny offtop z jerkbait się śmieje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • Lokalizacja[*] Kraina Wiecznych Łowisk
  • Imię:Janusz

Napisano 11 listopad 2018 - 19:34

(...) a gawiedź nie mająca co robić łyka to jak bocian żaby...

(...)

No i edukacyjna wpadka ;)  :)

Bocian łyka żabę dopiero wtedy, gdy grozi mu śmierć głodowa. No ale stereotyp żabojada jest wkładany do głów od dzieciaka, te wszystkie bajki i kolorowanki... Jeśli nauczycielka Przyrody tego nie wyprostuje, to do starości można nie poznać prawdy. Przecież nie każdy musi mieszkać na wsi i jeszcze znaleźć czas na obserwację menu boćków ;)

• morrum lubi to

#22 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1909 postów
  • Imię:Hubert
  • Nazwisko:Dybciak

Napisano 11 listopad 2018 - 19:38

Zastanawiam się, czy ludzie którzy robią z siebie "zdolnych inaczej" i pozwalają na pokazywanie swoich wizerunków w takich filmach, nie maja za grosz poczucia godności?

Ciekawi mnie ile trzeba było przepytać ludzi z ulicy, aby nakręcić jeden odcinek?

Ilu z nas zaskoczonych, stremowanych przed kamerą, odpowiedziałoby np. na pytanie: ile to jest 2 + 2 X 2?

Kto z nas na pytanie, co oznacza po polsku angielskie "skulbastu" zorientowałby się, że to podpucha?

Czy ktoś, kto nie wie kim był Roman Dmowski nie może być szanowanym mechanikiem samochodowym? 

• Artech, BOB i Grzegorz B. lubią to

#23 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 11 listopad 2018 - 19:46

Aha i na dworcu centralnym mam poprosić o bilet do Bliskiego Wschodu? ...coś mi tutaj nie pasuje :(

Kup do Przemyśla a później już blisko :P

• BOB i Krzysiek P lubią to

#24 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów

Napisano 11 listopad 2018 - 19:47

Taki stan rzeczy może się brać, po prostu, z naszej, człowieczej natury. Moje dzieci nie pamiętaja 99% podróży, wycieczek, i zajęć typu garncarstwo, malowanie, sztuki walki, strzelectwo, łucznictwo, programowanie i co tam jeszcze ambitny rodzic mógł wymyślić. Po prostu czarna dziura... Ręce opadają... i nie jest to wina rodziców ani nauczycieli. Tak po prostu mamy.

A o tym, że mój syn, kiedyś, z kolegą, łowił brzany i klenie na "błyskotki" to chciałbym po prostu wyprzeć z pamięci. Po tych setkach wypuszczanych przez niego boleni i okoni, szczupaków... normalnie jak krew w piach...

• Koincydencja i coma lubią to

#25 OFFLINE   Tom_S

Tom_S

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 11 listopad 2018 - 20:50

Filmik pokazuje jak jest, Nie ma co się obrażać. Nie jesteśmy ani mądrym, ani fajnym narodem, ani tym bardziej Narodem Wybranym. Zaczynając doktorat w latach wczesno 20- cznych, jak pytałem, większość magistrów nie potrafiła powiedzieć z jakimi krajami graniczy Polska... A takie rzeczy jak zmiany czasu, czy "tam w Norwegii jest jasno w lecie??"  to była stadnardowa rozmowa, niczym rozmowa o zderzaczu hadronów....

Troszkę bywając tu i tam i rozmawiąc z ludźmi, wiem, że ważne powinno być  Rozwiązywanie Problemów... Moja koleżanka, mająca habilitację, dzwoniła do mnie ostanio z pytaniem jak się włącza piekarnik, bo była kilka w Chinach i dostowała gotowe... I potwora nie potrafiła opanować...

• Koincydencja lubi to

#26 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

• Moderatorzy
  • 6867 postów

Napisano 11 listopad 2018 - 21:14

Odczuwam coraz większą dumę, że trafiłem na jerkbait.pl Nie dość, że z większością zarejestrowanych tutaj forumowiczów jestem w stanie, w miarę poprawną polszczyzną, pogadać o rzeczach błahych (np. o pogodzie), jak i o ważnych (łowienie ryb), to dodatkowo trafiło tutaj kilkaset osób na tyle kreatywnych, by samodzielnie wystrugać przynęty, nie odcinając sobie przy tym wszystkich kończyn :D

Program, który zapoczątkował ten wątek jest programem rozrywkowym, więc obraz zarysowany jest karykaturą i nie należy brać go na serio. Średnia "wiedza ogólna" dzisiejszych magistrów jest niższa od tej, która była lat powiedzmy trzydzieści wstecz, a tamtejsi magistrzy nie mieliby startu do przedwojennego inżyniera. Czy to oznacza, że popadamy w coraz większą edukacyjną czarną dziurę? Nie do końca :)

