Panowie, problemem w moim przypadku był kij 14 ` innym nie dysponowałam w dodatku porzyczony bo sama nie dysponuję dh kijem mimo że od kilku lat łowię na muchę. Nie miałam do tej pory poza wyżej wymienionym żadnego innego kija do testów. Z tego co zrobiłam małe rozeznanie to doradzono mi żebym poszukała kijka spiningowego do 60 g lub karpiowego w okolicach do 80 g max 330-350 cm. Następnie oddać to do pracowni do przezbrojenia. Ci którzy mi to doradzali naprawdę kilkanaście kiji dh w ręku mieli. W dodatku jeden z nich też ma zamiar oddać do pracowni taki kijek do przezbrojenia. niestety nie mam dostępu do dh muchówek bym mogła porównać kilka i wybrać taki który by mi w ręku najlepiej leżał. Muszę się zdać na intuicję i doradztwo. Wogóle to sprawy by nie było gdyby nie jedna jedyna ryba którą złowiłam na dh muchówkę.
2 dni machania pewnie był by tylko jeden dzień i szybko odłożyłabym 14 ` kij a wzięła muchóweczkę do sucharka na lipienie. Ale po 2 godzinach machania bez entuzjazmu kijem dh na dunajcu stało się coś po czym jak widać po moim poście w tym dziale forum zaczęłam poszukiwania dla siebie kijka dh.
Nie sądziłam że dh flyfishing może być tak fajne.
Do tej pory nr. 1 dla mnie to była sucha muszka, jednak wielkość poławianych rybek pomału przechyla szalę pierszeństwa w stronę Dh
Jeżeli kogoś by interesowały okoliczności połowu mojej jedynej jak do tej pory rybki na dh to tu jest link poniżej
http://jerkbait.pl/t...-eluska/page-48
Jedno wiem na pewno :
1.wędka musi być lekka kołowrotek też
2. musi mieć krótszy odcinek korkowej rękojeści ten powyżej kołowrotka ( mam krótszy rozstaw ramion niż mężczyźni )
3. Ciut krótszy odcinek korka poniżej kołowrotka niż miało to miejsce w wędce na która łowiłam.( gdy opierałam przy ściąganiu przynęty dolnik wędki na biodrze to kołowrót ciut przy wysoko wisiał co nie było zbyt komfortowe )
4. pierwsza przelotka osobiście umieściłabym ją dużo bliżej kołowrotka (zwoje linki przy wyrzucie wpadają w tą przelotkę ( pewnie wiecie co mam na myśli ) i nieraz jak jest ciut krótszy rzut taki który nie wywlecze całej linki która przed rzutem leży sobie u mych stóp, to muszę wysoko sięgać ręką by uchwycić linkę aż do pierwszej przelotki )
to tak na szybko moje spostrzeżenia.
Być może są one błędne ale tak to na razie czuje , poza tym lepiej omówić to na forum ze specami niż lecieć do sklepu i od razu coś kupować po to w końcu są fora.