Dla mnie to nie są pozory, tak się składa, że do kościoła staram się chodzić co niedziela, widzę kto chodzi, kto jest praktykującym liturgicznie i jak potem się zachowuje w życiu. Widzę jak jeżdżą i jaką kulturą wykazują się kierowcy z rybami, różańcami na lusterkach, Św. Krzysztofami na desce. Często po prostu głupio mi się przyznać, że jestem jednym z nich. Trochę jak w sytuacji kiedy trudno powiedzieć stając obok wędkarzy z siatkami niewymiarowych szczupaków w kwietniu, że też się jest wędkarzem. Niestety "Polak katolik" stał się odpowiednikiem "wędkarza gumofilca" (tak na marginesie - w gumofilcach też chodzę i mam w głębokim poważaniu co inni o tym sądzą ).
Wracając do ad remu - stary dowcip na długi jesienny wieczór:
Żyło plemię 100 Indian, polowali, łowili ryby, uprawiali życie rodzinne w wigwamach, byli szczęśliwi. Przyjechał facet na zielonym skuterku, zabił 1 Indianina, spalił wigwamy, łuki, sprzęt do łowienia ryb, ukradł mięso i odjechał.
Pozostało 99 Indian, postawili na nowo wigwamy, zrobili łuki, sieci, zaczęli na nowo uprawiać życie rodzinne, znów byli szczęśliwi.
Przyjechał facet na zielonym skuterku, zabił 1 Indianina, spalił wigwamy, łuki, sprzęt do łowienia ryb, ukradł mięso i odjechał.
Pozostało 98 Indian, postawili na nowo wigwamy, zrobili łuki, sieci, zaczęli na nowo uprawiać życie rodzinne, znów byli szczęśliwi.
Przyjechał facet na zielonym skuterku, zabił 1 Indianina, spalił wigwamy, łuki, sprzęt do łowienia ryb, ukradł mięso i odjechał.
Pozostało 97 Indian, postawili na nowo wigwamy, zrobili łuki, sieci, zaczęli na nowo uprawiać życie rodzinne, znów byli szczęśliwi.
Pozostało 96 Indian, postawili na nowo wigwamy, zrobili łuki, sieci, zaczęli na nowo uprawiać życie rodzinne, znów byli szczęśliwi.
Pozostało 95 Indian, postawili na nowo wigwamy, zrobili łuki, sieci, zaczęli na nowo uprawiać życie rodzinne, znów byli szczęśliwi.
Pozostało 94 Indian, postawili na nowo wigwamy, zrobili łuki, sieci, zaczęli na nowo uprawiać życie rodzinne, znów byli szczęśliwi.
Pozostało 93 Indian, postawili na nowo wigwamy, zrobili łuki, sieci, zaczęli na nowo uprawiać życie rodzinne, znów byli szczęśliwi.
(......)
Pozostało 2 Indan.zrobili szałas, łuki, sieci, z życiem rodzinnym trochę gorzej było, ale w sumie byli szczęśliwi.
Ostatni Indianin wsiadł na czerwony skuterek dogonił faceta i go zabił.
Jaki wniosek?
Czerwony skuterek był szybszy od zielonego.
Użytkownik witeg edytował ten post 10 wrzesień 2013 - 10:29