Szybkość, z jaką postępuje podwajanie wiedzy nigdy nie była nawet zbliżona do dzisiejszej. Chłopak, który jest analfabetą z historii, może być ekspertem w najnowszych kartach graficznych. Lub baristą. Lub innego rodzaju fascynatą, który poświęcił się na zdobywaniu wiedzy w jednym jedynym interesującym go kierunku. Ogrom wiedzy, który musi przyswoić może poważnie ograniczać pozostały czas, który może poświęcić na zdobywanie wiedzy w innych dziedzinach.

Tragizm zaczyna się wtedy, gdy żadna dziedzina wiedzy nie jest pociągająca, a jedyna aktywność to ruchy kciuka na ekranie telefonu... I takie przypadki "wsiowych głupków" są normą, pod warunkiem, że stanowią wyraźną mniejszość. Oby tak pozostało ;)

• Koincydencja, 4kristo i coma lubią to

#27 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 753 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 11 listopad 2018 - 21:35

Kilka uwag/ciekawostek:

- kiedyś będąc zafascynowawszy się nauką robiło się badania zbierało źródła, pracowało dla samego głodu wiedzy, rozwiązania problemu dopiero interesujące wyniki się publikowało. Dziś robi sie magisterium, doktorat, habilitacje, a wiedza ,      nauka gdzieś tam w ....w bliżej nieokreślonym  tle

Przy okazji informuję wszystkich magistrów in spe że niema czegoś takiego jak "obrona pracy magisterskiej" jest zwykły egzamin magisterski

- Ponoć 70 % ludzi w krajach rozwiniętych nie potrafi prawidłowo zinterpretować rozkłady jazdy na przystanku autobusowym a i tramwajowym też...

- o ile się nie mylę żaden rocznik po  Drugiej Wojnie nie skończył jeszcze edukacji bez gruntownej reformy systemu.... 

- w Holandii dzieci trzeba siłą wyciągac ze szkoły bo nie chcą iść do domu

- w Norwegii system edukacyjny jest do ...niczego  W Finladii zaś najlepszy na świecie

- w  niektórych krajach Europy zabronione jest zadawanie zadań domowych. W innych dzieci mogą poświęcać maksymalnie 1 godzinę na pracę w domu i nie wolno zadawać nic na weekend

Użytkownik Marcin Rafalski edytował ten post 11 listopad 2018 - 21:39

#28 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1077 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 listopad 2018 - 20:50

Z iluzji w latach minionych opierającej się na poglądzie, że wykształcony to omnibus, który w jednej chwili rozkmini meandry trygonometrii i w kilku zdaniach opowie o życiu Filipa Pięknego, popadamy w iluzję postępu. Opiera się ona na założeniu, że nie ma co sobie zaśmiecać głowy pierdołami, a cały wysiłek włożyć w kształcenie fakultatywne. Doskonałość w swojej specjalności. Coś na wzór amerykańskiego systemu edukacji. Tylko, że Amerykanie po pierwsze najpierw ogarniają podstawy (np historii własnego kraju), po drugie kładą nacisk na naukę wyszukiwania informacji. Zresztą system amerykański jest i tak daleki od doskonałości. Brakuje mu tego, czego i nam zaczyna brakować coraz bardziej. Ogólnej wiedzy świadczącej o tym, że człowieka można nazwać kulturalnym. Słowo to staje się powoli archeologicznym wykopaliskiem, deprecjonowane przez elity czy to dziennikarskie, czy polityczne, czy jakiekolwiek inne. Ortografia? A po co, korektor poprawi. Znajomość geografii? Se pojade do Egiptu i styknie. Historia? Wolne żarty. Paczta w przyszłość. I potem dziwimy się spotykając Neandertalczyka nad brzegiem Wisły, który nawet nie potrafi rozsupłać jednego naszego zdania. I żyjemy złudzeniami, że wraz ze zmianą pokoleniową wszystko zmieni się na lepsze. Nie zmieni się. Bo kultura osobista to nie tylko powstrzymywanie się od bekania u babci na imieninach. To elementarna wiedza ogólna będąca bazą do rozbudzania zainteresowań, gimnastyki umysłu a przede wszystkim samodzielnego myślenia. Tylko, że to ostatnie jest szalenie groźnym narzędziem we współczesnym świecie. Dlatego zamiast czytać, pisać czy liczyć lepiej jest wejść na fejsa i pooglądać jak śmieszny grubas wywinął orła na skórce od banana. Na deser dostaniemy sto takich przezabawnych filmików od kochanego neta. I gra muzyka...

#29 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10209 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 12 listopad 2018 - 22:30

Cywilizacja już upadła ...tylko my jeszcze o tym nie wiemy ;)

Hubert, a ja jutro zadzwonię do Ciebie i pogadamy o budowaniu cywilizacji lokalnej

Użytkownik BOB1 edytował ten post 12 listopad 2018 - 22:32

• Koincydencja lubi to

#30 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1077 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 listopad 2018 - 22:37

Eee tam. Przecie w internecie pisało że to tylko postęp. A u kolegi widzę objawy paranoi wywołane jakże nagannym grzebaniem się w historii i głoszeniem spiskowych teorii. Słuchaj Pan autorytetów moralnych to będziesz zdrów jak ryba.
  • Koincydencja lubi to

#31 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1909 postów
  • Imię:Hubert
  • Nazwisko:Dybciak

Napisano 12 listopad 2018 - 22:38

No "poszerzacz horyzontów" - jak pisałeś - chłodzi się w lodówce. Nie wiem, czy mój drugi nie "przegrzeje zwojów". :rockon:

• BOB lubi to

#32 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1077 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 listopad 2018 - 23:15

Wyjmuj głowę z lodówki i zachowaj czujność. Ty będziesz się poddawał wysokoprocentowej hibernacji, a tymczasem jakiś zwolennik postępu wytyczy nowe trendy prowadząc kozę do Urzędu Stanu Cywilnego. Lepiej zlać trunek do zlewu, a z butelki zrobić popularnego niegdyś tulipana. W obronie cywilizacji.
  • coma lubi to

#33 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

• Moderatorzy
  • 6867 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 23:22

Nareszcie zaczynacie rozmowę jak na "Cafe" przystało :D

Bo już zrobiło się (przyznaję się do współudziału ;) ) baaardzo poważnie :P

Poszerzacz horyzontów, byle pity z umiarem, to nie zaszkodzi nawet w dużych ilościach ;) Warto też zaryzykować i na "kropelki rozweselające" zaprosić sąsiada, którego dotąd tylko mijaliśmy na ulicy. Ryzyko, że okaże się skończonym idiotą jest mniejsze, niżby wynikało z filmu rozpoczynającego wątek. Gdy zaczniemy między sobą rozmawiać, może Was zaskoczyć, jak wielu ludzi myśli podobnie do Was. I oby nigdy nie zaszła potrzeba wyboru pomiędzy tulipanem, wyrażającym bezsilność, a biernym przyglądaniem się upadkowi cywilizacji. 

Wasze zdrowie ;)  :)

• strary, Maciej W. i coma lubią to

#34 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1077 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 listopad 2018 - 23:34

Pozwolę się dołączyć, choć korespondencyjnie. Na zdrowie! :)
  • woblery z Bielska lubi to

#35 OFFLINE   seiken

seiken

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 13 listopad 2018 - 11:12

Filmik pokazuje jak jest, Nie ma co się obrażać. Nie jesteśmy ani mądrym, ani fajnym narodem, ani tym bardziej Narodem Wybranym. Zaczynając doktorat w latach wczesno 20- cznych, jak pytałem, większość magistrów 

To Ty weteran jesteś :)  masz już pewnie ze  100 lat :P i gdzie Ty wtedy tych magistrów znalazłeś bo o ile pamiętam tytuł był nadawany od końca lat 50 -tych 20-wieku  ^_^  :lol: 

Jaki jest największy ssak na świecie ? ...........

a w Polsce ? Esmeralda Godlewska  :lol:  :lol:  :lol:

Użytkownik seiken edytował ten post 13 listopad 2018 - 11:26

#36 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 420 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 13 listopad 2018 - 12:00

Zastanawiam się, czy ludzie którzy robią z siebie "zdolnych inaczej" i pozwalają na pokazywanie swoich wizerunków w takich filmach, nie maja za grosz poczucia godności?

Ciekawi mnie ile trzeba było przepytać ludzi z ulicy, aby nakręcić jeden odcinek?

Ilu z nas zaskoczonych, stremowanych przed kamerą, odpowiedziałoby np. na pytanie: ile to jest 2 + 2 X 2?

Kto z nas na pytanie, co oznacza po polsku angielskie "skulbastu" zorientowałby się, że to podpucha?

Czy ktoś, kto nie wie kim był Roman Dmowski nie może być szanowanym mechanikiem samochodowym? 

Dobre pytania! Osobiście odbieram te "produkcje" jako manipulację widzem, który chce się poczuć "lepszy". Szkoda czasu na łykanie tego.

• Koincydencja i coma lubią to

#37 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1077 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 listopad 2018 - 17:15

Odbierasz tego typu "występy" jako manipulację widzem z jednego prostego powodu. Nie przychodzi Ci do głowy, że ktoś może prezentować podobny poziom intelektualny. A już na siłę odrzucamy od siebie myśl o tym, że taki poziom prezentuje większość. Bo co można zrobić z taką wiedzą mając świadomość, że żyjemy w rzeczywistości, w której to większość decyduje? Popełniamy prosty błąd myślowy sądząc, że jesteśmy reprezentatywni dla ogółu. Nie jesteśmy ani reprezentatywni, ani wybitni. Nie mamy chyba ambicji stania się wyroczniami czy mędrcami unoszącymi się nad bezmyślną czernią. Po prostu boli, gdy statystyczną normą stają się zachowania, które jeszcze 20-30 lat temu były nie do pomyślenia.

#38 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

• Moderatorzy
  • 6867 postów

Napisano 13 listopad 2018 - 18:55

Odbierasz tego typu "występy" jako manipulację widzem z jednego prostego powodu. Nie przychodzi Ci do głowy, że ktoś może prezentować podobny poziom intelektualny. A już na siłę odrzucamy od siebie myśl o tym, że taki poziom prezentuje większość. Bo co można zrobić z taką wiedzą mając świadomość, że żyjemy w rzeczywistości, w której to większość decyduje? Popełniamy prosty błąd myślowy sądząc, że jesteśmy reprezentatywni dla ogółu. Nie jesteśmy ani reprezentatywni, ani wybitni. Nie mamy chyba ambicji stania się wyroczniami czy mędrcami unoszącymi się nad bezmyślną czernią. Po prostu boli, gdy statystyczną normą stają się zachowania, które jeszcze 20-30 lat temu były nie do pomyślenia.

Z całego serca, głęboko współczuję Ci środowiska, na podstawie którego wyrobiłeś sobie takie zdanie...

Mając kontakt ze znajomymi mojego syna, który w tym roku rozpoczął studia na AGH, nawet w czasie jego późnego okresu gimnazjalnego, takich "kwiatków" nie było. Z każdym rokiem w liceum wiedza młodzieży (kolegów syna) była większa i choć mogliby mieć kłopoty z rozpoznaniem Dmowskiego, a już na 100% nie potrafiliby nic ciekawego o Nim powiedzieć, to z pozostałymi sylwetkami byłoby bez problemu. Jakiś rok temu śmialiśmy się wspólnie z jednego z programów "Matura to bzdura". Na wszelki wypadek rzuciłem kilka pytań kontrolnych. Pytałem o daty 11,11,1918; rozpoczęcia czy zakończenia II WW. Jeden z chłopaków bardzo mnie zaskoczył, odpowiadając poprawnie na pytanie, które państwo jest młodsze - USA czy Niemcy. Ba, wskazał nawet na prawidłową datę powstania USA i Niemiec, w tym ostatnim przypadku pomylił się zaledwie o rok :o Tak szczerze, ilu czytelników tych słów, bez sprawdzania, potrafi podać te daty?

Każde pokolenie rodziców narzeka na pokolenie swoich dzieci. Każde. Taki charakter człowieka ;)

• coma lubi to

#39 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1077 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 listopad 2018 - 22:04

Januszu, nie zaszufladkowałem ani Twojego syna ani moich trzech do "pokolenia gamoni". Nie zrobiłem tego w stosunku do całej rzeszy ludzi, którym nie można wytknąć wyżej opisywanych przywar. To co mnie uderza ostatnimi laty to niezrozumienie z mojej strony i ze strony wielu moich znajomych postaw ludzi i to nie tylko z mojego pokolenia. To co chyba obaj możemy nazwać ogólną ogładą albo podstawami wychowania i kultury osobistej schodzi powoli na psy. I nieważne, czy chodzi o wypowiedzi w filmiku na YT, nieustępowanie miejsca starszym w tramwaju, nie czytanie lektur w całości... Cieszmy się, że nasze dzieci obracają się w towarzystwie, z którym można porozmawiać o rzeczach ważnych. Udało nam się. Nie każdy dostąpił tego przywileju. Nie musisz współczuć mi środowiska na podstawie którego wyrobiłem sobie taki pogląd. Podobnie jak Twoje jest niereprezentatywne dla ogółu. I nie chodzi tu o wybijanie się ponad innych, a o to by wszyscy kierowali się choć w drobnym stopniu wartościami i prezentowali pewien poziom. Temu między innymi służy tytułowa edukacja. Nie tylko w szkole.
  • Paweł J i 4kristo lubią to

#40 OFFLINE   Tom_S

Tom_S

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 14 listopad 2018 - 08:30

Znać daty i regułki nie zawsze znaczy rozumieć, wyciągać wnioski, współpracować....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych